Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nasvet glede izbire dioptrije
#1
Dragi forumaši,

rabim nasvet glede dioptrije v strelskih očalih. Okulist je potrdil, da sem dalekoviden, muhe nisem mogel dobro fokusirati že dlje časa. Dobil sem + 0.75 očala za branje.

Kakšno dioptrijo naj izberem za strelska očala (zraven bom uporabljal iris blendo)?

Sem bral, da je potreben kompromis: nekateri pravijo približno polovico (v mojem primeru potem 0.25 ali 0.5), drugi pa, da odšteješ 0.75 (kar bi v mojem primeru pomenilo 0?).

Je za kratkocevno drugo pravilo kot za dolgocevno?

Če imate kakšne izkušnje, bom vesel. Hvala lepa!
Odgovori
#2
probaj najprej samo z iris blendo in faktorjem 0.0. Jaz uporabljam stekla brez dioptrije in iris in vidim vse dokaj ostro, pa imam dipotrijo cca +1.5.
Govorim za precizno strelstvo - kratkocevno.
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#3
Barbapapa, hvala. Ja, kratkocevno in precizno. Iris že imam, pa vseeno le stežka fokusiram muho, tako postane meglena. Baje je to treba reševat z dioptrijo, sam zgleda, da mora vsak zase najti neko kombinacijo.
Odgovori
#4
Hja, morebiti imaš tud kakšen cilinder? Moram pa vsaj jaz ris kar precej zapreti, če hočem ostro sliko. Tako da je luknjica manjša od 1mm.
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#5
Nosim progresivna očala, za na daljavo od +1,25 do +3 za branje s cylindrom 0,25. Do sedaj sem za streljanje uporabljal očala 1,25+ z iris blendo. Kar se tiče pogleda na tarčo je bil ok, največ težav pa mi je delala izostritev muhe. Takđen setup je že vplival na rezultat tako, da sem samo še v pogojih dobre svetlobe ali izredno spočitih oči streljal 90+ (mk/25m).

Potem sem experimentiral in vzel 2 leti stara očala za branje z dioptrijo 2+ (2,5+ ? se ne spomnim). Stanje je tako, da zdaj z iris blendo merke vidim odlično, iris pa mi pomaga pri pogledu na tarčo, ki pa ni čisto oster.

Zdaj sem v fazi nakupa novih terenskih očal ( za vhribe in gmajno), ker s progresivnimi lečami ni ravno za hoditi po razgibanem terenu saj različn edioptrije pri različnem kotu pogleda dajejo možganom drugačne informacije o globini tako, da se včasih trezen opotekam in spotikam.
S pištolo bom obiskal okulista (samo v diagnostične namene!!!) in morda naredil naslednjo kombinacijo:
- očala za teren z dioptrijo za na daleč (okrog +1,25 ali +1,5 in 0,25 cylindra)
- strelska očala z iris blendo z dodatno dioptrijo +0,25 ali +0,5
S čemer bom lahko streljal in po streljanju gledal in hodil naokrog.
Vrednost projekta bo gotovo med 200 in 300€.

LP in srečno v novi 2017!
Odgovori
#6
Ali lahko zaupaš okulista in kaj sta izvajala meritve s pištolo?
Tudi jaz imam problem, čeprav še nimam velike dioptrije, pa starostno vidim slabše (megleno).
Na daljavo (in za vožnjo) imam -1, za monitor -0,25 (berem na tablici in knjige/revije pa najraje brez).
Za streljanje imam torej -0,25.
Odgovori
#7
Sam sem očala za precizno streljanja, kakor tudi meritve delal v Zagrebu, ki dela očala za večino HR strelcev (ISSF) na Hrvaškem. Možak se kar razume v strelstvo in zahteve.

Posavci smo kar dosti koristili njegove usluge.
Odgovori
#8
Lahko napišeš kontakt tega "možakarja"?
Odgovori
#9
...pri nas dela pregled "OKE" Golnik

lphrib
Odgovori
#10
Hvala vsem za nasvete in izkušnje.

Nisem šel k optiku specialistu za strelstvo. Sem pa naročil dve leči, tako mi je svetoval g. Debevec. Imam +.75 dipt. (in nekaj cilindra), naročil sem pa lečo s + .5 in +.25 in bom preizkušal. Menda je to na koncu itak nujno.

Dobim konec tedna in poročam kako se mi je obneslo.
Odgovori
#11
OKE Golnik.
Zelo priporočam!
Odgovori
#12
Rajmondu baje tule rihtajo:
http://www.alcom.si
...You know, you come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? .... NOTHING! (Monty Python)

Odgovori
#13
http://www.optika-vogric.si/

[attachment=6886]
Odgovori
#14
Vprašaj za progresivna stekla. Kolega je imel podobne težave (star blizu 70 let). Sedaj strelja z pištolo/25m in ima odlične rezultate. 100 še ni naredil. 99 pa že večkrat.
Odgovori
#15
Dioptrija za branje +2.
Merki pištole so na 2 x večji razdalji, torej dioptrija +1 ...?
Poskusil in se kar za silo obnese. Oba merka sta ostra, ker sta dovolj blizu skupaj, tarča pa je zamegljena, a se dovolj dobro vidi, kje točno je muš.
Na puški pa so merki predaleč narazen, da bi to 'špilalo'. Je edina možnost 'rešpetlin'?
Odgovori
#16
Pozdravljeni
Kar nekaj tem sem prebral, mogoče pa je že kje napisano in sem spregledal.

Torej sam nosim v službi pri delu z racunalnikom očala. (v prilogi dioptrija leč)
Pri streljanju s pištolo nikakor ne morem izostriti muhe.
Preden se odpravim do optika bi prosil za kakšen predlog vas izkušenih strelcev z očali, kako in kaj se ta težava lahko reši. Mogoče tudi brez optika.
Že vnaprej hvala za nasvete.
[Image: 02b140cfe27e25cc4e378bfc5b34ca29.jpg]

Poslano z mojega LYA-L29 z uporabo Tapatalk
Odgovori
#17
Kako brez strokovne pomoči ne vem. Vem pa, da sem jaz streljal kar nekaj časa na pamet, ker je bila na obeh merkih in tarči nejasna slika. Nikakor nisem mogel izostrit pogleda, dioptrijo sem pa po DIY seveda sam prilagajal. Pa sem bil že tam proti -5,0 in stalno jamral, da ne vidim dobro. Po dobri strelski navadi so se vsi nasmihali, misleč...seveda, seveda oči "so krive", da tarča izgleda kot cedilo.  
No, nato pa le grem k optiku in pregled s strani oftamologinje...in šok. Iz 0 astigmatizma na -1,75, dioptrija pa na -2,0. Počakam kakšen mesec, da se oči prilagodijo...in sedaj popolnoma jasen pogled ter jasna stvar, da za vse zgrešene strele niso več krive oči, ampak vse ostalo ;)
Odgovori
#18
Pred leti sem se zanimal za nakup strelskih očal z dioptrijo pa sem zavil v trgovino Rajmonda Debevca, kjer mi je gospa Debevc razložila, da je najbolje z izbranim okvirjem oditi k optiku in naročiti najcenejše leče, eno ali dve dioptrije nad in pod stalno dioptrijo in potem na strelišču preizkušati. Rajmodu, ki ima sam težave z očmi, kranjski Alcom seveda sponzorira custom izbor leč z po osminko razlike v dioptriji.

Poslano z mojega Armor 7E z uporabo Tapatalk
Odgovori
#19
Evo, da odgovorim kaj sem uredil.
Šel sem do svojega optika na pregled, mu povedal v čem je problem, zraven sem imel pištolo in sva preizkušala razne možnosti. No on je menjaval stekelca jaz pa gledal tako dolgo, da sem videl muho ostro.
Je bila sprememba dioptrije in cilindra na desnem očesu. Sem v sredo prvič streljal s temi očali in je bil rezultat streljanja kar boljši, kljub temu, da sem popoln začetnik.
Odgovori
#20
(24-10-2021, 20:26)kapadimul Napisal: Evo, da odgovorim kaj sem uredil.
Šel sem do svojega optika na pregled, mu povedal v čem je problem, zraven sem imel pištolo in sva preizkušala razne možnosti. No on je menjaval stekelca jaz pa gledal tako dolgo, da sem videl muho ostro.
Je bila sprememba dioptrije in cilindra na desnem očesu. Sem v sredo prvič streljal s temi očali in je bil rezultat streljanja kar boljši, kljub temu, da sem popoln začet
To so običajna očala z dioptrijo ali strelska zaščitna (vložek z lečami)?
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)