Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O prožilcu
#21
Nevem no men se zdi to čist smiselno da se tako preveri- ko sem na tikki nastavljal prožilec sem naredil točno to (met na kopito [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] z cca 10cm na šotorko. Je pa res da je Tikka sam nekaj par € in ima tupperware kopito in je ni ravno hudo škoda...
Odgovori
#22
Tud sam imam flinto ki ima med 50-90 g nastavljiv sprožilec brez vseh varovalk take so pač športne flinte, kar za nabito orožje seveda ni varno zato so na vojaškem in 'samoobrambnem' orožju mehanske varovalke in še kot zadnja teža proženja,teža proženja je varovalka nič drugega ,na športni puški pa se naboj vstavlja v ležišče praktično nekaj trenutkov pred proženjem in je torej varen še tako lahak sprožilec ,da pa ne bo pomote pri kvazi vojaških puškah ,ki jih poka mauser mafija imajo lahko tud kak fancy 2 stopenjski sprožilec ,ki ima 1,5kg za prvo stopnjo potem pa še sto gramov za drugo ,kar je z vidika strelca čsto druga pašta kot naprimer enostopenjski sprožilec 1.5kg ,ki nima jasne točke kjer se čuti kdaj bo spustil taki so na Saigah . Tu glede sprožilcev nisem fan kakršnih koli omejitev v preciznem strelstvu z kak IPSC ali kaj podobnga so stvari drugačne. Sprijaznit se je konec koncev treba ,da je Kreppeler prava sportna puška Howa ali kaj podobnega pa precj manj,500g sprožilec je 'no go' saj diskvalificira praktično vse puške v klasi Open pa še en kup v klasi TR.
Merjenje z strani organizatorja je spet zgodba zase ,kdo pa bo to počel in z kako opremo ,ko se enkrat spravš v merjenja česarkoli je za objektivnost potrebna umerjena oprema ,to merjenje ni tako da francl prinese fedrvago za ribe vagat in v soboto še par sprožilcev zvaga tako ne gre .
Odgovori
#23
Torej še enkrat nimam nikakršnih problemov z švoh prožilci (pa čeprav je moje mnenje, da je to potuha zato, da ni treba izvajati pravilnega proženja oz. da odpuščajo napake pri tem delu strelskega rituala) imam pa problem s hipokricijo in ta je, drkanje okoli varnosti in predpisovanja kako bo kdo prenašal puške (kljub temu, da je zakon tu POVSEM jasen) in tem, da se gremo neko VARNO PROŽENJE hkrati pa bomo komplicirali potem pri merjenju.

Moj predlog rešenja tega je:

Brišemo vse kar je povezano s prožilci in nabijanjem o varnem proženju in se zapiše nehoteno sproženje (WTF!!!!!!!!! je to in kako boš to preverjal če si na liniji in nekdo sproži NEHOTE???, izven linije/med pripravo pač pomeni proženje kršitev osnovnega pravila varnosti, da se strelja zgolj na liniji, ko je dan ukaz za začetek streljanja in posledično rešen problem s DQjem - ali kako večjo pizdarijo, če je kdo zadet....) je razlog za diskvalifikacijo in imamo spet formalno lep stavek, ki je pa v praksi totalno BEDAST ker je še več subjektive kako zadevo interpretirat.


Glede na to kako komplicirate okoli preproste stvari kot je zaklep trdo zapret ali kopito spustit na šotorko se mi čedalje bolj dozdeva, da ima en kup strelcev povsem nevarno orožje, ki ne prestane osnovnih preizkusov varnega delovanja in ste kot taki smrtno nevarni ker eden od ključnih elementov zadeve NE DELUJE ali če vam na podlagi osnov varnosti pokažem:

varnost = varno delovanje + prazno orožje + varna smer + prst s prožilca

Enega od elementov OČITNO nekateri nimate urihtanega (drugače res ne zastopim kaj je problem!) upam samo, da se ne bo zgodilo, da se še ostali v enačbi kdaj ne poklopijo...
Odgovori
#24
"Mato" Napisal:... kršitev osnovnega pravila varnosti, da se strelja zgolj na liniji, ko je dan ukaz za začetek streljanja in posledično rešen problem s DQjem - ali kako večjo pizdarijo, če je kdo zadet....)
pa kaj je s tabo? a si slabo spal?! kdaj polniš orožje? če si delal sodniški izpit ti je jasno kakšna so povelja in kdaj lahko polniš orožje in kakšno orožje je lahko na strelni liniji in kje mora biti strelec, ko je končano streljanje in ko se folk odpravi proti tarčam. worst case scenatio je ta (neodvisno od sprožilca), da se nekomu spipa in začne pokati po folku na strelišču- nedolgo nazaj v nemčiji.

"Mato" Napisal:.
...se mi čedalje bolj dozdeva, da ima en kup strelcev povsem nevarno orožje, ki ne prestane osnovnih preizkusov varnega delovanja in ste kot taki smrtno nevarni ker eden od ključnih elementov zadeve NE DELUJE ali če vam na podlagi osnov varnosti pokažem:
varnost = varno delovanje + prazno orožje + varna smer + prst s prožilca
Enega od elementov OČITNO nekateri nimate urihtanega (drugače res ne zastopim kaj je problem!) upam samo, da se ne bo zgodilo, da se še ostali v enačbi kdaj ne poklopijo...
očitno imaš TI OSEBNO problem. drži, da je varnost na prvem mestu ampak v osnovi nobeno orožje ni nevarno! nevarni so strelci, ki se ne držijo osnovnih pravil varnosti- te pa si naštel. daj idi debevcu reči, da boš malo pokloftal puško po ritki ali pa udaril po zaklepu, ker se ti zdi, da je potencialno nevaren sprožilec vgrajen.

kot sem že povedal: delajte kaj hočete ampak če že delate potem pa naj bo to na nivoju mednarodno določenih pravil.
očitno se v sezoni 2012 obeta zraven strele in veterana še tretja opcija organizatorja strelskih tekem. to sklepam na odziv organizatorjev pri sodelovanju novega pravilnika. [img]{SMILIES_PATH}/eusa_dance.gif[/img]
Odgovori
#25
Če že omenjaš g. Debevca in ISSF potem se pač boš strinjal s sledečim izsekom iz pravil:

Citat:7.4.3.4.1 The minimum trigger pull is 1500 grams. The trigger pull must
be measured with the barrel in a vertical position. Trigger weight
control checks must be conducted immediately after the last
series. A maximum of three (3) attempts to lift the weight is
allowed. Any shooter whose rifle fails the test, must be
disqualified.


Tehnična pravila za 300m standard rifle pa se vsi s nastavljivimi peresjimi prožilci gladko malo pejte solit in če že omenjate standarde pa se jih še držite povsod in ne samo tam kjer vam paše.

Moj point je, da ti konkretno tupiš bedarije v zid ker najprej ti ni všeč metoda preverjanja prožilca a vseeno bi rad imel zapisano, da mora biti proženje varno (popravi me če narobe zastopim kaj misliš) potem ko ti pa človek pove, da je to še bolj arbitrarno ker definirati NEHOTENO proženje ni mogoče in povsem stvar subjektive pa še kr naprej tupiš in omenjaš Debevca iz ISSF streljanja, ki s tem sploh problema nima ker mora imeti 1.5kg in mu pred tekmo z napravo za merjenje prožilca to zmerijo.

Hočeš pojest torto pa rad bi da cela ostane, neki se boš moral odločiti ker tole kar tupiš je povsem iracionalno.

Izbire so simpl:

1. v pravilih se ne omenja prožilec anything goes
2. v pravilih se omenja varno proženje in način kako se to preverja
3. v pravilih se zapiše tako kot je standard v ISSF, da je minimalno proženje 1.5kg.


Lahk pa še naprej drkaš in sabotiraš vse skupaj na taki malenkosti kot je preverjanje varnosti delovanja in nabijaš v nedogled...your choice.
Odgovori
#26
Mato, oglej si še enkrat moj post, kjer sem napisal, pri katerih orožjih se meri proženje, na katero silo in pri katerih orožjih se proženja ne meri in tudi ne preverja...
Ne metat vse orožje v en kup. Pri VK optika bi se morali dogovoriti le to ali se ga uvršča med VK puško ali, zaradi njegovih specifik prožilnih mehanizmov, v orožje proste izbire. Jaz sem za drugo, ker zelo dvomim, da ima kdo pri optiki 1,5 kg.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#27
mato, ja prav imaš. ne mislim več debatirat s tabo okrog teme prožilcev. sabotiraš in "drkaš" ti, ker vsiljuješ neke svoje jajce...
mešaš ISSF oz. CISM za 300m (standardna puška 1500gramov) in ostale pri katerih so prožilci prosti stran 18...
[url="http://www.strelska-zveza.si/DOC/Pravilniki/ISSF_2009_RifleRules.pdf"]http://www.strelska-zveza.si/DOC/Pravil ... eRules.pdf[/url]
adijo si...
Odgovori
#28
A je blo to tako težko morda pastat ob prvem postu na temo prožilcev?


Se pravi vse omejitve prožilca stran iz pravil razen za vojaško puško kjer je tovarniško pri open pa tudi stran!

Aja da še dodam, glede nato, da je brez omejitev bom eksplicitno dodal, da je naprožilo tudi dovoljeno!
Odgovori
#29
serbus, očitno si pri vsem tem pisanju spregledal moj post, ki je spodaj ampak nič zato.
[url="http://www.strelec.si/forum/viewtopic.php?f=52&t=6171#p36738"]viewtopic.php?f=52&t=6171#p36738[/url]
ja, naprožila lahko dovoliš, da izenačiš "silo potega" [img]{SMILIES_PATH}/extra_az.gif[/img] .
Odgovori
#30
Ja sem ja...se opravičujem da.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)