Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liga HotRange precision 2013
#61
Sem se nekako hotel zadržati in preskočiti to temo, vendar mi ni uspelo [img]{SMILIES_PATH}/icon_eek.gif[/img] . Sam menim, da je pod pogoji, ki so za polavtomat dani bolje ukiniti to disciplino. Mislim, da je za to disciplino zelo veliko zanimanje zato bi se organizatorji morali potruditi in disciplino narediti karateristikam polavtomatske puške primerno. Se pravi časovno omejeno 10 strelov, kleče ali stoje, oz. oboje, odprti merki. ...ne pa da ga flancamo z optiko, enostrelko,.... [img]{SMILIES_PATH}/eusa_naughty.gif[/img] Vsa pohvala pa organizatorju, da je uspel najdit nišo na strelski sceni. Glede varnosti pa bi bilo treba praktično prikazati vsem tekmovalcem, kaj je dovoljeno in kaj ne. Vsako odstopanje pa sankcionirat z dq-jem.
Odgovori
#62
Tudi sam sem najprej nameraval spustiti komentarje ampak smer v katero zavija tole, je neumna in kot pravi cenjeni kolega Mato, podcenjujoča do ostalih strelcev. V isti koš mečete mehanske in optične (!) merke o čemer nima smisla izgubljati besed. V isti koš mečete pozicije stoje in kleče, ki sta kot noč in dan že za iskušene ISSF strelce, kaj šele za 99.9% rekreativnih strelcev. Biser vsega pa je polnjenje PAP puške z enim nabojem. Smisel PAP je ravno v tem da imaš naboje v nabojniku. Varnost... vsak, ki ima svoje orožje, ima tudi poravljen izpit o varnem ravnanju z orožjem, zato je od njega pričakovati da bo vedel kaj in kako ravnati z napolnjenim orožjem. In ker streljamo polavtomatske pištole stoje, bomo po novem tudi te polnili pred vsakim strelom z enim nabojem? Kar se tiče PAP disciplin, le-te obstajajo recimo na Camp Perry, kjer streljajo stoje, kleče in leže in vmes tudi s časovno omejitvijo. Res je da tudi tam disciplino 600yd leže polnejo posamezno, vendar zato ker so naboji predolgi za nabojnik...

ekipa, lepo prosim, ideje imate dobre, zdaj pa pokažite še malo zdrave kmečke pameti - ZKP ™. Prirejate tekmo z 18!!! disciplinami, ene take, druge drugačne, vse skupaj pa je razen železnega repertoarja kratkih in dolgih cevi precej novo tako za org. kot tekmovalce. Ker stvari same od sebe ne težijo k boljši urejenosti, se bo to lahko kaj hitro sprevrglo v strelski piknik, kakršnega na tem forumu dostikrat očita/mo/jo znanemu organizatorju.
Odgovori
#63
Se strinjam z zgoraj napisanim "navodilom" za začetnike, ki ga je napisal 357. Drugače se s puško sploh ne strelja, ko si enkrat začel s streljanjem. No, razen če moraš odpraviti zastoj (dvignjena roka, opozoriš sodnika in takrat posebej pazita oba) ALI, če te prime na stranišče ali imaš neodložljiv telefonski klic [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] .

Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#64
Pozdravljeni in še enkrat hvala za komentarje, še posebej tistim, ki pravite, da ste se jih imeli namen vzdržati.
K komentiranju vas pozivam iz preprostega razloga, ker iščem rešitev. Rešitev, ki bi bila po meri strelcev, tako tistih s kilometrino, kot tudi tistih, ki se bodo včlanili v strelsko društvo teden dni pred prvim krogom, ter brez izkušenj, brez izpita o varnem rokovanju z orožjem in s puško od najboljšega prijatelja, seveda pod njegovim budnim očesom nastopili na tekmovanju. Če želimo prispevati k povečanju baze strelcev, so prav ti strelci tisti, ki jih bomo še posebej veseli (v naprej se opravičujem, če sem z zadnjim stavkom še koga užalil!).

Prav tako se posebej opravičujem vsem, ki me zaradi prehitrega pisanja in omejenega izraznega potenciala niso razumeli, da se varnostni problemi začnejo pri najšibkejšem členu, torej novincu. Organizatorja ne skrbijo izkušeni strelci z opravljenim izpitom. Vsi ki me poznate veste, da sem relativno nov v tem športu kot tudi na forumu. Sem tako nov, da se še jasno spominjam svojega prvega srečanja z PA puško na Bilah, kjer je skoraj točno pred tremi leti za menoj nekdo vpil »PRST!!!« in »SMEEER!!!«

Skratka, iščemo kompromis med željami izkušenih strelcev (in sponzorjev), varnostnimi vprašanji v zvezi z novinci in pogoji, ki jih ponuja strelišče.
Najlepša hvala za opis opreme za streljanje v stoječem in klečečem položaju. Prav tako mi je vse bolj všeč ideja o dvojnem položaju… Pričakujem opis, kako bi po vaše moralo izgledati strelsko mesto za PA puško, dvojni položaj, kjer bi bilo mogoče preprosto in varno odložiti napolnjeno orožje.
Odgovori
#65
POZDRAVLJENI

Oglašam se kot član komisije za pravila in H.R.L.Pravila ,ki so sporna za streljanje z PAP smo napisali zaradi dogodkov
in nepravilnosti na mnogih streljanjih v zadnjem času.Ne bom omenjal organizatorje tekmovanj,ker se taki dogodki lahko pripetijo tudi na najboljših tekmovanjih.Da bi take nepravilnosti preprečili ni dovolj zagroziti z kaznijo,ampak
postaviti taka pravila,ki preprečujejo,da bi se to lahko zgodilo.
Sam sem tekmoval z PAP večkrat/več let/in sem za natančnost vedno polnil z enim nabojem.Ko je bil čas omejen pa smo
vsi streljali PA.

Pozivam pa vse ,da dajo predloge,kakšno naj bo strelsko mesto za streljanje z PAP.Mesto bo na isti strelski liniji kot
druge discipline.Če bomo postavili stene,koliko naj bodo narazen.Strelja se lahko kleče ali stoje.Ali naj limitiramo število nabojev.Komande bodo morale biti seveda drugačne-kakšne?Opravka bomo imeli tudi z popolnimi začetniki.Odlaganje
puške je po mojem najbolje na tleh/prehod iz stoje v kleče-miza/.Hvala za Vaše predloge.

LP Boro
[img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
Odgovori
#66
Moja PAP meče prazne tulce desno naprej - nemoteče za ostale tekmovalce, če odmislimo dim, ki ga nese kamor veter piha. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
V položaju stoje in kleče zelo prav pridejo ravna tla. "Počivanje" s puško sem že opisal. Če ni druge možnosti je, med menjavo položaja, ( prazno ) puško najbolje poleči na tla.
Tudi jaz sem ( nekoč ) streljal "klasičen" in "hitrostni" preciznjak v trojnem položaju. Pri klasičnem streljanju tako ali tako obstaja pravilo enega naboja. Marsikdo ni niti pomislil, da bi napolnil orožje z več naboji, ker so imeli pobrušeno proženje in so morali zelo nežno zapirati zaklep. Proženje je moralo držati najmanj 1,5 kg in glede pravil tu ni bilo nič spornega. Za tekmo v hitrostnem streljanju je bilo treba zamenjati orožje ali pa prožilni mehanizem.
Izkoristil bom prostor in omenil nepravilen pristop več ali manj vseh organizatorjev. Zakaj "silite" začetnike na tekmo brez, da bi jim predhodno omogočili nekaj treningov teorije in prakse? Je že res, da se na tekmah kališ, a osnov rokovanja z orožjem, streljanja in obnašanja na tekmovanju, se je treba naučit na treningih...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#67
Simpl, strelsko mesto (raje ne pregrajeno zaradi preglednosti) na strelskem mestu označena številka strelskega mesta (izmeti tulcev boh pomagaj so pač kakršni so, če bo številčno preveč prijavljenih pač več mest, kjer se prvo strelsko mesto žreba (edino brez deževanja tulcev) varna smer je v smeri tarč +- vsesplošen varnostni kot kot pri drugih disciplinah, počiva se tako, da se puška vedno odloži na tla/mizo ZAVAROVANA... Vse druge mahinacije, ki niso povezane z izvedbo streljanja (se pravi odpravljanje zastoja, polnjenje, praznenjenje, štimanje merkov ipd) in/ali smer zaide izven varne smeri se sankcionira z brezpogojno diskvalifikacijo z navedbo vzroka.

Glede na tipe puške vam garantiram, da je čaranje z enim nabojem v zaklepišče pri nekaterih puškah/magazinih dosti bolj nerodno in nevarno kot pa streljanje 10 komadov iz nabojnika. Če kaj vas prosim pri tej ligi je da se dosledno izvajajo diskvalifikacije oz. predpisane kazni za "proceduralne" napake in to je to. Vse ostalo je ali dlakocepljenje in delanje problemov kjer jih ni ali pa povsem odveč za korektno izvedbo neke discipline in bo šel čas/trud/denar v nič.
Odgovori
#68
Streljanje s PAP super disciplina.
Kleče in stoje v isti kategoriji totalno brez veze.
Vse možne namerilne naprave v isti kategoriji še bolj brez veze.
Polnjenje PAP z enim nabojem, zaradi odlaganja orožja malo brez veze.
Potemtakem bi morali vse PA pištole obvezno polniti posamično, ker jih
med streljanjem večkrat odložimo na mizo in so zaradi krajše cevi bolj
dovzetne za krivo smer. In v tej disciplini je na vseh tekmah največ novincev.
Kako pa boste preprečili nekoga, ki bo napolnil puško z enim nabojem in
jo bo polno odložil, preden je ustrelil, ker ga je zasrbel nos?
Odgovori
#69
Ker smo omenjali začetnike; po mojih izkušnjah je za začetnika že dovolj velik izziv streljati leže s prednjim naslonom, kot pa stoje/kleče. To kar je predlagano je nekaj kar nas večina, ki nismo bili v ISSF šoli, ali pa nismo stara garda, ki je streljala trostav, nima pojma. Da pa ne bomo samo kritizirali predlagam v razmislek:
- PAP puške, z mehanskimi merki, predpisano min.težo proženja. Polniš 10 nabojev naenkrat. Dovoljeni jopič/jermen/rokavica.
- 1.serija se strelja stoje. 10 strelov v 10 minutah
- 2. serija se strelja sede/kleče. 10 strelov v 60 sekundah.
- najboljših X strelcev strelja leže, brez naslona 10 strelov v 10 minutah za finale. (X je lahko najboljših X ali pa vsi na liniji... po presoji org.)

Puške se prenaša in premika z odprtim zaklepom in rumenim indikatorjem, ki jih lahko priskrbi (in proda seveda) org.
Odgovori
#70
Hvala za mnenja in predloge.
Komisija intenzivno dela na rešitvah, ki bi zadovoljila tako strelce kot varnostne izzive. Nagibamo se v naslednjo smer:
-PA puška, open, dvojni položaj, 10 strelov stoje + 10 strelov kleče;
-Polnjenje okvirja do 10 nabojev;
-Strelsko mesto ima odlagalno klop s strani, desno od strelca, morda tudi stojalo za naslon med počivanjem;
-Odlaganje orožja z vloženim nabojnikom samo na stransko klop in v varni smeri z obvezno vključeno varovalko (ki mora na odloženem orožju biti vidna) ali brez vloženega nabojnika z vstavljeno varnostno zastavico;
-Odloženo orožje brez vključene varovalke ali zastavice je DQ;

Hitrostrelni načini, kot sem že povedal, ne pridejo v poštev, ker tak način streljanja moti ostale precizne strelce, ki bodo streljali v neposredni bližini.

Opazil sem negodovanje, češ da mešamo odprte merke in optiko. Od vsega začetka je ta disciplina razpisana kot »open«. Za tiste ki ne vedo, to pomeni, da na puški lahko uporabite kakršna koli tehnična pomagala, vključno z laserji, radarji, žiroskopskimi stabilizatorji, detektorji tektonike in ionizatorji atmosfere pred izstrelkom. Edina omejitev glede tehničnih pomagal je, da morajo biti legalna in da jih ne smete uporabiti kot pomoč pri naslanjanju orožja drugače, kot na dele telesa.
Odgovori
#71
Uf.

Za las prehitel, sem mislil že malčk negodovat saj sem merke za svojo prvo pušo pred kratkim ravno prodal.
Za varnost ta pravila kar lepo stojijo, ko je prekinitev streljanja bi dodal da mora biti zaklep odprt (seveda če je orožje še na strelni liniji in je pavza med serijami). Ko pa strelec zapušča strelsko mesto pa ni ustrezne futrole za orožje je pa zastavica obvezna. Se jih da narediti doma praktično zastonj. Mi je to pokazal strelec na dinamični tekmi. Vzameš kos rumene plastike in ob kraju narediš luknjo skozi katero daš daljšo vezico in jo do konca zategneš potem pa enostavno vstaviš v ležišče.

LP
P.S. To leto prvič strelam pušo, upam da gre to skoz.
Odgovori
#72
Wildcat, mislim da bo to prava kombinacija. Z vsemi predlogi se strinjam. [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
administrator / Strelec.si
Odgovori
#73
Ojla!

Tudi meni je sedaj O.K. [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] . Edino omejite še čas. Predlagam podobno kot Kristian, kar NI hitrostrelno:
- po znaku sodnika: nastrelitev orožja (proba; stoje ali kleče) - 5 minut
- po znaku sodnika: stoje 10 strelov - 5 minut (zadnjo minuto napove, zadnje 3 sekunde piska)
- polnjenje okvirjev in sprememba položaja v kleče - 5 minut (brez probe, ker ni potrebna)
- po znaku sodnika: kleče 10 strelov - 5 minut (zadnjo minuto napove, zadnje 3 sekunde piska)

Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#74
Kar nekaj stvari ne razumem:
- Kaj pomeni "open" sem vprašal v prvem postu. Koliko prednosti ima optika pred odprtimi, skoraj fiksnimi merki, mi ni treba razlagati...
- Da se za izvajanje dveh najtežjih strelskih položajev, največ energije porabi za pisanje varnega rokovanja med odlaganjem orožja. Naj vam malo olajšam in povem nekaj, kar bi moralo biti že zdavnaj vsem jasno. Preden se orožje odloži ( kar pomeni, da se ga fizično več ne dotikaš ), se ga mora izprazniti in odložiti tako, da je viden odprt zaklep. Kako praktično izgleda "počivanje", sem že napisal in bom napisal še enkrat. Pri počivanju med enim in drugim strelom gre le za sprostitev ( tudi za ogled zadetka skozi spektiv ) in se orožje pri stoje spusti na stojalo ali pult le s prvim delom in kopito ostane v rami. Lahko se ga vzame tudi iz rame, a se ga vedno drži vsaj z eno roko in z vidno umaknjenim prstom s sprožilca. V kleče se kopito da na ramo ali pa pomakne do tal. V vseh primerih mora biti cev usmerjana proti tarčam. Pri enostrelnih in repetirnih puškah je v času počivanja priporočljivo dvigniti ročico zaklepa. Ker se tega pri PAP menda ne da naredit, bi prav prišla varovalka. Po končanem streljanju mora sodnik pregledati ali je orožje izpraznjeno in dovoliti tekmovalcem odhod s strelske linije. Orožje daš v futrolo ( zapreš v embalažo ), v kateri si orožje prinesel na linijo in ne rabiš nobene druge šare...
- Zakaj oba položaja, poleg streljanja z jermenom leže, štejeta kot težka? Tukaj strelec doživlja trenutke resnice, ki pri raznih naslonih in dvoročnem streljanju, niso prisotni...Brez treninga postane nastop na tekmi zelo "boleč" - mislim tudi na rezultat.
- Če bi bile na sporedu v vsakem položaju po 4 serije petih strelov ( recimo stoje 120 in kleče 90 sekund ), bi za kompletno izvajanje porabili manj kot pol ure, pri dveh serijah za vsak položaj, pa še nekaj manj. Pri eni ali drugi kombinaciji lahko ostali tekmovalci počakajo, da ne bi bili moteči ali pa se to disciplino izvede na koncu tekmovanja. Tudi zaradi odlaganja orožja ne bi bilo nobenih problemov, ker bi jo tekmovalec ( ko bi na ukaz napolnil puško ) imel vedno v rami in streljal - ni časa afne guncat. Pet nabojev zato, ker verjetno nimajo vse puške prostora za več nabojev in lahko mi verjamete, da je ustreliti ( beri: zadeti ) deset strelov hitrostno kar naporno.

Kakor koli se boste odločili, naredite najprej "štih probo", na kateri boste seznanili ( s teorijo in prakso ) vse, ki bi želeli tekmovati.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#75
K vsemu moram dodati še to, da je v položaju kleče velika možnost poškodbe kolena. Paziti je treba na pravilen položaj z obvezno uporabo strelske blazine ( pouštra ). Nam, ki smo že malo v letih in imamo že dovolj ali preveč vode v kolenih, se ta položaj odsvetuje. Če se ga že lotimo ( velja za vse ), ni odveč nekaj minut ogrevanja in ko se med streljanjem začuti prve bolečine, si takoj vzamemo čas za počitek in zavzamemo k temu primeren položaj. Kako to izgleda, pa naj napiše kdo iz komisije... [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#76
"Štih proba" z uro v roki je vedno najboljši način. Pa ne jo izvajat na tekmi, ampak z nekaj strelci/sodniki/organizatorji po v naprej določeni/dogovorjeni proceduri, vključno s prihodom na strelsko mesto. Manj izkušen kot je "preizkusni" strelec, boljše je.

Kar se tiče spektiva in opazovanja zadetkov, bi bil lahko "omejen" na čas probe in čas med menjavo strelskega položaja, vem, da bi imeli strelci z optikami pri tem prednost, a tako pač je. Kar se tiče rezervnega nabojnika in/ali omejene kapacitete le tega na, recimo, zgolj pet nabojev - odložiš orožje na način kot ga je navedel 357, dopolniš s petimi naboji, vzameš orožje in nadaljuješ s streljanjem. Ker naj bi strelec svoje orožje dobro poznal (vsaj rokovanje z njim, za kar ne potrebuje streljanja in se tega lahko "priuči" doma), bo to pač časovni hendikep, katerega se da premagati oz. kompenzirati z malce hitrejšim streljanjem. Ali je to "fer" ali ne, je po mojem brezpredmetno, ker tudi ne bo fer, da bo nekdo streljal s puško za 3.000 ojrov in z 20" match cevjo, drugi pa z vojaškim polavtomatom s 16" nagriženo cevjo. In tudi, če bosta dva tekmovalca s podobno puško z nabojnikom na 5 nabojev, si bo lahko en omislil dodatni nabojnik, drugemu pa se bo nakup takega nabojnika "fržmagal". Bo pač streljal hitreje, dopolnil nabojnik in se režal prvemu, ker ga bo na kaki tekmi "nascal".

Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#77
"b Napisal:Ali je to "fer" ali ne, je po mojem brezpredmetno, ker tudi ne bo fer, da bo nekdo streljal s puško za 3.000 ojrov in z 20" match cevjo, drugi pa z vojaškim polavtomatom s 16" nagriženo cevjo. In tudi, če bosta dva tekmovalca s podobno puško z nabojnikom na 5 nabojev, si bo lahko en omislil dodatni nabojnik, drugemu pa se bo nakup takega nabojnika "fržmagal". Bo pač streljal hitreje, dopolnil nabojnik in se režal prvemu, ker ga bo na kaki tekmi "nascal".

Pač, tisti, ki imamo CZ 858 in podobno "šaro" nima smisla, da hodimo na take tekme. (čeprav sem si lahko privoščil tri nabojnike, tisti s puško in optiko za 3K eur pa ne zbere za dodaten nabojnik [img]{SMILIES_PATH}/icon_rolleyes.gif[/img] )

When money talk...

Kaj pa vem, če se želi doseči množičnost (ali vsaj večanje baze tekmovalcev) je potrebno imeti vedno neko vhodno kategorijo s standardnim orožjem (za malo denarja) in preprostim načinom tekmovanja.
lp Melly
Odgovori
#78
"Me Napisal:Kaj pa vem, če se želi doseči množičnost (ali vsaj večanje baze tekmovalcev) je potrebno imeti vedno neko vhodno kategorijo s standardnim orožjem (za malo denarja) in preprostim načinom tekmovanja.

malce pogrešam kategorijo za "mauzer mafijo" in ostale lastnike starih pušk. Recimo 100m, brez naslona, 20 strelov. Predpisana minimalna teža proženja. Mauzerji, mosini, schmidt-rubini, enfieldi, etc. skratka (poceni) stara šara. Če je že osemnajst kategorij, bo pa menda ja še plac za devetnajsto. Pa ni vrag da ne bomo najdli še dvajseto... [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Odgovori
#79
"Me Napisal:Kaj pa vem, če se želi doseči množičnost (ali vsaj večanje baze tekmovalcev) je potrebno imeti vedno neko vhodno kategorijo s standardnim orožjem (za malo denarja) in preprostim načinom tekmovanja.
No, to se strinjam in z mauzer-mafijo od Kristiana tudi. Pa na isto vižo, kot sem napisal zgoraj. Stoje in kleče, pa malo hitreje kot snajperisti. Tako kot so verjetno pokali med vojno (med ofenzivo, ko je municija bila, ne takrat, ko so šparali vsak patron [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] ).

Ajd!
Don't hit at all if it is honorably possible to avoid hitting... but never hit soft!
(T. Roosevelt)
Odgovori
#80
"b Napisal:med ofenzivo, ko je municija bila...

verjeli ali ne, takrat je bila Schmidt Rubin najbolj zaželjena puška... [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)