Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2.1 Pištola
#41
"Krist Napisal:
" Napisal:Kdo bo imel jajca in prišel na tekmo motit vse tekmovalce z revolverjem v kalibru 500 S&W Magnum? Mislim, da nihče.
eee, narobe. Midva z marijanom poznava enega, ki bo prišel s .50 AE, kajne?

[img]{SMILIES_PATH}/icon_twisted.gif[/img] saj ga tudi .357 pozna, samo bo baje streljal z "polavtomatsko repetirko" [img]{SMILIES_PATH}/icon_cry.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_doh.gif[/img] (menda zato, da mu ne bodo tulcev pokradli)... [img]{SMILIES_PATH}/eusa_think.gif[/img]

" Napisal:
"pmari Napisal:"... To pa še ne pomeni, da nisem dobival vprašanj po e-mailu, če se lahko z njimi pride na tekmo (ko smo bili mi organizator)..."
Kateri kalibri so bili največkrat omenjeni?...

Največkrat ravno za sporni minimum (6,35mm)...
Odgovori
#42
"pmari Napisal:"...Največkrat ravno za sporni minimum (6,35mm)..."
Ker nisi pripel nobenga smeška predvidevam, da misliš resno. Je bilo več interesentov ali vedno eden in isti?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#43
Naj se še jaz vključim v debato.

"Zoi Napisal:6. če ima strelec manjši kaliber od 9mm je opravičen do gurkanja z gurko 9mm.

Zakaj bi nagrajevali nekoga, ki je že tako v prednosti? Ne vidim smisla. Mogoče me bo 357 prepričal drugače. [img]{SMILIES_PATH}/eusa_whistle.gif[/img]

Citat: 7. Ker je kratkocevno orožje tako da dopušča pri ravnanju večje nevarne kote kot dolgocevno je vsako kršenje varne smeri sankcionirano z diskvalifikacijo

Nekdo je podal predlog, da se varni kot definira kot kot med prvo in zadnjo tarčo. Če se tako definira potem niso vsi strelci v enakem položaju. Tudi koti niso povsem enaki, kar pomeni da niso enaki pogoji za vse strelce.

Kot bi se mogoče lažje definiral kot npr. eno tarčo na vsako stran od tvoje. Kar pomeni, če ustreliš v sosedovo tarčo si na meji in si prislužiš opozorilo, če pa ustreliš v tarčo od sosedovega soseda, si pa diskvalificiran, ker si šel čez kot. Enako velja tudi če si samo mahal s cevjo orožja čez sosedovo tarčo. Za strelce na prvem in zadnjem strelskem mestu se enostavno v tla postavi količek, ki omejuje varni kot. Torej bo organizator moral imeti dva dodatna količka. Mislim, da to ni problem.

Citat: 7.1. varna smer se šteje tudi merjenje od zgoraj navzdol kar pomeni da strelec pištolo nameri nad tarčo in jo spusti v merilno območje.

Že pred mano so se omenjale slabosti omejevanja kotov. Če se kot omeji s stopinjami je tukaj vedno potencialen konflikt. Če gre za kot levo in desno se spet lahko postavi količek, na toliko stopinj, v zraku pa le-ta ne bo stal sam od sebe. Edino, če bodo sodniki opremljeni s kotomerom. Mislim, da je Zoisii dal dober predlog. konec koncev so strelišča različna in s tem povezano tudi varnostni koti. Npr. na strelišču Mlake je zagotovo lahko dovoljen večji kot (po vertikali) kot pa v Bohinjski Beli. Pri IPSC se uporablja "top of the backstop" oz. zgornji rob nasipa. Če greš s cevjo čez ... adijo. Tudi lažje je za strelce, ker imajo fizično dobro vidno mejo kot pa namišljeni kot 20°. Enako je lažje tudi sodnikom. Vsaka kršitev je dobro vidna, v primeru omejitve v stopinjah pa je vedno vprašanje vida, subjektivne ocene, simpatij ...
Odgovori
#44
Prosim, da se ne fantazira preveč glede varne smeri. Kdor razume slovensko in prebere stavek, da mora biti orožje na liniji obrnjeno v smeri tarč, ve da gre za množino. Če bi pisalo v smeri tarče, pa za ednino in tudi točno določeno tarčo. Kot sem že enkrat napisal, obstaja kazen ( takojšnja diskvalifikacija ), ko se orožje obrne v nevarno smer. Kaj je nevarna smer, pa mi verjetno ni potrebno razlagati.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#45
" Napisal:Kot sem že enkrat napisal, obstaja kazen ( takojšnja diskvalifikacija ), ko se orožje obrne v nevarno smer. Kaj je nevarna smer, pa mi verjetno ni potrebno razlagati.

Samo sem tudi bolj za to rešitev, nisem pa siguren da bo vsem/večini po godu.
Odgovori
#46
"B Napisal:"... nisem pa siguren da bo vsem/večini po godu."
Če bo komu po godu ali ne, tu ni debate. Ko tekmovalec obrne orožje proti sotekmovalcu, sodniku ali gledalcem ( "živi sili" ), je diskvalifikacija edina možna kazen!!
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#47
357 malce nerodno sem napisal. Mislil sem da ne bo vsem po godu glede varne smeri. Samo tarče, malo levo-desno, določeni kot ipd.

Kar se tiče obračanja proti ostalim sem pa istega mnenja kot ti. Takoj DQ!
Odgovori
#48
Nekaj je bilo omembe glede tega da je prenizka udeležba če bi bil kaliber omejen.
Konec meseca bo ena tekma kjer bo le do 9x19mm. Lansko leto je bilo cca 50 udeležencev. Po mojem razmišljanju se gre lahko le v profi varianto ali fuflasto varianto, kjer se parim ustreže drugi pa pademo po kvaliteti navzdol. Sem pa za to varianto ki jo je Mato podal. Ena resna pa ena open kategorija.
No v glavnem javim koliko bo letos udeležence, da lahko vemo ali bosta le 2 ali jih bo kaj več, da se ve kaj nas mora skrbeti.

[img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] Mal sem uletel v debato [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] , vidim da se je kar razživela in da se folk kar vključuje.
Bravo
LP
Odgovori
#49
Zaradi mene lahko razdelite to disciplino na 25 poddisciplin, pa boste po en-dva ali pa nobeden v posamezni poddisciplini - tako bo najlažje obdržat oseben kakovostni nivo - zmeraj bo lahko posameznik prvi (ne glede na doseženo št. krogov), če bo sam v poddisciplini... [img]{SMILIES_PATH}/icon_lol.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Odgovori
#50
Meni se pa dopade ideja da je ena disciplina bolj odprtega tipa in druga vrsta bolj zaprtega.

Na organizatorju pa je da odloči katero bo razpisal.
Odgovori
#51
"M Napisal:Na organizatorju pa je da odloči katero bo razpisal.
glede na to kakšne besede so padle v preteklosti bo težko kdo kaj v razpisih spreminjal [img]{SMILIES_PATH}/eusa_whistle.gif[/img]
Odgovori
#52
"pmari Napisal:Zaradi mene lahko razdelite to disciplino na 25 poddisciplin, pa boste po en-dva ali pa nobeden v posamezni poddisciplini - tako bo najlažje obdržat oseben kakovostni nivo - zmeraj bo lahko posameznik prvi (ne glede na doseženo št. krogov), če bo sam v poddisciplini... [img]{SMILIES_PATH}/icon_lol.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]


Glej, brez provokacije z moje strani. Če je tako razmišljanje je edino logično da so vse puške v eni kategoriji da ne bo v kaki kdo izstopal. Iz mojega stališča, ker skoraj ne streljam puške se mi zdi da je brez veze pokat odprte merke pa vojaške puške... Zakaj bi delal toliko disciplin glede na vrste pušk, kaj šele da se strelja toliko razdalj, naj bo le 300m pa konec.
Jaz razumem da hočeš ti tako varianto. Zakaj se ne bi šlo v korak s časom. Ena stvar ki je bila meni na ligi 600 tudi všeč je bila ta da se je strelce ki so enoročno streljali posebej nagrajevalo.
Iz stališča open pa recimo 9x19 ne bi smelo biti problema, glede udeležbe. Sicer pa precej dobrih strelcev na te tekme sedaj ne pride ravno zaradi teh variant, ker je vse razpuščeno.
Naj se zadeva saj nekje v enem obsegu saštarta tak kot se gre pa je potem tudi upanje da se začne sodelovati s tujci. Eno ligo so poimenovali pri nas mednarodna liga ne vem česa ker pride na tekmo k nam 2 italijana pa 3 avtrijci.
Če se ta pravila doterajo vsaj do določene mere tu ne bi smel biti problem privabiti tudi širšo publiko. Kar se tiče pa stroškov je pa tu brezveze se sekirat saj tiste dodatne 3 medalje ki stanejo 3 evre niso problem. Mislim če je to edina caka ki bi jo predstavili organizatorjem se nimajo kaj bunit.
Vzemi računico:
3x tarča ISS=80 centov
vojaško strelišče je brezplačen najem
1xmalica je max 4 eur za količino

To je 7 eur kar pomeni da ostane pri štartnini 23 eur in če je 20 tekmovalcev je to na oko ostanek 450 eur. Če pa je tu problem odtrgati si od ust 50 eur za vsa odličja je pa res brez veze se matrati.

V glavnem tukaj ni prav nobenega razloga, niti časovnega (se isto časa porabi za štetje tarč) niti finančnega (isto število tarč) da se to ne uvede. Konec koncev bi se tu rezultati le višali.
Meni bi bilo pa spet bolj zanimivo na preciznak tekmah ker bi šel streljat 2 kategoriji. Pištola 45 in 9 ker dolgocevnega tako ali tako nimam. Kar bi bilo pa spet komu motivacija da si kupi večji kanon za uživancijo poleg pussy 9ke.

Marjan res ni provokacija je le malo mojega mnenja.

LP
Odgovori
#53
"Zoi Napisal:... Če je tako razmišljanje je edino logično da so vse puške v eni kategoriji da ne bo v kaki kdo izstopal. Iz mojega stališča, ker skoraj ne streljam puške se mi zdi da je brez veze pokat odprte merke pa vojaške puške...

Pri omenjenih puškah gre za prednost, ki jo pridobiš z kvaliteto orožja (enako, kot če bi delili kategorije na CZ75B in podobne, in na SigP240 in podobne), pušk pa se ne deli na kalibre, tako kot bi nekateri želeli pri pištoli, razdalje pa se tudi pri pištoli lahko prilagajajo (15m, 25m, 50m)..

"Zoi Napisal:... Ena stvar ki je bila meni na ligi 600 tudi všeč je bila ta da se je strelce ki so enoročno streljali posebej nagrajevalo...

Tisti, ki streljajo enoročno, imajo za to pač svoj razlog (že desetletja streljajo tako in dvoročno niso nikoli niti trenirali, eno ali dvoročno streljanje se pa toliko razlikuje po stilu, da tega mešat nima smisla. Streljaš kot pač najbolje znaš. Če si dober, si pač dober tudi enoročno. Kot pravi moj prijatelj 357:
Pri enoročnem streljanju se pištola trese zaradi ene roke, pri dvoročnem pa zaradi obeh! Tudi moj oče strelja bolje enoročno kot dvoročno, meni je pač ljubše dvoročno, ker enoročno nisem dovolj treniral! Če bo potreba, ga pa bom...

"Zoi Napisal:...Iz stališča open pa recimo 9x19 ne bi smelo biti problema, glede udeležbe. Sicer pa precej dobrih strelcev na te tekme sedaj ne pride ravno zaradi teh variant, ker je vse razpuščeno...

To da dobri strelci ne pridejo, ker je marsikje razpuščeno ti verjamem, zagotovo pa ni razlog za njihovo odsotnost večja konkurenca zaradi različnega, oz. večjega razpona kalibrov [img]{SMILIES_PATH}/icon_exclaim.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_question.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_idea.gif[/img]

"Zoi Napisal:... Naj se zadeva saj nekje v enem obsegu saštarta tak kot se gre pa je potem tudi upanje da se začne sodelovati s tujci. Eno ligo so poimenovali pri nas mednarodna liga ne vem česa ker pride na tekmo k nam 2 italijana pa 3 avtrijci.
Če se ta pravila doterajo vsaj do določene mere tu ne bi smel biti problem privabiti tudi širšo publiko...

Tujci so že kar v večini naših tekem prisotni (poglej rezultate) - skoraj zagotovo bolj, kot pa mi pri njih...

"Zoi Napisal:... Kar se tiče pa stroškov je pa tu brezveze se sekirat saj tiste dodatne 3 medalje ki stanejo 3 evre niso problem. Mislim če je to edina caka ki bi jo predstavili organizatorjem se nimajo kaj bunit.
Vzemi računico:
3x tarča ISS=80 centov
vojaško strelišče je brezplačen najem
1xmalica je max 4 eur za količino

To je 7 eur kar pomeni da ostane pri štartnini 23 eur in če je 20 tekmovalcev je to na oko ostanek 450 eur. Če pa je tu problem odtrgati si od ust 50 eur za vsa odličja je pa res brez veze se matrati...

Tudi za računalničarja je več dela, ko mora bit bolj pozoren pri vnosu rezultatov, da jih ne vnese pod napačno disciplino (več podobnih disciplin pomeni samo še več dela in tudi stroškov za organizatorja). Recimo - poglej zadnji "veteranov" razpis za "PrimLigo-2011". Pri polni omari orožja nimam enega kosa, ki bi ustrezal njegovim razpisanim disciplinam (oh, pardon - imam eno polavtomatsko MK pištolo). Jah, prav - bom pač 20€ podaril v dobrodelne namene (beri: porabil jih bom zase - JBG)... [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] To ti pišem zato, ker se nisi vprašal, koliko ljudi bi rado prišlo na tekmo, pa ne morejo, ker nimajo ustreznega orožja glede na razpis. Zato grejo pa radi takšni k "streli" po principu: Jej, pij in streljaj - rezultatov ne primerjaj!

Boš lahko (tvoj klub) drugo leto organiziral eno (ali več) tekmo lige po teh pravilih, pa boš videl, kako boš štel koliko je prodanih kuponov... [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Odgovori
#54
"pmari Napisal:"... Kot pravi moj prijatelj 357:
Pri enoročnem streljanju se pištola trese zaradi ene roke, pri dvoročnem pa zaradi obeh!..
[img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
Dodal bi še to ( kar namenoma nisi napisal [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] ), da se v obeh rokah drži kramp... [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]

Vse discipline kratkocevnega orožja, se po pravilniku ( saj veste katerem [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] ) strelja izključno enoročno.
Starejša generacija je/smo v filmih ( vestern, policijske in vojaške akcije, kriminalke ) lahko videli le enoročno streljanje, pa je bilo ravno tako mrtvih na pretek in še malo več. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] Konjenik v diru ne more spustiti "volana", da bo streljal dvoročno.
Pa še nekaj resnega: Problem nekaterih strelcev ( tudi moj ) je v tem, da imam pri enoročnem, zadanji merek oddaljen od očesa približno 65 cm. Ko primem "kramp" v obe roki, je ta razdalja manjša od 50 cm.
Da bi lahko prav videl ( le tarčo in ne tudi celega hriba za njo ), bi moral zamenjati zarezo na merku...
Enoročno streljanje ima še eno prednost, da ni treba razmišljati o manjših tarčah oziroma bolj gostih krogih. Problem, ki je omenjen pri tarčah optika 100 m, se lahko takoj reši, da se ne dovoli naslona pod zadnjim delom kopita.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#55
Marjan, žal smo pri nas imeli le eno tekmo organizirano tak da približna računica mi je znana, je pa res da smo vsi delali volunterno in smo vse finance deponirali v klubsko kaso.
Ni bilo pa to mišljeno v nobeno drugo smer kot pa to da je strošek dodatnih treh medalj ali pokalov dokaj zanemarljiv in nič drugega.

357 popolnoma se strinjam s tabo. Meni osebno je enoročno streljanje malo mimo, ampak nekaterim to še kar nekaj pomeni in da vidiš strelca doseči dobro mesto tako je pa prav fajn. Poanta mi je bila da izpostavim da je bila ena kategorija več in da ni bilo zaradi tega zapletov.
Odgovori
#56
Gurkanje je obvezno, saj tisti ki strelja z manjšim kalibrom je njegova sredina zadetka ravno toliko odmaknjena od črte kot tisti če strelja z 9mm, tako da je prav da se obema rezultat enači.
Pri pravilih je potrebno dodat še, da merna razdalja med sprednjim in zadnjim merkom ne sme presegat mislim da 22 ali 23 cm. primer: vzameš luger 08, daš 6col cev, merek zadaj na skrajno možno mesto in spredaj na konec cevi, pa si tam nekje na 28cm merne razdalje....
Odgovori
#57
"dat Napisal:Gurkanje je obvezno, saj tisti ki strelja z manjšim kalibrom je njegova sredina zadetka ravno toliko odmaknjena od črte kot tisti če strelja z 9mm, tako da je prav da se obema rezultat enači.

Zakaj bi potem streljal s katerim koli drugim kalibrom razen z .22lr? Pri .45 ACP imaš kar konkreten handikep zaradi odsuna.
Odgovori
#58
"dat Napisal:Gurkanje je obvezno, saj tisti ki strelja z manjšim kalibrom je njegova sredina zadetka ravno toliko odmaknjena od črte kot tisti če strelja z 9mm, tako da je prav da se obema rezultat enači.
Saj se ne ocenjuje centre zadetkov, ampak rob.
Ne vem no, ampak tole ocenjevanje "kao" da streljaš z drugim kalibrom se mi zdi ena bolj butalskih... [img]{SMILIES_PATH}/extra_ca.gif[/img]
administrator / Strelec.si
Odgovori
#59
"ad Napisal:Ne vem no, ampak tole ocenjevanje "kao" da streljaš z drugim kalibrom se mi zdi ena bolj butalskih... [img]{SMILIES_PATH}/extra_ca.gif[/img]
Se strinjam. Streljam s čimer streljam. Če se mi zdi, da sem za kaj prikrajšan si bom pač nabavil kos v "boljšem" kalibru.
Odgovori
#60
"ad Napisal:Saj se ne ocenjuje centre zadetkov, ampak rob. Ne vem no, ampak tole ocenjevanje "kao" da streljaš z drugim kalibrom se mi zdi ena bolj butalskih... [img]{SMILIES_PATH}/extra_ca.gif[/img]
No, ko sem jaz to "rekel" pa nobene podpore [img]{SMILIES_PATH}/eusa_snooty.gif[/img] ...

Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)