Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Osnutek pravilnika za strelske discipline ASZS
#21
"357" Napisal:"Bobo", če smo že pri zaščitni opremi, je tudi kondom neobvezna zaščitna oprema...

[img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_lol.gif[/img]
Odgovori
#22
"Mato" Napisal:Po mojem se je pri amaterskem strelstvu treba paziti neke formalizacije in kompliciranja pri pravilih, ki bi zelo ožali krog primerne opreme ali predpisovali določene artikle, ki samo komplicirajo zadeve, precizno streljanje s VK puškami pač ne more biti sfrizirano feinwerkbau/walther/anschutz prepucavanje ljudi v steznikih, ki po 20 minutah rabijo 3 pomočnike da jim razvežejo njihove utrjevalne pasove in iztaknejo metlo iz riti ter protiutež z hrbta.
[img]{SMILIES_PATH}/icon_lol.gif[/img]
administrator / Strelec.si
Odgovori
#23
"357" Napisal:Vrhunski šport, po katerem se vsi radi zgledujemo, je šport, kjer se dosega največje možne
rezultate. K tem rezultatom, mnogo pripomore tudi oprema, ki se jo lahko uporablja in seveda mnogo, mnogo treninga. Če hočemo, kot amaterji, svoje rezultate primerjati z rezultati vrhunskih tekmovalcev, potem moramo tudi tekmovati, pod enakimi ali vsaj podobnimi pogoji. Drugače ta primerjava ni možna. Primerjava med nami tudi ni možna, ko določeni tekmovalci, v diciplini vojaška puška VK - odprti merki, nastopajo s puškami proste izbire, v kalibrih, ki niso vojaški in z merki, ki niso odprti. Lahko jih je le sram...
Če bi se nekdo pojavil na tekmi, na kateri se strelja po pravilniku ISSF in SZS, s puško in prinesel s seboj in za streljanje hotel uporabiti prednji, zadnji in ne vem še kakšen naslon ali s pištolo in z njo hotel streljati dvoročno, bi ga vsi prisotni vprašali po "življenskih tekočinah", nekateri pa tudi o stanju na "podstrešju", sodnik pa bi ga odstanil s prizorišča!
Zakaj sta strelski jermen in jopič namenjena, predvsem iz vidika možnih poškodb, sem enkrat že pisal in ne bi ponavljal. Ponovil pa bom, da je lažje ( bolj enostavno ) priti do boljšega rezultata z uporabo prednjega, da ne govorim tudi zadnjega naslona. Vsak se o tem mora sam prepričati, jaz pa vem, da lahko prihaja, pri 15 tekmovalnih strelih pri MK puški, do razlike 10 ali več krogov, pri puški VK, je ta razlika lahko mnogo večja. Seveda je to odvisno tudi od kvalitete strelca.

Tekma ( DP ) z revolverjem in pištolo VK ( disciplina 30+30 po ISSF ), bo naslednji vikend na Rakovniku v LJ.
Ni mi čisto jasno, zakaj je sploh še vedno govora o ISSF in SZS? Tule govorimo o amaterskem športu, kjer je oprema drugačna, orožje drugačno in ponekod neprimerljivo, ter način streljanja drugačen. Hvala bogu. Zakaj nekateri poskušajo vsiliti ISSF pravila ostalim? Kot da je pravo streljanje samo po pravilih ISSF? To je tako, kot bi trdil, da je pravilen tek samo po stadionu ali pravilno kolesarjenje samo s cestnimi kolesi. [img]{SMILIES_PATH}/eusa_doh.gif[/img]
Da pa je lažje priti do boljšega rezultata z uporabo naslonov, pa je jasno. Pa kaj? Zato lahko prav vsi uporabljajo oba naslona in so temu prirejene tudi tarče, pa so v rezultatih prav tako razlike 10 ali več krogov. Komur to ne paše, naj gre pač streljat v SZS (in počasi pogine od dolgčasa [img]{SMILIES_PATH}/eusa_pray.gif[/img] ).
Odgovori
#24
Zato je govora ker pametni ne izključujejo. Otroci trmarijo in za inat naredijo obratno kot reče ata. ISSF pravila so z dolgo zgodovino, mednarodno povsem priznana in tudi del olimpizma. Je pa treba imeti mero koliko in kaj upoštevati in o tem je debata. Mnenja so različna (kar je dobro) in kar meni paše ni rečeno da drugemu zato pa je potrebno čimveč inputa mnenj, da se lahko izoblikuje nek standard/pravilo s katerim lahko večina živi.

Mislim, da ni dvoma glede velikosti tarč, da je potrebno upoštevati ISSF predpise in pa recimo F-class od NRA, ravno tako ni dvoma okoli kalibrov, pri merkih je hitro spet debata kaj je to diopter in kaj ne, oprema še bolj, dodatki še bolj in tu se začne potem friziranje pravil in mislim da nbenmu ne bo tič stran padu če bo prebral kako mnenje ali predlog, ki mu ni všeč.

Sam sem mnenja da je več kot 90% pravil katerega koli organizatorja dobrih in sprejemljivih za vse in ne nudijo dovolj prostora za izkoriščanje da bi nek nesposobnež premagal boljše od sebe - vedno se pa da vse izboljšat.
Odgovori
#25
Streljati in tekmovati, sta glagola, ki ju je potrebno jemati vsakega zase. Tako streljanja, kot tekmovanja, se je potrebno naučiti in razumeti. Streljaš lahko, kakor ti srce želi, ko si pa toliko sposoben, da lahko dokažeš ( sebi in drugim ), kaj zmoreš, se moraš udeležiti tekmovanja, kjer moraš znati, upoštevati in izvajti streljanje po predpisaih, ki za tisto tekmo veljajo. Če tega ne znaš in ne izvajaš v popolnosti, si moteč faktor. Če to prevedem: na preciznem delu tekmovanja, ne moreš uporabljati in izvajati pravil, ki veljajo za praktično streljanje in obratno.
Popolnoma mi je postalo jasno, da nekateri, ne razumejo ali pa nočejo razumeti obeh pravilnikov, ki sem jih že tolikokrat omenil. Oba bi se lahko sprejelo in kot sem že omenil, to streljanje preimenovalo v PPS. Potrebno bi bilo napisati samo te dodatke:
- dovoljeni kalibri pri dolgocevnem in kratkocevnem orožju se končajo pri kalibru 50
- v določenih disciplinah se lahko uporablja optične, diopterske itd. merilne naprave
- pri položaju leže, se lahko uporablja prednji naslon ( dimenzije )
- s kratkocevnim orožjem se lahko strelja eno ali dvoročno
- razdeliti discipline, kot je že predvideno
- itd.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#26
"357" Napisal:Streljaš lahko, kakor ti srce želi, ko si pa toliko sposoben, da lahko dokažeš ( sebi in drugim ), kaj zmoreš, se moraš udeležiti tekmovanja, kjer moraš znati, upoševati in izvajti streljanje po predpisaih, ki za tisto tekmo veljajo. Če tega ne znaš in ne izvajaš v popolnosti, si moteč faktor.
Točno tako. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Še enkrat: "predpisih, ki za tisto tekmo veljajo"

Attached files [Image: 275_1f6769916be9ac501d40d3c6b98acbdb.png] [Image: 275_56029f53b96f770ee28235a8bae45670.png] [Image: 275_976e1ccdbc493133a22a77367ee1ca39.png] [Image: 275_a6777411b481ba7ced7395c1dee3c712.png] [Image: 275_ba5b8254322d92ada0565cce04f314b2.png] [Image: 275_e135f053cad88aa6484ad2c43c33f5c0.png]
Odgovori
#27
mislim, da bo potrebna definicija v 1. kategoriji=> serijska vojaška puška.
ali so to puške, ki so bile v uporabljene v jugi in ali so to puške, ki so bile uporabljene v bilo kateri vojski in
ali spadajo v to kategorijo tudi moderni derivati, ki so na las podobni vojaškim puškam (npr. HK G3 in civilni SAR)
nekateri namreč imamo puške, ki nikoli niso služile na balkanu so pa iz arzenalov drugih vojska...
da ne bo potem kdo rekel, da so te puške boljše od tanđare, papovke idr.
Odgovori
#28
Pomojem sploh ni debate vojaška puška je vojaška puška pa če se vsi na glavo postavijo s kompliciranjem in definiranjem, se pravi če je narejena in tržena kot vojaška puška je vojaška puška pa naj bo to iz 19 stoletja, kremenjača ali pa najnovejši plastik fantastik "streljam skozi eno luknjo na 2km" svetsko čudo. Mislim pa da ni potrebno komplicirati VK odprti merki naj bo tekmovanje za vse puške s mehanskimi merki (še diopter bi tu pustil) in mir, če koga moti naj organizira lastno tekmovanje s svojimi kategorijami. Sam zase vem da s svojo Saigo, če svoj del oddelam korektno povsem pošteno tekmujem v tej kategoriji z vsemi lovskimi ali pa drugimi repetirkami. Izgovore za lastno nesposobnost pa bi nekateri morali iskati drugje ne v kosih s katerimi tekmujejo drugi.


PS: Enkrat za foro bi predlagal da znano najboljšemu damo neko xy robo s katero naj strelja in sem skoraj 100% da bo še vedno v vsaj top 3 če ne prvi samo vedno je lažje krivit špegu za videno podobo kot pa sprejeti resnico...
Odgovori
#29
...
#M.T.R.O.#

Odgovori
#30
KRATKA RAZLAGA O DEFINICIJI "VOJAŠKA PUŠKA"!

VOJAŠKA PUŠKA:

KATEGORIJA 1: puške na tleh yuge in/ali balkana
-M48
-M98 in vse razne izpeljanke
-KARKANE vseh vrst (italija)
-švicarski in švedski mauser-ji kalibra 7,5mm in še kakšnega
-MOSSIN NAGANT (rusija)
-
(dopolni seznam)

KATEGORIJA 2: puške uporabljane v prvi in drugi svetovni vojni: (brez tistih zgoraj naštetih)
-EINFIELD
-GARAND
-ARISAKA
-
(dopolni seznam)

Za vse te puške velja:
Vse puške so imele od 2 do 2,5 kg proženja
(skoraj vse mauzerice, ki se pojavljajo na tekmovanjih imajo menjane prožilne mehanizme).
Vse te puške uporabljajo zelo močno strelivo.
Strelivo, ki (razen redkih izjem) prihaja na tekmovanja je doma filano strelivo z MATCH kroglami.
Če želite da velja kot vojaška puška mora ostati originalna, brez vseh predelav, menjav merkov,
menjave prožilnih mehanizmov, popravil kopit in podobno
(razen nujnih popravil zaradi vzdrževanja-vendar brez sprememb in če se le da z originalnimi kosi).

KATEGORIJA 3: puške po drugi svetovni vojni:
-PAP M59/66
-KALAŠNIK
-M1
-
(dopolni seznam)

Za te puške velja, da so na bazi streliva 7,62x39 ali zahodnega odgovora 223 in pol ali avtomatske ali oboje.
Noben ljubitelj starega orožja jih ne imenuje vojaške puške ampak bojne ali avtomatske puške.

KATEGORIJA 4: Moderne avtomatske puške
Ni potrebno naštevati modelov.
Te puške so tako imenovane modularne izvedbe z možnostjo dodatkov, nočnogledov in podobno.
Odprte ali še večkrat diopterske merke uporabljajo samo za rezervo, oz. če odpove vse drugo.
V športu se njihovi kloni ali civilne izvedbe kot polavtomatke uporabljajo v ti. "športna praktična puška".

POVZETEK:
Tekmovanje v disciplini "vojaška puška" bi moralo biti samo z modeli kat.1 in 2, popolnoma brez predelav
in obveznim pregledom merilnih mehanizmov in tehtanja prožilnih mehanizmov ter pregledom streliva.

Lahko pa uporabljate do sedaj kar uporabno definicijo "puška velikega kalibra z odprtimi merki" in uživate v pokanju.
strelec

Attached files [Image: 843_160e71df1010f6e7d62420f27c4f24f1.jpg] [Image: 843_1859646001a9eaeb4ded2e145fa84578.jpg] [Image: 843_8b5cd50265d8ad2acd3b938485a259d8.jpg] [Image: 843_abbf4a9bab77a6ca8c98ba9f13b3e973.jpg] [Image: 843_c1596dcffa66f5e15dce9a814368d2eb.jpg] [Image: 843_cf2e064058ad42847df9cf9a7c88f169.jpg] [Image: 843_d04befa8388c3842d35a6c97e68275ba.jpg]
Odgovori
#31
odlično praktik, se strinjam, ker takšna kategorizacija bi bila čisto v redu, da se ne bi potem spotikali ob terminu vojaška puška
in iskali dlako v jajcu [img]{SMILIES_PATH}/icon_lol.gif[/img]
je pa že tukaj problem pri proženju, ker švicar pade v kategorijo proženja ca. 1,5 kile [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] v originalu brez predelav.

Attached files [Image: 3047_0bdae09f9793b301f01992ac534a030d.jpg] [Image: 3047_1b152c5f69a63edfc5f0d4c6b50ac595.jpg] [Image: 3047_4262a958067c7be29ccf54a4da4d2e19.jpg] [Image: 3047_762257d8bb2bf94ddbc76b964535838e.jpg] [Image: 3047_93324507897f45e467d128607cd08916.jpg]
Odgovori
#32
Vse lepo in prav in ne me narobe razumet ker nočem bit pameten ker dolge cevi itaq ne streljam, ampak kaj naj bi potem imeli tekmo s 30imi kategorijami?
Ali ne bi bilo vse orožje po tekmah lažje ločevat glede na kategorije ki so u zakonu napisane (B1, D2...).
Pa zakaj se ne bi rajš usi dobil na piru (zlatorog) pa dorekel to ker je tko bolj kot pa tratit prostor na serverju.

Attached files http://www.strelec.si/forum/uploads/1397...253892.pdf (403.2 KB)Â
Odgovori
#33
@zoisii, Pa zakaj se ne bi rajš usi dobil na piru (zlatorog) pa dorekel to ker je tko bolj kot pa tratit prostor na serverju.

potem je boljše, da se forum ukine, ker potem bomo najmanj prostora tratili [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] kaj se pira tiče pa ni problema.

vse ostale kategorije (pištola, revolver, MK...) so kristalno jasne kaj se tiče kalibrov, proženja in ostalega. le vojaška puška ni jasno definirana.
poglej recimo pravilnik nemškega BDMP (D.6 Dienstgewehr 1 (DG 1)). tam piše, da so vojaške puške tiste, ki so bile vpeljane v uporabo v bilo kateri vojski, policiji in carini sveta pred 01.01.1965 in uporabljajo enovit kovinski naboj z NC smodnikom. proženje originalno brez predelav.
le to ali podobno je potrebno vpisat pa potem ni nobene jeve. aja, švabi imajo naprimer 24 dolgocevnih kategorij in 14 ali 15 kratkocevnih... [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]

Attached files http://www.strelec.si/forum/uploads/307_...216ca3.pdf (81.3 KB)Â
Odgovori
#34
Če prebereš definicijo KATEGORIJA 1: puške na tleh yuge in/ali balkana bi pol pašale zdraven še PAP M59/66
-KALAŠNIK saj so bile prisotne na tem področju.Edino če se omeji datumsko.
Je pa res da ta dva modela nista konkurenčna ostalim že iz pogleda delovanja (polavtomatsko- repetirno).
[img]{SMILIES_PATH}/icon_question.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_question.gif[/img]
Odgovori
#35
"praktik" Napisal:KRATKA RAZLAGA O DEFINICIJI "VOJAŠKA PUŠKA"!

VOJAŠKA PUŠKA:

KATEGORIJA 1: puške na tleh yuge in/ali balkana
-M48
-M98 in vse razne izpeljanke
-KARKANE vseh vrst (italija)
-švicarski in švedski mauser-ji kalibra 7,5mm in še kakšnega
-MOSSIN NAGANT (rusija)
-
(dopolni seznam)

KATEGORIJA 2: puške uporabljane v prvi in drugi svetovni vojni: (brez tistih zgoraj naštetih)
-EINFIELD
-GARAND
-ARISAKA
-
(dopolni seznam)

Za vse te puške velja:
Vse puške so imele od 2 do 2,5 kg proženja
(skoraj vse mauzerice, ki se pojavljajo na tekmovanjih imajo menjane prožilne mehanizme).
Vse te puške uporabljajo zelo močno strelivo.
Strelivo, ki (razen redkih izjem) prihaja na tekmovanja je doma filano strelivo z MATCH kroglami.
Če želite da velja kot vojaška puška mora ostati originalna, brez vseh predelav, menjav merkov,
menjave prožilnih mehanizmov, popravil kopit in podobno
(razen nujnih popravil zaradi vzdrževanja-vendar brez sprememb in če se le da z originalnimi kosi).

KATEGORIJA 3: puške po drugi svetovni vojni:
-PAP M59/66
-KALAŠNIK
-M1
-
(dopolni seznam)

Za te puške velja, da so na bazi streliva 7,62x39 ali zahodnega odgovora 223 in pol ali avtomatske ali oboje.
Noben ljubitelj starega orožja jih ne imenuje vojaške puške ampak bojne ali avtomatske puške.

KATEGORIJA 4: Moderne avtomatske puške
Ni potrebno naštevati modelov.
Te puške so tako imenovane modularne izvedbe z možnostjo dodatkov, nočnogledov in podobno.
Odprte ali še večkrat diopterske merke uporabljajo samo za rezervo, oz. če odpove vse drugo.
V športu se njihovi kloni ali civilne izvedbe kot polavtomatke uporabljajo v ti. "športna praktična puška".

POVZETEK:
Tekmovanje v disciplini "vojaška puška" bi moralo biti samo z modeli kat.1 in 2, popolnoma brez predelav
in obveznim pregledom merilnih mehanizmov in tehtanja prožilnih mehanizmov ter pregledom streliva.

Lahko pa uporabljate do sedaj kar uporabno definicijo "puška velikega kalibra z odprtimi merki" in uživate v pokanju.
strelec
[img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img]
Odgovori
#36
V zadnjem odstavku posta z naslovom »Vojaška puška…«, v rubriki »Razno«, sem dne 11.05.2009 napisal sledeče:
»Govoriti o tem, kaj je vojaško in kaj ni vojaško orožje, je povsem nepotrebno, ker se to že od daleč vidi. Katero od vojaških orožij se bo lahko uveljavljalo na športnem področju, pa je odvisno samo od dogovora. Do dogovora mora čimprej priti, napisati pravilnik, seznaniti z njim vse, ki jih ta šport zanima in nato vse to na tekmovanjih tudi izvajati. Moje mnenje je, da bi puške VK delili v dve skupini in sicer na "vojaške" in "ostale" in bi tako rešili dilemo, do katere zelo očitno prihaja.«

K temu pa sedaj dodajam:
To, da se teh vrst pušk ne sme predelati, oziroma kaj se sme predelati, piše v pravilniku. Tudi teža proženja, ki je lahko najmanj 1500 g, je jasno napisana. Pri streljanju se lahko uporablja strelska oprema, ki je sedaj tudi v osnutku dovoljena, ne smejo pa se uporabljati razno, razni materiali ( blažilci ) v ramenu, v katerega je puška pri streljanju vpeta. Sedaj pa sem prišel do bistva, ki ga je potrebno predstaviti.
Odsun pri strelu iz repetirnih pušk, kot so K98 ( in njeni kloni ), Mosin Nagant, itd., je bistveno večji ( močnejši ), kot pri polavtomatskih puškah, da ne govorimo o puškah v kalibrih 222, 223 in podobnimi.
Zaradi teh odsunov, se tekmovalec kar precej izmuči in iz strela v strel njegova koncentracija popušča samo zaradi tega, ker več pozornosti posveča puški ( da ne bo od nje preveč tepen ), kot pa merjenju. S tem, posledično doseže slabši rezultat, kot tekmovalec, ki strelja s puško, v omenjenih manjših kalibrih, ki teh odsunov ne poznajo. Prepričan sem, da bi skoraj vsak tekmovalec s puško, ki je narejena po meri, ima trdoto proženja okoli 500 g, je v kalibru manjšem od 6,5 mm, ima mikrometersko nastavljive odprte ali diopterske merke, nastreljal mnogo več krogov, kot jih nastrelja s klasično vojaško puško.
Omenjeno je bilo tudi strelivo – originalno vojaško, »civilno«- kupljeno v trgovini, domače proizvodnje…
Glede tega imam svoje mnenje in sicer:
- tekmovati s strelivom, ki je lahko starejše od 50 let in od njega pričakovati dober rezultat, nima smisla
- kakšno kvaliteto streliva, za določen denar dobimo v trgovinah, je več ali manj znano in je dosegljivo samo določenim posameznikom
- torej, z doma narejenim strelivom, tako kot za vsa ostala orožja, ne bi smelo biti težav
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#37
Zoisii: tko nekak in bo vseh 30 tekmovalcev srečnih ker bodo zmagovalci v svoji kategoriji (pa magar streljali sami [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] ).

V realnosti še spoštovanja osnovnih pravil ni mogoče vedno zagotoviti bi pa preverjali tehnično ustreznost tega starega orožja in porabili za vsakega par ur krega in živcev...potem municija (katera je sprejemljiva in ker letnik mora biti da ne bo "match" itd...malo morgen preveč utopično, da ne rečem še kaj hujšega...
Se strinjam z delitvijo, ki je navedena in ja mi je logično da nek Mosin ni v isti kategoriji kot fn2000 vendar pa če kdo želi organizirati tekmovanje v vseh teh kategorijah kaj še čaka, pridobite strelišče, objavite razpis pa v praksi preverite vašo teorijo razdelitve.

Vojaška puška je vsako orožje, ki je bilo kdajkoli uporabljeno v katerikoli vojski na svetu kadarkoli v nekem malo večjem obsegu pa če boste pogledali malo natančneje ima zgolj liga Emona v razpisih naziv Vojaška puška, pri PPS je recimo naziv VK puška (veliki kaliber) kar je še širše...

Point je v tem, da je v Sloveniji premalo strelcev, da bi lahko imeli xy tekmovanj s xy kategorijami pa naj bodo te kategorije še tako logične...

Motoristu pa polagam na srce, da svoje analogije malce izpili...

Attached files [Image: 2586_3e390089eee197f37db1087e9c177f41.jpg] [Image: 2586_db8f6733e64a8876840206405a557e78.jpg]
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)