Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2.1 Pištola
#21
V osnutku št.1 [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] , je bil najmanjši kaliber 6,35 mm. Zdaj je .32 in tako, zelo popularne pištole v kalibru 7,62 mm [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] , odpadejo. [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]
S kalibrom 50 še nisem videl, da bi kdo ( resno ) tekmoval na preciznjaku. Če je že bil, se je le izživljal. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#22
Ker so bile pritožbe zoper 6.35 da ni potreben tak razpon? Damo vseeno 6.35 in več ?

Naj še drugi kaj napišejo kaj si mislijo meni osebno se najbolj dopade da je "open" je pa logično da trpi potem kvaliteta tekmovanja in ker mi je dolgocevno primarno in mi ni vseeno a je open al ne si predstavljam, da tistim, ki jim je pištola primarno tudi tle ni....

Mislim, da je prava pot da se osnovne discipline držijo čimbolj strokovno oz. da je povdarek na kvaliteti in izenačenosti, open pa na množičnosti.

Organizator pa naj bo tisti, ki bo odločil katero disciplino želi uvrstiti na tekmo.
Odgovori
#23
6,35 - brez veze, ker tisti, ki je že z njo streljal dobro ve, da se na 25 m zelo težko zadene. [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
ISSF ima razpon od 30 do 38. Po moje bi za ta pravilnik lahko bilo od 30 do 45. Ob izrednih primerih, se lahko na določenih tekmah dovoli tako, kot je pisalo v št.1. - Le moje mnenje in ne predlog.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#24
"Mato" Napisal:"...Varne smeri da logo in kazen tudi bi jaz rekel prva kršitev varne smeri DQ discipline, druga kršitev varne smeri DQ s tekme."
Varna smer je smer, v katero mora biti oziroma je še lahko orožje usmerjeno ( obrnjeno ).
Nevarna smer je smer, ki lahko povzroči nesrečo. O nevarni smeri govorimo, ko je orožje obrnjeno v smeri tekmovalcev na liniji ali proti gledalcem. O nevarni smeri ne moremo govoriti, ko se tekmovalec na liniji ogreva in s praznim orožjem izvaja vajo spuščanja in dvigovanja do ali pa čez rob varne smeri.
To se pravi, da je med "dovoljeno" varno smerjo, še nekaj prostora do nevarne smeri, predvsem navzgor.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#25
"Mato" Napisal:Ker so bile pritožbe zoper 6.35 da ni potreben tak razpon? Damo vseeno 6.35 in več ?...

"357" Napisal:6,35 - brez veze, ker tisti, ki je že z njo streljal dobro ve, da se na 25 m zelo težko zadene. [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] ...

Če je kaliber 6,35mm nekonkurenčen, potem pač ni problema, če ga pustimo noter, da lahko tudi kakšen/a z "damsko pištolo" pride na tekmo, res pa bi razdalja streljanja pri takšni "back up" pištoli/revolverju bila primernejša do cca 15m...

"Mato" Napisal:Hmm jst sem gurkanje zastopil da tko kar je manjši kaliber od 9mm se gurka na 9mm (čeprav to se mi zdi bedno ker tisti "pičkaste" tekmovalne pištole že tako ali tako imajo prednost) kar je pa več kot 9mm se pa pač sodi dotike navzdol ala ni 9 če se dotika črte 9 ampak 8...

Bolj kot to me moti, da mi se bo odvzemalo težko pridelane kroge, ki sem jih pristreljal samo zato, ker bom streljal z 45ko!? Obvezni del pri ocenjevanju spornih zadetkov bi moralo biti tudi povečevalno steklo, tako bi se gurkalo res samo v zelo spornih primerih, in še to mislim, da z gurko v tistem kalibru, s katerim je bilo streljano!

"Mato" Napisal:...Varne smeri da logo in kazen tudi bi jaz rekel prva kršitev varne smeri DQ discipline, druga kršitev varne smeri DQ s tekme.

Hm - kršitev varnosti je najhujša kršitev (tudi glede posledic), ki se lahko na tekmi zgodi, zato ne vem, če bi se preveč popuščalo. OK - res pa da opozorilo kot ukrep tukaj ni predvideno...
Odgovori
#26
Ne vem, zakaj bi se ti odstevalo, ce bi streljal z .45 ... Pol bi pri puski tud morali pri od 5,6 do 7,62 ocenjevat gor, pa pri 8 al 9,3 al kolko je ze omejitev, navzdol..
To je brezveze. Sej noben ni nobenmu rekel, da ne sme kupit .45 pa ne tekmovat s tem. Ce mi bo slo v nos, da mas ti vec krogov zarad kalibra, si bom pac nabavil ta kaliber. Ne vidim problema..
Pri manjsem kalibru je isto.

Pa tud se nisem nikjer videl, da bi se kje ocenjeval drug kaliber, kot je bil streljan.
www.sdpolicist.com | Proarmis d.o.o. Trgovina za strelce in lovce
Odgovori
#27
Drugje to uredijo tako, da ni dovoljen velik razpon kalibrov in se dovoli samo 9 oz. 357/38 spec..

Nevem no počakmo še kakšne ki so specialisti za pištolo in revolver...
Odgovori
#28
hm, ja fajn bi bilo, če bi se še kdo drugi oglasil. ampak ni strelcev, ni feedbacka od organizatorjev... kot da nobenemu ni, da bi prevzel "odgovornost". [img]{SMILIES_PATH}/icon_question.gif[/img]
Odgovori
#29
Od organizatorjev sem pričakoval da bo ignoranca saj večini (zopet razen svetlih izjem) ne paše red na tem področju in da bi določene osebke morali poslati domov.

Mislim, da je prišlo preprosto do točke ko se odloča o prihodnosti strelstva ali se bomo strelci, ki želimo poštena in fer tekmovanja na nekem nivoju zganili in začeli zadeve premikati (beri siliti organizatorje v kvaliteto) in nas je številčno toliko, da ima smisel to početi ali pa bomo tiho in ne naredili nič ter ali tiho bentili in ob pivu pametovali ali pa nas je številčno tako malo (kot se vidi tu iz diskusije), da je to vse kar zmoremo.

Če gre za slednje (upam da ne) in da smo recimo temu kolikor toliko reprezentativen vzorec večje populacije potem je nered na strelskem področju NAJMANJ kar nas lahko skrbi.


Upam, da se še kdo, ki se morda noče izpostavljati ali ima kake druge razloge za ne sodelovanje si premislil ter prispeval svoje mnenje pri kreiranju pravil in da bomo nato vsi skupaj dali jasno vedeti kaj strelci v Sloveniji hočejo od organizatorjev in kaj je tisti nivo, ki ga pričakujemo.
Odgovori
#30
Kaj pa GSPji & ostale standardne športne pištole? Omejiti položaj na enoročno ali pa dovoljen nastop le v kategoriji revolver (VEM - GSP nima s tehnične plati prav nič skupnega z revolverjem - tako prakso pa izvajajo tudi nekatere zveze v Nemčiji).
Seveda, v kolikor se omenjen kos pojavlja na tekmah - ne poznam scene tako dobro. [img]{SMILIES_PATH}/icon_exclaim.gif[/img]
...You know, you come from nothing - you're going back to nothing. What have you lost? .... NOTHING! (Monty Python)

Odgovori
#31
"pmarijan" Napisal:Če je kaliber 6,35mm nekonkurenčen, potem pač ni problema, če ga pustimo noter, da lahko tudi kakšen/a z "damsko pištolo" pride na tekmo, res pa bi razdalja streljanja pri takšni "back up" pištoli/revolverju bila primernejša do cca 15m...
Se strinjam da se 6,35mm vseeno pusti noter. Če je komu veselje streljati s tem, kar naj, zakaj bi mu branili. Jaz bi tudi navzgor omejeval tako kot pač piše v zakonu: 12,7mm.

-----

Citat:2.1 Pištola
Dovoljeni so kalibri od .32 do .50AE oz. ameriški ekvivalenti.

Dovoljeni so kalibri od .25 ACP do .50AE oz. ameriški ekvivalenti.

-----

Osebno sem sicer mnenja, da bi bilo vse skupaj precej bolj profi, če bi bili kalibri omejeni, ampak tega predloga ne podpiram, dokler ne bo na vsaki tekmi v tej kategoriji vsaj 30-40 tekmovalcev. Se mi zdi, da nas je zaenkrat premalo, da bi se še bolj predalčkali.
Odgovori
#32
Ja to je treba premislit kako je z zastopanostjo na tekmah. Če bomo drobili dokler ni vsaj nekega števila tekmovalcev smo se ustrelili v nogo...


Jaz mislim da bi blo idealno tako, da se tu in pri vojaški naredi 2 disciplini in sicer eno strogo in eno open, organizatorjem priporočimo oz. bi blo smiselno da za večje tekme ala ligaške uporabijo OPEN za namenske pa strogo oz. po kakem letu vidimo kje smo in če se zanimanje blazno poveča in je kvaliteta ulala se morda spremeni tako, da se stroga disciplina strelja primarno za večja tekmovanja open pa potem občasno.

Jaz osebno bi bil zelo zadovoljen, če bi organizatorji začeli vsaj red delat in zagotavljati fer pogoje in tekme ter uporabili enotne dimenzije tarč. To bi bil za prvo leto že ogromen korak naprej...in ko froc enkrat hodi sky is the limit.
Odgovori
#33
"Robert" Napisal:"Kaj pa GSPji & ostale standardne športne pištole? Omejiti položaj na enoročno ali pa dovoljen nastop le v kategoriji revolver (VEM - GSP nima s tehnične plati prav nič skupnega z revolverjem - tako prakso pa izvajajo tudi nekatere zveze v Nemčiji)..."
O "problematiki" GSP pištol, je bilo že mnogo napisanega. Kako se tekmovanja izvajajo v Nemčiji, mi ni znano. Spet moram omenjati osovražen ISSF pravilnik, ki bdi nad disciplino VK pištola/revolver s središčnim vžigom. To je disciplina, ki po mojem strelskem znanju, edina uvršča revolver in pištolo v en sklop. Zdaj pa tisto, kar ste želeli - poleg revolverja, ni uvrščena le GSP pištola, ampak vse polavtomatske pištole od kalibr .30 do .38 ( podatka v mm ne bom pisal, ker ga vsi poznamo [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] ) . Ko delimo discipline v revolver in pištolo, je zelo neukusno uvrščati katero koli pištolo med revolverje. Pika!!
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#34
Moje mnenje tako , da se razpon kalibrov pusti tako kot je , bo prej kakšen strelec več ,kot pa če se kalibri omejijo.Glede gurk pa je , da si organizator priskrbi tiste 3-4 gurke , strelec pa si poleg priimka na tarčo napiše še kaliber svojega orožja pa je stvar rešena.
Odgovori
#35
Ojla!

Tole z gurkanjem mora biti tako (kot je napisal benko8 in pred njim še kdo), da ima organizator komplet gurk. Sicer jih je verjetno več kot zgolj 3 ali 4, a jih tudi ni 30. Ceno kompleta VSEH gurk pa je tudi že nekdo napisal v eni drugi temi in ne dosega astronomskih vrednosti, sploh glede na to, da se ne izrabijo po parih meritvah [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] . Vse ostale ideje z ocenjevanjem zadetka, na primer kalibra 6,35 mm, z 9mm gurko, uničijo zadetek na tarči. Poleg tega se bodo strelci z manjšimi kalibri vse povprek pritoževali nad ocenjenimi zadetki, saj lahko pri gurkanju (bože nedaj celo dvojnem) samo pridobijo.

Druga stvar... Tako kot je že bilo napisano, sem tudi sam mnenja, da naj bodo pravila ZA PRVO SEZONO malce bolj "ohlapna" oz. preprosta (velja za celoten del pravilnika o kategorijah/vrstah orožij), ker se jih bo lažje popravljalo/dodelovalo po enem letu "uporabe".

Nimam sicer dobrega razloga zakaj, a sam bi vseeno omejil dovoljen kaliber pri pištoli na metrični ekvivalent ameriških .32 do .45.

Strinjam se tudi z Matojem [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] , da bi bil velik korak za prvo sezono uporaba enotnih tarč na vseh tekmah.


Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#36
Z namenom lažje določitve razpona od najmanjšega do največjega kalibra za kratkocevno orožje, sem pripravil zastopanost streliva, ki se uporablja na tekmah ( z mojega zornega kota [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] ):

Nikoli ali le s kakšnim prebliskom: 6,35 mm, 32 S&W, 32S&W Long, 32 H&R Magnum*, 7,63 mm, 9x17 mm, 9x18 police, 9 mm Makarov, 38S&W, 10 mm, 41 Magnum*, 454 CM*, 50 AE, 500 S&W Magnum*...
Občasno v manjšem številu: 7,62 Tokarev, 7,65 Browning, 7,65 x 25, 32 S&W Long WC, 9x21 mm, 38 SP, 357 Magnum*, 40 S&W, 44 Magnum*, 45 LC
Redno: 9x19 mm, 38 SP WC, 357Mag WC, 45 ACP

Kalibri z zvezdico (*), niso dovoljeni v magnum polnjenju in le s svinčenko oblik RN in SWC.
Lahko sem pozabil kakšen kaliber oziroma se ga da premestiti iz ene v drugo razporeditev. Ključ za postavitev meje, je verjetno bolj jasen.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#37
Manjši kalibri od 7,65 in večji od .45" v večini tudi niso mogli biti zastopani na tekmah - sploh zato, ker na večina tekmah niso bili dovoljeni. To pa še ne pomeni, da nisem dobival vprašanj po e-mailu, če se lahko z njimi pride na tekmo (ko smo bili mi organizator). Zakaj bi jih torej omejevali (razen zaradi manjših težav glede gurkanja, ker dodatnih gurk ne potrebuješ)...
Odgovori
#38
Tudi meni ni čisto jasno zakaj bi sploh omejevali kalibre in delali neke spiske... [img]{SMILIES_PATH}/icon_question.gif[/img]
Z gurkami tudi do zdaj večinoma ni bilo opravka, vsaj jaz se ne spomnim, da bi na kakšni tekmi videl ocenjevanje z gurko zadnjih x let. (Je pa res, da sem preciznjaka s pištolo počasi opustil. [img]{SMILIES_PATH}/eusa_shifty.gif[/img] ) Zakaj je to kar naenkrat ratal problem?
administrator / Strelec.si
Odgovori
#39
"pmarijan" Napisal:"... To pa še ne pomeni, da nisem dobival vprašanj po e-mailu, če se lahko z njimi pride na tekmo (ko smo bili mi organizator)..."
Kateri kalibri so bili največkrat omenjeni?
Tudi zame je vse, kar je večje od MK, veliki kaliber, a vseeno je potrebno upoštevati nekatera dejstva iz prakse. Kdo bo imel jajca in prišel na tekmo, z zelo zvenečim imenom, s pištolco v kalibru 6,35 ali prišel motit vse tekmovalce z revolverjem v kalibru 500 S&W Magnum? Mislim, da nihče. Za streljanje ekstremnih kalibrov ( + in - ), ni potrebno organizirati tekme, dovolj so strelske vaje. Zopet le moje mišljenje in nikakor predlog.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#40
"357" Napisal:Kdo bo imel jajca in prišel na tekmo motit vse tekmovalce z revolverjem v kalibru 500 S&W Magnum? Mislim, da nihče.
eee, narobe. Midva z marijanom poznava enega, ki bo prišel s .50 AE, kajne? [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)