Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kalibriranje tulcev za precizno streljanje
#41
(18-07-2017, 10:59)Marks Napisal:
(18-07-2017, 10:02)dkamen2 Napisal:
(18-07-2017, 09:41)Marks Napisal: grauwolf.net

komparator pa lahko narediš takle: http://www.giraudtool.com/338comp.htm
jst ga imam samo na eni strani za prišraufat, na drugi je ravno. ampak kot že rečeno ga imam samo za headspace.
če pa imaš na obeh straneh vijake pa si lahko poljubno izvrtaš; na eni strani imaš za tak headspace na drugi drugačen, ali kombinacija headspace - ogive krogla, ali 2 krogli...
ali pa v stilu sinclairja veliko matico naluknljaš
ali pa v skrajnem primeru: http://bulletin.accurateshooter.com/2007...ace-gauge/

Fi komparatorja za headspace pa bi verjetno moral biti malo večji od vrata tulca tako da gre vseskupaj gor.

headspace je točno določen za vsak kaliber posebej na načrtu:

[Image: 223-Remington-cartridge-and-chamber-791x1024.jpg]
tu je .330' headspace, pač nekje proti koncu ramen.

obstajajo pa skupki teh dimenzij: 
http://www.hornady.com/store/Lock-N-Load...dy-1-Each/

[Image: headspace_gauge_chart1.jpg]

za domačo potrebo za 7x65r, ker nisem našel nobene uradne dimenzije, sem kar uzel mero ~0.400' (mislim da je bil sveder celo 9,8mm!?) pa ga mislim uporabljat za vso to družino kalibrov...

0,400'' je 10,16mm ali ne?
Odgovori
#42
da.

tudi 'datum line': http://www.forsterproducts.com/product-c...atum-dial/
ampak jokaš zaradi cene...
https://www.grauwolf.net/wiederladen/mes...acturer=49
https://www.grauwolf.net/forster-datum-dial-set.html

ogive: 
https://www.grauwolf.net/wiederladen/zub...acturer=49
https://www.grauwolf.net/wiederladen/mes...tiges.html
Odgovori
#43
http://www.accurateshooter.com/technical...case-prep/

tukaj se mi zdi kar lepo opisan postopek
Odgovori
#44
http://bulletin.accurateshooter.com/2017...hs-busted/
=>
https://www.ampannealing.com/articles/40...icroscope/
https://www.ampannealing.com/articles/42...icroscope/

znanstveno preverjenje dejstvev okoli annealinga, kalibriranja, čiščenja...
Odgovori
#45
Eric Cortina pove svoje glede full length vs neck size
video
Odgovori
#46
ampak da ne bo kdo potem tega enačil z navadno FL matrico...
Odgovori
#47
Zakaj pa ne?

Tudi z navadno FL matrico gre , Whidden ima sicer precej manj agresivno resizanje ker ima ležišča bližje tem ki se uporabljajo v tekmovalnih orožjih kot ostali ,ki se držijo SAMMI ali CIP mere a tudi pri drugih firmah je FL matrica prava Necksizer je bolj kot ne samo za BR , vsi ostali že nekaj časa Full Lenght sizajo z FL matricami.

Vsakič ko težko zapiraš zaklep sizaš tulec a preša in matrica sta narejena prov za to in imata velike vzvode  in poboljšan material matrice
Odgovori
#48
ampak verjetno se vseeno uporablja izključno FL bushing matrica in ne navadna z bunko Question

evo, že naznanjajo: http://bulletin.accurateshooter.com/2017...our-brass/
Odgovori
#49
(18-10-2017, 23:06)mr.T Napisal: Zakaj pa ne?

Tudi z navadno FL matrico gre , Whidden ima sicer precej manj agresivno resizanje ker ima ležišča bližje tem ki se uporabljajo v tekmovalnih orožjih kot ostali ,ki se držijo SAMMI ali CIP mere a tudi pri drugih firmah je FL matrica prava Necksizer je bolj kot ne samo za BR , vsi ostali že nekaj časa Full Lenght sizajo z FL matricami.

Vsakič ko težko zapiraš zaklep sizaš tulec a preša in matrica sta narejena prov za to in imata velike vzvode  in poboljšan material matrice

Neck sizing samo še pri BR pa še tam vedno manj.

Dejansko je neumno sizat za zaklepom puške če imaš za to prešo in matrice.


Odgovori
#50
ker postajam vedno bolj len kar se tiče obdelave tulcev, se resno spogledujem z možnostjo da posamezne faze sizanja tulca spravil v eno samo fazo s FL bušing matrico (pa še trenutna body matrica mi izgleda da zvija vratove Rolleyes ), pa me zanima katero priporočate?

forster je dokaj ugodna pa bušingi niso dragi, redding je ugoden z železnimi bušingi ne pa z prevlečenimi (katere je menda enako potrebno mazati), rcbs tu nekje, hornady cenen, wilson dražji, whidden in triebel preveč...

ima pa kolikor sem bral in so informacije točne, forster drugačne bušinge, ostali pa pašejo križem kražem
Odgovori
#51
Mena pa zanima, kako ugotoviš, če je ležišče netilke še OK in kako se na netilki vidi, da je bil previsoki pritisk. Nimam merilca hitrosti, pa ga bo verjetno potrebno nabaviti, čem bom hotel ugotoviti če sploh dobim konstantno hitrosti krogel.
Odgovori
#52
Whidden je ena od najboljših matric skupaj s seaterjem. ČE ga mr.T uspe spravit v SLo v enem od svojih paketnih nakupov je to daleč najbolj konkurenčna opcija. ČE pa imaš mevle v riti in ne moreš počakat (tako kot jaz) in kupuješ recimo Creedmoor matrice - ker to rabiš jutri, oz.takoj - te vse skupaj (matrica, poštnina, carina) opali da kar pošteno zapeče po žepu.

Če uporabljaš visoke tlake in pretegneš tulce se najprej vidi črn rob okoli ležišča netilke. Pri 308 se je treba bolj potruditi, pri modernih visokotlačnih tulcih pa se to zgodi precej hitro, 1-2 previsoka strela in je dost. Če iščeš kaj bolj konkretnega prodaja Uniquetek navaden Go / NO-GO kaliber pod zvenečim imenom Primer Pocket Gauge.
Če si vsaj približno spreten na stružnici ti pošljem dimenzije in si ga sam lahko narediš.

http://uniquetek.com/product/T1521
Odgovori
#53
Ja, bi prosil za dimenzije. Mi bo kolega naredil. Sam nisem vrhunski mojster za reloading. Nekaj kalibrov sem dobro naštudiral. Me pa vrhunsko nagaja polnitev 8x57. Povišal bom polnitev iz 48gr na 50gr.(v 140), pa bi sprotno spremljal obliko netilk.
Odgovori
#54
(08-09-2019, 11:27)savinjčan Napisal: Mena pa zanima, kako ugotoviš, če je ležišče netilke še OK in kako se na netilki vidi, da je bil previsoki pritisk. Nimam merilca hitrosti, pa ga bo verjetno potrebno nabaviti, čem bom hotel ugotoviti če sploh dobim konstantno hitrosti krogel.

jst delam tako, da če mi še žepek netilke drži netilko smatram še OK. sem pa ravno pred dnevi in učiraj delal selekcijo, in tiste tulce v katere so šle netilke zelo narahlo dal na stran za kakšno 1× uporabo. 
je pa še ena caka pri tem; različne netilke gredo različno rade not. ugotavljam da prejšnji lot mojih netilk je bil zelo konsistenten, ta novi lot pa ne, in se mi zdi da so ene pod-dimenzionirane, ker mi gredo ene druge netilke težje v žepeke kot pa te, ki so učasih VSE šle zelo trdo noter.
bom zdaj pri enih 20 tulcih netilke ven zdeval in dal druge noter, da vidim če bo občutek kaj drugačen - bolj trdo vstavljanje. če bo občutek drugačen, potem se bo verjetno potrdilo da je ta lot netilk, kar se tiče dimenzij, zelo nekonsistenten.
tudi na to je treba biti pozoren... imho

da so visoki tlaki mi je pa enkrat zelo zanimivo dogajalo; namreč višje kot sem šel s polnitvijo, bolj so mi kraterji izginjali. ko pa ni bilo več kraterjev sem sklepal da je to počasi skrajna meja... je pa pri tej glavi zaklepa zelo mala špranja okoli igle, tako da se kraterji ali luknanje pojavita zelo v rdečem.
Odgovori
#55
Whidden matrice so top ,posebno ker so bližje ležiščem aktualnih kalibrov kot ostali proizvajalci (tako da je sizanje minimalno spremeni tulec ),poeg tega pa imajo vse aktualne wildcat kalibre ,a na žalost vse skupaj ratuje zelo drago ker je dolar tako močan oz evro šibak. Tako da uvažam precej bolj redko kot pred leti. Plan je bil sicer en uvoz poleti a bolj zgleda da bo konec oktobra ali november saj ponavadi skombiniram čim več zadev skupaj da se strošek uvoza bolj porazdeli drugač so cene pre visoke.
Odgovori
#56
(13-07-2017, 10:41)Marks Napisal:
(11-07-2017, 10:00)dkamen2 Napisal: ...se uporabi (FL matrica) samo za prvič izstreljen tulec...

po tem mislim da ni prav nobene potrebe...

prav tako razmisli če se recimo splača jemati že izstreljene tulce, sploh če so prišli iz kake jagrske puške s prevelikim ležiščem. kupiš 200 enakih novih pa je stvar rešena.
 
Če imaš na svoji premajhno ležišče pol se ne splača... Pray
Odgovori
#57
Kar se tiče preverjanja ležišča netilke in po potrebi popravila le tega, sem danes naletel na zanimiv video.

Odgovori
#58
Kakšne imate kaj izkušnje z "Redding Competition Shell Holders"? Mogoče kdo prodaja rabljene (velikost #1)?

Men se v teoriji zdi odlična zadeva, da tulca ne porineš nazaj v otroštvo, ampak ga konstantno držiš v najbolj plodnih letih.

Odgovori
#59
(08-09-2019, 17:49)sept Napisal: Men se v teoriji zdi odlična zadeva, da tulca ne porineš nazaj v otroštvo, ampak ga konstantno držiš v najbolj plodnih letih.

po mojem je to bolj za tiste ki imajo različne puške v enem kalibru, da si nastavijo matico fiksno na eno mesto, potem pa imaš označen shell holder s katerim sajzaš za določeno puško.
drugače pa samo bolj ali manj privijačiš matrico, pa je učinek enak, imho...
Odgovori
#60
SR: 4,45 / 4,39

LR: 5,34 / 5,28

(če gre večja dimenzija v žep netilke, je tulec za v smeti...)
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)