Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
.270 FMJ
#1
Iščem naboje FMj za 270 win, pa sploh ne vem a se jih da dobit. Ali mi lahko svetujete kaj podobnega za lov na lisice in malo divjad, da ne preveč poškoduje živali.. Hvala in lp
Odgovori
#2
Ker gre za izključno lovski kaliber, boš kaj takega težko našel, recimo temu skoraj "mission impossible" . Predlagam ti, da kupiš strelivo, ki ima "tekmovalno kroglo, npr.: "HP-Boattail, MatchKing, Sierra ", če boš streljal na kaj res majhnega (kuna).
Kot sem na hitro pogledal, pri nas streliva 270 win s tako kroglo ne boš dobil, še take krogle za reloading ne. Kroglo bi lahko dobil pri Wielala Alzey ali Grauwolf v Nemčiji, potem pa rabiš še koga, da ti naredi strelivo, kar pa spet ni zakonito...
http://www.grauwolf.net/270-7-mm-135-gr-...stuck.html
http://www.wiederladen-alzey.de/shop/Alz...rra-1.html

Ok, do tu sem odgovarjal na tvoje vprašanje, sedaj pa še dodatek, čeprav tega nisi spraševal:
Za lov na lisice odsvetujem tako 270win HP kroglo, ker ni etično, saj običajno smrt ne nastopi dovolj hitro, pa tudi ne praktično, saj ti bo večina lisic zbežala s kraja nastrela v luknjo ali kakšno grmovje.
Glede na ceno 270 win streliva in če veliko streljaš, si raje omisli eno poceni puško (npr. Savage) v kal. 17hmr. Sam imam tako puško za 330€ in gor en daljnogled za 200€, ta kombinacija je več kot dovolj za lisice ali kaj manjšega, tako v etičnem kot praktičnem smislu. Lisica, zadeta s CCI 17hmr 17gr V-max kroglo v plečko, obleži takoj ali v 2 do 5 sekundah. Naboj je cca 35c, kar je najmanj 4x ceneje kot najcenejše 270win strelivo pri nas.
Če imam na izbiro 30-06 ali 17hmr, ko s preže na 100m vidim lisico, je 17hmr boljša izbira. Slaba stran 17hmr je vpliv vetra, ampak to je že druga zgodba.
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#3
Najprej hvala za izčrpen odgovor.

Kako se tekmovalni naboji razlikujejo od ostalih? Trši? Ali manj spremenijo obliko ob zadetku? Ali so primerni za lov? V kolikor je nevarno da takšen naboj ni takoj usoden jih ne bom uporabljal, ker se mi tudi meni ne zdi etično rad pa bi našel nekaj primernega za tale kaliber, ki ga imam največkrat z sabo. Doma imam tudi 223, ki je veliko primernejša za malo divjad vendar je nikoli nimam z sabo.
Odgovori
#4
Tale krogla Matchking Sierra, ki je zgleda edina tekmovalna za 270win, se ob zadetku v meso deformira manj ali pa sploh ne, torej ima (pre)slab učinek končne balistike, ima pa zaradi oblike in votle konice boljšo zunanjo balistiko, t.j. bolj je točna.

Po mojem mnenju imaš trenutno najbolj optimalen lovski kaliber za jagat v Sloveniji, z njim lahko pri nas uspešno jagaš vso lovno divjad, razen medveda. Z navadno lovsko kroglo, kar pač imaš, streljaj tudi lisico, saj kožuha verjetno ne boš uporabil. Če se ti gre za kožuh, je pa šibra 3,5mm ali 4mm najbolj primerna.
Glede škode na mesu srnjadi ali jelenjadi je bolj važno mesto zadetka, manj vrsta lovske krogle. Še na lovski forum malo poglej, tam je ogromno prispevkov na take teme.
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#5
Ravno za kožuh se mi gre pri tem bi pa rad ta kaliber uporabil. Kaj pa tole http://www.barnesbullets.com/products/co...ed-solids/ ?
Odgovori
#6
Ne vam, ali bi sploh začel pisati kako zgleda streljati zajca z 8x57 IS Sierra 220 gr SBT...

V glavnem pod črto, če ga primeš v rebra si "uničil" dve do tri rebra na vski strani. Pade pa na mestu. Tako da brez panike streljat z lovsko kroglo v kalibru .270 WIN.

Lisica zadeta v pleče s .308 win FMJ pade na licu mesta. Z na vrhu posta omenjenim strelivom pa že od strahu Wink

Če je cilj kožuh, pa so najboljša izbira šibre, ker praviloma ne prebijejo kože.
Odgovori
#7
Obicajne polnitve s polno-oplasceno kroglo (FMJ) v zaresnih kalibrih (6,5x55 - 9,3x62) zagotavljajo lovsko pravicen strel na malo divjad, niso pa 100% zagotovilo, da bo kozuh imel le dve luknji kaliberskega premera.
V kalibru .30-06 sem uporabljalj 9,5 FMJ Normo. Zelo natancno strelivo in odlicna medenina. Slabih 20% lisic je imelo pocen kozuh. En jazbec, ki sem ga streljal "spic" je imel pocen kozuh na trebuhu v dolzini 35 cm.

HP krogle imajo obicajno mehke plasce, kar pomeni da se v telesu hitro odprejo, v zaresnih kalibrih pa imajo se vedno dovolj probojnosti, da na drugi strani naredijo (veliko) izstrelno rano.
Morebiti najbolje izbrati eno obicajno deformacijsko kroglo, z malce kasnejsim odpiranjem, za kaliber tezjo (in pocasnejso), pa z njo streljati kar pride.
Tudi obicajne poceni delnooplascene krogle lahko dajejo izstrelne rane premera ca 2-4 cm, ce izbiras polozaj plena (cim bolj pravokotno in v/za plece) in malce daljsa razdalja tudi pomaga.

Mislim, da je specialisticna puska za lisice pri stevilcnosti divjega prasica in ceni kvalitetne optike nepotreben luksus.
Odgovori
#8
Norma jagdmatch bi bila za te potrebe dobra izbira. Cena za naboj (.30-06) je 1,3 e, grupira za lovske potrebe odlično, potem pa ti še ostanejo tulci za ponovno polnjenje, ki novi stanejo 70% cene naboja.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)