Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liga HotRange precision 2013
#41
"walther" Napisal:Namen spodbudi organizaturju je uspel muc bo verjetno izvedel dobre tekme kar pridite in se pomirite z najbolšimi..... [img]{SMILIES_PATH}/eusa_dance.gif[/img]

V kateri disciplini si najboljši, da začnem trenirat [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]
PROARMIS d.o.o. Trgovina za strelce in lovce 
Odgovori
#42
Pozdrav iz Milwaukeeja ob Michiganskem jezeru. Pri nas je ura pol enih zjutraj, zunaj pa osvežilnih -17. Kot vidim, je že kar nekaj neučakanih, kar me zelo veseli. Zahvaljujem se vam tudi za vzpodbudne besede in pohale, čeprav si jih še nismo zaslužili. Pripravil sem vam nekaj odgovorov na zastavljena vprašanja:

-6,5 kratna povečava v kategoriji BR Hunter je rezultat nedavno spremenjenih mednarodnih pravil za to kategorijo.
-V kategoriji Backup lahko nastopite s katerim koli katkocevnim orožem z odprtimi merki, ne glede na kaliber in način vžiga. Edina omejitev je, da dolžina orožja od začetka ročaja do konca cevi ne presega 17 cm.
-V dogovoru z upravljalcem strelišča, bomo strelska mesta za kratkocevno orožje uredili levo od objekta, in sicer 8-10 strelskih mest za razdalje 25 in 50m na poligonu za streljenja na bežečega merjasca in 2-3 strelski mesti za razdaljo 100m na cesti med obemi strelišči.

Prav tako razmišljamo, da bi uvedli še eno strelsko disciplino in sicer PA puška s centralnim vžigom, 100m open, stoječi položaj brez naslona, tarča ISSF fi 50.

Za podporo se vam še enkrat zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Jurij Cigler-Muc
Promuc-impact precision
Odgovori
#43
"wildcat" Napisal:"...Prav tako razmišljamo, da bi uvedli še eno strelsko disciplino in sicer PA puška s centralnim vžigom, 100m open, stoječi položaj brez naslona, tarča ISSF fi 50..."
"open" v tem primeru pomeni vse merilne naprave ali kaj drugega?
Se razmišlja mogoče o hitrostnem streljanju ( recimo več serij po pet strelov/deset sekund )? PAP imajo pač to možnost, da se lahko z njimi strelja nekoliko hitreje in zakaj ne bi tega izkoristili? Nekajkrat sem že omenil, da smo pred leti hitrostno streljali trojni položaj...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#44
"blaser" Napisal:Dobro napisana pravila,vendar me zanima, kje za hudiča ste v BRH klasi našli povečavo optike na max 6,5x.Zakaj ni tudi tu optika open,ali vsaj 12x, saj so tako ali tako puške omejene na 5 kg.Vem kako je bilo lani v tej klasi pa mislim,da je čisto v redu potekalo, res je pa, da so bili rezultati v hunting klasi nekajkrat celo boljši kot v BRL, pa je to šlo komu v nos! (pa to z navadnimi-serijskimi lovskimi puškami).
Povečave smo tako omejili v želji, da bi se čim bolj ujemali previlniki z mednarodnim kjer je taka povečava standard že vsaj kakih 20 let.Namen tega je seveda ,da je v Hunterju čim več pušk konkurenčnih hkrati pa se distancirajo od specialk, ki naj bi tvorile L&H varmint,puške so zaenkrat še precej dobrodušno omejene na 5kg a tu upamo da se bo pocasi zmanjšalo na 4.55 kg ,hunter klasa je pač jagrska puška ,lahka z majhno povečavo in z magazionm
Odgovori
#45
POZDRAVLJENI

Vsem zainteresiranim sporočamo,da bodo sodniški seminarji za sodnike ASZS,ki bodo sodili na Ligi Hot Range precision 2013,v četrtek 14.02.2013 in 7.03.2013 ob 17.00 v prostorih Pro Guns Custom-a na Brnčičevi 29 v industrijski coni Črnuče.Po končanem seminarju in praktičnem delu/obvezen/bodo sodniki dobili naziv Sodnik ASZS-Natančno stereljanje.
Sodniki bodo lahko sodili na vseh tekmovanjih v natančnem streljanju pod pokroviteljstvom ASZS/BR-50,BR-100-300,ostala tekmovanja v natančnem streljanju z kratkocevnim in dolgocevnim orožjem/.

Seminar je obvezen tudi za stare sodnike,ki so že člani sodniške organizacije ASZS.Ti so oproščeni kotizacije.Novi kandidati za sodnike plačajo €5 za izkaznico,predavanja so zastonj.

Kandidati naj prinesejo pripomočke za pisanje s seboj.

Za izvedbo tako obširnega programa tekmovanj potrebujemo veliko sodnikov,ki bodo motivirani tako finančno kot
tekmovalno,zato upamo,da se bodo kandidati udeležili seminarja v velikem številu.

Za ASZS:Boro [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
Odgovori
#46
Spoštovane strelke in strelci.

Termin prvega kroga Lige HotRange precision 2013 se nezadržno približuje, vendar vas žal moramo obvestiti, da je zaradi zasedenosti strelišča, prvi krog preložen na mesec April in sicer na 20.4.2013. Celotno ligo smo zato podaljšali za en mesec, tako da bo finalno tekmovanje 12.10.2013.
Imamo pa tudi nekaj dobrih novic:
Kot že rečeno smo tekmovalnemu programu dodali še eno disciplino. Prav tako smo pravilnik uskladili s pravilnikom ASZS in podrobneje opisali nekatera pravila.

Objavljen je tudi nov popravljen in dopolnjen pravilnik, ki že vsebuje vse termine ligaških krogov. Spremembe so označene rdeče, tako da jih ne bo pretežko razbrati.

Upam da razočaranje ob prestavitvi prvega kroga ni prehudo in da se ga boste s še večjim veseljem udeležili.

S spoštovanjem,

Muc
Odgovori
#47
zdravo,
imam vprašanje pri katergoriji 100 SA, 17.(SA100)Polavtomatska puška VK, open.
kakšni merki so dovoljeni (odprti, reddot...)? jermen?
hvala in lp
Odgovori
#48
Se opravičujem za nejasno napisana pravila...

"V disciplini »100 SA« so dovoljeni vsi tipi polavtomatskih pušk s centralnim vžigom in vsemi tipi merkov. Dovoljena strelska položaja sta stoje ali kleče, kjer je orožje dovoljeno naslanjati samo na dele telesa, strelec pa lahko orožje pred vsakim strelom polni samo z enim nabojem. Omejitev ostale opreme kot so strelski jopiči, jermeni in rokavice ni."

Dovoljena je uporaba vseh tipov merkov pomeni, da lahko uporabljate tako vse mehanske, kot tudi vse optične merke.
Da omejitev ostale opreme ni pomeni, da lahko uporabljate tako strelske jopiče, kot tudi jermene in rokavice, ne smete pa uporabljati naslonov.
Odgovori
#49
"wildcat" Napisal:"...strelec pa lahko orožje pred vsakim strelom polni samo z enim nabojem..."
V čemu je smiselna uporaba PAP ( glede na delovanje orožja ) pri navedenem polnjenju, ki je ( obvezno [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] ) pri enostrelnih in zaželjeno ( po določenem pravilniku tudi obvezno ) pri repetirnih puškah? Kakšen bi bil odziv, ko bi se to zahtevalo pri polavtomatskih pištolah?
Tisti, ki so že kdaj streljali tri položaje, jim je jasno, da se da v položaju kleče, kjer se uporablja strelski jermen in strelska blazina, mnogo bolj umiriti orožje kot v stoje.
Enaka razlika je pri uporabi strelskega daljnogleda in ostalih merkov...
Upam, da ste razumeli, kaj sem hotel povedat. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#50
Naknadno sem opazil, da ni obvezno polnjenje z enim nabojem, ampak je dovoljeno - precej nejasno...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#51
Res je, pisati bi moralo "strelec mora obvezno polniti orožje pred vsakim strelom samo z enim nabojem" Za pripombo se zahvaljujem, popravek bo do prvega razpisa vnešen v zadnjo verzijo pravilnika.

Disciplina 100SA je bila dodana na željo strelcev, kot tudi sponzorjev. Omejitev enega strela je kompromis, saj je tekmovalna komisija ASZS izpostavila precizno streljanje s polavtomatsko puško iz položaja, kjer puška ni naslonjena, kot varnostno tveganje. Strelec bo v 30 minutah, kolikor traja serija, puško večkrat odložil, odlaganje repetirane polavtomatske puške z nabojem v cevi pa ni v skladu z varnostnimi standardi. Strelec ima po mnenju komisije v vsaki seriji dovolj časa da posamezno vloži naboje v orožje.
Odgovori
#52
Ma ne ga srat fantje, polavtomatska puška, ki nima naslona je varnostno tveganje a pištole boste tud predpisali da se posamično polnijo pa katero je lažje obrnit narobe?
Da o izboru kleče/stoje ne govorim pol raje napište, da se strelja kleče pa mirna bosna, ker če maš na voljo stoje ali kleče bodo samo bedaki (ali pa tisti, ki res obvladajo in se bodo delal norca iz konkurence in bodo stoje) streljali stoje?

Ta disciplina ali naj bo stoje only, kleče only ali pa dve serije ena kleče ena stoje. Kar se pa semi tiče pa je potem bedarija, dati v disciplino kategorizacijo semi če se pa fila po en. Predvidevam da je zadaj želja po disciplini z določeno vrsto orožja in ne semi kar tako potem je morda bolje definirati drugače...
Odgovori
#53
"357" Napisal:"...Upam, da ste razumeli, kaj sem hotel povedat. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]"
Hotel sem povedat, kar sem napisal že pred objavljenim pravilnikom. Še enkrat:
Dajte PAP možnost takšnega streljanja, za katerega je narejena. Omejite polnjenje na pet nabojev zaradi tega, ker nekatere nimajo večjega nabojnika in ne zato, ker jaz predlagam. Omejite čas streljanja ( tudi 60 sekund za pet strelov bi bilo izvedljivo ) brez odlaganja orožja. Kakor je predhodnik že prej omenil: le stoje, le kleče ali pa kombinacija enega in drugega. Še vedno pa ne gre skupaj optika in ostali merki.
Polnjenje z enim nabojem je klasičen preciznjak, ki se že zdaj izvaja več ali manj pri vseh organizatorjih...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#54
Se strinjam s prejšnjima postoma. Polavtomat polniti posamezno je malo za lase privlečeno, bolj samo sebi namen. Po mojem bo glede varnosti bolj poskrbljeno če se bo obračanje cevi (poleg vsega ostalega seveda) striktno sankcioniralo in najkasneje po prvem dq-ju bo varnost kot se šika. Moja 2c. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
administrator / Strelec.si
Odgovori
#55
No sem kar happy da je ta kategorija. Mam šanso da pridem z AR mal pokat.
No sem pa tukaj mnenja ki ga delim z organizatorjem, ASZS in Matotom.
Razumem da nekateri želijo da je varno in se mi zdi da je že to kar korak naprej, varne smeri cevi se mi pa tudi zdi da z to potezo bodo tudi kompletno nadzorovane.
Glede na to da je jasno da je kleče bolj stabilno naj opcija stoje kar ostane saj ko potegneš črto ne bo to igralo vloge pri končnih rezultatih.
Res je tudi da se bo potencial PAP malo zgubil ampak ampak poznam pa nekaj folka da bo to enostrelno streljanje kar onemogočilo kak kiks.
Moje mnenje je da se nekaj stvari pusti do prve tekme tako kot so (oziroma za prvo sezono).

LP
Odgovori
#56
Predvidevam oziroma sem siguren, da je v vrstah ASZS kar nekaj posameznikov, ki se zelo dobro spoznajo na orožje. Se pravi, da ločijo delovanja PAP od delovanja enostrelk in repetirk. To znanje bi morali uporabiti pri pisanju pravilnikov z namenom, da bi se izognili neredu oziroma metanju vsega orožja v isti koš. Seveda, varnost je vedno na prvem mestu, a s polnjenjem PAP z enim nabojem, ne bomo prišli do želenega cilja. Bomo izvajali tekme po zunanjem izgledu orožja ali po njihovi "sposobnosti"? Proženje na PAP se lahko predela do te mere, da ob polnjenju z enim nabojem deluje enako kot repetirka. Ko pa jo napolnimo z več naboji, »zalaja«. Je to smisel tega pravilnika?
Varna smer je določena za vsako panogo/disciplino posebej in je različna, zato je treba vse discipline poznati in jih med seboj ločiti!!
Enkrat sem že napisal, da sem pripravljen pokazati ( demonstrirati ) streljanje s PAP, z desetimi naboji v nabojniku, v času 90 do 120 sekund na položaj ( leže, stoje, kleče ), a je ostalo brez komentarja....
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#57
Še enkrat hvala za komentarje.
Poskušal bom orisati ozadje izbire discipline 100SA in varnostne dileme komisije ASZS. Osnovna ideja te discipline je ponuditi množici strelcev, ki imajo tako orožje, da ga uporabijo na drugačen način oz. jim dati dodatni izziv. Seveda bi bil hitrostrelni način zelo zanimiva izbira, vendar strelišče ne omogoča sočasne izvedbe hitrostrelnih disciplin na način, ki nebi motil ostalih strelcev. Se pa v doglednem času obeta širitev strelišča na še en ločen in neodvisen strelski poligon, tako da bomo v prihodnosti gotovo razmislili tudi o tej možnosti.
PA puške tipa AR15 in podobne je večina strelcev navajena uporabljati bodisi dinamično, bodisi precizno leže z naslonom. Uporaba take puške precizno iz ležečega položaja je dokaj statična, zato so tu faktorji tveganja minimalni. Pri dinamičnem streljanju pa so faktorji tveganja zelo visoki, zato pravila dinamičnih disciplin poskrbijo, da strelec nikoli ne manevrira z repetirano puško in nabojem v cevi, razen v kritičnem času spopada s poligonom in budnim očesom vsaj enega sodnika, ki ves čas stoji neposredno za strelcem.

Ideja o preciznem streljanju s tako (jurišno) puško kleče (stoje), je po mojem mnenju zelo dobra, saj so te puške v bistvu zasnovane za prav takšen način uporabe. Težava glede varnosti po mnenju komisije pa je, da strelci, predvsem tisti manj izkušeni, niso navajeni rokovanja s tako puško na način, ko je potrebno med posameznimi streli, repetirano puško z nabojem v cevi iz klečečega (stoječega) položaja večkrat odložiti. Večina strelcev bo puško iz navedenih položajev odložila v varni smeri tako, da jo bo držala samo z desno roko za pištolski ročaj (z visoko štrlečim kazalcem). Vsak se lahko sam prepriča, o kako zahtevnem manevru je govora, če puška tehta nekaj kilogramov. Po tem, ko sem tak manever prvič poizkusil, sem se prepričal, da so vsi varnostni pomisleki komisije ASZS povsem na mestu. Za tragedijo je potreben samo en strelec z neizurjenim zapestjem, ki misli da vse ve, in pred odlaganjem puške pozabi zapreti varovalko…

Ob upoštevanju teh dejstev na koncu pridemo le do dileme, ali disciplino umakniti s sporeda, ali pa poskrbeti za pasivno varnost. Odločili smo se da disciplino vseeno obdržimo, vendar s striktnim pravilom enostrelne uporabe. Sicer pa bo o pravilnosti odločitve in priljubljenosti discipline pokazal čas. Ob obilici drugih disciplin menim, da nihče ne bo odšel s tekmovanja strelsko nepotešen, če tudi disciplino 100SA preprosto preskoči.
Odgovori
#58
Citat: Težava glede varnosti po mnenju komisije pa je, da strelci, predvsem tisti manj izkušeni, niso navajeni rokovanja s tako puško na način, ko je potrebno med posameznimi streli, repetirano puško z nabojem v cevi iz klečečega (stoječega) položaja večkrat odložiti.

Ne bom se spuščal v organizacijske stvari, ker je vsekakor stvar tistega, ki pripravi tekmo oz. discipline in je tu odločitev povsem vaša.

Upam da ne bo razumljeno napačno (zato prvi stavek) vendar je tole (pa od kogar koli mnenje že) ena večjih žalitev za strelstvo na slovenskem. Pričakoval bi kaj takega od kakih dušebrižnikov, ki so proti orožju ampak od strelcev namenjeno strelcem pa kaj takega ne bi pričakoval. S takim mnenjem o strelcih mislim, da je komisija ASZS jasno nakazala za kaj se imajo in za kaj imajo druge strelce. Vsak od nas ne glede na izkušnje je MORAL opraviti tečaj varnega rokovanja z orožjem in tako kot pravi Admin manjke in nedoslednost organizatorjev pri zagotavljanju in izvajanju varnosti pripisati kar vsevprek strelcem je podlo in nesramno ter skrajno podcenjujoče. Upam, da gre za nesporazum in nerodno ubesedenje nekih organizacijskih pomislekov in strahov in ne resno strokovno?? mnenje neke komisije o strelcih v Sloveniji.
Odgovori
#59
Če je v ozadju tega pravilnika strah organizatorja pred odgovornostjo v primeru incidenta zaradi kršenja varnostnih pravil udeležencev, se da to preprosto rešiti tako, da VSI udeleženci lige na začetku sezone podpišejo ti. odstopno izjavo, s katero v primeru nesreč odstopajo od sodnega pregona organzatorja. Taka izjava lahko npr. velja za eno tekmo, vso sezono lige ali pa vse prireditve tega organizatorja. Take izjave nekateri organizatorji strelskih prireditev že dajejo v podpis.

Z uvedbo odstopne izjave, bi lahko lažje vesti naredili pravilnik bolj življenski.

OJ!
Odgovori
#60
Člani komisije so s takšnim mnenjen le dokazali, da oni niso usposobljeni streljanja stoje in kleče. Zakaj?
V položaju stoje mora imeti tekmovalec odlagalno/počivalno stojalo ali pa mora biti strelišče opremljeno s pultom, na katerega se puško odloži pri počivanju in pri polnjenju. V položaju kleče se počiva tako, da daš kopito puške z desno roko na ramo, leva roka, ki je povezana s strelskim jermenom, pa se pomakne navzdol. Komolec je še vedno na kolenu. Pri polnjenju lahko ostane puška v rami ( odvisno od dolžine kopita oziroma dolžine tekmovalčeve roke ) ali pa se jo pomakne pod pazduho.
Kar se mene tiče, lahko to disciplino, namesto polavtomatska puška, preimenujete v polrepetirna puška... [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)