Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Splošna diskusija o tarčah
#1
Ker se sam lovimo okoli določenih vprašanj odpiram novo temo in sicer tarče.

Kot vemo so na tekmah sicer nekatere standardne tarče vendar pa se dostikrat zgodi da niso vedno enake, včasih na drugem papirju/obliki in različne dimenzije!!!!! med organizatorji.

Ali se vsi strinjate s predlogi tarč (največja sprememba je na dolgocevnem, kjer so se povečale in so enakih dimenzij kot ameriške f-class edino korak od 10 naprej je manjši (namesto 1moa je .5moa).

Sam sem sicer tehtal med temi katere imamo sedaj (manjše na 300m je x mislim da cca 4.2cm in pa na 100m cca 7mm) in pa 100% ameriškimi vendar je za naše razmere ameriški sistem nemogoč (črna polja in velike tarče - se ne vidi zadetkov boxov pa nimamo, da bi imeli pomočnike, ki bi zadetke označevali in pa problem s tiskanjem na papir in posledično drage tarče) ta obstoječi pa za moje pojme povsem neprimerljiv s tujino.

Ključen problem, ki ga vidim je, da ko nekdo od nas nastrelja na te tarče 140/150 ali več ne moremo primerjati direktno s rezultatom v tujini saj so naše tarče manjše in zadeti 140/150 na 7mm center (kot primer) je bistveno težje kot 150-15x na 1cm center. Da o primerjavi med rezultati pri posameznih organizatorjih ne govorim.

Ravno tako zaradi vidljivosti zadetkov za naše razmere je skoraj nujna bela podlaga in čimmanj črnega (ergo samo črn pas).Seveda vidim prednosti tudi v tem, da če posvojimo tarče bo cenejša tudi izdelava saj če bi jih rabili vsi organizatorji in strelci za trening recimo bi bile količine temu primerne in morda cene ne bi bile več tako zasoljene.
Odgovori
#2
-Za strelske discipline z odprtimi merki (pištola, vojaška puška-katerakoli že bo to (p)ostala, MK odprti,...) zaradi načina merjenja, tarča MORA imeti črno polje.

-Za strelske discipline z optičnimi merki (in diopterjem ?), še posebej za razdalje +300m je zaradi vidljivosti in kontrole zadetkov tarča z črnim kolobarjem v redu.

- Zaradi kompatibilnosti, dobavljivosti-cene in razširjenosti je pametno uporabiti obstoječe ISSF tarče za discipline pištola-revolver 25m. Podobno za puško MK odprti merki, pa še kaj bi se našlo.

Pri 'izumljanju' novih vrst tarč je smiselno upoštevat velikost krogov vezanih na prostorski kot (MOA ali podobno) in primerljivost s tujino, še raje pa pogledati kaj od obstoječega-standardiziranega se da uporabiti.
Predvsem pa imeti v mislih, da je v prvem krogu-letu nemogoče 100% definirat vse v nulo, ampak dajmo vsaj ene pametne okvirje postavit. In ne zaradi lastne kaprice in ekluzivne eksotike minirat 99% uporabnega. Večinoma po sistemu: 'Što bi bilo prosto, kad može bit smotano.' [img]{SMILIES_PATH}/eusa_wall.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_doh.gif[/img]. Saj je kar precej stvari čisto v redu, le držati se jih je treba dosledno vsaj eno sezono-ligo,... In večina pade ravno na tem mestu-doslednosti zastavljenega.

L.p.

Tine
Odgovori
#3
Sprememba mislim, da je izključno na VK optiki. Ostale tarče so vse standardne ISSF v taki ali drugačni obliki.

Največja in edina sprememba je dimezija X/10 polja in sicer kar drastično povečanje s 7mm na 14mm (če govorimo o 100m tarči).
Odgovori
#4
Če se ne motim, bo povečanje 10-ke celo še večje - iz 7 oz. 8 mm, na kar 29 mm (ne samo na 14 - na 14 mm premera je mišljeno "polje X").
Bo kar velik preskok, a kot sem že napisal, bo primerjava z "razvitim svetom" lažja (pa tudi ego boost za "nevrhunske" strelce ni zanemarljiva postavka [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] ).


Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#5
Za ilustracijo sem malce zedital svoje tarče z zadnje tekme tako, da je viden rezultat po ameriško. Razlike so kar očitne morda si boste sedaj lažje predstavljali za kakšne razlike gre oz. kako majhne so naše tarče v primerjavi z ostalimi.


100m se pravi 987 bi bilo skoraj X 10 9 se pravi namesto 24 bi bilo 29-1x:

[img]http://i555.photobucket.com/albums/jj474/sharac/100m_amero.jpg[/img]

300m sem imel 85 krogov po ameriško bi bil rezultat 96-2x

slika:
[img]http://i555.photobucket.com/albums/jj474/sharac/300m_amero.jpg[/img]

Še za 500m samo nisem štel ker sem itak slabo streljal ampak narisal sem kroge vseeno do 9.

[img]http://i555.photobucket.com/albums/jj474/sharac/500m_amero.jpg[/img]


PS: Prvi najmanjši krog je zaradi izdelave merila za naslednje tako, da ameriški X je drugi krog po majhnosti in predstavlja 0.5moa nato 1moa in 9 1.5moa.
Odgovori
#6
Mato, a bi se ti dalo, prosim, naredit še za na 100 metrov, ker mislim, da bi bila tukaj največja sprememba glede na naše tarče. Pa, če lahko izbiram [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] , z unimi seksi, dobro vidnimi rdečimi krogi - kot na tarči za 500 metrov.

Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#7
Če kaj pomaga, je tule primerjava tarč z F-klase in naše, ki jo uporabljamo za 300m. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Vse so v pravilnem medsebojnem razmerju, za lažjo predstavo pa upoštevajte, da je stran v PDF dokumentu velika 200 x 200 cm.
Skrolajte s koleščkom na miški...

Attached files http://www.strelec.si/forum/uploads/2_04...d45040.pdf (400.5 KB)Â
administrator / Strelec.si
Odgovori
#8
Ojla!

Mato, hvala, ker si mi ustregel [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] . Ker si mi dal "matrico" (in ker se rad igram [img]{SMILIES_PATH}/icon_razz.gif[/img] ), sem ti sestavil celo tekmo za 100 metrov optika.
Tarče so tako, kot so oštevilčene:

"M Napisal:[img]http://i555.photobucket.com/albums/jj474/sharac/100m_amero.jpg[/img]
1. 10(X), 10 ................ 20-1x
2. 10(X), 10, 9 ............. 29-1x
3. 10(X), 10(X), 10 ........ 30-2x
4. 10(X), 10, 10 ........... 30-1x
5. 10(X), 10(X), 10(X) .... 30-3x
6. 10(X), 10(X), 10 ....... 30-2x
7. 10(X), 10(X), 10 ....... 30-2x
----------------------------------------
REZULTAT: ................ 199-12x

Na naših tarčah si imel lep rezultat (pač po visokih slovenskih standardih [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] ), a vseeno nič pretresljivega. No, na ameriških tarčah, pa bi naredil pravi "razfuk" z rezultatom 199/200 (pa še več kot pol X-ov). Od tu moji pomisleki, ki jih pišem v zvezi 100 metrskih tarč. Še vedno pa se strinjam da, ali naredimo tako, da bo primerljivo (v tem primeru szi F-klaso), ali pa pustimo tarčo pri miru. Mislim, da je moj problem to, da bi ameri v mojih očeh izpadli bolj papki, kot bi si morda želel [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] .


Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#9
Čudi me malo komentarjev na to temo - ne zdi se mi ravno vseeno na kakšne tarče streljamo in tudi sam sem malo v dilemi namreč:

male tarče in "slab" rezultat te vzpodbuja da si vedno boljši in da če ne drugače da si na naših tarčah perfect je SVETOVNO streljanje po drugi strani so pa večje tarče potuha in lažje dobiš lep rezultat (no še vedno se zmaga potem meri v perfect-max(x) na 100m se zna zgodit da bodo rezultati tudi izenačeni 200-20x in potem bo problem kako razrešiti kdo je prvi kdo drugi (bomo merili razdaljo al kako???).

Če morda dvomim pri 100m pa nimam nobenih dvomov na 300+ saj te naše trenutno (100m upsize tarča) enostavno ni primerna za streljanje na daleč in je brezveze da se dokaj dobro streljanje (recimo Tomaž je imel odličen rezultat na 500m - če se ti da oz. če imaš fotko tarče daj jo za foro na ameriško dimenzijo mislim, da bo kr kul [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] ) točkuje s "patetičnimi" 150/200 ipd... Dejansko bi pa zaslužil bolj rezultat v rangu 19x-nekajX plus da bo primerljivo s amerosi 1:1.
Odgovori
#10
Ker se na to disciplino se spoznam kaj dosti: se tiste "večje" tarče uporabljajo povsod v tujini? Ali samo v ZDA? Ali kako je s tem, kje vse so v rabi? Ker če jih uporabljajo v večini držav potem ne vidim razloga zakaj jih ne bi tudi mi. Po drugi strani pa se strinjam z Matom, ko pravi da strelca male tarče bolj vzpodbujajo.
Odgovori
#11
Eee Mato, to je to, kar me je motilo (me moti). Samo tarče za 100 metrov so tiste, ki mi ne dajo miru. Res so majhne, a dobrih strelcev (za na "ameriških tarčah" naredit 195+) je po moje pri nas kar nekaj in tudi mene je malo strah, da bi se nam to lahko maščevalo. Veš česa ne vem, ali te tiči v Ameriki sploh streljajo tekme na razdaljah krajših od 300 yardov [img]{SMILIES_PATH}/eusa_think.gif[/img] . Namreč, pravilnika F-klase ne najdem (res, da se ravno nisem pretegnil z iskanjem [img]{SMILIES_PATH}/icon_redface.gif[/img] ), na "Ti tuba" pa tudi nisem našel nobene F-karkoli streljačine krajše od 300 yardov. Hmm [img]{SMILIES_PATH}/eusa_think.gif[/img] , morda pa v tem tiču grmi zajec. Potem bi bilo vse bolj jasno, ker na cca. 300 metrov je vseeno težje delat luknjo v luknjo kot na 100. Če kdo najde odgovor o streljanju pod 300 yardi, naj prosim poroča, pa bomo potem o tarčah razpredali naprej.


Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#12
F-klasa se strelja na 300, 500, 600, 800, 900 in 1000 jardov.
Pravila pa najdeš tule: [url="http://www.strelec.si/?page_id=54"]http://www.strelec.si/?page_id=54[/url] [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Del je tudi preveden v Slovenščino.
administrator / Strelec.si
Odgovori
#13
Špica, super, fajn [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] ... or is it [img]{SMILIES_PATH}/eusa_think.gif[/img] ...

Predlagam torej, kar se tarč tiče, da 100 metrsko tarčo ne spreminjamo, ker pač nikoli ne bo primerljiva s streljanjem na 300 metrov, če ne zaradi drugega, pa zaradi vseh okoliščin povezanih z daljšo razdaljo. Prepove se streljanje na 200 metrov [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] , za ostale razdalje pa tako, kot so zapovedane v F-klasa pravilih. Vključno s pretvorbo v yarde (zaradi primerjave, ne zato, ker bi hotel poveličevat amere). Toliko zaenkrat iz mojega kotička.


Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#14
Kotne stopinje oz. mere so neodvisne od razdalje [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]. 0.5moa za X je 14.5mm@100m ali pa 13.9mm@100yardov (za ostale razdalje krat 2/3/4...). Zato sem v pravilih tudi zapisal MOA in ne cmje, ker je tako bolj prav oz. enako kot amerosi. Ker pač streljamo na malce daljšo razdaljo bo fizično X tudi malenkost večji.
Odgovori
#15
jaz sem čisto za f klass tarče ,škoda izumljat toplo vodo in spremnijat razdelke) in 100m f klas tarč ni razen za mini f klas(mk puške)to da so večji krogi podtuha ne vem saj je za zmagat še vedno potrebno imet največ točk .
Je pa precej nesmiselno imet neke tarče z malimi razdelki še posebej ,ker se strelja na relativno neurejenih(za tekmovalne standarde) streliščih kjer ni feedbacka na zadetke torej je včasih streljanje na kako razdaljo še kar loterija saj se zadetki tud pod razno ne vidijo , pa še dejanska razdalja do tarč ne ustrezajo okroglim 300,400,500,600 , tako za ilustracijo če imaš namesto 500m realno 470m je to pri meni že kakih 12cm pre visok strel pri kakem 308 pa še malce več ,kar je v pogojih ko se ne vidi lukenj na tarčah v rezultatu krepko pozna saj se strelja na slepo.

Ta povratna informacija je kluč do boljših rezultatov poleg tega omogoče učenje saj se sproti lahko uči 'branje vetra' saj se takoj vidi posledico ,pri nas ti rezultat in tarča ,ki jo vidiš če pol ure ali ure ne pomaga prav dosti. ISSF tarča izven issf strelišča ni kaj prida uporabna.

Kako vrhunsko strelstvo pa je tako ali tako težko pričakovat ,z ameri se raje sploh ne primerjajmo saj tu pri nas ni realnih možnosti za resno piljenje strelstva na večje razdalje od 100m .

Prepovedovat pokanje na 200m ? ali pretvorba v jarde [img]{SMILIES_PATH}/eusa_wall.gif[/img] samo tega je še manjkalo [img]{SMILIES_PATH}/icon_question.gif[/img]

Attached files [Image: 1996_060576d02de5484301b1318de5ca2257.jpg] [Image: 1996_696fa87802abfcd6b110530d24442f07.jpg]
Odgovori
#16
Tole z MOA sem razumel da gre za pretvorbo, a je, po mojem, več dejavnikov (jih ne znam naštet), ki bodo kljub proporcionalnem zmanjševanju krogov za 100 metrsko razdaljo, rezultirali v (skoraj neuporabnih) 200/200 na 100 metrov in bolj uporabnih, ter predvsem primerljivih 180+, 190+ na 300 metrov. Drugače pa, ko sem bral dimenzije tarč po F-klas ali NRA pravilih, mi ni nič jasno. Samo kako se nadomesti, pomanjša,... dimenzije tarče pa ne najdem [img]{SMILIES_PATH}/eusa_wall.gif[/img] . Eh, bo že [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] .

Sopa lepo napisana pravila o "kakšna puška lahko", kakšne podkladalke lahko, bipodi, teže,... u glavnem vse komplet. Tukaj res ne bi rabili izumljat tople vode. Copy-paste, pa je zmaga. Pa še prevedel je prijazen uporabnik [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] .


Ajd!

EDIT: Mr.T, tisto z 200 metri je bila šala, pretvorba v yarde pa ne ravno. Ti si napisal - JA za F-klas tarče. Spet ne bo prave primerjave z nekom izven kokoške. Jih boš prilagajal ali ne? A naredimo tarče cca. 10% večje, pa jih postavimo na metrsko razdaljo, da bo prav? In zakaj se ne bi primerjal z ameri? Dej nehi no z idejami o tem, kako so vsi ameri oh-in-sploh. Po tvojem razmišljanju so vsi svetovni prvaki ali kaj. Ja, pa na tarčo na 500, 600, 800 metrov boš videl zadetke. Samo s kamero, kamerad moj. Ali pa z lečami za 1000 ojrov. Pa boš spet precej osamljen med tistimi, ki bi se radi sproti učili o vplivih vetra in zemeljske rotacije na pot izstrelka. Povem še kaj, ko malo razmislim in v celoti preberem tvoj post [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] .

Ajd drugič!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#17
Jaz tarč ne bi prilagajal, to 10% odstopanje zaradi jard - meter pretvorbe vzamem v zakup ,saj je pri nas pošteno povedano zelo pogosto že vse v yardih pa še vemo ne [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]
Na blokah 500m v resnici med 460-480m odvisno od strelske pozicije in tarče (pa imaš cca 500yardov) ,tudi na veliko drugih tekmah je tako včasih je 600m - 580 ali 570m in 1000m 980m ,tako da se z detaili yard-meter sploh ne bi ukvarjal .

Oh in sploh so tisti ,ki veliko streljajo tako se veliko naučijo in postanejo dobri ,a dobr je imeti nekaj predpogjev za to, prvi so definitivno strelišča, veliko strelišč tud v ZDA ,ni nevem kako dobrih a jih ima veliko narejene target pite, kjer se tarče sproti označujejo z 'paki' na low tech način,v evropi je kar nekaj strelišč , ki imajo tehniko o kateri ameri lahko samo sanjajo ,a tega ni pri nas,drugi faktor je finančni del, kaj čemo ameri ,ki naj bi tako ali tako imeli boljši standard imajo še vse kar se strelstva tiče za pol cene tako jim je to še bolj dostopno lahko pokajo bistveno več.

Sam nimam nobenih utvar kako dobri so v F klasi jih redno naklepajo angleži v ISSF večinoma nimajo za burek ravno tako v vojaških tekmovanjih niso dominantni .A naša scena iz vaških tekem za enkrat še ni nekaj kar bi lahko na tekmah izven balkana špilalo.Potem pa je tu še naše vrtičkarstvo,najprej pri pravilih po domače in že tako je relativno malo tekem a še takrat si organizatorji konkurirajo z paralelnimi tekmami ,da se scena še malce bolj razdrobi . V glavnem vse v prid boljšemu strelstvu.

Tole sem iz enga bloga za taktično strelstvo snedu a ti malce ilustrira koliko stane pokanje na še vedno amaterski bazi pri amerih ,pa probaj tole v naše cene pretvorit,ok ker nimamo večdnevnih temovanj in ne potujemo daleč na okoli lahko črtaš nekaj stroškov .A imamo zato drugih stroškov več,primer reload praktično ni pod 0,5eur tale amer ga 'konzervativno' računa na 0,28Eur ,tam te verjetno tudi lokalno strelišče ne lupi 10eur uro za 100m progo pa še bi lahko naštevala.
Citat:To illustrate the point, let's analyze the cost of training with a high-end factory precision rifle (AI-AE) using a top of the line S&B or US Optics scope for 5 years. A rifleman with a moderate but regular training schedule might shoot 3000 per year. If he is shooting 308, a realistic barrel life might be 8000 rounds. Over the 5 years, that will be 15,000 rounds and 2 barrels. For ammunition, we will use a conservative estimate of what reloaded ammunition might cost. Let's assume he takes 2 rifle classes in that period, travels to one large match per year, and uses one tank of gas per month practicing locally.

Rifle purchase cost $2500 (not counting first barrel)
Scope purchase cost $2100
Fixed Cost Total $4600
Two replacement barrels $1200
15,000 reloads $6000
Consumables Cost Total $7200
Two classes enrollment $1600
Two classes travel & lodging $2000
Five major match entry fee $ 875
Five matches travel & lodging $5000
Five local matches per year
entry & gas money $2400
Total Training Cost $11,875
Odgovori
#18
Zadovoljen z odgovori [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] . Hvala, ker si bil s pisanjem bolj nežen kot jaz [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] .


Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#19
Torej še enkrat X je .5moa kar je kotna minuta in recmo temu dokaj univerzalno merilo natančnosti puške in strelca. Če je x .5moa je v teoriji povsem vseeno na kako razdaljo streljaš:

na 100m je to 14mm na 200m 28mm in na 1000m 140mm če imaš yarde je pač X malce manjši ampak z vidika ocenjevanja zadetkov povsem vseeno na kakšno razdaljo si naredil .5moa grupo (ob izločitvi zunanjih faktorjev ala veter itd... pač .5moa bo v "vakumu" .5moa na 100m ali pa na 1000m).


Se pravi to, da imajo amerosi pač par metrov manj se kompenzira s tem, da je njihova tarča (x) malce manjša v inchah kot naša v centimih [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img].

Drgač pa jaz sem poizkušal f-class nekako prenesti v pravila brez delitve na f t/R in open ter tistega sranja s deščicami in kako si kdo lahko kaj podloži. Menim, da se to enostavno napiše da je dovoljeno izključno in samo spredaj trdi naslon ali bipod, ki se ne sme dotikat puške v več kot 8cm in da če je pritrjeno na orožje se šteje v težo, zadaj pa izključno samo zajčja ušesa oz. mehek zadnji naslon in brez posebne strelske opreme in čao.
Odgovori
#20
Kar si reku [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] !

Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)