Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaj strel-ci/ke vdihavamo ? Smodniške pline,....
#1
Pozdravljeni kolegi in kolegice.

Naš hobi je strelstvo.
Pritisnemo na prožilec in ... buuuummmm.
Izstrelek odleti iz našega orožja proti tarči ... za njim pa vsi smodniški plini in ostali drobni delci , ki se v oblaku dima počasi razpršijo in pomešajo z ostalim zrakom, ter  težji mikrodelci popadajo na tla pred nami.....
Se kdaj vprašamo, koliko od tega udihnemo ( predvsem v notranjih streliščih) ???
Ali pa ...ima mogoče kakšen naš strelski kolega že kakšne zdravstvene težave ali pa opaža kakšno spremembo glede zdravja ... zaradi pretiranega izpostavljanja smodniških plinov v notranjih streliščih (glavoboli, težje dihanje, omedlevica, utrujenost,....) - direktno iz prve roke  (seveda obstaja precej poročil iz celega sveta o tem.... ) .
Vam je o tem že kdo potožil , ali pa je o tem težko govoriti in pisati (tabu tema) ? 

Kako bi se še dalo  izboljšati pogoje na sami strelski liniji v notranjih streliščih ?
Z dodatnim odzračevalnim sistemom direktno nad ustjem cevi  (napa z močnim ventilatorjem, ki bi takoj odsesal smodniške pline, ko zapustijo ustje cevi ).
Bi bilo lepo ( in kaj težje) pričeti streljati na tekmi takole na ukaz :
- strelci pripravite se
- vklopite stikalo za sesalec nad seboj
- polni orožje
- štart ( pričnete s streljanjem)
...
- konec streljanja (pisk)
- izpraznite orožje in pospravite za seboj
- izklopite stikalo za sesalec

V prilogi prilagam sliki (napa z ventilatorjem).

LP
Dean


Priponke Male slike
       
Odgovori
#2
Najbol da se to ubesjo v novo zakonodajo.. zdej se bo slisal precej kruto od mene, saj kaj kurac nej. Ce bomo ratal take picke za vsak drek, ki naj bi ogrozal nase zdravje, zakaj bi se sploh s cim ukvarjal. Bodimo v zaprti kupoli z idealnim zrakom.

Ce si ze na streliscu in ce se ze tolk kadi.. pa nehaj hodit tja, ce imas probleme. Al pa pojdi se za 1h v naravo in se zluftaj. Sam imam problem s prahom in ne tezim za filtre v delavnici, ker je vec problem kot resitev. Imam masko in ko je prilika grem "sportat" da se prepucam.
Odgovori
#3
seveda, zaostrimo zakonodajo glede tehnične opremljenosti strelišč kar se zdravja tiče... Wall Thumbdown

ampak šele potem, ko bodo uzakonili ukrepe v zvezi z nehumanim uničevanjem telesa (stopal) v baletu in podobnih zvrsteh "športa in umetnosti".

tudi balet ne zgleda zdravo in očitno predstavlja strošek zdravstvene zavarovalnice...

[Image: foot2.jpg]
Odgovori
#4
(08-12-2018, 08:44)elo Napisal: seveda, zaostrimo zakonodajo glede tehnične opremljenosti strelišč kar se zdravja tiče... Wall Thumbdown

ampak šele potem, ko bodo uzakonili ukrepe v zvezi z nehumanim uničevanjem telesa (stopal) v baletu in podobnih zvrsteh "športa in umetnosti".

tudi balet ne zgleda zdravo in očitno predstavlja strošek zdravstvene zavarovalnice...

[Image: foot2.jpg]

 Sej pravim...sinhrono plavanje je zakon  :))
Odgovori
#5
Sem hotel napisati podobno, pa sta me predhodnika prehitela.

22lr, nosi protiprašno (ali plinsko) masko pa umij si roke po streljanju. Ponekod nimamo osvetljave na 25 metrov, ti bi pa nape montiral... Oprosti, ker sem siten. Ampak če te res skrbi, se da težavo rešiti s poceni osebno varovalno opremo in preprostimi higienskimi ukrepi, ne pa montažo dragega sistema za odsesavanje.
Odgovori
#6
Jaz uporabljam ločena oblačila samo za streljanje, po streljanju roke in obraz obrišem z vlažnim robčkom in ko pridem do pipe oboje tudi operem. Orožje čistim v lateks rokavicah za enkratno uporabo in če je le možno zunaj na terasi. Pri reloadingu tulce čistim na mokro (vrela voda, cet in citronska kislina) in tulcev ne tumblam. Drugače pa tudi jaz menim, kot je bilo napisano: vsaka dejavnost ima kakšne slabe strani, a se pač enkrat živi.
Odgovori
#7
Fantke, če ste se kdaj posvetovali s strokovnjakom medicinske stroke, ste lahko slišali kaj vse živi v vlažnih, toplih in temnih kotičkih in kaj vse preži na vas med seksom... Mislim, da je tudi tukaj na mestu uporaba osebne varovalne opreme, lateks rokavic, mogoče še najbolje nepremočljivih Tyvek kombinezonov, skupaj z odsesovanjem, ki ščiti pred vdihovanjem bio agensov in aerosolov.
Seveda je po treningu najbolj primeren sežig kontaminirane opreme, zagotovo pa ne sme manjkati temeljito razkuževanje predvsem notranjosti. Izkušnje kažejo da je za tak namen še najboljša kakšna kvalitetna viljamovka ali podobno...

(šalo na stran: notranja strelišča res niso poosebljeno zdravje, zato se jih izogibamo kadar se le da. Streljanje svinčenk ne pomaga, ravno tako tudi ne tumblanje tulcev v zaprtem prostoru, zato se za slednje priporoča da to počnete v drvarnici, garaži ali kakšnem drugem nebivalnem prostoru)
Odgovori
#8
22lr, če smo že ravno pri tem; kako prezračevnaje, odsesavanje, tehnične rešitve,... bi ti predlagal za vozila, da pešci, kolesarji,... ne bi vdihovali vse možne strupene pline, saje, izpušno svinjarijo,......?
Odgovori
#9
Matjaž, to lahko vidiš v dnevnih novicah ko nam po grlu tiščijo blagodati ekeltričnih vozil...
Odgovori
#10
(08-12-2018, 12:15)Kristian Napisal: Matjaž, to lahko vidiš v dnevnih novicah ko nam po grlu tiščijo blagodati ekeltričnih vozil...

Ja, ob tem pa pozabljajo dodati, kaj vse se skriva v ozadju od proizvodnje akumulatorjev, el. energije,...... in seveda izpuščene svinjarije v zrak, ki je posledica tega.
Odgovori
#11
Doh
očitno tudi v slovenskem strelstvu obstajajo samo extremi; takšni ki so nadljudje in jim nič ne more do živega, in takšni ki imajo alergijo na vse...
Odgovori
#12
ene malo zaskrbi za svoje zdravje (omenjeno v drugi temi) in omeni rešitve, drugi pa že v tem vidite hudičevo seme za spremembo zakonodaje , eni omenjate druge stvari ki nimajo nobene veze s strelstvom, tretji se hudujete kako je drag elektromotor, ventilator in kvadrat pleha, četrti omenjate promet kot bi vam bila sanjska služba delo na cestninski...

ste pri pameti? zakaj se bojite lastne sence?

cheer up! sj vem da je bedno ker je zunaj dež, ampak vseeno...
Odgovori
#13
(08-12-2018, 13:39)Marks Napisal: cheer up! sj vem da je bedno ker je zunaj dež, ampak vseeno...

Besno je samo tistim, ki se izogibajo notranjih strelišč. ??
Odgovori
#14
Ja res zanimiva tema.
22lr najbolje da preveriš, če tvoja boljša polovica slučajno nima kakšne amalgamske plombe, ker so pri poljubljanju zelo škodljive. Bob pa najbolje da strelja v varilskih rokavicah, segajo do komolcev.
Po Kristianovo šalo na stran.
Če bi bil vlek v napo premočan bi to vplivalo na zadetke seveda samo pri super strelcih, torej bi morala biti moč vleka nastavljiva. S tem je tudi povezano ogrevanje v zimskem času. In pridemo do cene najema tako opremljenega strelišča.
Ne bom razpredal o sprejemljivih cenah, ker gre za naše zdravje, vendar verjetno bi bilo vse predrago.
Rešitev je balinanje, mogoče badbinton, seveda ne v notranjih prostorih, kjer so radiatorji in je zrak preveč suh.
Odgovori
#15
Doh
... če nam že drugi ne "zabelijo", si znamo/znate pa sami ...

lp upor500
Odgovori
#16
Sem sprva mislil,da se 22lr malo heca ali pa provocira,pa vidim,da je tema kar resna.No,kar se mene tiče,če ne bi bilo tega omamnega vonja po zgorelem smodniku, se nebi nikdar vpisal med strelce.
Odgovori
#17
Keri mehkužci. Rđavom kukurcu svaka dladlaka smeta.
Odgovori
#18
Ene bi morali iz foruma Strelec preusmeriti na forum Gobar!

Poslano z mojega SM-T585 z uporabo Tapatalk
Odgovori
#19
Ah ja, neverjetno.  Človek je čisto korektno in lepo vprašal, kaj vse strelci vdihujemo pri našem hobiju in če ima kdo kakršnekoli težave, posledice, ali mogoče občuti samo kakšne trenutne neprijetnosti oz vplive na telo pri streljanju .. Thats it! Samo to je vprašal.

Odgovori pa čisto v stilu največjih zakompleksanih vaških posebnežev. Usmerjate ga na badmonton, balinanje, gobarjenje in podobno..zaradi njegovega posta obstaja celo bojazen, da bo to vključeno v novo orozno zakonodajo:) Neverjetno... Pa ja nihče več ne upa oz ne bo upal karkoli vprašat na forumu, ker se na vsakega kar nekaj spravljate in na njih zdravite svoje komplekse. Takšnega foruma si pa nihče ne želi. Dajmo malo več strpnosti pa konstruktivnih odgovorov no...

Moj odgovor na prvi post:

Kaksnih posebnosti naceloma ne opazam, niti ne dajem pozornosti na to. Sem pa ta teden pri streljanju opazil naslednje: zunaj je bilo malo pod 0', strelna mesta so pokrita oz se strelja prakticno iz hiske. Pri streljanju sem opazil rahlo drazenje grla,zrela. Tega ob toplejsem vremenu vremenu sicer nisem opazil. To je vse iz moje strani. Nemorem pa trdit, da je bilo od streljanja, lahko da je bil tisti dan pac suh bolj.

Bi pa o skodljivosti vec vedel verjetno nekdo, ki sam polni in bolj pozna kemicne sestavine in pline in stranske produkte pri streljanju.

My 5 cents.

Lp
Odgovori
#20
Sačuvaj bože! ..........ne bo nas zjeb.... oblast, samo se bomo  Wall 

Ampak vseeno ne razumem, zakaj nekdo raje ne vrtnari kot pa strelja? .....moški s(m)o izgubili prvinskost, ni naborniške vojske, mladci se držijo mamicam za krilca, učenci pljuvajo učitelje, vsakomur ki se pokaže sredinski prst je deležen nasilja....strelci se bojijo smodniških plinov.......kot poje ena skupina Čista jeba!

Samo turist, gobarjenje ni samo tako, kaj pa strupene gobe? ....mislim da so lateks rokavice obvezne :-D
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)