Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 3 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OI brez strelskih športov
#21
(16-10-2019, 09:37)J.S.Archer Napisal: Po več kot desetletju aktivnega delovanja v airsoftu, ko smo leta 2006 ali 2007 z prijatelji ustanovili klub ter v določenem obdobju bili celo tretji največji klub po številu članov v Sloveniji lahko povem sledeče, kar lahko posamezniki povežete v temo.
Spoznali smo taktični vidik airsofta ter možnosti, ki ga airsoft ponuja. Večina nas je služila v TO oziroma bila nabornikov torej smo odslužili svoj dolg do domovine. Spoznali smo osnove, ki jih vsakdo, ki je služil spozna pred specijalizacijo veda, ki ga je opravljal. Naš najstarejši član, ki se je včlanil ter tudi parkrat sodeloval v scenarijih, ki smo jih preigravali je bil takrat v letu 2009 star 87 let. Namesto doma za računalniki smo prebili vikende v gošah po različnih terenih. Preigravali različne scenarije, zgodbe ter bitke iz zgodovine. Vsakdo, ki je pripravljal scenarij za bitko je moral le tega napisati za obe ali več strani pripraviti komunikaciski načrt za uporabo PMR postaj oziroma VHF naprav. Izdelale so se GMRS plastificirane karte, ki so vključevale različne terene. Za uspešno delovanje na terenih so vsi udeleženci obvladali orijentacijo z karto in kompasom, uporabo kordinat itd. V določenem obdobju so posamezni člani imeli v lasti vojaška vozila: UAZ 469B 2X ter Land Rover Defender. Razvijalo se je delovanje enote na nivoju oddelka, ter nato voda. Sodelovanje med vodi, oddelki, HQ-jem. Komunikacija... Mislim, da je bilo ob vrhuncu aktivnih udeležencev okoli 75 članov. Moral bi prebrskati sezname članov. Sodelovali smo z ostalimi klubi v Sloveniji. Sodelovali na dogodkih v tujini kjer se je znalo airsoft dogodka udeležiti tudi preko 250 udeležencev.
Imel sem priložnost tudi voditi celotno stran na dogodku v Bjelovaru kjer nas je bilo na eni strani okoli 116 na drugi blizu 135. Udejstvovali smo se airsoft dogodkov na osrednjem vadbišču SV tudi ob sodelovanju z Slovensko vojsko. Ov vsaki debati glede taktične usposobljenosti  lahko izjavim sledeče.  Oseba, ki je aktivno sodelovala v airsoftu vsaj 3 leta ima v primeru zamenjave airsoft opreme z pravim orožjem tolikšno taktično znanje, da se tega marsikdo ne zaveda. Primerjava osebkov igračarjev na konzolah oziroma PC-jih proti aktivnem airsofterju je brezpredmatna. V 95% bo zmaga odšla na stran airsofterja. Na različnih dogodkih sem imel priložnost opazovati airsoft udeležence z strani policije ter vojske. Njihova prednost je bila minimalna. Hardcore airsoftarji so se udeleževali dogodkov, ki so trajali tudi par dni. V tem času se je spalo na terenu in vse kar si potreboval si moral imeti z seboj. Ponekod so bile v igri baze izhodišča kjer so se igralci oskrbeli z vodo, hrano, " strelivom" med različnimi misijami.
Ja airsoft na pravi ravni: mil-sim, lahko posameznika dvigne na visoko raven. Čeprav je uporaben domet klasične "jurišne" replike omejen na okoli 60 metrov so z podpornimi replikami imeli večji doseg ostrostrelci pa so lahko nekoga izločili iz igre tudi na razdalji večji od 100 metrov. Torej pridemo do ugotovitve, da se borbe z pravim orožjem v odprtem okolju odvijajo na razdaljah 2, 3, 4X večjih od airsofta? Kaj pa urbano delovanje? Tam smo pa že na primerljivih razdaljah.
Zanimiva anekdota: Eno od Slovenskih airsoft društev je imelo priložnost sodelovati z SV. SV je prikazal klasični napad na objekte z uporabo oklepnih vozil iz katerih se je izkrcala pehota ter nato z podpornim ognjem taktična napadla ter zavzela ter onesposobila branilce oziroma nasprotnika. Vse je bilo lepo in prav veliko dima, streljanja z slepimi naboji itd. Nato so pripadnikom SV podelili airsoft replike na obeh straneh jih podučili o uporabi ter ponovili prikazano. Naj omenim, da se je po tem prikaz zelo spremenil...
Kaj je bil namen mojega prispevka. ???
Taktična izurjenost za različne aspekte delovanja je zelo pomembna. Če tu dodamo orožje ter specifično opremo se stvari le potencirajo.
Kdo je potem nevaren in predstavlja potencijalno grožnjo v očeh oblasti ?
Kdo predstavlja večjo grožnjo ?
Kaj bo na koncu represivna oblast še prepovedala poleg tega kar že nameravajo?
When shit hits the fan...
Daj mi na izbiro repetirno orožje VK ter PA pištolo
ali
tako imenovano: " vojaško orožje "
Kaj bom izbral?
V vsakem primeru prvo opcijo.
Izurjen profesijonalec ne potrebuje magacina z velikim številom nabojev za misijo, ki jo bo opravljal.

Lepo povedano, samo si na eno malenkost pozabu...kri ne teče ter raztrgana telesa ali njihovi deli ne ležijo okoli...
To pa spremeni popolnoma vse. Pray
Odgovori
#22
No no ne nakladaj, ker tudi slednjega večino aktivnih pripadnikov SV ali Policije ni doživelo in videlo in posledično je njihova morebitna reakcija več al manj enaka kot pa od "airsoftovca" oz. naključnega xy osebka.

Ja kdor ni probal Airsofta in kaj pomeni kake 30 minut "boja" za fiziko človeka, ki morda ni najbolje telesno pripravljen zelo lahko odmahne z roko in odpravi te "otročje igrice".  Edina še večja razlika od realnosti je v tem, da veš da kuglica ne ubije in se posledično "upaš bolj premikat" in pa da v realnosti ni goljufanja, ko si zadet.


V ozadju tega "boja" gre pa za povsem druge cilje, ki nimajo veze z konkretnimi prepovedmi/onemogočanjem/antireklamo ampak je na udaru vse kar diši po testosteronu. Cilj je pač imeti brezspolno, brezrasno družbo, kjer bo brezoblična oseba slepo sledila vsaj eni od ponujenih poti vse pa bodo imele skupen podpis "prostovoljno suženjstvo" aka "sem mravlja/čebela človeški dron in sem srečen".
Odgovori
#23
no saj tudi strelci različnih dinamičnih disciplin niso videli veliko krvi in raztganih, odtrganih amputiranih,...delov teles in padlih soborcev.

Mato: lepo napisano
Odgovori
#24
(16-10-2019, 12:27)cop Napisal: no saj tudi strelci različnih dinamičnih disciplin niso videli veliko krvi in  raztganih, odtrganih amputiranih,...delov teles in padlih soborcev.

Mato: lepo napisano

Ne vem zakaj bi naj strelci to videli? Saj smo konec koncev športniki. Če pa misliš na tiste, ki preigravajo taktiko ipd. je pa druga reč.
Odgovori
#25
J.S. lepo napisano. Ko oblast opravi s polavtomati, bodo na tapeti vojaške simulacije, tako v živo, kot v virtualnem svetu...
Odgovori
#26
Kristian saj veš, da bodo te zadeve prve na udaru. Itak že mal vardo furajo po medijih vsake tolko, da bodo lahko kasneje izkoristli.
Odgovori
#27
(16-10-2019, 15:08)Bobo Napisal: Kristian saj veš, da bodo te zadeve prve na udaru. Itak že mal vardo furajo po medijih vsake tolko, da bodo lahko kasneje izkoristli.
Ni nujno. Če bi uspeli za stvar mobilizirati 'marginalizirane' skupine, se lahko zadeva obrne nam v prid. A možnosti so res majhne in moje upanje bolj pičlo...

Is there a LGBT group for airsoft:
https://www.reddit.com/r/airsoft/comment...r_airsoft/

Če še to propade, nam vedno na koncu ostane poezija. Pray








#sarc_off
Odgovori
#28
Kako to misliš 'marginalizirane' skupine in iščeš med LGBT? A mi nismo dost marginalizirani? Žalostno je, da se LGBT scena z vsemi sredstvi bori za svoje pravice, nam je pa kar vseeno. Mogoče se je res treba kaj od njih naučit.
Odgovori
#29
Odgovor je ustanovitev slovenske NRA :)
Moons out, goons out!
Odgovori
#30
Hvala Kristjan.

Jabolko, že pri služenju naborništva sem bil izpostavljen prvi strelski rani, ko je eden od sovojakov v zajebanciji ustrelil sovojaka z PA pištolo Zastavo M57 TT iz neposredne bližine. Metek je hvala bogu prvo šel čez roko ter ga nato zadel v prsni koš. Pizdarija je bila samo zato ker so mu morali prvo pozdraviti herpes... Služil sem 98 v S.Bistrici začeli smo z avgustom.
Kakor koli dve leti nazaj sem na zadnje bil eden med prvimi na prizorišču nesreče kjer je avtomobilist na regijonalki zbil pešca pri hitrosti okoli 90km/h. Kot motorist sem se ustavil pristopil do ponesrečenca ga dal v položaj za nezavestne, izvlekel jezik pri tem opazil iztek goste tekočine iz ust, ki je spominjala na nekaj drugega, ni zgledalo, kot kri. Otipal pulz, ki ga ni bilo ter stopil korak nazaj, da bi zbral svoje misli. Kako naprej, če mu ne morem nuditi osnovne prve pomoči z prepihovanjem ter masažo srca, ker je iz ust tekla gosta rdeča tekočina. Ko sem razmišljal o tem sem zagledal poškodbo glave ter možganovino. Človek je bil mrtev! Še danes čutim toplino vratu, ko sem iskal utrip. Med tem je oseba, ki je povzročila nesrečo z avtomobilom na ravnini zavila z ceste ob nesreči ter naletela na nasip, ki je avtomobil katapultiral v zrak. Avto je pristal na strehi po meni znanih podatkih povzročitelj ni bil privezan. Nasproti se je ob nesreči pripeljal prav moj sodelavc ter v določenem trenutku prišel do mene, ki sem bil poleg zbite osebe. Rekel je, da ne morejo odpreti vrat avtomobila ker je vse zmučkano voznik pa še hrope vendar se ne premika. Malo zatem je proti zbitem ponesrečencu prihajal moški srednjih let z veliko torbo prve pomoči v spremstvu mlajšega osebka. Ne vem ali je bil zdravnik ali kaj drugega. Povoženo osebo sem razglasil za mrtvo po moji oceni je bil moški star okoli 70 let. Človeka z torbo sem usmeril proti poškodovancu v avtomobilu, ki je bil po takratnih informacijah še živ. Po mojih informacijah sta na koncu umrla oba.
Bil sem priča različnim prometnim nesrečam z smrtnim izidom, avtomobilistov, motoristov, bil sem priča težjim poškodbam odprtim zlomom... V vsakem primeru ohranim trezno glavo. Razen enkrat, ko je osebek z avtomobilom prehiteval kolono ter pri tem do smrti povozil nasproti vozečega motorista. Če me takrat kolega nebi ustavil, bi ga polomil povzročitelja izgubil sem samokontrolo.
Kaj sem hotel povedati ljudje različno odreagirajo na kri, poškodbe, stres. Na srečo sam ostanem zbran do sedaj v vseh stresnih situacijah.
Zgodbe, ki sem jih že doživel v svojem življenju bi napolnile knjigo in ponujale zanimivi branje. Ena od njih vključije policisko racijo z udeležbo vsaj 20 policistov.
Policisti so bili v neprebojnih jopičih z čeladami ter brzostrelkami H&K MP5, kriminalisti le v neprebojci ter ročnim orožjem. Ja bil je zanimiv dogodek.

Sam sem sledečega mnenja. Če bo ZORO 2 zahteval od mene prekategorizacijo določenega orožja, ki si ga lastim bom to tudi storil. Tekmovanj se bom udeleževal z predvidenim nabojnikom z 10 strelnim okvirjem. Ostali nabojniki bodo ostali doma ali kje drugje, če bodo postali sporni za lastništvo.
Vsako leto bom udeleženec vsaj enega tekmovanja v tujini.
Regijonalno vsaj 2.
Poraja pa se mi vprašanje. Če si kot športni strelec lastiš 7 kosov orožja na DP. Revolver, polavtomatske pištole dveh različnih kalibrov, polavtomatsko puško v kalibru 7,62×39, repetirko, pumperco ...
Kaj se bomo morali sedaj udeleževati tekmovanj z vsem orožjem, ki si ga lastimo?
Odgovori
#31
(16-10-2019, 23:51)J.S.Archer Napisal: Kaj se bomo morali sedaj udeleževati tekmovanj z vsem orožjem, ki si ga lastimo

striktno po črki zakona (ne pa pravilnika, ker jih še ni!) se stvari za ostale kategorije ne bodo spremenile. Za polavtomat kategorije A7b pa je potrebno športno udejstvovanje v priznani mednarodni organizaciji kot upravičen razlog ...
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)