Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Športno strelišče za lastno uporabo
Odvisno od tega kaj se šteje pod "poseg v prostor" (pri 30. členu). Zagotovo je poseg v prostor sprememba namembnosti zemljišča, a ne verjamem, da boš zahteval česa takega. Lovska družina daje soglasja v postopku izdaje odločbe Zavoda o dopustnosti posega v prostor in ne kar tako. Če odločbe Zavoda ne potrebuješ, v tem primeru ne potrebuješ niti mnenja LD.

Mimogrede, pokanje je pokanje. Če lovci imajo prežo na tvojem zemljišču je v tem delu že opravljen poseg v prostor in se tam evidentno že poka.

Drugi del (35. člen) je bolj neulovljiv, kajti opisuje učinke dejavnosti na divjad in ne morebitne same moteče dejavnosti. Če je tvoja parcela območje mirne cone za divjad (v kar nekako dvomim, ker je na parceli že preža, a je to verjetno bolj strokovno vprašanje, kot laična ocena) potem takem bi verjetno divjad bila vznemirjena s (četudi občasnim) pokanjem oziroma s katerokoli dejavnostjo, ki bi divjad vznemirjala po nepotrebnem.

Na tvojem mestu bi se dal pri lovski družini podučiti katera vse divjad je prisotna v revirju oz. na območju tvoje parcele, ter kdaj je za to divjad odprta lovska sezona (po domače, kdaj se lahko poka). Če lahko takrat pokajo lovci, ni hudiča, da ne bi smel pokati tudi ti (kakopak, le na tarče). V tej smeri bi skušal oblikovati tudi sam neformalni dogovor, kajti nisem prepričan, da potrebuješ kakršno koli formalno soglasje, glede na to, da (najbrž) na parceli ne boš gradil oz. delal kakršen koli poseg v prostor (kot rečeno, tudi to je odvisno od definicije "poseg v prostor" po samem Zakonu o lovstvu), ter da posledično ne potrebuješ odločbe Zavoda o posegu v prostor.
Odgovori
Na zemljišču je naraven breg višine nekje 20m vse kar bi jaz naredil je da bi del zemljišča ogradil izobesil ustrezne varnostne table in streljal v smeri brega, eventuelno bi del bregu malo poglobil z kopačem ter naredil bolj strm nasip. Sedaj počakam na odgovor z strani LD pa bom videl kaj bodo oni rekli. Je pa na zemljišču kjer je preža ogromno prestreljenih plastenk, lovci jih postavljajo na mesto kjer bo strelišče cca. 100m od preže ter streljajo najnje!
Odgovori
Predlagam ti, da prestreljenih plastenk ne umikaš, temveč jih fotografiraš. Še zlasti pomembne so tiste prestreljene plastenke na katerih je vidno, da niso sveže prestreljene, torej, ki so tam že nekaj časa. S temi fotografijami boš dokazoval, da streljanje na tem območju ni le na divjad, temveč tudi za zabavo (plinkanje), kar je zelo podobno športnem streljanju.

Če na zemljišču uspeš najti prazne tulce ali celo dele krogel, to vse dokumentiraj ali zberi. Kot rečeno, gre za tvoje zemljišče in za tvojo nepremičnino. Na njej si ti gospodar in ne lovci. Slednji jo lahko uporabljajo, vsaj tako menim, le v okvirju izvajanja lovske dejavnosti, tako kot jim to omogoča Zakon o lovstvu.

Kot je videti se lovci na tvojem zemljišču obnašajo tako, kot bi bilo to njihova last.

Žal moram znova ugotoviti, da se lastninska pravica v Sloveniji spoštuje bolj tko-tko.
Odgovori
Pameten nasvet ker če so tipični prebivalci te pokrajine bodo štartali z veliko mere arogance, ki se bo po predložitvi dokaznega materiala hitro zblinila. Načeloma je tako, da ker zgleda majo interes po pokanju bi se dalo zmenit (oni tebi ne sikajo ti njim pustiš oz. dovoliš uporabo ergo vsi happy) za souporabo in kaka druženja, če pa se morda kaj zakomplicira pa ti bodo slike in dokazni material nepogrešljivi...

Seveda najprej probaj zlepa in z sodelovanjem, če so ok ljudje in imaš srečo (žal se temu danes reče sreča - to da naletiš na ok ljudi [img]{SMILIES_PATH}/icon_sad.gif[/img] ) se boste v skupno dobro lepo zmenili brez kančna komplikacij...
Odgovori
Ja ja jaz bom prvo nastopil z "korenčkom". Danes sem se še enkrat menil z predsednikom LD in bo drugi teden sklical sejo na kateri bodo obravnavali ta primer, jaz sem mu vse razložil kako mislim uredit zadevo itd. Če bo zadeva "NO GO" varijanta ne bom tam niti nič delal ker nima smisla vlagat denarja in časa da ti potem vse skupaj ustavijo. Flaše in ostalo sem pa že poslikal, tudi tulci so se našli!
Odgovori
Ne razumem, zakaj se sploh pogajaš z lovci? Če prav razumem gre za tvoje zemljišče, če pa bo tvoje streljanje motilo divjad naj pa najamejo strokovnjake in pokažejo, da tvoja občasna dejavnost bistveno spremeni vedenje (počutje) lovnih vrst (za nelovne jih tak boli patak).
Jaz bi jim razložil, da sem še prijazen, da ne ogradim parcele in jim ne prepovem vstopa, ne pa da nek odbor zdej tebi daje neko lučko, če boš lahko streljal. Se strinjam, da moraš biti v dobrih odnosih, ma ne bit hlapec, dio bono. [img]{SMILIES_PATH}/fsniper.gif[/img]
Odgovori
zanime me, zakaj toliko negativnosti. Kaj se prav zaprav rabi LD. Ali ni UE tista, ki ti da dovoljenje za privatno strelišče?
Ali poznaš postopek?
lp, ozkan
Odgovori
"ozzy" Napisal:zanime me, zakaj toliko negativnosti. Kaj se prav zaprav rabi LD. Ali ni UE tista, ki ti da dovoljenje za privatno strelišče?
Ali poznaš postopek?
lp, ozkan

Ne rabiš nobenega dovoljenja - razen v primeru, če bi kaj preveč kopal/posegal v kmetijsko zemljišče.. Preberi celo temo.
Odgovori
Najbolje bo da za dovoljenje vprašaš še mene ki sploh nevem kje in kdo si [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] .
Za zelene papke pa mislim da ni treba skrbet, saj če mislijo nagajat verjetno tudi bodo,in največ kar lahko storijo je da kličejo 113.
Modri pa bodo tudi odšli tako kakor so prišli če se boš držal zakonov in jim vse lepo razkazal.
PS. zelenim papkom lahko prepoveš gibanje na svoji zemlji [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
Odgovori
Za postavitev ograje potrebuješ gradbeno dovoljenje, ki stane cca 60 € .Pozanimaj se na svoji UE. Glede divjadi bi pa lahko rekel, da mi sedaj ko streljam ob bližini hiše in poka skoraj vsak dan, da mi srne več škode naredijo ko prej. Sploh se ne bojijo poka. Ciprese in ostalo drevje bi pa mogel zelo ovit v mrežo drugače srnjak počoha in uniči vsak teden drugo. Celo iz ust lovca sem slišal, da je streljal srno in zgrešil ponovno napolnil in jo potem zadel ker je stala ko kip.
PROARMIS d.o.o. Trgovina za strelce in lovce 
Odgovori
"jelen" Napisal:Za postavitev ograje potrebuješ gradbeno dovoljenje, ki stane cca 60 € .Pozanimaj se na svoji UE. Glede divjadi bi pa lahko rekel, da mi sedaj ko streljam ob bližini hiše in poka skoraj vsak dan, da mi srne več škode naredijo ko prej. Sploh se ne bojijo poka. Ciprese in ostalo drevje bi pa mogel zelo ovit v mrežo drugače srnjak počoha in uniči vsak teden drugo. Celo iz ust lovca sem slišal, da je streljal srno in zgrešil ponovno napolnil in jo potem zadel ker je stala ko kip.



Zdaj pa vem zakaj si tako dober v streljanju [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] - ker skoraj vsak dan pokaš [img]{SMILIES_PATH}/eusa_dance.gif[/img]
Odgovori
"jelen" Napisal:Celo iz ust lovca sem slišal, da je streljal srno in zgrešil ponovno napolnil in jo potem zadel ker je stala ko kip.

če pa tolk streljate, da od vsega tega silnega pokanja ne slišijo več [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
Zgolj v izogib zadregi, "zelenim papkom" ne moreš in ne smeš prepovedati gibanja po svoji zemlji, ker jim Zakon o lovstvu dovoljuje koriščenje revirja v "obče dobro". Kaj to pomeni je druga stvar, dejstvo pa je da jim ne smeš preprečiti uporabo parcele.
Ker sami očitno tudi streljajo na tej lokaciji, je v obojestransko korist da se zmenite in skupaj uporabljate plac.
Odgovori
"Nesmeš preprečit" "obče dobro" itd ... ...
Oni njemu lahko, on njim nemore????
V ograjen prostor vstopaš na lastno odgovornost [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] .
[img]{SMILIES_PATH}/qleft1.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_liar.gif[/img]
Odgovori
"rrudi" Napisal:Oni njemu lahko, on njim nemore????

točno tako. LZS je močna organizacije z vplivnimi povezavami, ki je ob spremembi zakonodaje po osamosvojitvi poskrbela, da so LD obdržale privilegiran položaj glede uporabe revirja.
Čeprav je (ponavadi zelo) težko vzpostaviti dialog z LD, je to najlažja pot do obče sreče. Seveda ni treba biti hlapec, ampak o nekem preprečevanju dostopa, ograjevanju, žaganju preže, itd. pa kar pozabi.
Odgovori
Kristjan, pozabljaš da zakon velja za vse in da ONI niso nad njim, in da nimajo nobene pravice posameznikom omejevati stvari ki jih želijo početi
NA LASTNEM ZEMLJIŠČU.


Tudi jaz ne razumem kaj se ima sploh za pogajat z nepristojnimi.
Odgovori
LD niso nad zakonom, je pa zakon o lovstvu (9. člen) nad lastninsko pravico posameznika (beri - tebe, mene ali njega): "Lovišča in lovišča s posebnim namenom se oblikujejo ne glede na lastništvo kmetijskih zemljišč in gozdov ter upravno-administrativnih delitev ozemlja Republike Slovenije."
In kakor koli se ti zdi neumno, je bolj pametno imeti dogovor z lokalno LD, kot pa na svojem narediti strelišče in ga tudi uporabljati, a le do točke, ko ti bo LD dokazala da gre za t.i. "mirno cono", upravna enota ti bo izdala odlok in ti boš lepo pospravil igrače in šel domov. Pravico za to jim daje 35. člen zakona, ki govori o "varstvu divjadi pred nepotrebnim vznemirjanjem".

Hočem ti samo reči, da je dogovor bistveno boljša rešitev. Razmisli o tem, da "ni potrebno nasprotniku dokazati, da nima prav, pomembno je da naredi tisto, kar bi ti rad od njega..."
Odgovori
Ja LD to so eni pacienti, ki si poleg streljanja kozlov prisvajajo pravico počit še vse ostalo občasno tudi ljudi.Če rabijo kako novo trofejo ni frke nastavijo še par mrhovišč blizu naseij in čakajo da prilomasti kak medved potem pa halo po medijh in evo trofejo nisem pa še slišal, da so kakega jagra kdaj zaprl zaradi tega

Citat:"varstvu divjadi pred nepotrebnim vznemirjanjem"
to pravico si pridržijo zase
Odgovori
"jelen" Napisal:Za postavitev ograje potrebuješ gradbeno dovoljenje, ki stane cca 60 € .Pozanimaj se na svoji UE. G.
Gradbeno ni nujno potrebno! Zadostuje lokacijska informacija UE, če je ograja glede na način gradnje enostavni objekt. Ta opredeljuje, da je glede na določbe občinskega izvedbenega prostorskega akta gradnja ograje na določenem zemljišču dopustna oziroma mogoča.

Ni nujno, da bodo res izdali dovoljenje oz. soglasje.
Če gre za gozd, verjetno ne bo dovoljenja:
Dovoljenje za postavitev ograje izda Zavod za gozdove Slovenije.
Lastnik mora dopustiti čebelarjenje, lov in rekreativno nabiranje plodov, zelnatih rastlin in gob v skladu s predpisi. Pri tem pa obstajajo izjeme. Nabiranje plodov se lahko prepove, če lastnik drevje goji zaradi plodov.

Daljša pot do soglaja UE bi bila, če bi npr. prvo posadil kakšne rasline, katere imajo srnice preveč rade, vmes pa še nasad brusnic - in bi imel dva razloga za postavitev ograje in prepoved nabiranja plodov..... [img]{SMILIES_PATH}/eusa_think.gif[/img]
Odgovori
Tukaj pa imate izvirni greh, odločbo US po kateri omenjeni členi Zakona o divjadi in lovstvu niso v neskladju s Ustavo (kljub drugačni ureditvi v tujini kar je tedaj v pobudi navajal pobudnik, to je Državni svet).

http://http://www.uradni-list&#4...vilka=5104
Odgovori
Sodelavec je pred kratkim uredil ograjo višine 2m, namembnost gojitev damjakov. Potreboval je gredbeno dovoljenje. Strokovnjaki so prišli tudi pogledat kje bo divjad gojil in ugotovili, da nima v ogradi lastnega izvira kjer se bo divjad napajala. Nič ni pomenilo, da je naredil napajalnike in zagotovil stalen dotok sveže vode. Ograja sameva.
PROARMIS d.o.o. Trgovina za strelce in lovce 
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)