Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ostrostrelstvo
#1
Pozdravljeni... Zanima me ali pri nas obstaja kakšna šola, tečaj, predavanja, seminarji ali karkoli podobnega za ostrostreljanje ali je to vse prepuščeno klubom in strelcem za samouk?
Odgovori
#2
Danes ob 20:00 si lahko na A kanalu ogledaš film.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#3
kaj pa je "ostrostreljanje"?
drugače pa pozabi, tudi ko govorimo o športnem streljanju s(m)o novi strelci prepuščeni sami sebi.
Odgovori
#4
> 357 said:
> Danes ob 20:00 si lahko na A kanalu ogledaš film.


=))

> dani_79 said:
> Pozdravljeni... Zanima me ali pri nas obstaja kakšna šola, tečaj, predavanja, seminarji ali karkoli podobnega za ostrostreljanje ali je to vse prepuščeno klubom in strelcem za samouk?


Še nisem zasledil.

Mi je pa kar nekaj stvari razložil G. Mile, iz ASZS.
:-bd
Odgovori
#5
Se opravičujem sem se malo narobe izrazil mislil sem natančno streljanje na večje razdalje predvsem z VK. Sprašujem ker sem zelo zelen v strelstvu in ne bi rad skočil na glavo v to... vem iz drugih športov da je najprej treba osvojit neke osnove in potem naprej... informacij nikoli ni preveč...
Odgovori
#6
Verjetno ti bo kdo lažje svetoval, če boš navedel, kaj že zdaj obvladaš.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#7
Ja eni tle so mal alergični na vse kar namiguje na prvotno in najbolj razširjeno uporabo strelnega orožja - predvsem stvar strahu pred izgubo (ker kljub oboroženosti vseh "demokratičnih" držav množina populacije ob podpori vodilnih razglaša, da je bolje za družbo, če strelnega orožja ni) nečesa kar smatrajo kot privilegij in ne pravico.

Drugače pa najdi neko strelsko društvo, ki se s tem ukvarja (imaš seznam tu) in se udeleži kake tekme (priporočam 100/300/500 Bloška polica, Hot range, Veteranove razpise, kjer ti ob primernem plačilu tudi posodi kak kos za začetek, le za tošelj se primi oz. po pameti :) ) in tam povprašaj.

Kar se pa samoizobraževanja tiče imaš pa tud na strelcu kar nekaj kvalitetnih tem na temo streljanja in pa seveda google je tvoj prijatelj. Vsekakor pa ne nasedaj zgodbicam v stilu da za začetek bo "zračka" dost in pa da ne rabiš kvalitetne opreme že v štartu.
Odgovori
#8
Streljal sem že z MK, pištolami itd.. nimam pa kakšne kilometrine... Hvala Mato.. vse to je v planu... hvala za odgovore... škoda da ni kaj organiziranega, verjetno bi marsikomu prišlo prav.
Odgovori
#9
Žal boš prišel pri strelstvu do spoznanja da organizacija pri številkah, ki jih imamo in koliko so strelci pripravljeni plačati ne prinaša profita (če bi bla na nivoju seveda ne tista razna šnel kurz kvazi izobraževanja) in posledično se pač ne organizira kot bi si nekdo, ki ne pozna ozadja predstavljal. Malo poglej teme o ISSF kjer gre (vsaj mislim da) za glavni očitek SZS to, da kljub cca 200k proračunu ne zmore animirat mladine za strelstvo in če že, ima svoj železni repertoar, ki prej škodi strelstvu kot koristi - iz mojega kraja lahko mirno rečem, da so lokalni lovci (sejmi, predstavitve itd) za strelstvo naredili bistveno več kot pa SZS kljub temu, da imamo svetovno znane biatlonce. Da o OŠ in popoldanskih dejavnostih ne govorim. Ampak to je že zgodba za drugo temo, da ne smetimo tvoje...
Odgovori
#10
> Mato said: naredili bistveno več kot pa SZS kljub temu, da imamo svetovno znane biatlonce.

Tega stavka ne razumem. Ga lahko "prevedeš"? O ostalem v zvezi s SZS pa ne bi...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#11
Simpl od tu prihajajo praktično vsi biatlonci in biatlonski trenerji, nekoč je bilo strelišče, nekoč (vsaj tako pravijo) so sodelovali s šolami v okolici sedaj ni nič od tega in čez 20 let tudi prvega ne bo... Pa dost o tem da ne smetimo, če hočeš kaj podrobneje odpri temo SZS in aktivnosti v mladinskih selekcijah in koliko strelskih krožkov po OŠ v Sloveniji podpirajo na sistemski ne prostovoljski bazi...
Odgovori
#12
tudi sam iscem en tak klub za dejavnosti okoli preciznega dolgocevnega streljanja, ki bi mi nudil strokovnost izkusenejsih kolegov, ob nezateženem druženju in skupnih treningih, tekmah...kot sem dosedaj ugotovil, so take organizacije malce zaprte za nove clane in tezko vzpostavis zaupanje, oziroma si kar nekaj casa "outsider" :). Morebiti pa se motim. Vsekakor bos moral vloziti nekaj casa in kibicirati na tekmah in se smukati z nadleznimi vprasanji okoli veteranov.
Odgovori
#13
Predvsem pa se močno drži denarnice ker si v fazi ko te bodo ob vsaki prilki colal v nedogled
Odgovori
#14
"Mato" - mislim, da si nekaj pomešal. Biatlon je menda disciplina nordijskega smučanja, ki je pod okriljem Smučarske Zveze Slovenije ( SZS ), kar nima nič skupnega s Strelsko Zvezo Slovenije ( SZS ).
Če smo že malo "zalutali", naj napišem še nekaj stvari. V "moji vasi" je "moja" SD nosilec vseh športno strelskih dejavnosti tudi za obe OŠ. Preko celega šolskega leta gredo skozi naše zračno strelišče vsi učenci od četrtega razreda naprej. Z njimi se ukvarjajo trenerji in inštruktorji športnega streljanja. Vsako leto se v našo SD včlani nekaj deset pionirjev, s katerimi se dela posebej in če so uspešni, se udeležujejo tekmovanj na šolskem in nivoju SZS. Delo se "obrestuje" po nekaj letih in trenutno imamo v ženski članski in mladinski konkurenci tri redne ali le občasne reprezentantke. Dres slovenske reprezentance je, v zadnjih dobrih dvajsetih letih, iz naše sredine obleklo že več kot deset strelcev. Ne nazadnje, je našo šolo okusil tudi R.D.
Torej, zavihaj rokave in popelji SD ( katerega si predsednik ) v izobraževanje mladih. Ne nam ( starejšim ) dajat očitke, da nekaj zaviramo. Sam si napisal, da je nekoč nekaj bilo...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#15
Tekaški del je lepo podpiran (seveda ne s strani smučarske zveze ampak komercialnega podjetja) strelski del pa povsem zanemarjan. Priznam, da nisem na tem področju naredil nič, ker društvo ni član Strel.ZS očitek pa ne leti na starejše ampak na organizacijo, ki tega sistemsko ne podpira preko razpisov ali pomoči pri izvedbi ali tečajev ali organizacije (morda se motim, ker seveda nimam vpogleda v interno delovanje komentiram zgolj kar vidim v okolici -> v tem primeru česar ne vidim). Vse kar vidim so posamezniki, ki svoj čas in denar namenjajo za te dejavnosti in se mučijo na "pionirskem" nivoju zato, da potem smetano pobirajo "starejši" na državnem. Se pa strinjam, da to ni zgolj lastnost Strel.ZS ampak praktično celotnega športnega ustroja v Sloveniji.
Odgovori
#16
> Mato said: Se pa strinjam, da to ni zgolj lastnost Strel.ZS ampak praktično celotnega športnega ustroja v Sloveniji.

S tem se tudi jaz strinjam. Vseeno pa ni vse tako črno kot izgleda. Vsi namreč hočemo, želimo, da nam nekdo nekaj "podari", temu je že zdavnaj odklenkalo.
V strelski del biatlona se Strel.ZS ( kot nobena strelska zveza v Sloveniji ) ne vtika, ker ta disciplina streljanja ni v njenem/njihovem programu...Tekmovalcem biatlona so sigurno odprta vrata MK strelišč ( pod enakimi pogoji kot ostalim smrtnikom - €€ ), le svojo opremo morajo prinesti s seboj. Pri nas je imel prost vhod na strelišče nekdanji biatlonski reprezentant, sedaj pa ima podoben vstop lokostrelska reprezentantka.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#17
> Mato said:
Se pa strinjam, da to ni zgolj lastnost Strel.ZS ampak praktično celotnega športnega ustroja v Sloveniji.


Res je tako povsod v športu za to obstajo razlogi ,v prvi vrsti finančni. Sponzorji načeloma plačujejo 'oglas' ki pride z rezultati(kako se do tja pride jih ne zanima) . Drug del financ, ki prihaja iz državne malhe in preko krovnih zvez je prav tako večinoma vezan na rezultate več kot je pleha več je denarja ,tako je zelo malo iniciative za razvoj 'neporfitnega' dela ta se izvaja z denarjem staršev in z proračuna razvojnih projektov ki se vsake toliko pojavijo.

Ena stvar, ki se v javnosti slika in nikakor ne drži je, da imajo zveze manj denarja kot včasih. Zveze v športih, ki so olimpijski so polne $$$ a z razliko iz preteklosti jih ima večina tudi vedno večjo nabirko stalno zaposlenih , lastnih prostorov in voznega parka.
Prav tako so v interesu za več $$$ pripravljeni ogromni del proračuna zapravit na enem ali parih športnikih namesto,da bi jim čisto pošteno rekli odj*bi, saj je ta vložek fina naložba za nekaj časa a cena je več generacij špotnikov, ki jim onemogočijo uspeh. Tako je treba na take Mazejve in Majdičeve vedno gledat z veliko mero rezerve.
Odgovori
#18
oprosti, tle smo ti nasmetili temo s starimi razprtijami "rekreativci proti SZS" tko da bo že admin prestavil višek v ločen oddelek.
Če želiš streljati na dlje, si poglej temo:
http://www.strelec.si/vanilla2/discussio...n-1000m/p1

(tam je Mato še pisal, da lahko s poceni puškami ala Howa in Tikka zmagaš, ampak to je bilo preden so ga zamenjali, tako kot so Tita - pssst, pa ne okol govort, je to za 10let resta :)

Skratka, šalo na stran. Na žalost si v tej temi precej prepuščen sam sebi, stricu Google-u in dobri volji starejših strelcev, če ti dovolijo piti iz vrelca svojih modrosti.
Na klube lahko več ali manj pozabiš, edini ki kolikor toliko skrbijo za neko izobraževanje in organizirajo treninge so strelci dinamičnih disciplin; res pa je da imajo le ti precej manj težav s primerno infrastrukturo. Long range pri nas pomeni 100 in 300m, nekajkrat na leto še 500m, kar je pa več pa se zadeva konča.

Polnjenje svojega streliva je obvezno, ker si strelski začetnik (glede na letno količino postreljanih nabojev smo več ali manj vsi) je zanimiv trening streljanja z MK na 100m, ker je tukaj vpliv vetra in padca približno podoben kot bi s .308 streljal na 500m.

Za začetnika .308 ni tako zgrešen kaliber; bolj športni kalibri imajo bolje lastnosti vendar se na 100 - 300m ne pozna tako veliko (kjer boš streljal večino časa) vendar pa precej hitreje skurijo cev, recimo 6BR v okoli 3000 strelov in 6.5x47 nekje med 3 in 4000. Tukaj te doleti še radost menjave cevi ter iskanje zanesljivega puškarja, ki bo to opravil vsaj približno spodobno. Če puška skuri cev v 3000 strelih, pomeni da dodaš še približno 0.5€ na strel za amortizacijo cevi, kar te skupaj s polnjenim strelivom hitro pripelje tam med .5 in 1€/strel.
Odgovori
#19
Če puška skuri cev v 3000 strelih, pomeni da dodaš še približno 0.5€ na strel za amortizacijo cevi

A s'se mal zakalkuliru pobč, al pa drago puškarja plačavaš?
Odgovori
#20
Če je cev recimo montirana za 800 Eur po 3000 nabojih si dejansko ob cca 0.25Eur ob vsakem šusu ampak 'če pri Kreplerju naročiš 'prebrano' cev ali pa kako preveč fensj ameriško zadevo si pa res tam blizu .5Eur
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)