Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Field Target - tekmovanja z zračno puško
#1
FIELD TARGET (FT) strelsko tekmovanje z zračnimi puškami je v svetu zelo popularno in sega daleč nazaj v osemdeseta leta. Vse skupaj se je začelo v Angliji in skoraj sočasno tudi v Ameriki z idejo nekakšne zanimive simulacije lova, kjer se strelci gibljejo po gozdu ali podobnem terenu ter na svoji poti srečujejo in streljajo na kovinske tarče - silhuete živali, ki padejo ob zadetku. Tako združujejo gibanje na prostem zraku z preciznim streljanjem.

Ta zanimiv šport se je kmalu razširil po vsem svetu, tako imajo pravzaprav že vse naše sosede FT klube in FT zveze na državnem nivoju. Hrvaška ima tako že več kot leto dni vzorno urejen pravilnik o FT streljanju, le v naši mali deželici se zadeva nekako ne prime!

Ker se morda marsikdo sprašuje kaj FT pravzaprav je in kako izgleda, sem se odločil da napišem nekaj besed na to temo.

FT strelsko tekmovanje prirejajo v naravi, na obronkih gozdov ali podobnem razgibanem terenu. Tekmovalci so razporejeni v skupine po tri do štiri strelce, ki so seveda tudi drug drugemu sodniki. Skupine sledijo oznakam na terenu od enega do drugega strelskega mesta. Teh mest (shooting lanes) je po navadi okoli 40, na večjih tekmovanjih pa 50 ali celo 60. Na vsakem mestu je postavljeno od ene pa vse do treh ali štirih tarč na razdaljah nekje med 8 pa vse do 50m ali celo nekaj čez. Razdalje so seveda neznane in tekmovalec ne sme uporabiti nobene elektronske naprave za natančno določitev razdalje. Poleg tega so lahko tarče postavljene tudi nizko v globeli, visoko na drevesu ali v globoki temni senci. Narava za postavitve ponuja zares obilico možnosti kar prispeva k še zanimivejšem tekmovanju. Same tarče so kovinske silhuete malih živali ali pa preprosti geometrijski liki z odprtino, ki jo je potrebno zadeti. Zadetek v samo silhueto ne šteje, samo zadetek skozi odprtino podre tarčo in tak zadetek šteje. Odprtina (kill zone), cona zadetka (CZ) je okrogla in meri 40mm. Kakšna četrtina tarč pa ima lahko zmanjšano CZ na 25mm ali pa celo na samo 15mm. Seveda se na tako zmanjšane tarče strelja iz manjših razdalj. Po zdetku pa kar iz strelskega mesta z vrvico spet postavimo tarčo in jo tako pripravimo za naslednji strel. Običajno velja tudi časovna omejitev in sicer ena minuta za pripravo ter še po ena minuta na tarčo. Tudi strelski položaj je za vsako strelsko mesto ali celo tarčo predpisan. V večini primerov je to prosti slog, na nekaj tarč pa se strelja tudi kleče in stoje. Prosti slog je običajno sede na nizki blazini z puško naslonjeno na koleno.
Še besedico o opremi. V glavnem sta dve kategoriji zračnih pušk in sicer puške na vzmet in seveda PCP puške. Moč je omejena na 16J, v nekaterih državah pa na 27J. Včasih prirejajo tako imenovane Open tekme, kjer pa je možno streljati tudi z močnejšimi puškami. Puške so večinoma v kalibru 4,5. Opremljene so z daljnogledi z veliko povečavo, 24x kot minimum, pa vse tja do 80x. Seveda nihče ne strelja pri takih povečavah, imajo pa daljnogledi z zelo veliko povečavo v spodnjem delu raztegnjeno skalo za fokusiranje (paralaksa). To lastnost pa s pridom uporabljajo za merjenje razdalje. Torej, strelec nameri v tarčo, z povečanim kolesom na strani daljnogleda izostri sliko in tam prebere razdaljo. Za vsako razdaljo potem še nastavi elevacijo ali kompenzira višino z križem in - bum!

Velika zahvala za popularizacijo tega športa gre ekipi Rojal iz Novega Mesta, ki je letos junija priredila že tretjo FT tekmo, pa čeprav nimamo še nobenega kluba, pravil ali celo zveze. Izgleda da bo naslednja nekje v septembru, mogoče celo v Bovcu. Ta srečanja sicer rahlo odstopajo od tipičnih FT tekem po svetu, tako tarče, ki jih je le med 25 in 35 niso silhuete temveč le okrogle ploščice, ki padejo ob zadetku in tudi moč praktično ni omejena. Namen je bolj druženje strelcev ter predstavitev discipline in njeno popularizacijo. Vedno se pridružijo tudi Hrvaški tekmovalci, ki so zelo dobri in tudi vrhunsko opremljeni.

Torej, če je kdo prepoznal, da bi Field Target utegnil biti zanj zanimiv način preživljanja prostega časa naj se ojunači in pride na septembersko tekmo. Taka tekma da pravi smisel streljanju, strelec pa hitreje napreduje. Kar korajžno!!!



[Image: afdd13b72af540b6c5bb09eef78c90.jpg][Image: 7ba6fdc3a696b108c930b90db51294.jpg][Image: 90dc1fbc2b7dfb5a4d61db7d3f7e7e.jpg]
Odgovori
#2
Takšno ali vsaj podobno disciplino poznajo lokostrelci.
Nista pravilnik in "dejansko stanje", glede merjenja razdalj od strelskih mest do tarč, malo v nasprotju?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#3
Res je, lokostrelci že dolgo "lovijo". Najprej je to bil Hunter and Field, zdaj pa je ArrowHead.
Pravilnik pravi, da si lahko pomagaš z optiko, ki pa ne sme imeti vgrajenih elektronskih pomagal...., tako da je vse v redu. Kljub temu vsa zadeva ni tako enostavna kot mogoče izgleda....
Odgovori
#4
Predvidevam, da se res ni enostavno umirit v položaju sede na golih tleh.
Je lahko "pridelana" razlika toliko usodna, da zgrešiš tarčo, če uporabljaš le daljnogled, ki sicer ima "funkcijo" merjenja razdalje v primerjavi z elektronskimi pomagali?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#5
Hm, z malo treninga je na nizki blazini (10cm) sedeči položaj lahko zelo stabilen, vsekakor dovolj, da se da zadeti 4cm odprtino v tarči na 50m. Je pa v igri seveda dosti faktorjev, od katerih je veter uradno priznan kot največja težava.

Eden izmed teh faktorjev je seveda tudi merjenje razdalje, kompenzacija za nagib sploh pa kompenzacija zaradi temperature. Vendar pa dober daljnogled in obilica treninga zelo pomagata. Vsa ta kompleksnost je pravzaprav "kriva", da je ta šport v svetu tako priljubljen in razširjen. Posamezen strel je lahko zelo preprost, znajti se na celi tekmi v vseh razmerah pa zahteva kilometrino, poglobljeno razmišljanje in trening. To pa je razlika med brezveznim plinkanjem in študioznim pristopom k streljanju.
Odgovori
#6
Še enkrat: Kako natančno se da preko omenjenega daljnogleda izmeriti daljavo?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#7
Do kakšnih 30m ni težav, zagotovo na 1m, pod 20m pa celo na pol metra ali še manj. Z dobrim daljnogledom, (beri ojačanje >32x) pa na kakšna 2m za razdalje med 40 in 50m ali tudi bolje. Spet trening....
Odgovori
#8
Če je tako, potem se elektronskih pomagal niti ne rabi.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#9
To je seveda zgorji doseg, do katerega prideš s treningom. Potem je tu še igra svetlobe, sonce in predvsem mirna roka. Merjenje razdalje je skoraj tako zahtevno kot oddaja samega strela.....
Odgovori
#10
Danes sem si malce ogledal top of the top Ft in BR zračke in od $$$ kar glava boli flite za 2500+ Eur in gor optike za 2500+Eur(S&B in Marchi)
Odgovori
#11
> Danes sem si malce ogledal top of the top Ft in BR zračke in od $$$ kar glava boli flite za 2500+ Eur in gor optike za 2500+Eur(S&B in Marchi)

PA KAKO če so pa Kitajci dost dobri NO...
Odgovori
#12
Jest mam eno Slavio 10 let staro. A je to dost konkurenčno?
Odgovori
#13
Field Target sam za sebe ne zahteva ravno najdražjih pušk, koliko stanejo PCP pa itak vemo! Vedno pa se da tekmo odstreljat tudi z puškami na vzmet (svoja kategorija), kjer je gotovo tudi ta stara Slavia čisto v redu. Dokler je pri nas "unlimited" niti moč ni pomembna, ko pa bodo začela veljati pravila, bo moč skoraj zagotovo omejena na 16J, tako kot drugje po Evropi.
Kar se pa daljnogledov tiče dobiš za 300 - 800 eur zelo v redu naprave.
In nikar ne pozabite najvažnejše - vedno je najpomembnejši strelec, oprema je drugotnega pomena.....
Odgovori
#14
Puške na vzmet ( Slavia ipd ) so namenjene za ( tekmovalno ) streljanje na 10 m. Ne vem, kako bi se obnesle na razdaljah 30 m+...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#15
Hm, ne vem če bo to držalo. Če govorimo o moči 7.5J ali 175m/s je to res in velja tudi za PCP. Vendar pa obstajajo zračne puške vse tja čez 100J....
Odgovori
#16
Ti si napisal, da bi bila stara Slavia čisto v redu. Puške tega ranga imajo ( so imele ) hitrost 175 m/s le nekaj sto strelov, potem pa je vse odvisno od vzdrževanja. Tarča, ki je njim namenjena za razdaljo 10 m, ima črno polje 7-10 nekaj manj kot 3 cm. Iz tega podatka izhaja moj strah zadevanja 4 cm kroga ( odprtine ) na razdalji 50 m. Nekajkrat sem imel priliko videt, kako se začne diabolo nekontrolirano obnašati kmalu po preletenih 25-30 metrih. Kot olajševalno okoliščino bi omenil, da je bilo to že davno tega in puška ni bila preveč nova... ;)
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#17
OK, popravljam, vsaka puška za tekmovanje mora biti v prvi vrsti tehnično brezhibna, torej mora delovati v mejah normale in seveda predvsem varno. Se strinjam, da je puška z 7.5J malo prenežna, čeprav Italijani na svojih prvenstvih streljajo tudi z takimi, vendar le do 35m.
Puška za FT mora imeti 14-16J za uradno verzijo tekem, za unlimited ali open pa, kot že ime samo pove, kolikor koli...
In seveda, nenazadnje, vsak tehnični šport zahteva nekaj "zdrave" opreme, ni pa za to potrebno zapravljati tisoče eur. Če kdo pa le hoče vrhunsko opremo, pa jo seveda lahko kupi. Tudi naši vrli strelci na 10m imajo puške vse tja do 4000 eur....
Odgovori
#18
4.000,00 €? Si imel v mislih takšne in podobne?:
http://www.frankonia.de/waffen/langwaffe...=f_s_marke
Tudi te "hitijo" le par metrov čez 175 m/s.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#19
Ja, to so tipične standard puške za 10m. Kot že omenjeno za FT so puške močnejše in tudi izgledajo (lahko) precej drugače. Nekaj primerkov:

[Image: 47fa6705109ebb14a13a05deb7b605.jpg]

Attached files [Image: 9e786a5348851a1e134a5285da1276.jpg] [Image: 9351d4ef0c8ac4aa9b2014de0eb565.jpg] [Image: 18ffe7a5d4d513e043e2f858a183c2.jpg] [Image: 46836f0cc6204cd2c7ec7807cd55a4.jpg] [Image: a7b6cdd69688ddef90cc2d404367c6.jpg] [Image: 7d7d945bb51207207a4001af2339b6.jpg] [Image: bbd2944599952b9f8f2f3e0533d29e.jpg]
Odgovori
#20
Tule v Plznu zaekrat poleg parih maloserijskih( Ataman M2) pušk krajuje Steyer ,danes je bila tu tudi njihova tehnična ekipa, ki malce fribca kaj bi strelci radi v prihodnje ,ena zanimivost ki sem jo opzil je da polnitev deluje optimalno samo kakih 50 strelov potem so spet vsi na jeklenki.

Tudi prisoten te dni slovenski proizvajalec peletov COAL

Filipinski 250 z Steyer

Attached files [Image: 394869890d4676b5e74448eca1b62f.jpg] [Image: 7aae6ce8b821e79444b9a20a5324fd.jpg] [Image: ffdbaafc64b016da40f5530661112a.jpg]
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)