Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
o hrupu okoli strelišča na Dolenjski cesti pri Ljubljani
#21
(09-08-2019, 08:34)maus Napisal: Zelo podobno je s streliščem na Dolenjski cesti, kjer jih po stotih letih moti pokanje in bi ga ukinili.
pač.. to je moje laično mnenje  :)

Res je..
Bistvo je, da osebno ne razumem ljudi, ki hodijo na strelišče streljat in ob enem sočustvujejo z ljudmi-stanovalci, ker jih moti pokanje.
Posebej še, kar je bilo tam še preden so se rodili.
Tega ne razumem in v nasprotno me bodo prekleto težko prepričali.
Pa še nekaj: osebno nisem iz LJ, tja grem streljat 1x na leto ampak strelišče in kompleten objekt na "Dolenki" je za strelce izrednega pomena in dokler
se bo drugače razmišljalo že med samimi strelci bo to samo še slabše.
Odgovori
#22
Če meritve hrupa ne presegajo zakonske omejitve, potem se pač ne moreš pritoževati (pravzaprav je hrup prometa tam bolj moteč za moje vatle). Je pa tudi res, da 20-30 let nazaj sigurno ni bilo take intenzitete dogajanja na omenjenem strelišču, kot je sedaj in ljudje niso navajeni na to....
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#23
Ko bo Rajmond nehal aktivno streljat (je vseeno prevec prepoznan, da bi se ga kar tako odkrtacilo) in ko bo Zokiju dovolj kapnilo v zep, bo iz tega kar naenkrat nastala elitna stanovanjska soseska...

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Odgovori
#24
Barbapapa Napisal:Če meritve hrupa ne presegajo zakonske omejitve, potem se pač ne moreš pritoževati (pravzaprav je hrup prometa tam bolj moteč za moje vatle). Je pa tudi res, da 20-30 let nazaj sigurno ni bilo take intenzitete dogajanja na omenjenem strelišču, kot je sedaj in ljudje niso navajeni na to....

To, da pred 20-30 leti tam ni bilo takšnega hrupa, pa ne bo držalo. Na tem strelišču je konec osemdesetih streljala še JLA, pa Milica, pa Teritorialna obramba, pa srednješolci pri pouku Obrambe in zaščite ... Tako da je danes tam v primerjavi z nekoč prava tišina.

Se pa strinjam  z Barbapapo, da je tam promet realno gledano dosti večji problem. Težava je zgolj v tem, da je hrup od streljanja dosti bolj kot realno fizikalno moteč predvsem psihološko. Konec koncev je pokanje, generalno gledano samo eden od virov sodobnega hrupa, ki pa je po trajanju in intenzivnosti praviloma manj izrazit kot ostali hrupi. Vsakega poka, tudi dokaj nizke intenzivnosti, zaradi nekonstantnosti in trenutnega pojavljanja, se mnogi lahko prestrašijo, sploh če poka(nja) ne pričakujejo. Poglejmo samo primer nedavnega preplaha v New Yorku, ki je nastal kot posledica pokajočega delovanja kolesa z motorjem.

Je pa zanimivo, da se je v Sloveniji izoblikovala že kar subkultura vsakovrstnega pritoževanja nad "čimerkoliže", posebej v kontekstu domnevne skrbi za šibkejše in radikalnih naravovarstvenih pobud. V bistvu pa je v prvem planu (pre)pogosto iskanje medijske pozornosti in vsaj petih minut medijske slave. Poglejmo nekaj bolj nevtralnega kot je strelstvo, na primer energetiko - toplogredni plini nas počasi, a zanesljivo ugonabljajo, zato TEŠ seveda ni vzdržna rešitev, ampak kaj, ko so mnogi tudi proti JEK in proti vetrnim elektrarnam in proti hidroelektrarnam in proti ...

V vseh družbah so vedno obstajali nasprotujoči družbeni interesi, naloga modre oblasti pa je, da tovrstne konflikte blaži in regulira s ciljem iskanja družbenega konsenza ali vsaj kompromisa pri zagotavljanju osnovnih funkcij družbe in države.

In smo zopet pri strelstvu - res je, del družbenih konfliktov se seli v nekinetično sfero, na primer v polje kibernetike, ampak najbolj razborite kršilce nacionalnih in mednarodnih predpisov in norm je in bo tudi v prihodnje mogoče ukrotiti samo s kinetiko. Zato je strelstvo ne samo pomembna športna dejavnost v družbi, ampak je tudi pomemben del nacionalnovarnostnega sistema vsake države. In zato mora država strelstvo ne samo regulirati, ampak tudi podpirati. Tudi z zagotavljanjem pogojev za delovanje, tudi prek umestitve strelišč v prostor in tudi prek obrambe strelišč in strelskih klubov in njihovih članov pred radikalnim aktivizmom "zaskrbljenih" državljanov, ki so selektivno dojemljivi za motečnost različnih virov hrupa. 

Nekaj odgovornosti je seveda tudi na strani nas strelcev, ki moramo vztrajno in konstruktivno sodelovati v teh dialogih in pogovorih v trikotniku strelci-družba-država. Tudi strelci smo družba in mnogi od nas smo tudi del državnih struktur, zato menim, da lahko v tem trikotniku produktivno zastopamo naše interese in odločilno prispevamo k sprejemljivim in dolgoročno vzdržnim rešitvam tudi glede umeščenosti strelišč v prostor. Tako kot fizikalne zakonitosti diktirajo umeščenost hidro- in vetrnih elektrarn v prostor, isto velja tudi za strelišča, ki morajo biti zaradi zakonov balistike umeščena v podnožje dovolj visokih vzpetin, hkrati pa dovolj blizu ljudi in dostopne za čim več strelcev vseh starosti, tudi tistih, ki se še ne morejo ali se ne morejo več prevažati z lastnimi prevoznimi sredstvi. Zato je strelišče na Dolenjki idealno umeščeno v prostor naše prestolnice.

Je pa res, da lahko tako država kot družba še kaj naredita pri omejevanju hrupa na streliščih, tako s financiranjem še sodobnejših protihrupnih tehničnih rešitev na samem strelišču, kot z dopustitvijo ali v nekaterih primerih celo predpisom rabe tehničnih sredstev na ustju cevi orožja za zmanjšanje njegovega zvočnega "podpisa".
Odgovori
#25
Big Grin 
(09-08-2019, 09:26)Barbapapa Napisal: Če meritve hrupa ne presegajo zakonske omejitve, potem se pač ne moreš pritoževati (pravzaprav je hrup prometa tam bolj moteč za moje vatle). Je pa tudi res, da 20-30 let nazaj sigurno ni bilo take intenzitete dogajanja na omenjenem strelišču, kot je sedaj in ljudje niso navajeni na to....

Očitno je eno tako strelišče premalo.  Mrgreen
Odgovori
#26
(09-08-2019, 11:18)Bobo Napisal:
(09-08-2019, 09:26)Barbapapa Napisal: Če meritve hrupa ne presegajo zakonske omejitve, potem se pač ne moreš pritoževati (pravzaprav je hrup prometa tam bolj moteč za moje vatle). Je pa tudi res, da 20-30 let nazaj sigurno ni bilo take intenzitete dogajanja na omenjenem strelišču, kot je sedaj in ljudje niso navajeni na to....

Očitno je eno tako strelišče premalo.  Mrgreen
To se pa popolnoma strinjam s teboj. Na obrobju Ljubljane - sploh okolica barja, je še veliko možnosti za kaj podobnega. Tudi pretirano goste gradnje stanovanjskih naselij na tistem koncu ni pričakovati.
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#27
Prilagam slike strelisca iz leta 1918
https://photos.app.goo.gl/WY7pi4BoGisYXvYe9
Odgovori
#28
Ni švoh.
Odgovori
#29
(15-08-2019, 10:19)codymatej Napisal: Prilagam slike strelisca iz leta 1918
https://photos.app.goo.gl/WY7pi4BoGisYXvYe9

Zgleda divje.
Odgovori
#30
(15-08-2019, 10:19)codymatej Napisal: Prilagam slike strelisca iz leta 1918
https://photos.app.goo.gl/WY7pi4BoGisYXvYe9

Kje pa je lokacija tega strelišča?
Odgovori
#31
pomojm na Dolnjeki, tam kjer je 100 let kasneje :D


Priponke Male slike
       
Vsak ti je lahko učitelj; lahko kot svetel vzor, ali kot zastrašujoč primer.
Znanje je orodje, ki ne tehta nič. 
Odgovori
#32
(15-08-2019, 22:40)celestinaj Napisal:
(15-08-2019, 10:19)codymatej Napisal: Prilagam slike strelisca iz leta 1918
https://photos.app.goo.gl/WY7pi4BoGisYXvYe9

Kje pa je lokacija tega strelišča?
 To so slike strelišča na dolenjki. V 100 letih, se je strelišče močno skrčilo, saj se je v preteklosti streljalo do 300 metrov.
Odgovori
#33
Ljubljana je imela v avstrogrkih časih vsaj dve strelišči , nisem prepričan da je to a na starih slikah iz lokacije Doljenjka oz da je vi isti orientaciji kot sedaj. Poleg manjšega strelišča tam kje zdaj stoji Waldorfska šola(od tu tudi streliška ulica) je obstajalo še strelišče v Rožni dolini , od kar imamo zapise nikoli ni bilo omenjeno manj kot vsaj dve strelišči v sami Ljubljani.

Na Dolenjski 11 ,se je 300m streljalo iz strelnih mest v nadstropju , zdaj ta etaža ne obstaja več saj sploh nima poda ker so ga odmontirali med eno od zadnjih prenov tako ,da tud če bi očistili med drevesi za 300m ni strelnega mesta. tam kjer so so bile tarče 300m je bilo ob koncu ww2 morišče
Odgovori
#34
(15-08-2019, 23:00)MadMan Napisal: pomojm na Dolnjeki, tam kjer je 100 let kasneje :D
Ljubljana je imela v avstrogrskih časih vsaj dve strelišči , nisem prepričan ,da je to a na starih slikah iz lokacije Doljenjka oz ,da je vi isti orientaciji kot sedaj. Poleg manjšega strelišča tam kje zdaj stoji Waldorfska šola( streliška ulica) je obstajalo še strelišče v Rožni dolini , od kar imamo zapise nikoli ni bilo omenjeno manj kot vsaj dve strelišči v Ljubljani.

Na Dolenjski 11 ,se je 300m streljalo iz strelnih mest v nadstropju , zdaj ta etaža ne obstaja več saj sploh nima poda ker so ga odmontirali med eno od zadnjih prenov tako ,da tud če bi očistili med drevesi za 300m ni strelnega mesta.  tam kjer so so bile tarče 300m je bilo ob koncu ww2 morišče
Odgovori
#35
Svojo prvo tarčo na 300m sem sam ustrelil ravno na Dolenjki, še zdaj imam tarčo nekje. Streljal pa sem s pritličja. To je bilo pred cca 20 leti, potem so naredili en nasip vmes.
administrator / Strelec.si
Odgovori
#36
A niso za par let zaprli strelišča, ko je nekdo pomotoma poslal kroglo v blok na fužine? Prenavljal je menda nek beogradžanin, če se prav spomnim zgodbe.
Odgovori
#37
Tudi takrat sem bil ravno zraven. To je bil nek vojak, cigan, iz sosednjega voda. To je bil zadnji dan ko je vojska tam streljala.
administrator / Strelec.si
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)