Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izbira polavtomata
#1
Kateri polavtomat za IPSC bi izbrali, ki je že v osnovi dovolj dober da ga ni potrebno nadgrajevati? So recimo kake bistvene razlike med proizvajalci kot so ADC, JP, Troy, NC  kar se tiče kvalitete izdelave, cevi, materiala in natančnosti samega orožja . Iščem polavtomat s katerim bi bilo zraven IPSC tekmovanj možno tudi čimbolj natančno streljati do 300m.
Odgovori
#2
(04-01-2019, 20:04)goldi Napisal: Kateri polavtomat za IPSC bi izbrali, ki je že v osnovi dovolj dober da ga ni potrebno nadgrajevati? So recimo kake bistvene razlike med proizvajalci kot so ADC, JP, Troy, NC  kar se tiče kvalitete izdelave, cevi,  materiala in natančnosti samega orožja . Iščem polavtomat s katerim bi bilo zraven IPSC tekmovanj možno tudi čimbolj natančno streljati do 300m.

Odvisno kakšne so tvoje ambicije glede rezultata, načeloma je vse kar dobiš na trgu uporabno. Jaz naprimer streljam z VZ58 moj kolega prisega na 9x19 H&K, CZ EVO Scorpion itd. Nobeden od naju ni nič šaril po orožju, je tako kot je bilo kupljeno. Zabavno je pa pri puškah v kalibru .223, tam pa skoraj vsaka doživi kakšno predelavo, redkim pa uspe zadevo dodelat na tak nivo da je res pravi dirkalnik in seveda kar je najpomembneje, da dirkalnik deluje brez zastoja in da ne strelja rafalov naprimer... in seveda s temi se da tudi na večje razdalje zelo natančno ustrelit. No o tem pa ti bodo kaj več povedali lastniki teh pušk... Hand
Odgovori
#3
Imam Oberland arms OA-15 z 20 inčno cevjo. Dela kot šus, zastoja nisem imel še nikoli, glede streliva tudi ni izbirčna, najraje pa se prehranjuje z domačico. Pri cca 4000 nabojih sem preventivno zamenjal tesnilne obročke zaklepa, ker je tudi vse, kar sem do sedaj servisiral. Težave imajo ponavadi lastniki kosov s krajšimi cevmi - jaz osebno pod 16 inčev ne bi šel. Če bi s puško resneje tekmoval, bi zamenjal sprožilni mehanizem, ki je sicer za rekreativno rabo čisto soliden. Predelave AR platforme so kar pogoste predvsem zaradi dostopnosti velike količine dodatne opreme in delov za ta tip orožja.
Odgovori
#4
Moje mnenje: vseeno katero .223 izbereš, samo da je 18” cev, rifle lenght gas system. To je predpogoj, da boš imel mirno puško. Potem pa nastavljiv gas block, drug sprožilec, če še kaj denarja ostane, pa še lažji BCG in silent capture spring (ADC ali JP). Ročaj, handguard in kopito so stvar okusa, tako kot merki (odprti ali optika).
Kupi poceni, nadgradi pametno in imaš puško za vse kar si navedel. Za ostale alternative (AK kloni itd) je škoda denarja, če nisi nek hud fen.
Če uporabljaš tovarniško strelivo, ne vidim razloga, da bi prihajalo do zastojev.
Odgovori
#5
Važno je, da pustiš na strani vsaj za 2000-3000 kos streliva na leto, ker kot je že naš streslki kolega rekel: Teorija brez prakse je kakor kolo brez akse. Brecej boljše boš streljal z mil triggerjem in z prakso kot pa super duper triger pa brez prakse.
Odgovori
#6
Osnovni modeli vseh AR15 pušk (cca 1100€-1400€) so si prilično enaki tako, da če boš kupoval kaj iz te skupine, je skoraj vseeno kaj vzameš, vendar je treba računat, da boš moral dokupiti (optika, red dot , merki,....) oz. zamenjati (sprožilec, kompenzator, nastavljivo plinsko komoro, kopito, kopišček,......) če boš hotel imeti konkurenčno puško. Če pa vzameš nekaj dražjega npr. ( ADC, JP,.....) boš pa vse potrebno že dobil vgrajeno, pa še bolj uravnoteženo oz. tovarniško pravilno nastavljeno puško boš dobil. Izbira dolžine cevi in ostalih komponent pa je odvisna od tega, za kaj boš puško pretežno uporabljal. Je pa res, da bo vsaka puška (tudi najcenejša) načeloma delovala tudi brez dodatnih modifikacij, samo za resen športni nastop pa ne bo konkurenčna.
Odgovori
#7
zelo odvisno od tega kakšen je tvoj nivo znanja in kakšni so cilji/želje/zmožnosti.
Če hočeš na svetovnem prvenstvi pridet med top5, potem se boš obnašal in odločal drugače kot bi se če iščeš nekaj za dve rezultatsko neobremenjeni tekmi s puško v SLO. Vključno z možnostmi treninga ter zanj namenjenim razpoložljivim časom in denarjem...
Cenovno ugodne opcije z 20'' cevjo so bolj omejene (edino Oberland, ker SDM kitajca se ne da dobiti). Za dinamiko boš rabil najmanj komplenzator in nek normalen sprožilec. To kar pride serijsko je bollj žalost, neglede na vrsto.
Na trgu je malo več opcij s 16'' cevjo; kar se samega streljanja tiče, so puške približno enako precizne. Recimo Oberland z 20'' cevjo in Nordic s 16'' cevjo bosta oba streljala podobno grupo tako z lahkimi (52gr) kroglami kot z težjimi (69gr), razlika bo le v izstopni hitrosti (cca 150-200fps).
Če boš dal 3000€ na leto za trening bo to pomenilo 2,5k za strelivo in 0,5k€ za novo cev ob koncu sezone... sploh na slednje vsi zelo radi pozabimo.
Odgovori
#8
Malo sem raziskoval kaj je tisto kar cenovno ločuje cenejše AR puške od dražjih pa ne samo pri različnih proizvajalcih ampak tudi pri enakem proizvajalcu. Ceno najbolj zviša v kolikor sta Upper Receiver in Lower Receiver izdelana s postopkom kovanja in ne litja, kot pri cenejših modelih. Glede na to da ta dela ne zamenjuješ se verjetno splača v osnovi izbrati vzdržljivejšo opcijo. Sam sem gledal puško ADC 3Gun s 18˝cevjo. Ima kdo izkušnje z omenjeno puško?
Odgovori
#9
(06-01-2019, 03:49)bucho Napisal: Osnovni modeli vseh AR15 pušk (cca 1100€-1400€) so si prilično enaki tako, da če boš kupoval kaj iz te skupine, je skoraj vseeno kaj vzameš, vendar je treba računat, da boš moral dokupiti (optika, red dot , merki,....) oz. zamenjati (sprožilec, kompenzator, nastavljivo plinsko komoro, kopito, kopišček,......) če boš hotel imeti konkurenčno puško. Če pa vzameš nekaj dražjega npr. ( ADC, JP,.....) boš pa vse potrebno že dobil vgrajeno, pa še bolj uravnoteženo oz. tovarniško pravilno nastavljeno puško boš dobil. Izbira dolžine cevi in ostalih komponent pa je odvisna od tega, za kaj boš puško pretežno uporabljal. Je pa res, da bo vsaka puška (tudi najcenejša) načeloma delovala tudi brez dodatnih modifikacij, samo za resen športni nastop pa ne bo konkurenčna.

Ha ha čist mimo si usekal  za resen športni nastop...Naš ali kak Češki IPSC [precizno itak da ne] je ok čist vsaka seriska puška dodaš ji samo komp če ga že nima in to ne rabiš neko zveneče ime ampak narediš sam ali pač nekdo ki glih neki obvlada če že sam ne. Čist vseeno če je puška v devetki pravzaprav še toliko bolj, cenejše prilagojeno strelivo in kar je najpomembneje cev traja je pa res da se na AR v devetki, kar pojavijo razni lomi sploh če na puški piše ADC... tud večji odsun in trdo proženje nima veze, ko timer zapiska postane vse normalno, puška pa še kako konkurenčna.

Tvoja trditev da bo vsaka puška tudi najcenejša NAČELOMA delovala brez dodatnih modifikacij je pa umotvor posebne vrste.
Namreč vsak AR deluje 100% ...dokler ne uporabiš dodatnih modifikacij in polnjenega streliva.
Odgovori
#10
(05-01-2019, 08:40)trzinc Napisal: Važno je, da pustiš na strani vsaj za 2000-3000 kos streliva na leto, ker kot je že naš streslki kolega rekel: Teorija brez prakse je kakor kolo brez akse. Brecej boljše boš streljal z mil triggerjem in z prakso kot pa super duper triger pa brez prakse.
A to si mene mislu?

Poslano z mojega SM-G965F z uporabo Tapatalk
Odgovori
#11
Bi se še jaz vključil v debato. V roku nekaj mesecev bi šel na AR15 platformo .223. Kupujem nekaj v rangu do 2k€. Lahko kaj priporočate? Slučajno sem padel na spletno stran proizvajalca Hera. Je tu kak strelec, ki uporablja njihovo puško? Sem odprt za predloge in predvsem kje kupiti za dober denar.

Hvala.
Odgovori
#12
(16-01-2019, 15:34)kn3z007 Napisal: Bi se še jaz vključil v debato. V roku nekaj mesecev bi šel na AR15 platformo .223. Kupujem nekaj v rangu do 2k€. Lahko kaj priporočate? Slučajno sem padel na spletno stran proizvajalca Hera. Je tu kak strelec, ki uporablja njihovo puško? Sem odprt za predloge in predvsem kje kupiti za dober denar.

Hvala.

Jaz sem lani kupil Hero. U iber zadovoljen, čeprav sploh nisem neki hudi navdušenec nad modernimi puškami. Izdelava je vrhunska, sprožilec mehki in gladki, v glavnem sem za moje pojme  puška 5+. Je pa res, da ni med cenovno ugodnejšimi. Pa pazi, če jo boš v roke prijel, ti bo velika večina ostalih pušk delovala kot polizdelki (moja izkušnja, ker sem tudi kolebal, al se stegnem 2k+ za Hero, al naj raje kupim kaj cenejšega)
Odgovori
#13
(16-01-2019, 15:34)kn3z007 Napisal: Bi se še jaz vključil v debato. V roku nekaj mesecev bi šel na AR15 platformo .223. Kupujem nekaj v rangu do 2k€. Lahko kaj priporočate? Slučajno sem padel na spletno stran proizvajalca Hera. Je tu kak strelec, ki uporablja njihovo puško? Sem odprt za predloge in predvsem kje kupiti za dober denar.

Hvala.

Imam jo 5 let, 16,75” cev. Po 4 kšusih lahko rečem, da je zelo zanesljiva in vrhunsko izdelana puška. S kompenzatorjem in športnim sprožilcem konkurenčna v dinamičnih disciplinah. 2-3 cm grupa na 100 ni neka huda tržava, čistim je 1xletno, zastoja pa še nisem imel. SRB model je že nadgrajen s špornim sprožilcem in kompenzatorjem, če bi rad za dinamiko. Sem pa streljal tudi z 16,75” - težko cevjo in priporočam, če kupuješ bolj za zabavo in natančno streljanje. Je pa pretežka za dinamiko. Objektivno so Herini izdelki dobri, z dobrim razmerjem cena/kakovost. Uvažata Lovec Grosuplje in Proarmis.
Odgovori
#14
(16-01-2019, 15:34)kn3z007 Napisal: Bi se še jaz vključil v debato. V roku nekaj mesecev bi šel na AR15 platformo .223. Kupujem nekaj v rangu do 2k€. Lahko kaj priporočate? Slučajno sem padel na spletno stran proizvajalca Hera. Je tu kak strelec, ki uporablja njihovo puško? Sem odprt za predloge in predvsem kje kupiti za dober denar.

Hvala.

V kolikor bodo sprejete spremembe zakona takšne kot so, znaš imeti čez par mesecev precej težav z nabavo, če se prej že vsaj 12 mesecev ne boš udeleževal tekmovanj.
Odgovori
#15
(17-01-2019, 08:58)Ljutica Bogdan Napisal: čistim je 1xletno, zastoja pa še nisem imel.

Jaz puško redno "glancam"
Whistle 

LP
Odgovori
#16
(17-01-2019, 11:15)Zlatgol Napisal:
(17-01-2019, 08:58)Ljutica Bogdan Napisal: čistim je 1xletno, zastoja pa še nisem imel.

Jaz puško redno "glancam"
Whistle 

LP
Jaz tudi  Slam
Odgovori
#17
Lepa ta Hera. Samo pol ga bos pa z nabojniki za 10 metkov sral okoli ali kako?
Se zdaj ne morem verjet, da se kdo spomni take generalne bedarije. :(
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)