Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seznam "ta pravih" Zvez
#21
Joj strela spet tolčeš v prazno. Ne vem o katerem  pravilniku govoriš. Naša zveza jih ima kar ene par. Ti kar probaj poslat koga na IPSC tekmo v tujino in če ti bo uspelo si car.

Prosim ne bluzi v prazno in pusti odrasle da se pogovarjajo. 
Odgovori
#22
(12-02-2015, 22:02)Bobo Napisal: Joj strela spet tolčeš v prazno. Ne vem o katerem  pravilniku govoriš. Naša zveza jih ima kar ene par. Ti kar probaj poslat koga na IPSC tekmo v tujino in če ti bo uspelo si car.

Prosim ne bluzi v prazno in pusti odrasle da se pogovarjajo. 

se bi lahko sam šov...če je najdu IPSC izkaznico... Snooty
Odgovori
#23
(12-02-2015, 20:18)357 Napisal: zorro.si - če mi že "kokodakaš" preko ZS, se "izprsi" in objavi tvoje težave proti meni skozi eter ( kot sem ti predlagal ). "Šefi", spremljajte ZS na mojem "računu"...

Prosil sem te,da konstruktivno sodeluješ v debati,ki je pomebna za kar nekaj strelcev,ki ne morejo dobiti OL zaradi nevestnega (nezakonitega )dela organov MNZ.

Preko ZS sem jasno dojel,da nisi na strani nas strelcev ampak očitno bolj navijaš za drugo stran.
Pa,da tema ne bo zašla te ponovno prosim,da ne groziš, smetiš in žališ po nepotrebnem .
Odgovori
#24
Za pridobitev orožnega lista pa mora posameznik predložiti tudi potrdilo športne panožne zveze, iz katerega je razvidno, da tekmuje s takšno vrsto orožja v uradnih tekmovalnih sistemih panožnih športnih zvez doma ali v tujini. V zvezi s tem 37. člen Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 97/01 - ZSDP in 15/03 - ZOPA) opredeljuje športnika kot fizično osebo, ki je registrirana pri nacionalni panožni športni zvezi in tekmuje v uradnih tekmovalnih sistemih nacionalnih panožnih športnih zvez. Članu strelskega društva, ki ne tekmuje v uradnih tekmovalnih sistemih nacionalne panožne športne zveze, pa se lahko izda dovoljenje za posest športnega orožja.

To je še en citat iz odgovora MNZ.
Po tej razlagi  le športnik po Zakonu o športu lahko pridobi z OL?
Odgovori
#25
(13-02-2015, 08:39)zorro.si Napisal:
(12-02-2015, 20:18)357 Napisal: zorro.si - če mi že "kokodakaš" preko ZS, se "izprsi" in objavi tvoje težave proti meni skozi eter ( kot sem ti predlagal ). "Šefi", spremljajte ZS na mojem "računu"...

Prosil sem te,da konstruktivno sodeluješ v debati,ki je pomebna za kar nekaj strelcev,ki ne morejo dobiti OL zaradi nevestnega (nezakonitega )dela organov MNZ.

Preko ZS sem jasno dojel,da nisi na strani nas strelcev ampak očitno bolj navijaš za drugo stran.
Pa,da tema ne bo zašla te ponovno prosim,da ne groziš, smetiš in žališ po nepotrebnem .

Na moje vprašanje:
"Kaj bi, razen dlake v jajcu, rad imel?"


Si odgovoril:
"Da ne sodeluješ in smetiš v temah,ki jih ne razumeš.Če pa ne ne slišiš TI LAHKO POVEM ŠE ENKRAT?
Pa še nasvet:Kar nekaj strelcev ne more priti do OL zaradi tega seznama zato ti povem,da bodo smetenje te teme vzeli zelo resno,mogoče celo osebno, spoštovani g.Baranja."


Temu ti praviš prošnja? Zame je to grožnja ( anonimka - nisi se podpisal in zato ne vem, s kom se pogovarjam ).


Preden si napisal, da me prosiš naj ne grozim, smetim in žalim, bi mi lahko navedel, kje sem to počel. OK?
Zdaj mi še očitaš, da nisem na strani strelcev. Te res ni sram? Ne vem, če je kdo ( na tem forumu in/ali na štiri oči )  dal več ( pravih ) navodil, kako priti do orožja in orožnih listin, kot sem jih dal jaz..
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#26
Glede seznama.
Kdo je kriv, da je na njem le SZS in ni še ostalih zvez? Je za to kriv zakon, v katerem popolnoma jasno piše, kdo lahko pridobi OL ali mogoče registracija zvez, na katero sem že pred leti opozarjal oziroma dal namig, da nekaj ne štima?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#27
Primarno SZS, ker po povpraševanju OKS ne izda privoljenja za pristop drugih zvez k članstvu v OKS.
Odgovori
#28
Tudi v tem primeru se srečamo z v mnogih primerih aktualnim vprašanjem, kaj je bilo prej, jajce ali kokoš. Na eni strani je mogoče kriviti zakon, ki posledično favorizira članstvo določenih vrst zvez, na drugi strani pa se krivdo lahko vali tudi na posamezna združenja, ki niso poskrbela za svojo statusno ureditev.

Da bi lahko posamezna organizacija neposredno škodovala določeni panogi in ji onemogočala delovanje, načeloma naj nebi bilo mogoče, seveda v kolikor potencialna prosilka izpolnjuje formalne pogoje, bi pa nemara le kazalo, sploh ob upoštevanju naše majhnosti, nekoliko manj poudarjati stvari, ki organizacije ločujejo, temveč graditi na sodelovanju. Seveda gre tu primarno za področje športa, tu pa se postavlja vprašanje ali je smiselno, da se ta aspekt vključuje neposredno v orožno zakonodajo.

Sam vidim ravno v tem srž problema, saj je po mojem mnenju zakonodajalec pri koncipiranju zakona o orožju uvedel sistem, ki se ne osredotoča na bistveno problematiko posesti orožja, temveč po nepotrebnem uvaja vrsto pravnih elementov in pogojev, rezultat tega pa je, da se v primeru športnega orožja deli možnost pridobitve pravic na več podkategorij, pri tem pa se v postopke vključuje tudi drugo zakonodajo. Ali posameznik tekmuje v bolj ali manj regulirani obliki tekmovanj je s stališča varnosti uporabe ali morebitnih zlorab orožja po mojem skromnem mnenju docela nepomembno, posledično pa bi se zakonodajalec v področnem zakonu lahko osredotočil le na zgornja elementa.
Lep pozdrav
Odgovori
#29
Kaj naj počnejo športne zveze ( ne mislim le strelskih ), katerih discipline niso olimpijske, v OKS?
Po moji logiki prav nič! O tem, da se vrhunske rezultate lahko dosega tudi izven OKS, smo že pisali in v tem grmu si ga tišči zajec. ;)
Zaradi tega in še marsičesa, bi bilo treba razjasnit najprej nekatere pojme, kot so: streljanje, strelstvo, strelske discipline, panoga, panožna zveza, ....
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#30
V nekaterih UE se zakon o orožju ne izvaja več tako kot je napisan.Očitno postaja to nekomu vse bolj v interesu.
Komu je v interesu,da bo OL dobil samo kategoriziran športnik Nacionalne panožne zveze?
Zakaj se je po več letih izvajanja zakona začelo zaostrovanje in kršenje zakonodaje s strani MNZ?

Očitno se pripravlja zakon v tej smeri.
Odgovori
#31
Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez; glede na ime organizacija očitno deluje na dveh nivojih.


P.S. Glede na videno, se izvajalci zakona v danem primeru držijo zakona. Ob upoštevanju zakonske formulacije se nekako nebi upal trditi, da gre s strani UE za zaostrovanje izvajanja oziroma za izvajanje zakona, ki bi presegalo intenco zakonodajalca, čeravno se je omenjena določba v preteklosti udejanjala manj striktno. Ravno zaradi takšnih in drugačnih anomalij, sam podpiram ideje o konceptualni prevetritvi zakona.
Lep pozdrav
Odgovori
#32
Mene zanima kaj sploh pomeni panoga?

Zakaj bi sploh moralo biti streljanje a-la ISSF ista panoga kot npr. IPSC, benchrest, ali praktično vse ostalo streljanje z velikimi kalibri?
Zato ker uporabljajo (različno) orožje in podobno poka?

Potemtakem sta lahko brez težav v isti panogi recimo košarka in rokomet. Oboji mečejo žogo z rokami, eni imajo pač okroglo tarčo, drugi pa pravokotno. Panogi bi lahko rekli recimo žogomet. Doh
Takih podobnih primerjav je nebroj.

Ravno nekako toliko imata skupno recimo ISSF in IPSC.
Poglejmo razlike:
- zelo različna oprema in orožje, praktično nekompatibilna
- popolnoma drugačna pravila
- drugačne tarče
- vsako pokriva svoja svetovna zveza

Zanima me kaj določa neko panogo?
Ne vem zakaj se ne bi potrudili in si nekako izborili svojo "panogo"? Pa s tem ne mislim zgolj IPSC, ampak vse česar SZS dejansko ne pokriva.
Po mojem mnenju mi ne "pašemo" v isto panogo kot SZS, kar se prav gotovo kaže že v povsem drugih ciljih in ambicijah.

Tule je nekaj podobnih primerov, ki bi jih lahko povsem poljubno povezali skupaj ali pa jih še dodatno razdelili. Med seboj pa se približno toliko razlikujejo kot SZS in vsi mi ostali strelci. Da ne omenjam takih, ki so v seznamu panožnih zvez, za katere sem moral pogooglat, da sem sploh izvedel za kakšen "šport" gre...
Razporejeno po skupinah po abecedi.

Avto Moto Zveza Slovenije
Zveza Za Avto Šport Slovenije – Aš 2005

Atletska Zveza Slovenije
Težkoatletska Zveza Slovenije

Balinarska Zveza Slovenije
Kegljaška Zveza Slovenije
Curling Zveza Slovenije
Zveza Društev Kegljanja Na Ledu Slovenije

Boksarska Zveza Slovenije
Judo Zveza Slovenije
Ju – Jitsu Zveza Slovenije
Karate Zveza Slovenije
Kickboxing Zveza Slovenije
Rokoborska Zveza Slovenije
Sambo Zveza Slovenije
Slovenska Zveza Tajskega Boksa
Taekwon-Do Zveza Slovenije
Zveza Tradicionalnega Karateja Slovenije

Bob Zveza Slovenije
Sankaška Zveza Slovenije

Bridge Zveza Slovenije
Tarok Zveza Slovenije

Floorball Zveza Slovenije
Zveza Za Hokej Na Travi Slovenije Murska Sobota

Hokejska Zveza Slovenije
Zveza Drsalnih Športov Slovenije

Kajakaška Zveza Slovenije
Rafting Zveza Slovenije
Veslaška Zveza Slovenije-Bled

itd ...

Ne da se mi več, saj razumete ... Skratka, preden kdo skoči da se pa ti že ne morejo mešat, naj pomisli kaj je pri nas drugače.

Torej, če ima kdo več izkušenj s športno birokracijo, naj se javi, da eno rečemo ... ;)
administrator / Strelec.si
Odgovori
#33
Absurd je že to,da je potrdilo Strelskega kluba,ki se ukvarja izključno z zračnim orožjem enakovredno potrdilu kluba,ki strelja izključno z VK orožjem v smislu upravičenega razloga za posest orožja!
Pri zvezah pa bo šlo očitno še dlje v korist Nacionalne panožne športne zveze.
Odgovori
#34
Bom svoje mnenje podal na nekoliko drugačen način; nekaj podobnega se je zgodilo z lokalno samoupravo. Če ljudi vprašamo ali bi imeli svojo občino, bo to večina veselo podprla, ko pa se izkaže, da je za tako drobljenje potrebno tudi bistveno manj racionalno finančno pokritje, ne nazadnje pa je potrebno tudi zagotoviti ustrezno število kadrov, prej ali slej nastane resen problem. Glede na pregovorno nenaklonjenost sodelovanju pa večina pri svojem vztraja ne glede na to, da obstoječe rešitve na dolgi rok uničujejo celoten sistem.


Ravno zato se poraja vprašanje ali je smiselno stvari drobiti na množico panog ali nemara v okviru iste panoge nekoliko povečati le število disciplin pri tem pa izrabiti skupno organizacijsko infrastrukturo. To pišem, kot v zgodbo nevpleten in posledično neobremenjen z morebitnimi težavami iz preteklosti. Predvsem pa je moje mnenje, da je šport in vprašanja povezana z njim, potrebno reševati v lastnem okviru, orožno zakonodajo pa v svojem. Njuno mešanje je približno tako absurdno, kot da bi ob nakupu košarkaške žoge moral dokazovati, da sem tekmovalec takšnega ali drugačnega združenja, zveze, kluba, ipd.
Lep pozdrav
Odgovori
#35
Zadeva je povsem brezpredmetna, ker je dikcija zakona "panožna zveza" medtem ko se povsod drugje uporablja termin "nacionalna panožna zveza".

OKS je zveza zvez in ima (očitno) s strani države podeljen status in pravico, da klasificira zveze in sicer po njihovih pravilnikih na:


A/        nacionalne panožne športne zveze,   
B/ lokalne športne zveze (občinske, mestne in medobčinske športne zveze),
C/ športne zveze in združenja (druge športne zveze / združenja, zamejske športne zveze/združenja ter splošne in strokovne zveze/združenja povezana s športom),
D/ sponzorji OKS-ZŠZ.

Pogoji za "nacionalno panožno športno zvezo" pa so taki, da jih nobena strelska zveza, ki ne goji olimpijskega športa ne more doseči:


b)     Dokazilo da je polnopravna članica ene izmed naslednjih mednarodnih športnih zvez:
-         članica mednarodne športne zveze, ki je članica MOK (olimpijske športne panoge)
-         članica mednarodne športne zveze, ki jo MOK priznava,
-         članica mednarodne športne zveze, ki je članica Generalnega združenja
      mednarodnih športnih federacij SPORT ACCORD  oziroma njene pravne naslednice.

Na tem seznamu IOK seveda ni razen ISSF nobene druge priznane strelske zveze (NITI IPSC) kar pomeni, če bi se zakon kljub napačni dikciji interpretiral "nacionalna panožna zveza" bi to pomenilo, da so vse orožne listine izdane od začetka veljavnosti pravilnika in ne izhajajo iz SZS nezakonite!!!!!!!!! Vsa potrdila dana od SZS za tipe in vrste orožij s katerimi pa SZS ne opravlja mednarodnih tekmovanj oz. nima uradnih tekmovanj so tudi neveljavna in nična!!!!!!!!


Se pravi je potrebno Pravilnik brati dobesedno in logično ter na način, ki je skladen z Zakonom o društvih in Ustavo RS (del ki govori o enakopravnosti) kar pomeni, da so veljavna potrdila Zvez društev ne glede na to kakšno konkretno panogo (seveda logično mora biti strelska in s vrsto orožja za katerega se daje potrdilo :) ) gojijo, kako številčno je članstvo v zvezi in kakšen status ima ta zveza pri zvezi zvez (OKS).


To, da gre tako pri OKS kot tudi SZS (in njeni interpretaciji pravil OKS, da imajo članice pravico zavrniti prosilca v kolikor ime prosilca spominja na člana -> SZS ne daje soglasja na članstvo v primeru, da ima prosilec v imenu Zveze besedo streljanje) za izigravanje pravil, monopol in strah za državno joško je pa tako ali tako Slovenski deja vu.




Odgovori
#36
(12-02-2015, 23:52)jabolko Napisal:
(12-02-2015, 22:02)Bobo Napisal: Joj strela spet tolčeš v prazno. Ne vem o katerem  pravilniku govoriš. Naša zveza jih ima kar ene par. Ti kar probaj poslat koga na IPSC tekmo v tujino in če ti bo uspelo si car.

Prosim ne bluzi v prazno in pusti odrasle da se pogovarjajo. 

se bi lahko sam šov...če je najdu IPSC izkaznico... Snooty

Saj veš kako to gre... tudi če bi jo najdu mu mora potrdit nastop na tekmi v tujini RD. 
Odgovori
#37
To ne drži čisto , tako v teoriji kot praksi lahko praktično vsaka zveza doseže klasifikacijo ker ta ni v ničemer vezana na SZS  kot tudi ne MOK.

Problem je  v naših zvezah ker realno niso niti aktivne niti specializirane v zadostni meri za to klasifikacijo ,  zveza ki napr pokriva razne tutifrutije (pravila praktično ne obstajajo oz so fleksibilna v nedogled ) ki jih enkrat razglaša za taktično drugič za precizno tretjič za dinamično strelstvo nima kaj sanjat o klasifikaciji saj nima nobene športne discipline, ki jo razvija večinom tudi ni članica mednarodnih zvez in člani ne sodelujejo aktivno na tekmovanjih izven domače golaž lige.

Ena taka Zveza Društev Kegljanja Na Ledu Slovenije je svetlobna leta nad tem z začetek vsaj ve z čem se ukvarja.
Odgovori
#38
Moje razmišljanje:
Strelstvo - šport
Streljanje - panoga ( precizno, dinamično,... )
Disciplina 1. - glede na obstoječe mednarodne pravilnike njihovih zvez ( IPSC, IDPA, ISSF,...)
Disciplina 2. - glede na orožje ( MK - puška, pištola, VK - puška pištola, ...)
Disciplina 3. - glede načina streljanja ( kleče, leže, stoje, trojni položaj, hitrostno, precizno, hitrostrelno, v gibanju, benchrest,...
Disciplina 4. - glede na tarče ( papirne, metalne, padajoče, leteče,... )


Panožna zveza pa je "produkt", ki ga več ne razumem. Prepričan sem bil, da je to zveza društev istega/enakega ali podobnega športnega udejstvovanja...

(13-02-2015, 12:48)Mato Napisal:
 > SZS ne daje soglasja na članstvo v primeru, da ima prosilec v imenu Zveze besedo streljanje

Ne razumem, zakaj gre.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#39
(13-02-2015, 12:48)Mato Napisal:
Na tem seznamu IOK seveda ni razen ISSF nobene druge priznane strelske zveze (NITI IPSC) kar pomeni...

Tule si malce brcnil v temo. SZPS (IPSC) zveza dejansko izpolnjuje zgornje kriterije.

Pa to sploh nima veze s tem. 

Večina težav izhaja iz tega, da si različni ljudje različno tolmačijo zakon, pravilnike ipd. Do sem vse lepo in prav. Problem nastane, ko so ti ljudje zaposleni na UE, IRSNZ, DUNZ, GPU ... Ti ljudje bi zakon morali brati enako in to, če bi jih človek zbudil ob 4ih zjutraj ko so še vsi mačkasti od zabave, ki se je končala ob 2.

Kako OKS klasificira zveze nima nikakršne veze s tam kako jih klasificira zakon. Tukaj je spet težava, ko nekdo misli, da bi pa tako moralo biti! Na žalost je to stavek, ki ga vse prevečkrat slišim od uradnikov, ki si tega ne bi smeli privoščiti. Oni niso tu da podajajo mnenja ampak, da skrbijo za izvajanje zakonov.

Torej pri teh potrdilih je težava, ker je očitno nek uradnik mnenja, da potrdilo neke zveze je manjvredno, ker ga je po njegovem mnenju lažje dobiti, njihova tekmovanja niso na ne vem kakšnem nivoju, je luna pravkar vstopila v dvojčka in kdo ve kaj še vse.

Sploh ni pomembno. Tisti, ki je dobil to odločbo bi moral iti spodbijat na sodišče, ker tam pa znajo tolmačit zakone. Sam vem za kar nekaj podobnih primerov in odkar se je začela zgodba s to delovno skupino vsake toliko zvem še za kakšnega in je veliko primerov, kjer je zadeva na sodišču gladko padla, ker ni zakonske osnove za tako odločbo!

Torej gre se samo za to ali vržeš puško v koruzo ali greš v boj z mlini na veter.

(13-02-2015, 13:26)357 Napisal: Moje razmišljanje:
Strelstvo - šport
Streljanje - panoga ( precizno, dinamično,... )
Disciplina 1. - glede na obstoječe mednarodne pravilnike njihovih zvez ( IPSC, IDPA, ISSF,...)
Disciplina 2. - glede na orožje ( MK - puška, pištola, VK - puška pištola, ...)
Disciplina 3. - glede načina streljanja ( kleče, leže, stoje, trojni položaj, hitrostno, precizno, hitrostrelno, v gibanju, benchrest,...
Disciplina 4. - glede na tarče ( papirne, metalne, padajoče, leteče,... )


Panožna zveza pa je "produkt", ki ga več ne razumem. Prepričan sem bil, da je to zveza društev istega/enakega ali podobnega športnega udejstvovanja...


(13-02-2015, 12:48)Mato Napisal:
 > SZS ne daje soglasja na članstvo v primeru, da ima prosilec v imenu Zveze besedo streljanje

Ne razumem, zakaj gre.

Delno se strinjam s tabo, le da je kot panoga: ISSF, IPSC, IDPA, IASC, EDPA, TSA ...

ker dejansko to so različne panoge in znotraj teh imaš različne discipline ,ki jih potem lahko še naprej razčleniš glede na različne, že zgoraj napisane kriterije pa verjetno še kakega zraven.
Odgovori
#40
Mr.T. Prilepil sem ti izvleček iz pravil OKS, ki je po naši Zakonodaji tisti, ki klasificira zveze (če veš kaj drugače prilepi, ker je pomembno) na podlagi le te klasifikacije pa potem lahko nek športnik uveljavlja nekaj proti državi...


357: OKS prizna status neki zvezi, če se s članstvom strinja "sorodna" organizacija (stvar presoje strokovne komisije na OKS). V našem primeru strokovna komisija na OKS ugotovi, da za streljanje že obstaja "nacionalna panožna zveza" in posledično po lastnem pravilniku obvestijo SZS ali se strinjajo s članstvom dotične zveze in SZS (vsaj dosedaj je) dala negativno mnenje za sprejem saj je bilo v nazivu zveze prosilke beseda streljanje (argumentacija odločitve oz. ne podajanja soglasja).


Bobo: govorim za "nacionalne panožne zveze" in kriterije, ki jih OKS podaja ampak načeloma to res ni pomembno za diskusijo o površni uporabi terminov in kreativnosti pri razlagi zakonodaje.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)