Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izbira "pumpe" za dinamiko
#1
Pozdravljeni.
Z vašimi debatami sem si kar precej pomagal pri nakupu pištole. Škoda pa, ker o šibrenicah bolj malo pišete.
Iščem potezno šibrenico primerno za dinamiko. V večini tem omenjate Benelli nova in supernova in vse ostalo kot komaj primerno. 
Se lahko oglasi kdo, ki uporablja kakšno drugo "pumpo" in z njo dosega dobre rezultate? Vem, da boste rekli, da je največ na strelcu in šele potem na puški, ma vseeno.
Pa še:
Katera dolžina cevi je najbolj primerna? 
Zakaj zagovarjate čokirane cevi? 
A je res ne ventilirana cev tako slaba za dinamiko in zakaj?

Pozna kdo: 

Beretta RS202M2? (cev 52cm, ne čokirana)
S.D.M M870? (cev 51, ne čokirana)
Verney Carron Vertac? (cev 51cm, menjalni čoki)
Winchester SXP? (cev 71cm, menjalni čoki)
Mossberg Maverick 88? (cev 51cm)
Mossberg 590? (cev51cm)
Kaj pa Benelli nova z navadno, ne ventilirano cevjo dolžine 50, 60cm?

Kakšno priporočilo za drugo puško, s katero, seveda z mnogo treninga, se dosega dobre rezultate.

Hvala in lep pozdrav.

P.s.
Član foruma je napisal zelo dober post o pištolah za dinamiko, kjer našteje različne pištole in opiše njene dobre in slabe strani.
Obstaja kdo, ki bi kaj takega napisal o šibrenicah?
Odgovori
#2
Pri sibri je pomembno filanje, kar pomeni, da isces sibro, ki ima najbolj reseno polnjenje: veliko odprtino, moznost podaljsanja tube - nabojnika. 
Coki so pomembni, saj s tem reguliras raztros siber. Ce imas same strelne platke relativno blizu, bos maksimalno odprl cev (cok). Ce imas platke bolj dalec in vmes se kaksne nestrelne tarce, bos cev bolj zaprl, da ne bo taksnega raztrosa siber, da bo bolj kontroliran strel. So pa coki nianse, nekaj podobnega kot friziranje pistole. Ce nimas osnov, ti tudi najboljsi coki ne pomagajo.
Ventilirana cev oziroma cev s hladilnimi rebri na vrhu, je super za dinamiko, ker se bolje hladi. Pri 30+ strelih v minuti ali dveh se cev segreje in hladilna rebra pridejo prav. Cev se naj bi tudi manj zvijala zaradi vrocine.
Moja sibra ima 66cm kar je kar neka standardna dimenzija. S krajso cevjo imas krajso namerilno linijo, teoreticno vecji raztros, nisi pa nic pridobil, ker je ponavadi nabojnik (tuba) tisti, ki diktira dolzino puske. Startna pozicija je 8 nabojev v tubi, fino je imeti se za 2 ali celo 4 vec prostora. To pomeni, da je tvoja tuba potem za 10-12 nabojev, kar je pa precej dolgo in ti krajsa cev ne pomeni nic.

Od dobrih pumpasev sta na forumu Bobo in IPSC Bostjan, ti bosta se ona dva kaj vec napisala na to temo ;)
Odgovori
#3
Lahko pa greš v Open in udobno streljaš s polavtomatsko, MKA1919  Mrgreen
Več izkušenj imata "trzinc" in "Ales10".
Odgovori
#4
Od vseh, ki si jih navedel bi jaz vzel edino tole: Winchester SXP? (cev 71cm, menjalni čoki)

Seveda pa vse dinamične discipline niso enake. Če boš naprimer streljal IASC potem bi vzel npr. Mossberga s kratko ne čokirano cevjo.

Če pa misliš streljati IPSC potem je pa stvar malenkost drugačna. Tam boš rabil podaljšati nabojnik, da ti bo sprejel 10-12 strelov. V nasprotnem primeru ne boš ravno konkurenčen.

Dolžino cevi vsaj 61 cm ampak če boš podaljšal nabojnik te bo itak ta omejeval na progi, tako da je vseeno če imaš daljšo tudi cev. Če bi sam kupoval bi kupil cev dolgo 71 cm. Cev mora biti obvezno čokirana, ker imaš na progi različne postavitve tarč in je strelna tarča lahko tudi do polovice prekrita s kazensko tarčo in če ti to postavi na razdaljo 15m imaš z nečokirano cevjo hude težave (oz. jih nimaš, ker veš, da boš podrl obe). Kar se čokov samih tiče jih imaš na voljo cel kup ampak nekako potrebuješ sledeče: Cylinder, Modified, Full. Impvored Cylinder je nek čok, ki se v IPSC nekako največ uporablja tako da je ta skoraj nuja. Čez lužo namesto IC uporabljajo Light Modified. Dejansko sta si zelo blizu, tako da je bolj ali manj kar ti paše (po zaprtosti si našteti čoki sledijo: Cylinder, Improved Cylinder, Light Modified, Modified, Full ...). Imaš jih pa še cel kup drugih ampak na začetku je itak vse brez veze, dokler se ne naučiš streljati tako kot je treba. Važno je, da je cev čokirana in da si kasneje lahko nabaviš kar boš potreboval. pomembno je, da idealke (sluge) streljaš izključno skozi IC ali Cyl. 

Ventilirana šina je skoraj obvezna, ker za IPSC boš potreboval zamenjati tisto medeninasto piko na vrhu za nek konkreten merek in le-tega boš montiral na šino.

Kar se pa same puške tiče je pa tako kot ti je napisal krgolob. Pri šibri je zelo veliko odvisno od tega kako hitro in zanesljivo filaš, ker s pumpo boš štartal z 9 naboji, do končanja dolge proge pa jih boš moral dofilat vsaj še 19. Seveda čas ti teče ko ti filaš. Zato je pomembno, da te puška ne ovira pri filanju in pri tem je Benelli Nova/Supernova daleč na prvem mestu, ker ima puška odprtino za polnjenje večjo kot katera koli druga na trgu. In to je velika prednost.

Pri nakupu naj ti ne bo edino merilo cena, ker če boš slabo kupil boš stran vrgel denar. Na koncu ti bo v omari ostala puška, ki jo ne rabiš in jo ne moreš prodati, ker jo nihče noče. Raje dodaj 200 EUR in kupi enkrat ampak dobro in boš imel mir. Upoštevati je potrebno tudi dostopnost rezervnih delov. Tukaj je spet na prvem mestu Benelli Nova/Supernova. S to puško strelja velika večina IPSC strelcev (po celem svetu!) in boš v primeru kake okvare na tekmi najlažje našel kak rezervni del.

Kar se pa tiče odzivnosti oz. kontakta s tovarno v primeru okvar ko rabiš njihovo pomoč pa pozabi, ker v naši preljubi Sloveniji smo premajhni, da bi kaj lahko zrihtal na brzino. Benelli je blizu (niti ne tako cca. 1000 km) ampak ima katastrofalen customer support (v Evropi, v ZDA je ravno kontra) in če boš imel težave s puško, da jo boš moral pošiljat tja to zna trajat dolgo. Beretta je tukaj daleč spredaj ampak nimajo nekega pametnega modela za IPSC.

Pa ko boš kupoval ne kupuj kopita s pištolskim ročajem, ker boš prej ali slej menjal.
Odgovori
#5
Zdravo!

Sem že v neki podobni temi spraševal pa nisem dobil odgovora.
Kaj pa Fabarm SDASS.

Hvala
Odgovori
#6
moj nasvet: drži se preverjenih opcij. Jaz je še nisem videl na nekem tekmovanju.

Kot rečeno cena naj ne bo edino vodilo. Če misliš tekmovat potem boš rabil puško dodelat. Kako tubo ti bo že naredil lokalni puškar samo prej ali slej boš rabil tudi kakšen rezervni del. 

Če pa rabiš tako za na eno tekmo na leto je pa bolj kot ne vse Ok, ker rezultatsko nikoli ne boš blizu tudi z najboljšo puško. Pa tudi nekih delov najbrž ne boš potreboval, ker ti bo zdržala veliko let.

Torej najprej si postavi vprašanje: Kaj in koliko bom streljal. Potem se začne iskanje puške, kot rečeno cena pa naj bo na zadnjem mestu.

Imaš pa v Brezovici eno rabljeno Benelli novo, ki je zelo malo streljana in po ugodni ceni. Jaz je sicer nisem videl v kakšnem je stanju ampak po slikah sodeč in za kaj jo je sploh rabil bi rekel, da ima zelo malo strelov.
Odgovori
#7
Kot je bilo že napisano...

Edina pametna izbira za IPSC streljanje je Benelli Nova s čokirano cevjo od 61cm do 71cm s šino. Navadna ali SuperNova je vseeno, navadiš se lahko obeh. Prvi občutki so tako tako, ko se navadiš je prva liga. Dodatno moraš kupiti/izdelati še tubo, da lahko napolniš šibrenico z vsaj 10 naboji, najbolje pa z 12imi. Ne pozabi na menjavo vzemeti, primerne dolžini tube. Najceneje je, da ti jo nekdo tudi izdela. V raznih trgovinah so cene izdelanih tub zlatarske.

Glede na vrsto filanja je potrebno pobrustiti tudi plastiko kopiščka. Dobro je tudi, da si pobrusiš/povečaš že tako veliko odprtino za ponjenje nabojev. Za hitrejše streljanje je priporočljiv tudi "Limb Saver", ki ti ublaži udarce kopita v ramo. Pas za filanje je odvisen od tvoje tehnike. Zaenkrat je ugotovljeno, da je "Best Buy" Z Gun Belt - http://z-gun.ru/. Za najmanj denarja največ muzike (cca 100€, odvisno od...).

Ostane samo še ena stvar; pregledovanje youtube posnetkov tehnike polnjenja in nato odločitev, kako boš polnil. Tu moraš zadevo skombinirati z izbiro pasu oziroma nosilcev nabojev. Tule ti Vezzoli lepo pokaže:https://www.youtube.com/watch?v=8Mgxpqh963o, tu pa trenutna svetovna špica v pumpi (pa še s čim...) Kim Lepännen...

Po izbiri šibrenice in tehnike polnjenja sledi še najpomembnejši del: trening. Dobro je, da se za nekaj treningov pridružiš kakšnemu dobremu tekmovalcu, ki ti razloži, kaj in kako trenirat. In zopet, kot že nič kolikrat: suhi trening. Pri streljanju s šibrenico je 70% rokovanja (polnjenje, dvigovanje šibrenice, spuščanje,...), 30% streljanja. Da si konkurenčen, moraš napolniti 8 nabojev pod 4 sekundami (znak za start, polnjenje in oddaja strela ter zadeta tarča na 7 metrov).

In to je to.

Filozofiranje o ostalih proizvajalcih je brezpredmetno, saj so vse  šibrenice nekonkurenčne Novi. Žal. Če ti Beneli Nova ne ustreza, je čisto vseeno, kaj kupiš; Winchester SXP, Remington 870, Mosberg, Fabarm...ni važno. Skoraj vse funkcionirajo brez težav. Nikoli pa ne boš v IPSCju tako konkurenčen, kot z Benelli Novo.

Topla voda je odkrita, odpreš pipo, usmeriš na rdečo in to je to.
Odgovori
#8
Kdo pa v Sloveniji prodaja Beneli Nove?
Odgovori
#9
Mogoče samo kot dodatek, Benelli Nova in Supernova sta konkurenčnejši zaradi večjih portov, ker "žreta" 3-1/2" patrone, Mossberg 500,Remington 870 et al pač le 3" patrone.
Odgovori
#10
(17-02-2017, 13:10)IPSC Boštjan Napisal: Kot je bilo že napisano...

Edina pametna izbira za IPSC streljanje je Benelli Nova s čokirano cevjo od 61cm do 71cm s šino. Navadna ali SuperNova je vseeno, navadiš se lahko obeh. Prvi občutki so tako tako, ko se navadiš je prva liga. Dodatno moraš kupiti/izdelati še tubo, da lahko napolniš šibrenico z vsaj 10 naboji, najbolje pa z 12imi. Ne pozabi na menjavo vzemeti, primerne dolžini tube. Najceneje je, da ti jo nekdo tudi izdela. V raznih trgovinah so cene izdelanih tub zlatarske.

Glede na vrsto filanja je potrebno pobrustiti tudi plastiko kopiščka. Dobro je tudi, da si pobrusiš/povečaš že tako veliko odprtino za ponjenje nabojev. Za hitrejše streljanje je priporočljiv tudi "Limb Saver", ki ti ublaži udarce kopita v ramo. Pas za filanje je odvisen od tvoje tehnike. Zaenkrat je ugotovljeno, da je "Best Buy" Z Gun Belt - http://z-gun.ru/. Za najmanj denarja največ muzike (cca 100€, odvisno od...).

Ostane samo še ena stvar; pregledovanje youtube posnetkov tehnike polnjenja in nato odločitev, kako boš polnil. Tu moraš zadevo skombinirati z izbiro pasu oziroma nosilcev nabojev. Tule ti Vezzoli lepo pokaže:https://www.youtube.com/watch?v=8Mgxpqh963o, tu pa trenutna svetovna špica v pumpi (pa še s čim...) Kim Lepännen...

Po izbiri šibrenice in tehnike polnjenja sledi še najpomembnejši del: trening. Dobro je, da se za nekaj treningov pridružiš kakšnemu dobremu tekmovalcu, ki ti razloži, kaj in kako trenirat. In zopet, kot že nič kolikrat: suhi trening. Pri streljanju s šibrenico je 70% rokovanja (polnjenje, dvigovanje šibrenice, spuščanje,...), 30% streljanja. Da si konkurenčen, moraš napolniti 8 nabojev pod 4 sekundami (znak za start, polnjenje in oddaja strela ter zadeta tarča na 7 metrov).

In to je to.

Filozofiranje o ostalih proizvajalcih je brezpredmetno, saj so vse  šibrenice nekonkurenčne Novi. Žal. Če ti Beneli Nova ne ustreza, je čisto vseeno, kaj kupiš; Winchester SXP, Remington 870, Mosberg, Fabarm...ni važno. Skoraj vse funkcionirajo brez težav. Nikoli pa ne boš v IPSCju tako konkurenčen, kot z Benelli Novo.

Topla voda je odkrita, odpreš pipo, usmeriš na rdečo in to je to.
Bi prosil za info (sem bolj na golobih s šibro trenutno, zato nevedno vprašanje glede IPSC), zakaj 10-12 šusov v tubi, a ni tako da lahko imaš v standard manual 8+1 v cevi. In drugo imam 24" cev na Benelliju, v podaljšano tubo gre 8 šusov in ta je daljša od cevi, kako bi lahko naladal 10 ali 12?
Odgovori
#11
Dex: Za nakup Benellija poglej na splet. Uvoznik v SLO je verjetno Koptex. Poglej še na www.armiusate.it ali pa www.egun.de. Včasih jo tudi v SLO kdo prodaja... Ne kupuj šibrenice brez šine, saj je taka cev ponavadi brez možnosti uporabe čokov, prekratka in z merki, ki jih moraš odrezat, da lahko na cev namestiš šino.

LB: Ja, Benelli ima večjo odprtino in to šteje.

LB: Seveda je 8+1, vendar, včasih imaš progo, na kateri imaš do prvega strela dva ali več metrov. In v tem času (po startnem signalu) vržeš v tubo še 2 ali 4, ki ti jih kasneje, med streljanjem, ni treba.

IPSC je v bistvu "varčevalni program" strelstva, saj je potrebno vsak trenutek izkoristiti. Če že ne za streljanje na tarče, pa za polnjenje, strelski položaj, pripravo,... Tako čas od startnega signala do prvega strela ni stran vržen, ampak učinkovito porabljen za opravila, ki ti koristijo. Npr. za polnjenje 2 ali 4 nabojev v tubo.
Odgovori
#12
(17-02-2017, 22:55)Ljutica Bogdan Napisal:
(17-02-2017, 13:10)IPSC Boštjan Napisal: Kot je bilo že napisano...

Edina pametna izbira za IPSC streljanje je Benelli Nova s čokirano cevjo od 61cm do 71cm s šino. Navadna ali SuperNova je vseeno, navadiš se lahko obeh. Prvi občutki so tako tako, ko se navadiš je prva liga. Dodatno moraš kupiti/izdelati še tubo, da lahko napolniš šibrenico z vsaj 10 naboji, najbolje pa z 12imi. Ne pozabi na menjavo vzemeti, primerne dolžini tube. Najceneje je, da ti jo nekdo tudi izdela. V raznih trgovinah so cene izdelanih tub zlatarske.

Glede na vrsto filanja je potrebno pobrustiti tudi plastiko kopiščka. Dobro je tudi, da si pobrusiš/povečaš že tako veliko odprtino za ponjenje nabojev. Za hitrejše streljanje je priporočljiv tudi "Limb Saver", ki ti ublaži udarce kopita v ramo. Pas za filanje je odvisen od tvoje tehnike. Zaenkrat je ugotovljeno, da je "Best Buy" Z Gun Belt - http://z-gun.ru/. Za najmanj denarja največ muzike (cca 100€, odvisno od...).

Ostane samo še ena stvar; pregledovanje youtube posnetkov tehnike polnjenja in nato odločitev, kako boš polnil. Tu moraš zadevo skombinirati z izbiro pasu oziroma nosilcev nabojev. Tule ti Vezzoli lepo pokaže:https://www.youtube.com/watch?v=8Mgxpqh963o, tu pa trenutna svetovna špica v pumpi (pa še s čim...) Kim Lepännen...

Po izbiri šibrenice in tehnike polnjenja sledi še najpomembnejši del: trening. Dobro je, da se za nekaj treningov pridružiš kakšnemu dobremu tekmovalcu, ki ti razloži, kaj in kako trenirat. In zopet, kot že nič kolikrat: suhi trening. Pri streljanju s šibrenico je 70% rokovanja (polnjenje, dvigovanje šibrenice, spuščanje,...), 30% streljanja. Da si konkurenčen, moraš napolniti 8 nabojev pod 4 sekundami (znak za start, polnjenje in oddaja strela ter zadeta tarča na 7 metrov).

In to je to.

Filozofiranje o ostalih proizvajalcih je brezpredmetno, saj so vse  šibrenice nekonkurenčne Novi. Žal. Če ti Beneli Nova ne ustreza, je čisto vseeno, kaj kupiš; Winchester SXP, Remington 870, Mosberg, Fabarm...ni važno. Skoraj vse funkcionirajo brez težav. Nikoli pa ne boš v IPSCju tako konkurenčen, kot z Benelli Novo.

Topla voda je odkrita, odpreš pipo, usmeriš na rdečo in to je to.
Bi prosil za info (sem bolj na golobih s šibro trenutno, zato nevedno vprašanje glede IPSC), zakaj 10-12 šusov v tubi, a ni tako da lahko imaš v standard manual 8+1 v cevi. In drugo imam 24" cev na Benelliju, v podaljšano tubo gre 8 šusov in ta je daljša od cevi, kako bi lahko naladal 10 ali 12?

Ja kako saj je vendar jasno...nabaviš si tubo ustrezne dolžine in seveda najdalšo uzmet in to prilagodiš, da ti v njo gre željeno število nabojev...
Odgovori
#13
Bošjan, jabolko hvala za pojasnila.
Odgovori
#14
(18-02-2017, 00:58)IPSC Boštjan Napisal: Dex: Za nakup Benellija poglej na splet. Uvoznik v SLO je verjetno Koptex. Poglej še na www.armiusate.it ali pa www.egun.de. Včasih jo tudi v SLO kdo prodaja... Ne kupuj šibrenice brez šine, saj je taka cev ponavadi brez možnosti uporabe čokov, prekratka in z merki, ki jih moraš odrezat, da lahko na cev namestiš šino.


Tnx za info.
Odgovori
#15
Je kakšen levičar z Benelli Supernova in katere spremembe je  potrebno naredit da bo udobna tudi za nas levake?
Odgovori
#16
Evo našel. Če še kdo potrebuje:
http://forums.benelliusa.com/showthread....fety-SBEII?

Lahko še prevod in slika:
1. Izbi štift 012A.
2. Poglej 007J kako leti po sobi.
3. Najdi 007J.
4. Odstrani 008A.
5. Obrni 013C.
6. Sestavi nazaj.
[Image: safety-reversal.jpg]
L.p.
Odgovori
#17
Po vaših nasvetih sem se odločil in izbral Benelli supernovo, z ventilirano cevjo 62cm.
Sedaj me še zanima kateri nosilci nabojev so dovoljeni in katere vi priporočate pri IPSC-ju in IASC-ju?
Pa še najbolj važno, kateri naboji so cenovno ugodni, pa da ustrezajo kriterijem za tekmo?
Hvala za vse napisano.

P.s.
Če šefi menijo, da spada v samostojno temo, naj prosim premaknejo.
Hvala.
Odgovori
#18
Trenutno je naboljše razmerje price/performance - Z-Gun.

http://z-gun.ru/

Pošilja tudi v Slovenijo. Kontakt Yury (itak dela vse sam .:))
Odgovori
#19
Najprej se moraš odločit, ali boš polnil 4 ali 2 naboja. Če imaš roke "normalne", boš lahko polnil po 4. Če imaš kratke prste, potem po 2. To je eden za drugim. Pri prvi opciji pa 2 po 2 eden za drugim. Potem se moraš odločit, ali boš polnil tako, da daš šibrenico na rame in polniš z močno roko, ali jo boš obračal in polnil s šibko roko. Zatorej, poglej nekaj video posnetkov na youtube, kjer ti je dobro razloženo, kako se polni vse zgoraj našteto (npr.:



ali pa



Potem malo preizkusi sam sebe, kaj ti najbolj leži...

Za IPSC (po IPSC praviih);

- za največ denarja - https://www.ezload.co.uk/products/shotgu...ition-belt

- za malo manj, http://www.kingcompetitionproducts.com/p...-28-shells  

- še manj - http://www.ipsc-shotgun.de/index.htm?htt...11s001.htm

- še malce manj - https://www.sportshooter.de/en/equipment...o_belt.htm

- optimalno - kot že napisano - http://z-gun.ru/, s takim streljam tudi jaz:



Za IASC...ne vem, verjetno ni važno...samo da prideš na tekmo...

Pa pozabi na super trooper tactical loading s šibrenico v rami in polnjenje s šibko roko od spodaj...prepočasno...
Odgovori
#20
Na IASC ponavadi pasovi niso dovoljeni in imaš naboje v žepih ali na mizi.
lp Melly
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)