HQ Bunker Fanzoj

zasmojeni tulci- netesnost...

Izkušnje, vprašanja, podatki glede ponovnega polnjenja (ang: reloading) streliva in balistike.

zasmojeni tulci- netesnost...

OdgovorNapisal/-a Friderik Koletnik » Če jul 29, 2010 1:10 pm

ojla prijatelji smodnika in svinca!

eno vprašanje v imenu kolega, ki je tudi na forumu prisoten vendar me je nagovoril na ZS :D :

Z drugimi naboji kjer sem povečal polnitev na 2,45g. in zamenjal tulce z Norma tulci,
prav tako ni nič tesnilo,osmojen po celem tulcu? Nisem več pameten.Smodnik zamenjat? Puško
zamenjat? Cev zamenjat?

gre se za kaliber 6,5x55, smodnik N150- puška švedski mauzer. kako kalibrira (full oz. neck) še nisem izvedel. v čem je fora, da tulec ne tesni kljub temu, da je polnitev ca. 38 grain na zgornji meji dovoljenega?! pretrdi tulci? neugodno kalibrirani tulci (izrabljen sizer)?
ko sem jaz imel ta problem ni bilo dovolj smodniške polnitve oz. sem bil na spodnji meji priporočenega, nato sem povečal polnitev in to je bilo to- pri njemu pa to ne deluje...
Uporabniški avatar
Friderik Koletnik

Re: zasmojeni tulci- netesnost...

OdgovorNapisal/-a Mato » Če jul 29, 2010 1:20 pm

Pretrdi tulci (annealing?), prepočasen smodnik morda bi crimp na krogli pomagal? Prekratki tulci, je probal pomeriti chamber in tulce ali sovpadata?
Mato

OdgovorNapisal/-a pmarijan » Če jul 29, 2010 1:25 pm

Jaz sem opazil, da mi to počne pri enih tulcih, ko mi pa pri drugih ne, z enakimi količinami surovin in pod enakimi pogoji polnenja (matariali - razen proizvajalca tulcev, oprema,...), zato sem zaključil, da je to v mojem primeru odv. od trdote tulca -polnim pa bolj pri MIN priporočenega...
Lastiti si orožje je pravica in ne privilegij!
Uporabniški avatar
pmarijan

Kraj: Nekje na Notranjskem

OdgovorNapisal/-a Rok » Če jul 29, 2010 1:55 pm

Identičen primer je mel moj puškar. Celi tulci so bili usrani od smodnika, in v identičnem kalibru. Rekel je tudi, da je probal ogromno smodnikov.
Rok

OdgovorNapisal/-a sandiruger » Če jul 29, 2010 5:02 pm

Če gre za tulce znamke Sellier&Bellot v kalibru 6,5x55 je poanta v tem da so tulce zelo trdi in polnjeni s dvobaznim smodnikom!Zato original naboj dobro zatesni!
Tudi Normini tulci ki nekako veljajo za najmehkejše,se v tem kalibru ne obnese in ne tesnijo.
Treba je poskusiti s N540 ali N550,potem pa bo mir!!
HECKLER & KOCH TEAM
Uporabniški avatar
sandiruger

OdgovorNapisal/-a SteyrAUG » Če jul 29, 2010 8:22 pm

Prekomeren full - length sizing ?
SteyrAUG

OdgovorNapisal/-a Friderik Koletnik » Pe jul 30, 2010 5:11 am

hvala za odgovore. sem izvedel malo več podatkov. zasmojenost se pojavlja samo na tulcih, ki so v celoti kalibrirani. pri tulcih, ki imajo kalibriran vrat se ne pojavi problem tesnenja ampak se pojavi drugi problem: težave pri repetiranju- odpiranju orožja.
Uporabniški avatar
Friderik Koletnik

OdgovorNapisal/-a Mato » Pe jul 30, 2010 7:09 am

Narobe nastavljene matrice, predlagam da full sizerja počasi odvija po najprej pol obrata (če je standardni navoj je to 3/16") in po vsakem obratu proba. Seveda je minus da bo rabil nekaj tulcev, ki ne gredo not (alternativa z enim tulcem je da delaš obratno in odviješ dokler ne siza NIČ nato pa po pol zavijaš dokler ne gre not, nato pa z drugim tulcev poizkusiš še četrtinke/osminke obrata ODVIT dokler RAVNO ne gre lepo not) in jih po pol obrata sizal (seveda lahk obrne za cel obrat - verjetno bo to res najbolj smiselno ker se mi dozdeva da jih čist preveč siza...)...
Mato

OdgovorNapisal/-a SteyrAUG » Pe jul 30, 2010 9:57 am

Ok, še namig za drug problem: če se zaklep po izstrelitvi naboja težko odpre, tvoj kolega premočno polni naboje ( v angleščini se reče temu "hard bolt lift"). Polnitev naj zmanjša za 1 grs in poskusi, kako se zaklep odpira pri zmanjšani polnitvi in primerja. Vse seveda ob predpostavki, da uporablja medeninaste tulce.
SteyrAUG

OdgovorNapisal/-a red_mamba » Po avg 02, 2010 8:02 pm

Moji tulci S&B danes po streljanju.
In sicer gredo od leve proti desni 43.5Gr do 46.0Gr po 0.5Gr

Krogle Hornady 140Gr SST
Tulci S&B so bili prej tovarniška municija in 1x izstreljeni, za reload prikrajšani na 54.8mm
Dolžina celotnega naboja 73.87mm
Smodnik N160
Netilke CCI BR2

Weapon of choice: Švedski Mauser M96 6,5x55

Na koncu mi jo je zagodila montaža, saj se mi je začel teleskop pomikati po tračnici :evil:
Ampak 44Gr ni bila slaba grupa in kot kaže bo tudi nekje 45.5-46.0 prava
Priponke
DSC_4951_resize.JPG
DSC_4952_resize.JPG
Uporabniški avatar
red_mamba

Kraj: Mozirje

OdgovorNapisal/-a Rok » To avg 03, 2010 7:59 am

To je čisto OK. Nič zasmojeno (kar ne bi smelo bit) :)
Rok

Vrni se na Reloading in balistika