Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trenerji za trap in skeet
#1
"pull123" Napisal:...predlagam ti da se o temu posvetuješ s svojim strokovnim trenerjem, nikoli z trgovcem. Lep pozdrav Vlado

[img]{SMILIES_PATH}/eusa_think.gif[/img] a v šibri sploh obstajajo kakšni strokovni trenerji (takšni z ustreznimi licencami, in z klubsko/zvezno funkcijo kvalitetnega predajanja informacij mlajšim, oz. zainteresiranim in začetnikom,...), ali je pot bolj podobna učenju na lastnih izkušnjah in opazovanju boljših/izkušenejših "v akciji", razni "trenerji/inštruktorji"... pa samo kasirajo za naziv...?

Glede na lastne izkušnje bi nekako se skoraj moral strinjat z tabo, da so trgovci v večini (svetle izjeme [img]{SMILIES_PATH}/eusa_dance.gif[/img] ) preslabo informirani o namembnosti in uporabnosti strokovne opreme, ki jo prodajajo, ampak mislim, da kvaliteto trgovca lahko spoznaš šele po posvetovanju z njim. Logično je, da ti bo ponudil tisto, kar zastopa ali prodaja, še lepše je, če ti lahko ponudi to, kar rabiš. [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] K takšnemu se boš zagotovo vrnil in tudi priporočal ga boš naprej! Nekateri trgovci te bodo tudi napotili k ustrezni konkurenci, če bodo videli, da oba vesta, o čem govorita in je očitno, da ti konkretni trgovec ne more nuditi ustrezne usluge... V večini so pa res "samo trgovci" in je njihova strokovnost svetovalnega servisa na precej nizkem nivoju.
Odgovori
#2
Obstajajo http://http://www.strelci.lo...jena-zelja
Odgovori
#3
Ta tečaj poznam, ker sem se ga skoraj udeležil (skoraj zato, ker mi šef ni dal prosto na termine predavanj). Se ga je pa udeležilo kar nekaj mojih prijateljev, katere sem obvestil o tečaju. Je pa sicer zgolj osnovni tečaj in je zajemal vse zvrsti strelstva, ki spadajo pod OKS (tudi lokostrelstvo,...). Kot mi je dejal eden izmed udeležencev, so šibro zgolj "omenili". Torej so pridobili neke nazive in praktične izkušnje s strani profesionalcev (predvsem iz smeri MK in zračno dolgocevno orožje - kar je tudi najbolj razširjeno in promovirano s strani SZS).

Na koncu so streljali (kao praktični prikaz z ekshibicijskim tekmovanjem) iz vsake zvrsti prisotnih udeležencev nekaj (malo preciznjaka z zračnim in malo IDPAja - ki sicer ne spada med OKS, vendar je "preciznjakarje" zanimala tudi "dinamika"...). No menda so vsepovsod zmagali dinamičarji...

Se pravi - to je torej vrh, oz. max., kar lahko pri šibri dobiš pod tem pojmom "strokovni trener" v SLO (z izjemo verjetno kakšnega Mačka, venar je trenutno sam aktiven tekmovalec, pa za inštruiranje verjetno nima časa)?
Odgovori
#4
pmarijan, se strinjam kar si napisal. Dejansko delamo generalno napako že na začetku pri lovskih pripravnikih ali pa pri športnem strelstvu z kadeti začetniki Programi in predavanja na to temo katero obdelujemo so izredno skopa, večina predavateljev pa na opremo , da ne govorim o balistiki ne daje veliko. Tudi sami izpiti teh pripravnikov iz tega predmeta so drugorazredni. Tako kot imamo pri športnem strelstvu, inštruktorje, trenerje praktično v vseh disciplinah, sem predlagal da vsi strelski referenti v LD opravijo vsaj tečaj za inštruktorja lovskega strelstva, pa bi bila slika takoj drugačna.
Odgovori
#5
pmarijan, še na temo o trenerjih. Z Mačkom si nebi veliko pomagal, kljub temu da je vrhunski strelec po rezulatih v disciplini trap. Je pa njegov oče zelo dober in strokoven trener, tudi z veliko uspehi. V pomurju z temi kadri nimajo problemov, zato se to pozna tudi pri velikem številu kvalitetnih tekmovalcev iz tistega konca. V Sloveniji imamo kar nekaj dobrih strokovnih trenerjev, tako da ni problem treniranja, problem je pri pristopu, posebej mladih. Je pa tu tudi finančna plat te discipline.
Kvalitetnih strelišč pa imaš po celi Sloveniji kar precej. Lep pozdrav Vlado Keber st.
Odgovori
#6
V sloveniji NI kvalitetnih trenerjev in jih nikoli nebo,vsak ki kaj ve drzi to zase drugim pa prodaja prazne buce.Ko sem bil se mladinec so nas skozi pocitnice zbrali na kup,spomnem se da je prisla zenska iz italije svetovna prvakinja (po rodu slovenka) in nas je trenirala in zenska seveda ker jo je takrat placala strelska zveza nas je nekaj naucila.V poznejsih letih je bil v Pragerskem mislim da ukrajinec ki je tudi vedel zakaj se gre.Seveda je te instruktorje nekdo placal.
Kar se tice pa slovencev je pa zelo bogo po vecini (smo se samouki) in poslusamo na tekmah "se en spricer pol pa bo slo" ali pa "samo z jezo v njega" in podobna sranja.
Je pa drugo dejstvo da ce imas instruktorja rabis en šleper municije ker drugace je brezveze,kar si pa vecina nas nemore privosciti.
Odgovori
#7
Grajski lep pozdrav, deloma se strinjam s tabo, nekaj pa tudi ne. Moram ti povedati da je Zdenka, gospa iz italije,ki jo omenjaš. bila preden se je poročila v Italijo moja mladinka in članica našega strelskega društva. Pozneje je bila članica društva iz mesta Lunatto, če si bil na tem strelišču je fantastično, slično kot v Pragerskem in je prišla v svoji karijeri do članice italijanske ženske reprezentance. Vsled vsega njena kvaliteta treniranja in tekmovanja ni sporna. Tudi sama tehnika streljanja naših slovenskih športnih strelcev je bližja Italijanski tehniki. Sled tega se popolnoma strinjam s tabo, ko so privlekli v Slovenijo ruskega trenerja so zajebali še tisto kar je bilo dobrega pri naših mladcih in tudi nekaterih starejših strecih, ki so poskušali sprejeti rusko tehniko. Že sam položaj držanja puške v startnem položaju, z dvignjeno cevjo v drugo cono gledanja mi ni bil blizu, da ne govorim o sami drži telesa. O samih slovenskih trenerjih pa, imamo jih kar nekaj in to zelo kvalitetnih, samo poiskati jih je treba. Ne vem iz katerega konca si in kako daleč si zagrezno med trapaši. Moram ti povedati da sem v svojih cajtih zagnal v luft skoraj grunt, če sem hotel držati stik z vrhom. Če se športno ukvarjaš s to disciplino siher veš koliko je ura. Prijetno kramljanje. Vlado
Odgovori
#8
sej se strinjam z tabo skoraj vse,razen o kvalitetnih trenerjih mam osebno drugacno mnenje.Zame je kvaliteten trener tisti ki me bo vodil od osnov do izbire orozja skozi treniranje oz. postopke treningov do zeljenega rezultata.To je zame odlicen trener,ki ga pa zal tukaj v posavju ni.....Tudi sam sem zavozil ze kaksen kamion municije preden sem sam dojel da bo treba pusko zamenjat glede na mojo konfiguracijo telesa.Zato tudi marsikomu pravim da recimo turska puska (res da je nova) ni primerljiva z starejso beretto ali browningom.....Kar jih pa vecina ne zastopi.Sam imam ta problem da imam malo dalsi vrat,zato si nekako zvit oz. v nelagodnem polozaju.Resitev je bila kot opcija beretta 682EX ki ima dvignjeno sino (kupil sem jo po cisti bedariji zato ker se mi je trasansko dopadla) in imel sreco da sem zadel v polno.Sploh to opazam sedaj ko gremo na kaksno lovsko tekmo ko gledam poglede (glej ga sminkerja ko se preserava)in poslusam razne teorije zakaj je temu tako.Med sportnimi strelci je malo bolse pa vendar neznajo pojasnati zakaj imajo nekatere puske visje sine kot druge,in recimo za kaksne strele oz na kaksnih razdaljah so optimalni kaksni coki itd itd......sicer je to res da se teh stvari netice nekako frisnih strelcev ampak mene te stvari zanimajo oz. sem ze toliko dalec "pregural" da se me to tudi malo tice.
In dokler mi to nezna nekdo strokovno razlozit zame ni neki trener.
Odgovori
#9
Če ti ta puška paše si zadel tombolo in kar uživaj v rezultatih katere dosegaš. Sam ugotavljaš, kar pa je osnova pri izbiri, zelo na kratko, kopito gre k glavi, nikoli obratno. Lako ti zelo strokovno razložim zakaj visoka šina ali nastavljivo kopito, če se bova kdaj srečala lahko premlejeva to zadevo. Si pa zase to zadevo galantno in pravilno rešil. Kar zadeva trenerjev, zame strokovnih trenejev, omenjaš da si doma v posavju, verjetno hodiš na treninge v Kunšperk, kjer imaš idealne pogoje, in če še imaš interes da izveš kaj pametnega o najini temi in se pustiš trenirati, se poveži z Janezom Šekoranjo, zagotavljam ti da je na vašem koncu vrhunski trener in je škoda da ni odprl šolo streljanja v Kunšperku. Oba sva bila v naših dobrih časih, poleg Zadnikarja, Ježa, Dimica, Rožmarina, dolgoletna strelca Olimpije; pozneje trenerja. Janez je svojega sina ravno s tako puško, visoka šina, spravil v sam državni vrh. Na začetku svoje Trap karijere sem uporabljal FN BROWNING - 3/4- 1 in tudi vsi moji kolegi v klubu, pozneje nas je večina prešaltala na BERETO SO4, 3/4 - 1 .
Odgovori
#10
Poznam Šekoranjo z njegovim sinom sva bila skupaj mladinca,in dosti trenirala skupaj......Janez mislim da ni vec aktiven ravno tako sin,skoda....
Odgovori
#11
Če boš želel odgovor na kakšno nejasno vprašanje bom z veseljem prispeval. Lp
Odgovori
#12
"pull123" Napisal:... Na začetku svoje Trap karijere sem uporabljal FN BROWNING - 3/4- 1 in tudi vsi moji kolegi v klubu, pozneje nas je večina prešaltala na BERETO SO4, 3/4 - 1 .

Ker tudi sam spremljam, oz. zaenkrat še samo opazujem trap, pa bi si nekoč rad kupil eno puško (cilj je zgolj streljanje glinastih g. za sprostitev/zabavo), me zanima, zakaj ravno ta kombinacija izbire čokov - polni + 3/4 (glede na to, da je teh kombinacij kar nekaj - recimo 1+1/2, ali 1/4+3/4,...), in seveda mi je jasno, čemu so čoki namenjeni, vendar zakaj bi bila ravno ta kombinacija idealna). Enojni prožilni, ejektorji, dolžina cevi, to mi je tudi že jasno (upam). Želja je nastavljiva ličnica, vendar to kar pošteno podraži nakup, [img]{SMILIES_PATH}/icon_cry.gif[/img] tako da sedaj še tukaj nisem odločen. Tudi teh blokov, oz. sistemov zaklepanj je kar nekaj, tako da tudi ta del še moram preštudirat... [img]{SMILIES_PATH}/icon_redface.gif[/img]
Odgovori
#13
"pmarijan" Napisal:
"pull123" Napisal:... Na začetku svoje Trap karijere sem uporabljal FN BROWNING - 3/4- 1 in tudi vsi moji kolegi v klubu, pozneje nas je večina prešaltala na BERETO SO4, 3/4 - 1 .

Ker tudi sam spremljam, oz. zaenkrat še samo opazujem trap, pa bi si nekoč rad kupil eno puško (cilj je zgolj streljanje glinastih g. za sprostitev/zabavo), me zanima, zakaj ravno ta kombinacija izbire čokov - polni + 3/4 (glede na to, da je teh kombinacij kar nekaj - recimo 1+1/2, ali 1/4+3/4,...), in seveda mi je jasno, čemu so čoki namenjeni, vendar zakaj bi bila ravno ta kombinacija idealna). Enojni prožilni, ejektorji, dolžina cevi, to mi je tudi že jasno (upam). Želja je nastavljiva ličnica, vendar to kar pošteno podraži nakup, [img]{SMILIES_PATH}/icon_cry.gif[/img] tako da sedaj še tukaj nisem odločen. Tudi teh blokov, oz. sistemov zaklepanj je kar nekaj, tako da tudi ta del še moram preštudirat... [img]{SMILIES_PATH}/icon_redface.gif[/img]

Večji čoki zaradi tega, ker je posip bolj enakomeren na večji razdalji. Ker pri malo čokiranih ceveh se lahko zgodi, da se ti lahko zaradi velikega neanakomernega snopa golob izmuzne med snopom šiber. Sploh če so golobi trši in rabijo zadetek več šiber da se razletijo. 1+ 1/2 bi še bilo sprejemljivo vendar za tiste res hitre strelce, ki ujamejo goloba zelo hitro po izletu. Govorim seveda za olimpijska strelišča. Za lovska je lahko 3/4+1/2 čisto dovolj, če so bolj počasna. Ko si bom nudil naslednjo trap puško, bo sigurno imela zaradi tega izmenljive čoke.
Odgovori
#14
Ma po moje ima vecjo vlogo kot coki sam naboj...Saj z nekatirimi je posip katastrofalen pri drugih spet prevec skupaj....eni si dajo cevi izdelat za prav dolocen naboj.Italjani delajo vse za eure,jih ima kar nekaj izdelanih cevi za dolocen naboj.Coki so pa tako tako meni osebno se zdi da je vseeno kateri cok imam notri...
Odgovori
#15
[img]{SMILIES_PATH}/eusa_think.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_shifty.gif[/img]

če torej iz teh dveh popolnoma nasprotujočih se mnenj potegnem neko sredino, bi nekako tako lahko zaključil:

- kupiti moram torej puško z izmenljivimi se čoki in potem za tisto konkretno strelišče (kjer bom največ streljal) najti ustrezno kombinacijo čokov in municije z "tapravim" posipom...

Brez kar nekaj testiranja očitno zopet ne bo šlo... [img]{SMILIES_PATH}/eusa_doh.gif[/img]
Odgovori
#16
mah pmarjan za nas je vseeno itak smo po vecini amaterji tako da.....je pa nekako tako kot pri risanicah ni vsak naboj za vsako cev tudi pri sibraj je podobna zgodba.......zakaj pa mislis da stane eden naboj 17centov drugi pa 26centov..... ne brezveze.... [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)