Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Field Target - tekmovanja z zračno puško
#21
"BojanFTˇ, moral se boš odločit za eno ali za drugo. Ne moreš kar pisat o puškah za deset metrsko disciplino, ki stanejo 4.000,00 €, kar ne drži, nato pa limat slike pušk, ki so namenjene za FT. Nas je kar nekaj oziroma večina, ki te stvari med seboj razlikujemo.
"mr.T", verjetno si že opazil, da BR50 ne sodi v to temo.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#22
FT in BR50 zračke so isti kos razen v kopitu oziroma v plati, ki jo priviješ na kopito nekateri strelci z njimi tekmujejo FT in BR
Odgovori
#23
> 357 said:
> "BojanFTˇ, moral se boš odločit za eno ali za drugo. Ne moreš kar pisat o puškah za deset metrsko disciplino, ki stanejo 4.000,00 €, kar ne drži, nato pa limat slike pušk, ki so namenjene za FT. Nas je kar nekaj oziroma večina, ki te stvari med seboj razlikujemo.

BojanFT je čisto razumljivo napisal, v čem je problem? Cena gor ali dol...
administrator / Strelec.si
Odgovori
#24
> mastermind said:
> BojanFT je čisto razumljivo napisal, v čem je problem? Cena gor ali dol...

Nisem siguren, da je bilo povsem razumljivo, ko se navede podatek, ki 100% ne velja.

"mr.T", če so puške iste/enake, pa ni enaka disciplina in rezultati, ki jih objavljaš.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#25
> 357 said:
> > mastermind said:
> > BojanFT je čisto razumljivo napisal, v čem je problem? Cena gor ali dol...
>
> Nisem siguren, da je bilo povsem razumljivo, ko se navede podatek, ki 100% ne velja.

Najprej je potrdil da so na tvojem linku puške za 10m, potem pa objavil še nekaj fotografij pušk za FT. Meni je vse jasno.

Sicer pa mu smetimo temo.
administrator / Strelec.si
Odgovori
#26
Ja "šef", še prej pa je napisal neresnico, ki sem jo jaz demantiral.
Če je to smetenje teme, jo lahko brišeš, ker sem v njej, poleg avtorja, sodeloval skoraj sam.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#27
Ali je že kakšen okviren datum tekme?
Odgovori
#28
> 357 said:
> "mr.T", verjetno si že opazil, da BR50 ne sodi v to temo.

saj tudi DP v zračnem orožju nekako ne sodi v temo "Long Range kot je treba" pa te to ni tako motilo :D
Odgovori
#29
> 357 said:
> Ja "šef", še prej pa je napisal neresnico, ki sem jo jaz demantiral.
> Če je to smetenje teme, jo lahko brišeš, ker sem v njej, poleg avtorja, sodeloval skoraj sam.

Vidim da bo potreben cavalo simpatiko...
Odgovori
#30
Lepo prosim, kaj sem napisal neresničnega?
Odgovori
#31
Kristian, za moj "vpad" v omenjeno temo sem dal razlago. Šlo je izključno za elektroniko, ki je bila tako ali tako omenjena preden sem jo omenil jaz.

"BojanFT", za puško z majhno hitrostjo si dal popolnoma napačen odgovor, ki si ga naknadno ( na mojo pripombo ) popravil. Tistih 4.000,00 € pa boš kar moral zmanjšati za kakšnega jurja, ker cenik pove svoje.

"jabolko" - vidim, da si se tudi ti naučil objaviti citat. Bravo!!
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#32
Tudi sam se že dalj časa odločam med pravim orožjem, ter zračnim. Mi je všeč, da se bo naredila taka tekma, se je bom udeležil skoraj zagotovo. Manjka se samo trgovca v sloveniji, ki bi prodajal zračne puške (vzmetne), ki bi bile namenjene bolj za FT, kjer je moč omejena na 16J.
Odgovori
#33
357 Informacija iz druge roke, Walter Alutech LG400 z custom karbonsko cevjo (prevleka).
SKALAR, točno ne vem, verjamem pa da bi se pri Rojalu kaj našlo.
Odgovori
#34
To zadevo misliš?:
http://www.schiesssport-buinger.de/shoot...asic-right
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#35
Hm, vsekakor ni basic, temveč precej custom izvedba. Saj niti ni tako pomembno, zadeva je prišla sem bolj zato, da se pokaže, da tudi puške za 10m dosti stanejo in ne samo tiste za Field Target.
Namen te diskusije je predvsem prikaz, predstavitev in debata na temo Field Target.
Odgovori
#36
Da si vzorno napisal/predstavil to disciplino, ti ne morem ugovarjat. =D>
Dobil pa sem občutek, da so z njo že vsi obiskovalci tega foruma seznanjeni, ker sem, več ali manj, le jaz spraševal za določene ( tehnične ) stvari. :">
Kar pa se cen tiče, bi bilo prav, da se primerjava naredi v enakem rangu. Če je ena custom, naj bo tudi druga. Meni se zdi povsem logično, da so močnejše puške dražje - posebno, če so kvalitetno izdelane, precizne in se lahko z njimi naredi veliko kilometrov brez okvare.
Torej, kje in kdaj bo naslednja tekma?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#37
Mogoče da so res seznanjeni.

Ker pa je ta način pri nas zares nov (do sedaj 3 promocijske tekme) in je na zadnjo tekmo prišlo le 12 slovencev (in 10 Hrvatov) sem si upal pomisliti, da zadeva mogoče še ni dovolj poznana. Verjamem da je v Sloveniji dosti večji potencial med strelci...

Slišal sem da tretjo soboto v septembru, izgleda da v Bovcu.
Odgovori
#38
Disciplina FT v Sloveniji je zelo neznana. Obiskovalci tega foruma pa imajo rajši teme ali tekme s pravim orožjem, zato tudi tako malo objav ali zanimanja. Tudi ljubiteljev "dobrih" zračnih pušk v SLO je zelo malo, ker je postopek pridobitve zračne puške močnejše od 200 ms ali 20j + skoraj enak za pridobitev orožne listine, zato se raje odločajo posamezniki, ki že naredijo test varnega rokovanja z orožjem, za pravo orožje.
Ja, Bojan rojal ima pestro izbiro, ampak nima tistih pravih pušk, ki zmagujejo na FT po svetu. Kot veš pri vzmetnih kraljuje AirArms tx200, ali AA Prosport, ki sta že tovarniško "stjunane" za FT. Ali Weihrauch HW97, katero je pa treba nadgraditi z V-mach kompletom, da si potemkon kurenčen. Takih zračnih ni v slo. No weihrauch je, ampak ni V-mach kompleta, ki ga moraš naročiti iz tujine, kjer ga pa pogosto ni na zalogi zaradi velikega povpraševanja.
Odgovori
#39
SKALAR, glede poznavanja problematike FT se popolnoma strinjam s tabo in vidim tudi da si dober poznavalec opreme. Omenjaš pa vrhunske puške, za "maso" bi lahko bil dober start tudi kaj drugega.
In še nekaj, naš zakon določa mejo na 20J, za FT pa je potrebno 16J ali kakšnega manj. Priznam, da je zakon tukaj malo čuden, kajti predpisuje tudi hitrost in ta meja je postavljena na 200m/s. Tako moraš sicer z nedolžnimi 16J streljati z JSB Monsterji, da prideš pod 200m/s... Skratka, če se sklicuješ samo na moč je 16J še na varni strani. V prid zračkam pa gre predvsem cena streliva ter dejstvo, da ne potrebuješ ravno pravega strelišča, mogoče pa nekaj več iznajdlivosti....

Trenutno so v Sloveniji tekme unlimited, kar pomeni da moč ni omejena in ni ga vrag, da ne bi to ustrezalo nekaj tisoč zračkam v posesti Slovencev....
Odgovori
#40
Field Target ali Hunter FT ipd je pri nas bolj neznano - a prizadevanja nas vseh bodo to spremenila. V svetu je to že dolgo spoštovana strelska disciplina. Tukaj je povezava do svetovne FT organizacije.
[world-field-target-federation.com/ ](http://www.world-field-target-federation.com/ )
Zdaj pa k puškam. Kot ste si lahko na linku ogledali, je FT razdeljen po klasah (class).
Od vzmetnih do top end PCP pušk, strelja se z vsem. Vsekakor pa je v svetu najbolj popularna in konkurenčna klasa open PCP - svet dragih customiziranih PCP pušk in bolanih optik ...

In zakaj ljudje mečejo tolk dnarja za puške in optike, ker pusko za FT v klasi vzmetnih pušk dobiš lahko zelo poceni, Hunter Field Target je pa še cenejši (lahko) zaradi optike ker so razdalje manjše itd itd itd...
Odgovor je zmeraj konsistenca. Poceni puške niso tako konsistentne kot drage, konsistenca pa je odvisna od 1000 in ene stvari.
Pri vzmetnih puškah na primer - nekatere so zelo "hold sensitive", kar pomeni, da je natančnost puške v veliki meri odvisna od tega kako jo držimo (zaradi edinstvenega odsuna vzmeti in bata). PCP puške odsuna nimajo, posledično je z njimi veliko lažje dosegati natančne konsistentne strele v raznoraznih položajih.
Zame in za moje pojme je tist k zadane na 50m z vzmetno pusko večji car :) sam je treba to narest 50 do 60 krat zaporedoma (za zmago).
Tudi surova moč je včasih nasprotnik - še posebej pri manjših kalibrih zračnega orožja.
Pri visokih hitrostih je izbira municije zelo pomembna in hkrati zahtevna. Če naboj prebije zvočni zid se lahko začne kotalit v letu ... to ni dobro za natančnost oz. konsistenco.
Potem je tu še veter, vlaga, temperatura, svetloba - razni efekti svetlobe pod pogoji vročine, mraza - vpliv na optiko, puško, metek...
Možnosti in kombinacij je ogromno. Zato je 90% uspeha odvisno od strelca. Pika.
Treba je ogromno vedet, ogromno vadit in imeti talent. Puška je tistih 10%.
Feinwerkbau, Steyer ipd, so drage zato, ker so bolj obvladljive in strelec pride na 100%. Taki zmagajo na 10m na olimpijskih in svetovnih itd.. ok, pri FT je tu se optika, kar je dodatno znanje in seveda strošek.

Zadeva je kompleksna in lahko bi se pogovarjali o tem zelo zelo dolgo, zato bi bilo fino, če bi bilo več dogodkov/srečanj/streljanja po sloveniji!!! :)

Jst mam eno springerco z 9x optiko pa FX Cyclone 4,5mm v planu, tko da se mi bo streljalo do amena!!!
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)