Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subsonic load za .308 Win
#1
Sprašujem za prijatelja...ker mu TrailBoss ni več dosegljiv v RS (če je sporočite kje).

Če ima kdo preizkušene podzvocne polnitve za .308 Win z 200grs, 220grs ali 230grs kroglo mi prosim napišite smodnik, polnitev ter za katero težo. Ti podatki bodo le za izhodišče pri razvoju lastne polnitve.

Vem da se je Jabolko veliko igral s tem in da je bilo nekje napisano (?) da je tovarniška polnitev Sako tovarniskega streliva z N310.

Ima Izkušnje z polnjenjem in reduciranimi polnitvami, trenutno iščeva samo nov primeren smodnik.

200-230grs, podzvocno, subsonic, najbolje 320m/s.
Zanimajo me vaše dejanske izkušnje (ne ugibanja)

Če ste sramežljivi - lahko na ZS:) Fotka za pozornost
[Image: 33ab665f7a2490e5c8e68519eec8515d.jpg]
Odgovori
#2
Zakaj pa ne probaš N32C Tin Star? Artek ga ima na zalogi, glede na podatke na spletu. Je funkcionalna konkurenca TrailBoss in precej zapolni volumen tulcev.
Odgovori
#3
Namesto Trailbossa je solidna zamenjava Vihtavuori N32c Tin Star

Če pa ima slučajno kdo še good ol' Rex 1  (rdeči Rex), je pa tudi zelo v redu - cca 9 -11 gr za 220gr kroglo je ravno prav, odvisno od.....marsičesa
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#4
Hvala za hiter odgovor, sem našel na spletu forumske podatke prav za TinStar N32C, me pa zanimajo seveda dejanske izkušnje strelcev.

Za svoj 300BLK sem uspešno uporabil ene 6 pištolskih podatkov, za 308 je malo težje - a ne nemogoče:)
Odgovori
#5
Ko sem še imel .308 sem uporabljal 14 gr N32C s 165 gr H&N svinčenko. Brzina je bila nadzvočna cca 1450 fps, ampak sam smodnik je lepo zapolnil tulec.
Odgovori
#6
Ni neka težava 308 win... pištoljski smodniki bodo ok Fiochi blu denimo mal testiranja 
in meritev narediš ko boš imel izbranega, če imaš podane podatke še toliko bolje.  Shifty
Odgovori
#7
Pozdravljeni!

Je kdo morda podzvocno polnil .308win s Hornady Sub-X 190 grainskimi kroglami?
Navadne netilke? Vihtavuori N32C?
Odgovori
#8
[Image: ff0ae139fb92d776481712bf8e0d8438.jpg]

Tole je sicer za 220grs svinčenko, Bergara 16.5” cev, predlagam da začneš s 10grs TinStar, pomeriš (ali poslušaš če maš samo dušilec) pa ustrezno prilagodiš saj bo iz tvoje cevi dalo drugačne m/s.

V tulcu .300BLK da s 150grs kroglo 6grs 323 m/s, s 220 kroglo da 7grs TinStar 300m/s, 8grs pa 336 m/s, odstopanje med streli je 1-2 m/s.

Upam da ti lahko služi kot opora pri razvoju loada zase.

Navadna LR netilka.
Odgovori
#9
Gamsek hvala. Pa ni pri tako majhni kolicini smodnika nevarnosti za zajeb?? Ali dobro zapolni?
Odgovori
#10
(23-05-2022, 05:48)RWS Napisal: Gamsek hvala. Pa ni pri tako majhni kolicini smodnika nevarnosti za zajeb?? Ali dobro zapolni?


Kot je že zgoraj omenil Jabolko lahko delaš tudi s pistolskimi smodniki, npr. Unique je v ZDA zelo popularen in veliko podatkov je na voljo, vendar (vedno je ampak) s temi smodniki daš lahko po pomoti dve ali tri doze pa boš težko opazil dokler ne pritisneš in si brez prstov.

pri TrailBossu ali TinStar se ne moreš zajeb ker ne moreš dati dvojne doze, zato so reducirne subsonic polnitve z njima varne. Da, Odlicno zapolnita sta v tulcu .308 dobro vidna z npr. 9grs in to je njuna prednost. TinStar malenkost manj zapolni. Sta pa energijsko tako blizu da boš isto hitrost dobil v razmaku 0.2-0.5 grs, naj razložim. Če si s TrailBoss polnil 9.5grs da si dobil željenih 320 m/s, boš s TinStar zelo blizu oz v tem razmaku max. 0.5 dobil enako hitrost. Začni z 10, 11, pomeri, prilagodi.

Pravilo pri subsonic reducirnih polnitvah je ravno nasprotno kot pri razvoju običajne (začni na začetku, počasi stopnjuj…) saj je tu pravilo da začneš iskat ciljno hitrost ki je najprej nad sub, pomeris in greš sele nato dol saj je veliko odvisno od dolžine cevi, en ma 40cm, en 56….

Prilagam ene par posnetkov zaslona (uporaba na lastno odgovornost) ampak vse se je izkazalo za pravilno, seveda z običajnimi odstopanji.
   



   
   
   
   
Odgovori
#11
Jaz sem polnil N 320 8 grs s kroglo 200 grs lapua subsonik.Vendar je tulec precej prazen in je treba vedno puško dvigniti da se smodnik uleže na dno,
Odgovori
#12
(23-05-2022, 12:30)Luger Napisal: Jaz sem polnil N 320 8 grs s kroglo 200 grs lapua subsonik.Vendar je tulec precej prazen in je treba vedno puško dvigniti da se smodnik uleže na dno,

Daj si kupi fabriški naboj 308 od lapue odstrani kroglo pa poglej količino smodnika... komaj ga je neki not, praznega prostora kar hočeš...[sem objavil sliko ne da se mi iskat.]
Zdej pa vzemi lupo pa preglej škatlo embalažo nabojev...nikjer na njej ne boš našel napisa da z temi naboji edino lahko in izključno streljaš samo in nikamor drugam kot v CERKVENI ZVONIK. Dumb Torej misliš da bi bil ta naboj v prosti prodaji če ne bi bil 100% varen.  Not

Prazen prostor v tulcu ni nobena težava, vsekakor se pa zadeve ne dela na pamet ampak postopoma kot je Gamsek povedal pa tudi smodnikov in netilk  je malo morje [slednjih zadnje čase sicer težko dobit] in res ni vse za vse, vzameš neko preizkušeno zadevo, če greš po svoje ne na pamet ampak postopoma...dvojne doze USTREZNIH pištolskih smodnikov ne bodo odnesle prstov, ampak prinesle hitrosti med 500 in 600 m/s z čudovitim nežnim delovanjem puške, če že nekdo to hoče, sam sicer ne vidim smisla, razen v tem da veš da lahko in da deluje brez težav...
Odgovori
#13
Japk,nisi me zastopil.Gotovo lepše vžge,čespraviš ves purfl na kapsl,kot pa da je spredaj na kugli.To je moje mnenje,ne vem kaj si mislil z zvonikom.
Odgovori
#14
(23-05-2022, 19:42)Luger Napisal: Japk,nisi me zastopil.Gotovo lepše vžge,čespraviš ves purfl na kapsl,kot pa da je spredaj na kugli.To je moje mnenje,ne vem kaj si mislil z zvonikom.

Kako ne veš če si sam sebi odgovoril...streljanje v cerkveni zvonik pomeni da spraviš ves smodnik na kapsln... Pray
Odgovori
#15
Sem razdiral naboje carcano 6.5 x54 in sem naletel na take z reducirno polnitvijo.Ne vem ali so bili iz prve ali druge vojne?V naboju je bil smodnik majhne granulacije in komaj za zapolnit naboj 7.65( pištolski) ostanek tulca pa je bil zapolnjen do vrha z vato.Drugače pa je tak običajen naboj napolnjen do vrha z drugačnim smodnikom in mislim,da večina ve s kakšnim.
Kar ne probaš ne veš
Odgovori
#16
Preden koga zamika; izogibajte se raznih polnil ker ti lahko v stekleničastem tulcu napihne cev od ležišča naprej. Pojavu povezanim s polnili rečejo v tujini “doughnut” oz. “Krofek”. Nekaj članov foruma CastBoolets z napravami za merjenje tlakov odsvetuje to prakso in sposbuje uporabo preizkušenih smodnikov. (Googlaj ED Harris “The Load” 13grs/Red dot)

Se nekaj dejstev vsem ki nimate izkušenj pa niste prebrali vsega.

Da, pištolski hitri smodniki delujejo, ampak ker zapolnijo samo dno tulca:
- so nekateri občutljivi na položaj v tulcu
- je možna dvojna polnitev.

Rešitev TrailBoss (je postal rožnati samorog-nedosegljiv) in VihtaVuorijev TinStar, ki zapolnita tulec in je dvojna polnitev v npr. 308 Win nemogoča.

Ravno ker vidim kako eni polnijo na prst, na pamet in brez da bi kaj proučili (zgodbe ki jih slišim od tistih ki jim ti samozvani strokovnjaki na lastno pobudo polnijo strelivo) začetnikom odsvetujem da se igrajo s hitrimi običajnimi pistolskimi smodniki.

Glede razstrelitve prstov je bil en del opozoriti na nevarnost, drug del pa bazira na dejstvu da je v tujini običajen load 10,13,16grs - ker vsi pa ne polnijo subsonicov….no pa daj to x2 pa poglejte tlake. [Image: 6144c3d0546c533ded26fa848832d473.jpg]
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)