Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FDV-jevci razorožujejo Slovensko vojsko? - razprodaja protioklepne tehnike
#81
Ja sej, gerila je tudi foneticni priblizek anglescine Alenke Bratusek  Whistle
Pol imamo pa se omako za spagete, Barilla  Mrgreen
Odgovori
#82
Pa saj ta Alenka sploh ne bi bila tako slaba , če ne bi bila porno zvezdica in tako majhna, me čisto na Latojo spominja.
A veš, da hočejo eni baje vse vojačke met samo za sebe, no verjetno so to kakšne stare potrebne babe...

Odgovori
#83
(24-07-2017, 12:21)sailor Napisal:
(24-07-2017, 12:21)sailor Napisal:
(24-07-2017, 11:48)Bkbeorn Napisal: Kolega problem je samo v tem, da daješ napačne primere, ki je vsak specifičen in odvisen od okolja. Primerjati partizansko gverilo iz leta 1943 s sodobno gverilo... Primerjati opremo gverile iz 43 s sodobno. Primerjati taktiko, ki je bila večinoma improvizacija saj niso imeli izkušenj z novo dodelano na podlagi izkušenj. In ne nazadnje primerjati partizansko gverilo iz leta 43  brez keša z gverilo iz 2017 z neomejenim dotokom denarja- posledično opreme, financiranim in s podporo tudi iz strani politike in mamilarskih poslov. Odličen primer Kolumbija:  Zakaj je morala država podpisati sporazum z gverilo o predaji orožja, če pa bi jih lahko tako kot si ti nakazal z youtube posnetki, posekala v gozdu iz zraka. Saj so opazni kot kresničke ali kako že? ;) Ni vse črno-belo, je treba bit specifičen in primerjati primerljivo s primerljivim. 

Vietkongovci so izbrali za njih najboljšo možno taktiko in njihove razmere. Kaj drugega bi pa lahko še naredili? Na hitro sezidali mesto sredi džungle in se šli urban fight? ;)  


Seveda je vsak primer specifičen in tukaj je težko potegniti črto. Predajo orožja v Kolumbiji je tudi težko komentirati brez vedenja kakšni interesi so bili v ozadju vlade in zakaj jih ni zraketirala, ker bi jih lahko. Če pa si prišel do spoznanja da ni vse črno-belo potem je namen tega off-topica dosežen in sklepam, da v hipotetičnem primeru napadene Slovenije ne trdiš več, da je njena najboljša možna obramba "gverilski nacin-hosta".

Vietkongovci so res izbrali najboljšo možno taktiko glede na njihove razmere, saj na podeželju ni obstajalo nič drugega kot kolibe iz bambusa. Poleg tega so šli all-in ker so vedeli kakšne izgube so imeli zavezniki med WW2 na pacifiških otokih tipa Iwo Jima. In bili so dobro pripravljeni ter vkopani veliko preden so se marinci leta 65' izkrcali.

Ok imam občutek, da si se rahlo izgubil v poplavah vseh info, ki smo ti jih dali.;))) Ne vem točno kje si prebral, da se ne strinjam več s tem, da je gverilski način obrambe Slovenije( v hipotetičnem smislu) primeren? Dal sem ti primer zakaj nimaš prav, ko trdiš da je gverilski način bojevanja passé in ti si to razložiš na tak način? Napisal sem ti v začetku, da za moje pojme glede na NAŠ geografski teren republike Slovenije in trenutno vojaško številčnost in oprem, ki jo imamo, najboljša taktika gverila in še najmanj trije so ti odgovorili isto in ti še vedno trdiš svoje. Tudi prav, saj te pravice ti nihče ne odreka, ampak malo realnosti pri celotni zadevi (se pravi ne gledati skozi oči Johna Ramba z revolverjem sredi Preširnovega trga na hummerju ;) ), če že komentiraš, je pa dobrodošlo. 
Urbano bojevanje je seveda v današnjem svetu neizogibno, saj nas je vedno več, vedno večja mesta in divjine je vedno manj, ampak za Slovenijo pa za enkrat še vedno velja, da smo gozdnato bogata država, če nas ne bo lubadar zjebal. ;)
Odgovori
#84
Sej mi ne rabimo,da nas kdo napade.
Mi se poziramo kar med seboj.
Odgovori
#85
Popravljeno..se opravičujem Blush
“So I say, “Live and let live.” That’s my motto. “Live and let live.” And anyone who can’t go along with that, take him outside and shoot the motherfucker. It’s a simple philosophy, but it’s always worked in our family.”
George Carlin
Odgovori
#86
(24-07-2017, 13:43)Bkbeorn Napisal: Ok imam občutek, da si se rahlo izgubil v poplavah vseh info, ki smo ti jih dali.;))) Ne vem točno kje si prebral, da se ne strinjam več s tem, da je gverilski način obrambe Slovenije( v hipotetičnem smislu) primeren? Dal sem ti primer zakaj nimaš prav, ko trdiš da je gverilski način bojevanja passé in ti si to razložiš na tak način? Napisal sem ti v začetku, da za moje pojme glede na NAŠ geografski teren republike Slovenije in trenutno vojaško številčnost in oprem, ki jo imamo, najboljša taktika gverila in še najmanj trije so ti odgovorili isto in ti še vedno trdiš svoje. Tudi prav, saj te pravice ti nihče ne odreka, ampak malo realnosti pri celotni zadevi (se pravi ne gledati skozi oči Johna Ramba z revolverjem sredi Preširnovega trga na hummerju ;) ), če že komentiraš, je pa dobrodošlo. 
Urbano bojevanje je seveda v današnjem svetu neizogibno, saj nas je vedno več, vedno večja mesta in divjine je vedno manj, ampak za Slovenijo pa za enkrat še vedno velja, da smo gozdnato bogata država, če nas ne bo lubadar zjebal. ;)

Glej navedel sem ti par dejstev zakaj je gverila neprimerna - iz lastnih izkušenj in z primeri kriznih žarišč po svetu.. Če ne kupiš tudi prav, ne ljubi se mi več prerekati na javnem forumu..zadnjič sem se tako leta 14' ko je nekdo trdil, da Rusi nimajo razvitih vojaških dronov, no kakšno leto dve kasneje, ko so se malo bolj aktivno vmešali v Sirijo se je lepo videlo kdo je imel prav. Če stvari nisi videl in ne poznaš to še ne pomeni da ne obstajajo.. 

Kolikor vem je Rambo sam haral po gozdu in tamanil vse povprek, streliva mu ni nikoli zmanjkalo, jedel ni, ko pa se je avtomata naveličal je vzel lok oz. 30cm nož in potamanil vse kar je še živega ostalo. Pravi gverilski idol. Predstavljaj si četo rambotov v slovenskih gozdovih pod poveljstvom kakega Chuck Norrisa ..noben nas nebi upal taknit  :))
Odgovori
#87
Sej je samo debata.....se spomnes nasega specijalca v avganistanu ko je bil ranjen v nogo no to je tipicni boj gverile.Pocakas v zasedi vzges na 500m vse kar imas in potem pobegnes v luknjo se preobleces in si civil.Droni tudi niso 24ur v zraku .To da se v gozd vidi kot lucka je pravlica za male otroke sedaj ko je vse ozelenelo nevidis pol kurca pa imas lahko oh in sploh opremo (preverjeno).Bolj so tukaj problem laserji kot pa bilokaj drugega.In tudi ameri z droni ne tolcejo kr po vsakem teroristu ker to prevec stane.
No taktika gverile je vedno pred taktiko vojske saj je v to prisiljena in zato americani vsako leto napisejo novo knjigico za vojaka oz.taktiko.
Recimo sedaj je popularno da nate vzgejo z 500+metri z vsem kar imajo in pobegnejo in kar je je.....zakaj ker so naumili da je 5.56 preslaboten na tej razdalji in jim minimalni zaklon nudi vec kot dovolj zascite. Tukaj ce bos gledal imajo vsi specijalci ki se bojujejo na odprtem 7.62mm ali vec.
Odgovori
#88
5,56 ni samo preslaboten na tej razdalji temveč tudi nestabilen in s tem pogojno precizen. Ravno tako se z njim ne da prebijat afganistanskih sten tako kot z 7,62x51 ipd. Vse to gre pod lessons learned. Osnova pehotnega vojskovanja je že kakšno desetletje enaka, kar se zelo spreminja je sposobnost dojemanja dejanskega stanja na bojišču (senzorika, droni, ISTAR in.) in bolj učinkovita uporaba vojaštva in tehnike (hitri premiki tam kjer ni nasprotnika, udari po težišču, GPS/GLONASS etc. navigacija, napreden C4I itn.).

Naši partizani so se tedaj bojevali proti eni najbolj naprednih vojsk sveta, četudi proti njihovem B ali C ešalonu. Če bi se danes šli gverile proti npr. Američanom ali Rusom, reč ne bi bila lahka, tako kot tedaj ni bila. Če bi okupatorji zaradi izgub in škode s strani gverile bili pripravljeni počistiti civilno prebivalstvo, izgubiš možnost skrivanja med tem in ti ostanejo samo urbana in naravna skrivališča a ko te tam zasledijo (pa ni v igri samo termovizija), te lahko hitro pospravijo. In če hočeš delovati, potem se je potrebno gibati in napadati okupatorja. In tukaj je še en element, Slovenci nimamo mladega potrošnega človeškega materiala v številkah Afganistana ali Jemna s širšo okolico.

Bistvo obrambne vojske je v tem, da te nihče ne napade, ker bi ga to preveč stalo. Ena rešitev je povezovanje v obrambne zveze. Druga rešitev je nevtralnost in nenapadalnost ob tem, da iz dežele narediš trdnjavo in oborožiš in usposobiš celotno prebivalstvo. In tretja in četrta itn. ali kombinacija različnih rešitev.

Maslow bi rekel, da je težava če si navajen na kladivo, saj potem vsako težavo vidiš kot žebelj. Vse ima prednosti in slabosti v določenih okoliščinah.
“So I say, “Live and let live.” That’s my motto. “Live and let live.” And anyone who can’t go along with that, take him outside and shoot the motherfucker. It’s a simple philosophy, but it’s always worked in our family.”
George Carlin
Odgovori
#89
Naši partizani so se tedaj bojevali proti eni najbolj naprednih vojsk sveta

Ja, so se bojevali... Vaši partizani so izvajali krvavo komunistično revolucijo, glavni nasprotnik so ponavadi bili neoboroženi civili, nemalokrat ženske in otroci. 'Kolaboranti', pod to definicijo je pa spadal vsak, ki ni pasal v njihovo vizijo bodoče družbe, kjer bo polpismen 'progresiven kader' vladal množici, za kar si bo obilno dodelil privilegije.

Tisto, kako so tukaj vezali kup nemških divizij, z 'juriši uničevali mitralješka gnezda', če citiram enga od teh revolucionarjev ipd., to so pravljice za naivne, ki so jih po vojni izumljali. V boju ubite Nemce lahko šteješ na prste, večino svojih žrtev so poklali po vojni, ko so se že vdali. Večino tistih prej pa z namenom provociranja retaliacij.

Edina omembe vredna vojaška sila Nemčije na prostoru bivše juge je bila divizija Princ Eugen, sestavljena povečini iz domačih Volksdeutscherjev, te so se bali, ostalo pa razen par domobranskih udarnih enot in nekaj ustaških enot, ni bilo vredno pol bureka. Ni za verjet, da danes, ko je o tem toliko znanega, človek lahko bere take nebuloze. Je cela knjiga enga ang al am avtorja, pozabil ime, je totalno raztrgal te partizanske pravljice o 'NOV', še boljši vir so pa Moša Pijade, Kardelj in njima podobni. So sami vse povedali. Samo, da nekaterim lahko cel svet, vključno z glavnimi akterji revolucije, govori kako in kaj je bilo, pa bi še kar verjeli v Dedka Mraza...

Tko, da tisto 'so se borili' = http://www.pravljice.org/pravljice/o-pra...-pravljice

Odgovori
#90
Da ne bom jaz pisal. Prepustimo besedo enemu od vodij narodnoosvobodilnega boja:

Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi.

Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku.
Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom… Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine.
Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira…”
 "Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku" (Moses Moša Pijade, desna roka tovariša Josifa Broza).
Odgovori
#91
Jah, naredili so dosti sranja, še posebej po vojni a so bili del zmagovite koalicije. Če bi tukaj obstali 'taktični' kolaborantje, ki so zrušene zavezniške pilote pridno lovili in predajali Nemcem, bi lahko Ljubljančani hodili v Postojno na shopping v Italijo, mejo pa bi prečkali pri Logatcu..

Tema je bolj v smeri naslova in iz tega izpeljane debate o gverili, kar so partizani bili, tisti na drugi strani pa ne.
“So I say, “Live and let live.” That’s my motto. “Live and let live.” And anyone who can’t go along with that, take him outside and shoot the motherfucker. It’s a simple philosophy, but it’s always worked in our family.”
George Carlin
Odgovori
#92
Če bi tukaj obstali 'taktični' kolaborantje, ki so zrušene zavezniške pilote pridno lovili in predajali Nemcem


Tud če bi polovili celotno RAF in USAF, to ne razloži kupa pomorjenih, katerih ni imela s politiko ne z Nemci ali Italijani nobene veze, predno je prvi zavezniški avion tukaj čez letel in predno je prvi domorodec dobil puško od Italijanov.

Mi komцnisti bomo branili Jugoslavijo le, če bo ta boj »napreden«, to je, če bomo imeli možnost izvesti гevolucijo” (Edvard kardelj).

To pa dogajanje lepo razloži. Tisto o 'kolaborantih' je pa ex post ante opravičevanje, kar so sami ustvarili, ko so ljudje reševali živo glavo.

Ta razprava mesto ali gmajna za obrambo je pa nekako tako smiselna kot šraufanje torpedov na Triglav. S čim se boste pa borili v gmajni ali mestu? To orožje, ki je, ne zadostuje za prav dolgo. Da o Triglavu in Pilatusih ne govorimo. Bolje ena stara Berreta, kot pa to, če mene vprašaš. Še pomembneje, kdo se bo boril??? Država in družba sta do orožja skrajno nestrpni. Jaz si dejansko ne predstavljam trenutnie družbe v vojni. Najbrž bi poslali nekaj poklicnih na fronto, ampak toliko kot jih je, no comment. Najbrž bi se potem ti, ki danes zapirajo strelišča in bi mogoče lovcem pustili kakšno staro šibrovko, spomnili na nas in nas terali, naj gremo, sami bi pa zadaj gledali in pametovali v smislu kakšen torpedo našraufat na potopljeni Triglav.

Tko da, dajte prestavt to v rubriko Humor al pa kaj podobnega.








Odgovori
#93
Pa dajte spet mešat leve in desne, komije in farje v to temo! Takrat je bila situacija precej bolj zapletena, kot si kdo misli, in žal so nekateri računali, da bo Dolfe zmagal...pa so se postavili na napačno stran.

Zaklente tole prosim, ker spet bluzimo..
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#94
(24-07-2017, 19:59)Stg44 Napisal: Da ne bom jaz pisal. Prepustimo besedo enemu od vodij narodnoosvobodilnega boja:

Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi.

Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku.
Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom… Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine.
Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira…”
 "Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku" (Moses Moša Pijade, desna roka tovariša Josifa Broza).

"Fake news" - ne obstaja neodvisni vir, ki bi potrjeval, da je Moša Pijade res kdaj to izjavil. Propaganda iz tako imenovanih Četniških arhivov brez realne vrednosti.
Odgovori
#95
(24-07-2017, 19:48)Stg44 Napisal: Naši partizani so se tedaj bojevali proti eni najbolj naprednih vojsk sveta

Ja, so se bojevali... Vaši partizani so izvajali krvavo komunistično revolucijo, glavni nasprotnik so ponavadi bili neoboroženi civili, nemalokrat ženske in otroci. 'Kolaboranti', pod to definicijo je pa spadal vsak, ki ni pasal v njihovo vizijo bodoče družbe, kjer bo polpismen 'progresiven kader' vladal množici, za kar si bo obilno dodelil privilegije.

Tisto, kako so tukaj vezali kup nemških divizij, z 'juriši uničevali mitralješka gnezda', če citiram enga od teh revolucionarjev ipd., to so pravljice za naivne, ki so jih po vojni izumljali. V boju ubite Nemce lahko šteješ na prste, večino svojih žrtev so poklali po vojni, ko so se že vdali. Večino tistih prej pa z namenom provociranja retaliacij.

Edina omembe vredna vojaška sila Nemčije na prostoru bivše juge je bila divizija Princ Eugen, sestavljena povečini iz domačih Volksdeutscherjev, te so se bali, ostalo pa razen par domobranskih udarnih enot in nekaj ustaških enot, ni bilo vredno pol bureka. Ni za verjet, da danes, ko je o tem toliko znanega, človek lahko bere take nebuloze. Je cela knjiga enga ang al am avtorja, pozabil ime, je totalno raztrgal te partizanske pravljice o 'NOV', še boljši vir so pa Moša Pijade, Kardelj in njima podobni. So sami vse povedali. Samo, da nekaterim lahko cel svet, vključno z glavnimi akterji revolucije, govori kako in kaj je bilo, pa bi še kar verjeli v Dedka Mraza...

Tko, da tisto 'so se borili' = http://www.pravljice.org/pravljice/o-pra...-pravljice

;))) ojejej, pa kaj je res tako hudo zamenjati kanal, cetudi si kupil delnice?;))))) vsaj vsake tolko dej na discovery, je polno oddaj o ww2, pa jih niso komunisti nardili!;)))
Odgovori
#96
(24-07-2017, 10:26)Shooter Napisal: No recimo da nas napade Italija ki ima cca 100.000vojske kako bos ti obranil z 7000vojske vsa mesta oz.nudil odpor.
Realno stanje ce ima italija od tega 50.000bojnega dela ima slovenija po moje okoli 1500 ljudi.
Ko pride do invazije smo gotovi v v urah ne dneh.Tudi rekrute nemores delno usposobit.
V ukrajnini je drugace ker so v ozadju Rusi in tudi ruska vojska ki sigurno nudi logistiko vojsko in podporo.......Isis podpira marsikdo v ozadju.Tukaj bi sam vzel kot najbolj primerno balkansko vojno tam pa ves da je padla srebrenica padel je vukovar itd itd......
Prevec se osredotocate na vojne kateri imajo v ozadju velesile in tudi podporo le teh.....Pa kdo mislis da bo pomagal slovencem ko pride do vojne....lep primer je migrantska kriza nakoncu ostanes sam razen ce nimas kaj pomenbnega za ponudit "zavezniku".

Shooter, tak v redu fant si v živo, samo to pa o teh vojnah - nimaš prav.

Poglejmo po vrsti:
Slovenija je vse svoje sosede, razen Hrvaške - že doživljala kot okupatorje. Tudi, ko se je Slovenija osamosvajala, so imeli dosti za povedati Habsburgi, plemiška rodbina, ki se jim kolca po nekih drugih časih. Ne verjamem, da pomoč od kod sploh bo.
Spremenilo se je od leta 1942 do sedaj samo to, da tudi četrta soseda kaže pač neke ozemeljske aspiracije. Pustimo zakaj, pač kaže.
Vojna v Sloveniji (če bi se) se ne bi začela s frontalnim napadom Italije. Gotovo bi se Slovenija najprej "zahaklala" s katero od sosed. To je sedaj kandidatka Hrvaška.

Nadaljni scenarij pa bi bil bolj Sirsko-Krimski. Zaskrbljene sosede bi prestopile mejo, v "skrbi" da zaščitijo nekaj. Manjšine, begunce, kar češ. Seveda je potrebno konvoje prve pomoči varovati - z vojaki.

Tako neka mehka pomoč polagoma prerase v trdo okupacijo. Potem manjka samo še referendum. To so probali v "Mali Rusiji", kot si samo ljubkovalno pravijo, samo dejansko jih Rusi nočejo. Vsaj za zdaj ne, ker si ne morejo privoščiti nadaljnjih konfliktov z Zahodom.

V državi pa ponavadi divja vojna in Slovenija bi se gotovo razklala na partizansko-domobranskem vprašanju. Sosedje pa bi (privoščljivo) to gledali zraven in seveda "pomagali".

Zdravilo za te probleme je trdna ekonomija in močna vojska. Trenutno pa nas varuje tudi to, da ima Hrvaška enormne ekonomske probleme, Italija tudi. Avstrija ekonomskih problemov kot takih akutnih nima, krizo so kar dobro prebrodili, manjka pa Avstriji preboj, ki ga pa tudi ne doživlja.

Pa da ne mi mislili, da Avstrijci niso že probali. So, samo so popušili. Imeli so Alpe-Adia banko, pa Raiffeisen se je s poslovalnicami točno pokrila z mejami nekdanje Avstro-Ogrske. Avstrijci so edino podcenili zvijačnost Balkancev in dejansko so popušili do daske: Hypo banka, Raiffeisen in Kreditanstalt.

Kar želim povedati, Slovenijo bodo, če bodo, v vojno potegnili mehki spori. Namesto frontalnega napada pa bo prišla prva pomoč - pomoči potrebnim.
Odgovori
#97
Napisal sem recimo.... ter navrgel nekaj cisto osnovne cifre....briga mene za neke teorije kako bi bilo ce bi bilo.Ce me zastopis hrvat ali italijan je isti cigan z razliko da z italjani je nekoliko lazje ker so bolj bojece narave je pa drug problem da jih je veliko vec.....
Potem pa imas se znotraj STG44 in podobne kalibre in si itak pecen.
Pomoc potrebnim pa pride po navadi v obliki svinca z ene ali druge strani
Odgovori
#98
Naslednja vojna pri nas ne bo z sosedi ampak z Korporacijo, ki bo prišla z obroženci uveljavit kako sodbo Investor-state dispute settlement (ISDS)
Odgovori
#99
O madona, par ur zamižim pa že cel kažin.
Naslednja omemba partizanov/domobrancev in podobnega sranja bo nagrajena s trajnim obiskom znanih term. Brez izjem.
Pa dobro jutro. :)
administrator / Strelec.si
Odgovori
(25-07-2017, 06:35)admin Napisal: O madona, par ur zamižim pa že cel kažin.
Naslednja omemba partizanov/domobrancev in podobnega sranja bo nagrajena s trajnim obiskom znanih term. Brez izjem.
Pa dobro jutro. :)

Bravo admin tako se dela Clap Clap ,je tema kar skrenila s poto .
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)