Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Splošna diskusija o tarčah
#61
BTW, Mato, tudi ostale raje vidim če jih zrihtam jaz, ker tiste prej objavljene niso čisto natančno narejene, pa še tiskat se jih ne da. Pač priprava za tisk ima svoja pravila. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
administrator / Strelec.si
Odgovori
#62
Ja itak samo za mušter so gor....
Odgovori
#63
Pozdravljeni,

zanimiva diskusija o tarčah me je spodbudila, da se vključim v debato. Lepo in pohvalno je, da si nekateri vzamejo čas za primerjave tarč in seveda morebitnih rezultatov.
F-klasa je kot večina strelskih disciplin zrasla v ZDA. Če poznate psihologijo veste, da je človeško bitje med drugim tudi motivirano z rezultatom dela, ki ga dosega. Če hočemo,da se neka športna disciplina res hitro razvije.moramo omogočit čim boljše rezultate večini udeležencev.
Nekateri organizatorji tekem pri nas so to že uvideli in posledično so rezultati na njihovih tekmovanjih inpresivni. Seveda so taka tekmovanja večinoma zaprtega kroga, ker kdor je "dober" mu ni treba obiskovati drugih tekem.
In kam to po mojem skromnem mišlenju pelje;več samozadovoljnih strelcev
več navidezno dobrih rezultatov
več lažne samozavesti
več slabih strelcev
in na koncu srečanje z resničnostjo
V vseh resnih strelskih disciplinah se tarče zmanšujejo. Tudi pri F-klasi so jih zmanjšali za polovico. Strelci in orožja so vsak dan bolj natančni. Večina strelcev stremi k boljšim rezultatom in to pripelje z streljanjem na manjše tarče. Za natančno streljanje pa poleg dobre volje in treninga potrebujemo zadovoljivo opremo in znanja o strelivu, taktiki, vetru................
Lahko pa tudi povečamo tarče.

Boro

Attached files http://www.strelec.si/forum/uploads/2_c2...15a556.pdf (392.4 KB)Â http://www.strelec.si/forum/uploads/2_e5...eab807.pdf (403.4 KB)Â http://www.strelec.si/forum/uploads/2_f7...d17c04.pdf (397.9 KB)Â
Odgovori
#64
Citat:At the recent F-Class Nationals in Camp Butner, 1/2 MOA X-rings were used at 600 yards. F-class guns and shooters are now getting so good, that there is some pressure to adopt 1/2 MOA X-rings for the 1000-yard distance also.


Tvoja tarča ima X velikosti .5mm kar je recimo ~1/6moa in 10 11mm kar je ~2/5moa, ki recimo, da za 100m še pije vodo (da zadaneš x moraš streljati cca 11mm ctc s 6mm kalibrom (in malce več s .30cal+) kar je tvoja 10 recimo - .37moa).

Na 200/300m imaš x velik 7mm in 10 23mm kar recimo je recimo na 200m .12MOA!!!! in na 300m celo 0.08MOA!!!! zakaj zmanjšanje na večjo razdaljo kjer je pomemben faktor tudi veter????

Na 500m je X 35mm kar je .25moa kar je enako X v našem predlogu....

Zdej nevem kako so ti PDFji točni printal sem jih neresizane na A4 format ampak dimenzije so malce nekonsistentne. Mi je pa vseeno v končni fazi če je tekmovanje in so tarče za vse enake je vedno pač primerljiv rezultat žal zgolj lokalno [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] in za tisto konkretno tekmo, ker ima pri nas skoraj vsaka tekma drugačne dimenzije.

Se strinjam, da je bolje si cilje postaviti višje je pa razlika med biti realen in biti v oblakih ter nato se zanašati na srečo ali pa na opremo in spreminjati discipline v benchrest zato, da se naredi rezultat v 90% procentih možnega. To se je lepo videlo pri Rajkotu dokler so bila pravila taka, da zadnji naslon ni bil dovoljen. Če je to izziv in "bettering oneself" potem hvala lepa za take tekme kjer streljajo nekateri benchrest, drugi brez naslona organizator pa veselo tehta kasico prasico.

Streljanje nad 300m na karkoli manjšega od .5moa je bullshit in iskanje sreče, da se stvari poklopijo (spotting, veter,) in rezultati na .5moa 10 v recimo 90% (se pravi 180/200 ali 135/150 so vrhunski. Se strinjam da naj bo X majhen zaradi merilne pike in zaradi ločevanja podobnih rezultatov vendar zadeti .25MOA piko na več kot 300m z normalno opremo, leže v običajnih pogojih je nerealno ( govorim o 15 zadetkih ali 20) in v kolikor se že zgodi serija recimo 20x ali 19x je to vrhunski rezultat tudi v svetovnem merilu.


Je pa tako kot sem že napisal, da kar se mene tiče sem zaključil s trudom na (skupni) sceni, poizkusil sem najti ali sprožiti interes a ga pač ni bilo (zakaj niti ni važno). Za predlog pravil menim, da ni bilo dosti glasov niti podpore, da bi jih lahko jemali resno so pa vseeno neka osnova oz. kompromis različnih pogledov, sam sem mnenja da je pravilnik dober in da bi organizatorji lahko določene stvari, ki jim odgovarjajo pobrali ven in se jih dejansko tudi držali. Sploh se mi dimenzije tarč zdijo odlične in če bi se uspeli poenotiti, da bi bile de facto standard v Sloveniji bi bilo že veliko narejenega.
Odgovori
#65
Zdravo še enkrat,

tarče so tiskane na 50 x 50 cm/tarča za 500M pa 51 x 51 cm.

Boro
Odgovori
#66
Ja vem dimenzijo papirja samo sem tiskal neresizano in zmeril sprintano - moralo bi biti enako kot če je na 50x50 tiskano samo ker so te stvari nepredvidljive in bi bila možna napaka v merjenju sem želel samo opozoriti na to tako, da predvidevam, da so moje zmerjene dimenzije take kot jih imaš ti na 50x50 tarči.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)