Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Organiziranost tekme VP- M48
(11-05-2018, 11:34)Mato Napisal: Morda bi bilo bolj prav, da se kdo prvo udeleži tekme, da bo vedel o čem govori in ne nabijal na pamet.

Zadeva je čisto fer in dobro zastavljena. Pravila so jasna in taka, da ima vsak ki se ZASTONJ udeleži tekme karseda izenačene možnosti ne glede na opremo. Ali bi se dalo bolje? Sigurno. Ali je potrebno? Debatable. Ali je zadeva glede na vložek za vojsko smiselna? Bi rekel, da ja, ker so ljudje resnično veseli in zadovoljni.

Ja nastrelitev določenih pušk je problematična in se dogaja, da prideš na puško, ki pač nese izven centra, na Mlakah konkretno je bilo najslabše nekje na rob črnega seveda je to bilo težko oceniti, ker kakor sem videl je bilo recimo ene 10 takih, da je imelo sploh grupo in ne shotgun pattern po celi tarči.

Skratka:

-djabe prideš
- dobiš 15 šusov
-5 za probo in vidiš tarčo
-10 za oceno in po koncu vidiš tarčo

Povsem fair in bolj enako ne gre. Šepa pač pri nastrelitvi in občasnih okvarah (korodirana municija, tehnične okvare na puškah) ampak težko si predstavljam, da bi za širšo publiko lahko naredil zadevo bolj pošteno - pa da raznorazni bivši "profesionalci" ne bi prišli neizživetih mokrih sanj izvajat (beri ISSF plavutkarji v strelskih skafandrih z video droni za navođenje hitaca).

Na Mlakah je bilo konkretno nekaj drobnih deklet in dva fanta sem si zapomnil, ki sta pomoje ob svoji konstituciji (drobna pobčka) verjetno povsem happy da nista z izpahnjeno ramo na urgenci končala (pa nista slabo streljala sploh)   ::)    in zdej si predstavljajte, da v isti konkurenci strelja reciva 357 v polni bojni opremi in stoletnimi izkušnjami in spektivom - bolj pošteno, bolj odgovarja ciljem SV??? 


Lahko pa vrteči gobci organizirate kaj podobnega ali pač?

Ja, tole je povzetek namena te tekme! ...in lahko zaključimo do 2019.
Odgovori
Vprašanje za tiste, ki so služili vojsko v SLO - se je streljalo s spektivi?
V JNA nismo. En je tam spredaj v pavzi z loparjem pokazal po tarči in to je bilo to.
...You know, you come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? .... NOTHING! (Monty Python)

Odgovori
Wink 
Mi v SLO vojski, kakor sedaj v rezervi gremo po poskusnih strelih do tarče in vidimo kam nam nese razjahani M70 AB2. Kdor se pritožuje nad organizacijo streljanja, je en navaden narcisoidni zakompleksanec, ki se ne more na tem tekmovanju hvaliti s svojo puško. Če komu ni prav, pa pejte tekmovat proti Debevcu. Kdo vam brani.
Odgovori
Mito, da ne boš pregorel...
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
(11-05-2018, 06:51)357 Napisal: Je neka vmesna, ki sem jo videl le na sliki in zato lahko ugibam - R70?
Več o njej bi lahko napisali tisti, ki se udeležujejo Borisovih tekem.

Sem v dilemi. Ne vem ali je obiskovalce Borisovih tekem sram - nimajo dovolj poguma, da bi pokazali to tarčo ali pa ne uporabljajo tega foruma. Če se teh tarč več ne uporablja, bi bila uporabna tudi kakšna iz arhiva.

Mislim povsem resno!
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
http://www.slovenskavojska.si/odnosi-z-j...cju-vzhod/

Je keri od forumašov na slikah?
...You know, you come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? .... NOTHING! (Monty Python)

Odgovori
Na sliki me ni, tam pa sem bil in tudi pošteno zaje.... Doh
Tekma je potekala kot se spodobi, o organizaciji nimam slabe besede. Tudi namen tekmovanja tega tipa je po moje dosežen.
Kdor hoče pa bolj "profesionalne" tekme, bo pač moral kam drugam. Tu so pravila kakršna so in vsi jih upoštevamo, pa naj je to komu všeč ali pač ne.
Še vedno pa trdim, da te puške in strelivo niso tako slabi, kot so lahko slabi njih uporabniki. Od teh je odvisen končni rezultat. In ja, tokrat sem kot rečeno zaje..., napačno sem opravil korekturo. Z isto puško pa je nato nekdo nastreljal rezultat 95. Da se, če se zna! Clap
Morda pa zame niso bili planeti pravilno razvrščeni in mi tisti dan pač ni šlo. Snooty
Odgovori
(12-05-2018, 19:20)sekira Napisal: ..., napačno sem opravil korekturo...

Če bi ocenjevali velikost skupine zadetkov, korekture sploh ne bi bile potrebne - manj napora za strelca, lažje ocenjevanje in le občasno nastreljevanje orožja oziroma "upokojevanje" pušk, ki bi dokazano trosile.
Pri tem bi bile tudi dobrodošle večje tarče ali pa vsaj večji črn krog na njej...

Mogoče pa bo enkrat vseeno komu "prišlo" in takrat bom natančno razložil potek merjenja skupine zadetkov.  ;)
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
Z nekaj heca lahko rečem; To je streljanje SV in še noben sovrag ni padel od grupe zadetkov ampak od strela v črno.:-D
Odgovori
(12-05-2018, 17:04)Robert Napisal: http://www.slovenskavojska.si/odnosi-z-j...cju-vzhod/

Je keri od forumašov na slikah?

No na Štajerskem nismo imeli naslona kot je na fotografiji, kar je bilo neugodno, posebno, ker se v Pečovniku strelna linija precej dviguje. So bila pa šotorska krila, zanimivo pač, ker so v 2017 nasloni bili. Ampak zadeti se je dalo vseeno.
Odgovori
Karlo, našel sem tarčo od tekme. Velikost desetke je 8,5 cm, do petice je 33,5 cm, velikost tarče pa 56x56 cm. lp Vinko


Priponke Male slike
   
Odgovori
Hvala Vinko.  Clap
Mislil sem, da je večja, a za razmislek o velikosti in uporabnosti črnega polja, si organizatorji lahko vzamejo čas...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
Spomnim se da sem pred leti tole tarčo sestavil jaz, po navodilih enega od organizatorjev. Originalno je bila mišljena za pokanje na 300 m, se je pa kmalu pokazala kot prevelika za ta namen, saj ni tako težko luknjati samih desetk. Ne spomnim se več na kateri tarči je osnovana, ni pa bila izmišljena kar na pamet.
Sicer pa se meni osebno zdi bela sredina bistveno boljša kot ogromen črn flek, kjer se zelo težko vidijo zadetki, še vedno pa jo lahko streljajo tudi tisti, ki merijo pod črnim krogom.
Drugače pa so dimenzije za 1 mm večje kot je napisal čebelar.
administrator / Strelec.si
Odgovori
Tarca po dimenzijah ustreza NRA tarci za service rifle (pri nas: vojaski puski) na reduciranih razdaljah 100 in 200yd.
X dobre 3cm, 10 okoli 8cm

Za VP ima to precej vec smisla ker je cilj streljanja da strelec ki naredi vse prav, drzi 10 na tarci. Namesto tega pa pri nas streljamo na pistolske tarce (3cm velika 10tka) na katero se strelja z VP ki drzi 5-10+cm veliko grupo.


Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Odgovori
Na beli podlagi v sredini tarče se boljše vidijo zadetki ob uporabi spektiva. Zna pa biti ta tarča zelo "neprivlačna", ko vanjo močno sije sonce. Pred 30+ leti so podobno tarčo uporabljali le za ostrostrelna tekmovanja na razdalji 300 m. Takrat so bili dovoljeni le sprednji nasloni, ki jih je dal na voljo organizator ( leseni s tremi pozicijami ) in nobeno podporo pod kopitom. Orožje je bilo tudi bolj serijske izdelave, da o kvaliteti daljnogledov ne govorimo.
V disciplini VP ( M48/98 ) pa se je v SLO in celotni YUgo uporabljala na 100 metrski razdalji tarča R35, ki ima 21 cm črno polje od 5-10. Uradni YU rekord je bil okoli 190/200. Dovoljena oprema tekmovalca je bil strelski jopič ( brez vsake odebeljene podlage/podloge ), strelska rokavica in jermen. Puška je morala biti nepredelana in proženje je moralo držati najmanj 1,5 kg. Dovoljen je bil tudi spektiv.  ;)
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
(13-05-2018, 19:21)357 Napisal: Uradni YU rekord je bil okoli 190/200.

Trditev da niti uradni rekord ni dosegel polne tarče gre precej v prid moji trditvi (torej da mora bit tarča tolk velika, da strelec ki dobro strelja lahko zanesljivo zadene 10. Ne pa da celo rekorder ni zmogel zadeti vseh...)
Odgovori
@ Kristian
190/200 je dejstvo in ne trditev. Trdim pa, da je ta rezultat mnogo boljši od rezultata 200/200, ki je dosežen na večjo tarčo, s predelanim orožjem, z vsemogočimi ( "dovoljenimi" ) nasloni, verjetno za vsaj 10 m krajšo razdaljo,...Desetka v R35 ima le 35 mm.
Tvoja trditev, kakšna mora biti velikosti tarče, je precej sporna ( vsaj zame ). Če malo pomislimo, bi enak efekt dosegli, če bi skrajšali razdaljo za nekaj deset metrov ( recimo 50 ali več ) in potem bi lahko imeli v SLO vsaj več strelišč v ta namen. :-D
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
Pri streljanju za Cestnikov memorial, se je vedno uporabljala tarča R35, ne spomnim pa se točno, kakšni so bili rezultati. Vem, da je šlo tudi čez 90 krogov, največ pa so se uporabljale puške sistema Mauser (Mauser mafija Clap ). Strelski jopič, rokavica, jermen in spektiv so bili dovoljeni. Ne pa tudi naslon.
Bolj zanimivo bi bilo vedeti, kakšen rezultat le naredil Pero Cestnik, ki je bil, če sem prav informiran, svetovni prvak v streljanju z vojaško puško? Morda ima kdo podatke?
Odgovori
https://sl.wikipedia.org/wiki/Peter_Cestnik
Rezultati mi niso znani. Predvidevam, da so streljali na 300 m.

Zmagovalni rezultati memorialov so bili tudi preko 180/200. Moj pokal, katerega sem objavil pa je bil "težek" le 174/200 ( po dolgem iskanju našel rezultat na netu ). Takrat se je lahko uporabljalo le M48/98. Katerega leta so prešli na "prosto po Prešernu" ne vem.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
Bil kdo od "naših" zraven?
   
   
...You know, you come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? .... NOTHING! (Monty Python)

Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)