Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
.308 vs 6/6.5
#21
Vidim, da sem res zgrešil. Ni problem v energiji. Z majhno luknjico (6 ali 6,5) divjad še gre, z nekaterimi kroglami je pa preveč poškodb. Jaz sem omenil padec v ognju. Tam se pa premer kar pozna.
Drugače bi vsi imeli 6,5x68 ali podobne.
Odgovori
#22
(27-04-2015, 18:59)alojz1 Napisal: Drugače bi vsi imeli 6,5x68 ali podobne.

zanimivo, da Švedi večino losov (če ne že kar vse) popokajo s svojim tradicionalnim 6.5x55. Kadarkoli se pogovarjaš z njihovimi jagri, se vsi več ali manj strinjajo da je ta kaliber čisto zadosti za podreti tudi takšno živinče, kot je los. Mogoče bo kdo od cenjenih lovskih kolegov lažje razložil, zakaj v SLO velja da rabiš najmanj 30-06 ali pa kar 9,3 za podreti pujsa?
Odgovori
#23
Ker so žvali podobno kot prebivalci bistveno bolj trdobučni...
Odgovori
#24
Živali in prebivalci ne pišejo zakonov... Papers
Odgovori
#25
Mato in Jabolko sta že odgovorila.  Naj samo dodam. Pri nas vsi pričakujejo padec v ognju. Drugače je že sranje z iskanjem. V tujini je to bolj liberalno. In tudi veliko ne najdejo.
Odgovori
#26
Tudi največji premer krogle ne pomaga, če na 86 m fališ celo srno... :))
Odgovori
#27
Sej se mi je zdel da so v kategoriji A zadeve predvsem zarad jagrov in da niso omejene zgolj na posebno opremo za orožje ampak preventivno so prepovedani tudi lanserji in eksplozivne zadevice... :) :) .
Odgovori
#28
Styer, stanje se popravlja.
Je pa tako, da zaradi neznanja mnogi posegajo po premočnem naboju v želji, da bo padlo. Potem je pa problem z odsunom in pokom. Pa še napačni naslon ali pa celo brez. In premalo vaje. Tudi na suho.
Drugi so že zdavnaj ugotovili, da je bolje šibkejši naboj in dober zadetek kot obratno.
No malo lovskih tudi tukaj ne škodi. Problemi so podobni. Policijski ostrostrelci so npr. imeli streljanje na jelenjad lani v enem naših lovišč.  Ni isto streljati na papir ali nekaj živega.
Odgovori
#29
Citat:Policijski ostrostrelci so npr. imeli streljanje na jelenjad lani v enem naših lovišč.

Hmm na pamet mi pride kar nekaj "lovišč" kjer bi lahko počeli te zadeve z bistveno večjo dodano vrednostjo....
Odgovori
#30
Hm, tisto bi bilo streljanje na govedo.
administrator / Strelec.si
Odgovori
#31
joj joj...admina v Banovce Sick Mrgreen
Odgovori
#32
Tale z ostrostrelci je pa za lovsko pratiko......
Odgovori
#33
(27-04-2015, 21:32)Shooter Napisal: Tale z ostrostrelci je pa za lovsko pratiko......

Mislim da ne, za omenjene ostrostrelce velja oziroma je zelo zaželjeno da so lovci in to tapravi ne le na papirju...ti je lojz povedal da je razlika streljat na papir ali v živo tarčo in ima še kako prav kar verjemi.
Odgovori
#34
Shooter, ne razumem kaj misliš. Ali dvomiš, da so lovili jelenjad?  Mislim, da so uplenili 17 kosov.
Odgovori
#35
Mi je jasno.Samo potem so jagri v civilnem zivlenju.In tukaj omenjat da streljajo ostrostrelci vojaki/policisti po sluzbeni dolznosti je zavajanje.
Ker sem tudi sam v teh vodah sem siguren da po sluzbeni dolznosti si tega ni upal privosciti dobeden.Je pa druga zgodba ce je to privat zadeva urejena z lovskimi izkaznicami itd itd...
Kar se pa tice streljanje na papir in zive tarce sem pa osebno deljenega mnenja.Zival je zival in clovek je clovek in velike povezave mogoce za zacetnike.
Odgovori
#36
Shooter, najhujša žival na tem planetu je človek, ki je sposoben vsega tud pošiljanje krogel v obraz če hočeš, žival pa lepo živi svoje življenje in skrbi za prehranjevanje in razmnoževanje in ji ni potrebno leta in leta gledat in pošlušat vodvstvene strukture [pa nimam nič čez njih] ki te terorizira na vseh medijih 24ur dnevno kar je zame najhujše možno nasilje...tako da ne razumem tvojega deljenega mnenja, ko je zadeva kristalno jasna.
Odgovori
#37
Shooter, če si kot praviš v teh vodah potem plavaj z tokom. NI zavajanje, NI privat in NISO lovci.
Bilo je čisto legalno in logično usposabljanje. Je drugače kot papirnate teroriste streljat pa še kakšnega talca zraven počit. Teorija je včasih kar bistveno drugačna kot praksa.
Mimogrede. Najnovejše Styer puške z enim najboljših daljnogledov tehta kar 7,5kg. Dodajo Harys bipod in to brez nagiba. Ta v policiji, ki je to izbral je samo teoretik, ki strelja le na ravnem strelišču. Na terenu (v praksi) je pa problem.
Odgovori
#38
a ni tema .308 vs 6/6.5 ?
Odgovori
#39
No saj ta ostrostrelska puška v policiji je 308. Ne berejo tale forum, drugače bi kupili 6/6,5 Mrgreen
Odgovori
#40
(28-04-2015, 08:45)alojz1 Napisal: Mimogrede. Najnovejše Styer puške z enim najboljših daljnogledov tehta kar 7,5kg. Dodajo Harys bipod in to brez nagiba. Ta v policiji, ki je to izbral je samo teoretik, ki strelja le na ravnem strelišču. Na terenu (v praksi) je pa problem.

Ne vem od kje tebi podatki ampak glede na to, da sem prejšnji teden bil v družbi vseh policijskih ostrostrelcev, kot jih premoremo, so iz prve roke komentirali  da je "najnovejši" Steyr samo stara puška z zgonjeno cevjo vdelana v novo kopito. Pa da je "eden najboljših daljnogledov" čisto pravi jagerski Svarovc s 25mm tubo in križem, neuporabnim za karkoli razen pujsa pritisnit. Razen tega, da je nekdo pobasal provizijo, bi lakho za tak denar dobili bistveno bolj moderno in uporabno optiko.
Zato prosim, ne nabijat na pamet... aja, pa še to: glede da je std. policijski strel na cca 60m, da je najdaljši zabeležen strel bil na 175m in da v 98% pride do preboja tarče (ok, človeka), bi za policijske namene bila čisto ustrezna tudi kakšna svinčenka iz reducirane polnitve.

Zdej pa lahko nazaj na temo .308 vs 6/6,5...
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)