Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izbira puške za cca 2500€
#21
(14-11-2018, 21:40)CargoX.io Napisal:
(14-11-2018, 21:11)bostjanmeh Napisal: Sem lastnik Tikke.... sicer v kalibru .308. Odloči se za Tikko.

Sem preprican da se je ze :)

Res je, sem se že in sicer za 260rem.;)
Odgovori
#22
;) Bos dal za probat enkrat? :)
Odgovori
#23
(15-11-2018, 10:22)CargoX.io Napisal: ;) Bos dal za probat enkrat? :)

Veš da bom, samo da jo dobim ;)
Odgovori
#24
(03-11-2018, 21:47)mr.T Napisal: Opažam da pojmov nimajo ražčisčenih tudi sami proizvajalci Sabatti naprimer v taktikal kosih uporablja čisto neuporabno težke cevi oz obratno Sabatti razume ,da folk kupi puško zaradi izgleda ne pa zaradi namena rabe.


Tak Sabatti TLD v kakem 6.5x47 košta okoli 1400-1900Eur odvisno od hendlerja

https://www.frankonia.de/p/sabatti/repet...ryId=62274

No ko je ravno ta puška tu, kupujem prav to puško v 308. kakšno imate mnenje o te zadevi kot za začetnika. meni osebno jo je predlagal puškar, ki tudi pravi da se njihove MRR cevi dobro obnesejo... seveda imejmo v obziru da to ni puška za 4000€.
Odgovori
#25
Pozdravljen, vem, da bo marsikdo rekel vsak berač svojo malho hvali, ampak jaz sem z njo zelo zadovoljen. Sicer moja ni TLD ampak str sport, vendar mislim da ima identično cev kot TLD, poleg tega pa ima TLD zaklep na 3 bradavice, moja pa na 2. Kupil sem jo letos avgusta, do sedaj sem izstrelil okoli 600 nabojev in dela super. Zelo lahko je najti dober load, odlično grupira in vsaj meni tudi prvi "hladen strel" nese tja kamor pomerim in  kot vsi naslednji. Nočem delati reklame, ampak ima jo Marko v Tarči, stane pa 1500 evrov v kalibru .308 Win. Ne vem, kako uspe Italijanom izdelati tako puško za tak denar, že samo tako laminatno kopito bi po naročilu stalo najbrž okoli pol te cene. Sprožilec ima super in ga ni potrebe menjati, dokupiti je potrebno edino šino in seveda daljnogled. Najbrž se s Kelblyi ne more primerjati, ampak za eno tretjino cene Kelblya ne boš dobil boljše puške, odvisno seveda, zakaj jo rabiš. Za lov je pretežka in preokorna, za taktikulce najbrž tudi, za na tarčo na znano razdaljo pa nimaš kaj premišljevati, ampak kar po nabavnega. Najbrž te bodo drugi prepričevali, da vzemi drug kaliber, ne 308, ampak tja do 500 m si s 308 povsem konkurenčen na naših golaž tekmah. Jaz sem na moji brez kakšne drame pognal 167 grn scenar do 860 m/s in mislim, da je še nekaj rezerve, sploh pri nižjih zunanjih temperaturah. Nekatere moti zaklep, ki da ima preveč lufta, ampak najbrž je to narejeno tako z razlogom, da ga ne zariba vsak prah, ki pride vanj. Meni osebno je bolj važno da dela pod vsakimi pogoji, kot pa da se zapira kot švicarska ura. Škoda je tudi to , da ni enostrelka, saržer je na taki puški odveč, samo tako pač je. 
Zato ti tudi jaz svetujem, kot je meni Kristian, če ti je všeč jo vzemi in potem je vse odvisno samo še od strelca.

Lp božo
Odgovori
#26
Božo hvala,
Kaj pa izbira kalibra med 308 in 6,5CM? Naj bi drugi omogocal malce daljso razdaljo?!
Odgovori
#27
(09-12-2018, 19:11)zan89 Napisal: Božo hvala,
Kaj pa izbira kalibra med 308 in 6,5CM? Naj bi drugi omogocal malce daljso razdaljo?!

Med tema sploh ni primerjave, 6.5 je superioren v vseh pogledih. Edini razlog da ostaneš na 308 je da hočeš streljat v kategoriji F/TR.
Tudi za golaž tekme pride do izraza prednost 6.5 kalibra, ker boš že na 300-400m manjkrat izgubljal krogle zaradi napačne ocene vetra, da o daljših razdaljah sploh ne govorimo...
Odgovori
#28
Za naše golažiade bi bil .223 čist konkurenčen. Če je enostrelka in sam polniš je prva izbira 6BR , dost poceni za polnit in za vse razdalje. Načeloma večja ko je krogla dražje je a .308win ima zaradi razhirjenosti relativno ugodne komponente.

V resnici ,če kolikor toliko piha .308 ni konkurečen preko 100m , kaj šele 500m ,kadar so pogoji se sveda ,da tudi 1000m pokat a je vseno bo večinoma v podrejenem položaju , samo na 100m kjer velikost luknje dost pomeni lahko z slabšim streljanjem .308 točkuje višje kot manjši kalibri.

*Kelbly je v ZDA precej 'agrikulturna' roba, ki tam ne stane prov velik ,samo pri nas se neka tupa fama širi ,'meriški' uvoz v Italijo in potem v slo se pač plača. Mimo grede je v ZDA zadnjih nekaj let precej bolj omiljeni sistemi proizvajalca BAT
Odgovori
#29
V katero kategorijo pa potem pades z 6,5CM?
Kot pa razumem glede same natančnosti pa nimam kaj razmisljati med tema dvema.
Odgovori
#30
Mislim, da mi je najbolj realno razložil Mato v enem od prejšnih postov, da absolutne resnice v strelstvu ni, ker če bi bilo to 100% res, ne bi na nobeni tekmi, na kateri sem do sedaj streljal, prišel s Howo ali pa Sabattijem med prvih 5. Kdor hodi vsaj malo naokoli na kakšno čeprav golaž tekmo vidi, s kakšnimi super puškami v super kalibrih  hodijo strelci na te tekme  in po tej logiki bi moral biti jaz z mojim .308 Win. vedno med  zadnjimi po doseženih krogih.  Verjamem, da znajo vrhunski strelci izkoristiti prednosti  boljšega kalibra kot je .308, predvsem na daljše razdalje, za te naše tekme pa vsaj jaz nimam občutka, da sem hendikepiran še v štartu zaradi izbire kalibra, s katerim streljam. Pa brez zamere, to je izključno moje mnenje. Je pa sin naročil ravno tega Sabattija TLD v kalibru 6.5 krat 47 Lapua in ko ga dobi, upam da mi ga kdaj posodi in takrat bom pa mogoče spremenil mišljenje. :)

Lp božo
Odgovori
#31
Bom bolj natančno povedal, če bi bile golaž tekme kaj več kot golaž z nekaj streljanja po fleksibilnih pravilih , bi na tekmah videl samo en ali dva različna kalibra in zelo podobne puške in nihče nebi imel .308 pika.

To bo za koga malce žaljivo a resnica je pač taka

Vsak šport izredno hitro izloča slabše rešitve na vseh tudi najbolj amaterskih nivojih, ergo pestrost 'ponudbe' na golaž tekmah namiguje na enormno pomanjkanje kvalitete ,to ni niti amatersko strelstvo ampak delaboracija streliva skozi krepela ,ki praktično od tekme do tekme stojijo v omarah to ,da na strelski liniji konkurečno stojita Sabatti.308 in super custom Kelbly 6Br pomeni ,da tekma en navaden usran joke ne pa ,da je .308win konkurencen 



Povsod kje ni predpisan kaliber se ustali en ali dva kalibra ki dominirata vse

BR kratke razdalje grupe 6PPC 
BR kratke razdalje krogi 30BR ,30PPC
BR long range derivati 6BR-> 6Dasher
F klasa Open  .284 Win, Shehane, Saum
300m (to kar poka Rajmond) 6BR kak 6.5x47
Metalic Silhuette 7BR in derivati

Enako je na dinamičnih disciplinah več ali manj so vsi na enem kalibru na disciplino

Tudi pri kratkocevem orožju se ne uporablja nabora kalibrov , tipično en dominira posamezno disciplino 

PRS je še zelo nov a vseno stojijo na 6.5 in 6mm v raznih izpeljankah
Odgovori
#32
Hvala, da ste me postavili na realna tla.Tekme so, kakršne pač so, nanje lahko pride vsak, ki mu ni škoda 20 eur za štartnino in pokaže svoje znanje, zato hodim pač na te. Za kaj drugega nimam niti znanja, niti časa in še manj denarja. Najbrž mi je preveč stopil v glavo rezultat, ko me je strelec svetovnega formata Peter Šalamun prehitel samo za 2 kroga in mr.T  pa še kdo najbrž pozna, s kakšno VK puško strelja on. Zato se opravičujem vsem, če sem jih s svojim pomanjkljivim  znanjem nenamerno zavajal in se umikam iz debate. 
 lp božo
Odgovori
#33
ok, jasno mi je da je nekaj puška, nekaj strelec in nekaj sreča. Dajmo rečt, da bi se kdaj udeležil kakšne tekme v f-classi, pa da to ni open, kjer se strelja iz šraufštoka. sepravi ostane samo TR kjer se strelja samo dva kalibra. Kot pa razumem, če prav razumem je na naši golaž tekmah to vse pomešano med sabo, ali pač?
Seveda ko sprašujem o puški oz. opremi vedno predpostavljaš da je strelec zadaj jdober, če ne je vse o opremi brezveze.
Glede na to da sem včasih tekmova z zračno puško, mi benchrest ali pa open clasa kjer je dovoljen šraufštok ne diši ker imam občutek da je tam še zelo malo odvisno od gibanja strelca, ne pa tudi od razmišljanja.
Odgovori
#34
ja zdaj ali kupiš za to kakršne naše tekme so,ali pa kupiš za to kakršne naše tekme naj bi bile...
Odgovori
#35
Sepravi kupis tako kot naj bi tekme bile in upas, da se kdaj igra po pravilih.

Brez pravil, vsak šport izgubi ves smisel.

Oziroma vsako športno tekmovanje, da se popravim
Odgovori
#36
(10-12-2018, 07:37)zan89 Napisal: Dajmo rečt, da bi se kdaj udeležil kakšne tekme v f-classi, pa da to ni open, kjer se strelja iz šraufštoka. sepravi ostane samo TR kjer se strelja samo dva kalibra. Kot pa razumem, če prav razumem je na naši golaž tekmah to vse pomešano med sabo, ali pač?

najprej moraš pogledat na kakšne 'tekme' bos sploh šel.
Odgovori
#37
Božo, res ne vem zakaj tako užaljeno reagiraš... kar je mr.T napisal, dejansko velja, pa če se strinjaš ali pač ne. Dokler bodo tekme takšne kot so, je pač nivo takšen kot je. In za tak nivo rekreativne tekme ala Rajko &Cobo Sabatti opravil odlično delo, ker je za dani denar res vrhunsko razmerje med kvaliteto in ceno. Ni pa iz tega vleči univerzalne resnice da je recimo "308 čisto konkurenčen" ker preprosto ni. Dejstvo da je sploh blizu pove le to da je kvalitetni nivo temu primerno nizek. Če pogledaš rezultate resnih tekem (seveda se je treba odločit, kateri tip tekme sploh gledaš) - reciva bodisi F Class Open ali long range taktične tekme (Precision Rifle Series) tam ne boš videl 308. Zakaj? Ko je tekma na nivoju nihče ne bo sprejel hendikepa ki ga 308 nudi.

Pred časom je bil pri "kraljih strelstva" cel halo, ker je VZ858 dosegel odličen rezultat na tekmi IPSC puška. Iz tega bi marsikdo sklepal da je 858 za 230€ in kaliber 7,62x39 odlična izbira za IPSC... pa vsi vedo (četudi si nočejo priznati) da to ni res in da je bil rezultat golj ogledalo nivoja znanja. e pa greš na tekmov  tujino kjer je nivo višji, pa je očitno da brez AR15 sistema in 223 streliva ne boš prišel niti blizu...
Odgovori
#38
S temi kalibri pa ga serjete, da glava peče.

Mr.T, povej, v kateri trgovini v Sloveniji lahko kupiš puške (s police) v kalibrih, ki si jih navedel? Prav tako navedi, kje lahko kupiš strelivo za te puške?

308 je povsem ok kaliber. Če niste dosegli nekih rezultatov v tem kalibru, ni kaliber kriv. Če nekdo želi kupiti puško, ki je dosegljiva v Sloveniji za normalen denar in ima hkrati solidno izbiro tovarniškega tekmovalnega streliva, hkrati pa ne bo samo polnil streliva, ne drkat na njemu.

Vi "elita", se družite sami med seboj in si sami postavljajte svoja pravila in se prepucavajte, kaj je dobro in kaj ne.
Odgovori
#39
Skratka, vi "elita" (kdorkoli že to je)  napišite vendar že enkrat , da je 308 win povsem konkurenčen 6,5mm in 6mm kalibrom za long range tekme, da ne bodo nekateri lastniki tega kalibra užaljeni....    Wall  pa če je konkurenčen ali ne - to sploh nima veze, zgleda.  Važno je, da ne bo kdo imel slabih občutkov, jebeš dejstva.
Kaj pa ima konkurenčnost kalibra veze z razpoložljivostjo orožja in streliva pri slovenskih trgovcih, hmm,  zaenkrat še ne vem,  naj mi to kdo razloži. 
In če kdo vpraša na tem forumu za mnenje glede česarkoli, naj obvezno pove, kaj pravzaprav ima, da bo "elita" pazila, da ne bo kritizirala tega, kar ima.
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#40
Ljudje - sploh v Sloveniji imajo radi mehke pogovore tam kjer "vsako mnenje" šteje in posledično so besedne zveze kot "konkurenčen kaliber" in "povsem ok" itd...

Povsem ok je tud metanje kamna in povsem ok je tud priti na IPSC tekmo ter streljati z revolverjem pištolsko tekmo (PUN INTENDED). Konkurenčn kaliber je tud 7cm pri sponzoruši, če je debelina denarnice tudi v teh gabaritih in še kaj....


Tehnično gledano ima 6.5 povprečen od .308 povprečnega za cca 50% bolje letalne lastnosti (mislim predvsem na veter, ki je vsaj za začetni nivo + 1 glavni faktor - večina golažijantov pa itak še vertikale ne obvlada tako, da je to le še en argument več za nekaj drugega kot .308).


Po meni poznani realnosti je nekaj kar je pri več ali manj istih drugih parametrih za 50% bolje pameten izbor in izbrati 50% slabše bedarija. Kdo je pa bedak in kdo ne se pa pri nekaterih uspe pokazat že v ene postu (pa bodo rekli da Slovenci nismo učinkoviti - vsaj kar se demostracije debilizma tiče se motijo).


Psihopatologija runs strong here....


PS: Ko bi se vsaj z gravitacijo tako kregali raznorazni pisunčki bi bil svet mnogo lepši, ko bi se rezultate take debate spucalo s pločnikov...

Ne razumem zakaj je tako težko priznati, da pač kupiš nekaj kar ti je všeč pa čeprav morda ni enako dobro kot nekaj kar ti ni. Pač vzameš neko xy puško v .308 ker ti je všeč kaliber, všeč puška, poceni in pač boš hendikepiran ko boš streljal z nekom ki ima enako znanje kot ti.


Sam še vedno streljam .308 in prav veselo nimam pa iluzij, da boš s tem kalibrom na neki resni dolgometražni tekmi v vetrnih pogojih konkurenčen. Velika verjetnost je, da pač ne boš in tudi če se enkrat userje ne pomeni, da se bo drugič tud.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)