Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup rabljenega orožja
#1
Ker sem nov na tem področju in ker imam nekako v glavi, da novo orožje je ipak novo, z garancijo, me zanima, kako je z nakupom rabljene polavtomatske pištole / revolverja / puške? Ne zanima me postopek samega nakupa, ampak to, da rabljeno je ipak rabljeno in da je šlo čez ror nekaj 1000 komadov? Zanima me, kako je z obrabo delov sprožilnega mehanizma, cevi,itd. in kdaj se te deli oz. na koliko postreljenih šusov se menjajo in kako veš, da je čez ror šlo recimo 30.000 šusov? Na koliko postreljenih šusov se sploh cev menja? Na kaj je treba pazit pri nakupu rabljenega orožja (v mislih imam legalno orožje - nelegalno me ne zanima)?
Prosim za razsvetlitev glede tega.

Hvala :)
Odgovori
#2
Sprožilni mehanizem ne trpi neke obrabe, najbolj obremenjen del orožja je cev.. Zato pa je rabljeno orožje cenejše...
Odgovori
#3
Kot dodatek k Uroševemu razmišljanju, bi rekel, da je nižja cena predvsem zaradi znakov obrabe na zunanjih, vidnih delih (tlačenje v in iz toka, razni risi zaradi razstavljanja in sestavljanja, čiščenja orožja,...).


Lahko da se motim, a pri pištolskih ceveh se po mojem nestrokovnem mnenju težko določi obrabljenost cevi med 500, 5.000 in 10.000 streli. 5000 strelov pri kratkocevnem orožju za večino strelcev pomeni 10 let uporabe orožja. Če se strelja kakšno dinamiko pa (razen izjem) med pol leta in 5 leti uporabe.

Zelo velika razlika (po mojem mnenju največja) pa je med posameznimi kosi orožja. Konkretno je bil moj glokec po ene dveh letih in pol uporabe kot nov in ne pretiravam, da je bil brez enega samega risa, pike, praske. Ne zajebavam, če rečem, da bi ga po temeljitem čiščenju povprečnemu prebivalcu kokoške prodal za novega. Glokec je bil v in iz kydex (plastičnega) toka potegnjen verjetno več kot tisočkrat (suhi treningi), blizu te številke tudi "repetiran", postreljenih kar nekaj tisoč šusov, od tega vsaj 2.000 z za nekatere grozno Barnaulovo municijo. Šklocanja na prazno (večinoma sicer s snapkepsi, a vseeno) je bilo tudi kar nekaj, pa še na začetku sem ga izpostavil "torture testu" Pred tem sem se namreč zezal z eno Tanfoglio in jo, ker mi ga je nekaj srala okrog vžiganja nabojev, za moj okus (pre)redno čistil. Po nakupu glokca sem popokal ene 500 šusov, dal uredit proženje mojstru Jerneju, nato pa v parih mesecih z njim popokal 1.000+ strelov brez čiščenja (to pomeni **brez** čiščenja). Ni bilo zastojev in ostalih težav. Aja, pa streljal sem z "groznim" Barnaulom. Obvezno moram na tem mestu pohvalit tudi mojo šedovko, katera je, kot bolj dirkalni strelski rekvizit, menda bolj občutljive sorte. Po identičnih cca. 500 strelih in nato poliranju njene notranjosti pri drugem mojstru Jerneju, sem z njo odpokal celo letošnjo sezono in vse vmesne treninge (streljanja res ni bilo toliko kot prejšnja leta, a dobrih 1.000+ vseeno) in jo še do danes nisem očistil. V tem času je razvila nekaj plemenite rje na zadnjem merku in nabojnikih, a mi je vseeno odstrelila vse šuse brez napak. Nekaj težav sem imel samo zaradi previsokega držanja pištole z levo roko, kjer sem s palcem privzdigoval utrjevalo zaklepa med zaporednimi streli, a s tem pištola ni imela nič. Ker je bila pridna, sem ji obljubil, da jo bom kmalu spucal :D .
Če dam še tretji primer, kjer sem na Taurusovi 1911 v stainless steel izvedbi ob prvem razstavljanju orožja z utrjevalom zaklepa ponesreči pridelal tako razo, da sem se skoraj zjokal ob njej, pa mi verjemite, da nisem ravno občutljiv na estetiko pri orožju, ki ga uporabljam za streljanje in ne za drkanje nanj, ker je pač lep. Na tem Taurusu se pozna tudi razlika v barvnem tonu stainless steela okrog prednjega merka in odprtine za izmet tulcev (kjer se med streljanjem nabirajo saje od smodnika). Se ne da očistit do originala, pa da ga jeebeš.


Ne da se mi ti več pisat, fant moj dragi, ker se mi je spet vnel živc v zapestju desne roke. Mislim, da zato ne morem nikakor dohitet Martina (poleg tega pa za razliko od Martina tudi rad tekmujem s 40 kilogrami odvečnih uteži na sebi :D - z maščobo nadomestim bolj taktikul neprobojce in vojaške oprtnike ter ostalo opremo za preživetje na prostem).



Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#4
Se pravi, da ipak ni take panike, če je šlo čez ror par tisoč komadov? Sicer sprašujem zato, ker sem se odločil, kateri komad se bo pridružil sedanjemu in če mi rata dobit rabljenega za pravi €, bom ga kupil, pa tut če vile iz neba padajo :) Bo pa definitivno češkega porekla :) Ostale države sem zaenkrat izločil....
@bobi: Ummm...ammm...mogoče obstaja preparat, ki bi lahko očistil tvojega taurusa do originala. Namreč imam nekaj na zalogi, kar je na moji 72 letni čehinji tut nekaj rje popucalo do čistega.... :-B
Odgovori
#5
glede panike je zelo odvisno za kaj bo namenjeno... tekmovalne puške kalibrov 6BR, 6.5x47 in podobne menjajo cevi po par tisoč strelih, zato se ti lahko zgodi da si zadel srečko in boš v kratkem plačal še za novo cev, če boš hotel z njo tekmovati.
AR kloni v .223 zdržijo recimo do 5 - 6.000 strelov, potem pa je potrebna menjava cevi.
Tudi MK ni za večno, ena od Ančk je izgledala kot nova, spolirana in spucana, pa ko jo je Rajmond odnesel na test municije so hitro ocenili da je skozi šlo najmanj 60.000 strelov, zato grupe niso bile tam, kjer bi morale biti. JBG, pač ni bilo sreče.
Tako pač je z rabljeno robo, s časom se ti pokaže da je bilo par odličnih nakupov, večina je bolj ali manj OK, npri nekaterih pa si imel smolo in so te preprosto nategnili.
Odgovori
#6
Jaz razen svojega prvega kosa in nekaj časa nazaj xdm-a (ker rabljenih pač ni bilo) nisem kupil nove pokalice. Razen enega waltherja PP, katerega je prejšnji lastnik nekaj kvaril z nestrokovnim brušenjem proženja - nobenih težav. Pištole so večinoma precej bolje ohranjene, kot bi si mislil. Pozoren bi bil le na kakšne grobe udarnine, kajti to pomeni, da je kos cmoknil na tla.

Kar pa se tiče nerjavnih kosov - veliko lažje jih je kozmetično popedenat kot brunirane. Zadostuje le brušenje s smirkovim papirjem (stopnjuješ od 200 do 400 stopnje - odvisno od globine raze). Pomembno je le, da vlečeš vedno v enaki smeri in enakomerno, pomaga tudi če je šmergl na gobici. Jaz sem dobil enega rabljenega Springfielda, precej obdrgnjenega, opraskanega in sem ga v nekaj dneh restavriral do fabrškega izgleda (slikca). Nekatere matirane dele pa sem dal speskati s steklenimi perlicami. Tolk o kozmetiki. Funkcionalnost pa - natančen je precej bolj kot moja roka. Cev je gladka kot ogledalo.

Tko, da nič panike za rabljene kose. Še posebej, če je lastnik znan - toliko bolje.

Attached files [Image: 7e1018dce6ee089af8307b87d59836.jpg]
Odgovori
#7
Ce primerjas nakup rabljenega orozja s nakupom rabljenega avta, je prvi dosti manj tvegan. Orozje ima ca. 100x manj sestavnih delov, ca.10x daljso zivljensko dobo, pa tudi rabi se neprimerno manj kot avto. Vecina ne-novega orozja sploh ni rabljena.
Imam Glocka, ki ima vec kot 70.000 strelov- kupil sem rabljenega s 50.000+, pa v funkcionalnem smislu nic ne zaostaja za novim Glockom G4.
Stevilo istreljenih nabojev je zelo relativna stvar - glede na vrsto in tip orozja. Lahko imas soliden revolver, ki je postrelil 20.000 magnuma, ali pa rastelan revolver, skozi katerega je slo 1000 speciala.
Se najbolj sem previden ce gre za nepravilno hrambo - korozija.
Po drugi strani, pa samo zaradi nizke cene kupovati nekaj, kar moras potem nadgraditi z vecjimi stroski, kot ce bi kupil novo tudi ni smiselno - primer npr.lovski karabini s slabo suhl montazo in Zaiss Jena dalnogledi pa nemskim naprozilom - bolje kupiti novo budget repetirko.
Splosno vprasanje - splosen odgovor.
Odgovori
#8
Do sedaj sem kupil 6 rabljenih kosov, 1x frankonia 1x pri nasem puskarju in 4x egun.
Z vsemi kosi sem vec kot zadovoljen.
Speed is fine, but accuracy is final - Bill Jordan
Odgovori
#9
> kimber said:
> Ce primerjas nakup rabljenega orozja s nakupom rabljenega avta, je prvi dosti manj tvegan. Orozje ima ca. 100x manj sestavnih delov, ca.10x daljso zivljensko dobo, pa tudi rabi se neprimerno manj kot avto. Vecina ne-novega orozja sploh ni rabljena.
> Imam Glocka, ki ima vec kot 70.000 strelov- kupil sem rabljenega s 50.000+, pa v funkcionalnem smislu nic ne zaostaja za novim Glockom G4.
> Stevilo istreljenih nabojev je zelo relativna stvar - glede na vrsto in tip orozja. Lahko imas soliden revolver, ki je postrelil 20.000 magnuma, ali pa rastelan revolver, skozi katerega je slo 1000 speciala.
> Se najbolj sem previden ce gre za nepravilno hrambo - korozija.
> Po drugi strani, pa samo zaradi nizke cene kupovati nekaj, kar moras potem nadgraditi z vecjimi stroski, kot ce bi kupil novo tudi ni smiselno - primer npr.lovski karabini s slabo suhl montazo in Zaiss Jena dalnogledi pa nemskim naprozilom - bolje kupiti novo budget repetirko.
> Splosno vprasanje - splosen odgovor.


to o glocku nakladaj malim otrokom ...meni ne boš, sem preveč tega videl in dobro vem kdaj in kaj se polomi...edina dobra stvar pri njemu je da ti ga zastonj obnavljajo z obstoječimi številkami v nedogled. L-)
Odgovori
#10
bi lahko to bolj pojasnil z podatki gdaj kaj odpove . me osebno take stvari zelo zanimajo in mislim da druge tudi.lpm
Odgovori
#11
No ja, glockovo enaindvajsetico v kalibru .45, odprto kot ribjo konzervo sem že videl, ampak mi je soforumaš pojasnil, da če je glocka odprlo, ga je zaradi streliva (dvojno polnjenje al nekaj tacga)
Odgovori
#12
Pozdravljeni!
Glede Glocka so znani podatki, da je prihajalo do mehanskih poškodb v modelu 22 (ne vem natančno katera generacija- mislim da 2. in začetek 3.) zaradi tlakov močnega streliva v kal .40. V 90tih sem videl na IWI komad generacije 1 katera je imela na ploščici napis, da je bilo skozi njega sproženih 348000 kom streliva.
Šibka točka Glocka gen 1-3 je bila povratna vzmet, katera je imela kombinacijo jeklene vzmeti in polimerskega vodila in je prihajalo do obrabe-loma vodila. Znan je tudi lom vzmeti sprožilca pri vseh generacijah.
AMPAK kdaj se pa to zgodi je pa odvisno od postreljeni količin streliva in razlika je ali se strelja s domačico (ne preveč polnjeno) ali se pa strelja s kakšnimi +P+ polnitvami.

http://www.youtube.com/watch?v=YQ95q9xKb3o

Vsem na forumu želim SREČNEGA, VESELEGA, ZDRAVEGA, uspešno PRESTRELJANEGA NOVEGA LETA 2015
Odgovori
#13
Neki si povzel po nekih člankih v praksi pa vidim da nisi tega dost vidu...no na slikah so v glavnem vsi lomi do katerih je prihajalo ne bom pa tega trdil za zadnjo generacijo ker pač ne vem, vem pa za prejšnje,lomi so se dogajali isto na devetkah tako da naboj nima veze me pa čudi da omenjaš povratno uzmet kot šibko točko kar v praksi ne bo držalo,ne poznam primira kot ga omenjaš, ploščiča pa 348 tišoč nabojev je pa tko tko, če bi zraven pisalo da so spotoma zlomili še 10 zaklepov pol bi to bil realen podatek...še nasvet, svoje čase smo ipsc jevci prišli da zaključka,e že kupiš glocka pojdi po njega v Avstrijo...zakaj skozi leta uporabe se je pokazala očitna kakovostna razlika med Avstrijskim ali tistim kuplenim v slo...žal ampak resnično... 8->
Odgovori
#14
Amm...kakšna pa je razlika med avstrijskim in slo glockom? Sej prideta iz iste fabrike in iz iste linije...
Odgovori
#15
dobra roba ostane v Avstriji, škartirana pa v slovenijo ce prav razumem
Odgovori
#16
Glede na to da običen prašek, mleko ali pa čokolada niso isti verjetno ni čudno če tudi izdelki kot so pištole niso isti?
Odgovori
#17
> 765Br said:
> Amm...kakšna pa je razlika med avstrijskim in slo glockom? Sej prideta iz iste fabrike in iz iste linije...


Vsak del gre na meritve zdej eno so tolerance v nulo, drugo pa tolerance z dovoljenim odstopanjem...poglej imaš ležaj naprimir 20,00mm sedaj pa bom izdelal gred, ki bo merila 20,00 mm ta gred gre v ležaj tako kot mora ...lepo z občutkom, in naredim gred, ki meri pol stotke več katero bom v ležaj nabil ali utisnu pod prešo...in pol naredim še gred ki pa je pol stotke manša, verjemi ta gred v ležaj pade sama...zdej v obeh primirih se ležaju to ne bo zdelo,ko bo obratoval...ali naj nadaljujem al si kapiral...
:-?
Odgovori
#18
Ok, ampak a avstrijci vedo vnaprej, kam gre posamezni kos orožja (kot se to naprimer vnaprej ve pri vsakem izdelanem avtomobilu), ali pač rečejo: ta pištola je u nulo in ostane pri nas, una pa ima neke tolerance...v smeti ne bo šla, gre pa v slovenijo?
Takšne trditve so mi že smešne, sploh če povzamem iste trditve iz sveta avtomobilizma (kjer sem bolj domač) in se je izkazalo, da golf, narejen za berlinčana ni nič kvalitetneje skup zložen kot golf, ki je bil narejen za ljubljančana....Ampak ok, zdej smo že OFF.
Odgovori
#19
Da pride ali je prihajala v slo trgovine "škart" roba, je že dolgo znano. Ne gre le za orožje in omenjeno znamko, ampak ( skoraj ) za vse - jih raje ne omenjam.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#20
Sem že slišal, da niti Viagra pri nas ni taka kot zunaj :D
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)