Nakup orožja v tujini

Tule objavljam članek našega strelskega kolega verby-ja s foruma. Gre pravzaprav za tri prispevke, treh različnih avtorjev, vsak po svoje zanimiv. Upam, da bo komu pomagalo (meni je :)).

paketi

Mislim, da smo to na tem forumu ze enkrat predebatirali, pa vseeno.
Tu je clanek, ki ga je objavil g. Ales, na drugem strelskem forumu, a mi je dovolil pred kakim letom dni, objavo tudi na tem forumu.
citat:

eGun se je po mojih izkušnjah izkazal za zanesljivo ustanovo.

Doslej sem dobil na dom dve pištoli, eno pa je dobil kolega, za katerega sem dražil. Dobil sem tudi precej manjših artiklov in stvar deluje. Mojster Brajer pravi, da so stvari oglaševane kvalitete in denarja vredne.

Pa začnimo:
– Greš na eGun.de.
– Surfaš po situ in cediš sline.
– Se odločiš kaj kupiti ali pa vsaj dražiti.

Če ne znaš nemško najdeš kolega, ki zna in izpolniš prijavni on line formular. Za resno delo priporočam prijavo kot certificirani uporabnik (na naslov webmatra po faxu pošlješ kopijo prve strani pasoša). To da vsem, s katerimi posluješ jasno vedeti, da si resen, ne pa kakšen špekulant. Webmastru lahko pišeš tudi po angleško.

Se odločiš za artikel in ga opazuješ. Pametno je preveriti ceno za nov tak artikel. Smo ljudje včasih taki, da dražimo brez glave, pa je Leupoldov rešpetlin za snajperje rabljen drag kot v trgovini nov.

Če lastnik zapiše NO EXPORT mu pošlješ email prek rubrike Frage an Verkaufer in ga vprašaš, če bi se premislil (seveda to pomeni, da so stroški dovoljenj in pošte tvoji, to pa je od 50-100 euronov). Ako noče, ga vprašaš še, če je pripravljen izvoziti prek tvojega trgovca z orožjem v Nemčiji. Če reče ja, potem mi pošlješ email in jaz ti pošljem naslov gospe, ki to zrihta. Njen pavšal je 65 eurov kratka cev, 75 eurov dolga cev-dokumenti v Nemčiji in poštnina do Slovenije. Je še 10-15 eurov stroškov, da ji prodajalec pošlje orožje znotraj Nemčije.
V vsakem primeru zahtevaj točno vsoto za dokumente in transport. Enkrat je bilo stroškov 100 eurotov, drugič pa le 28!

Če reče NE potem ne sodeluj v dražbi. Navadno so tečni in kličejo advokate. Pa eGun te da na črno listo in adijo veselje z dražbami.

Taktika dražbe: čakaj do zadnje minute in poči svojo maksimalno ceno. Ostalo opravi računalnik, ki draži avtomatično. Zmaga tisti, ki je ponudil največ, a plača le za eno dražbeno stopnjo več kot drugi najvišji ponudnik. Primer: cena, ki jo vidiš je 151 €‚¬, ti ponudiš 300€‚¬, dobiš za 251€‚¬. Razlaga: tretjeuvrščeni je ponudil 150€‚¬, drugouvrščeni 250€‚¬ ti pa tristo, a računalnik je avtomatsko dal le en korak več kot drugouvrščeni.

Štos je v tem, če drugi ponudi veliko, potem pa ti plačaš več kot si nameraval oz. si mislil, da boš plačal.

Za manše pošiljke (nabojniki, oprema) preveri poštnino. Nezavarovana pošiljka je kar znosna cena: 2 kili tulcev v pismu za 8 eurov poštnine, en magacin težak 150g pa za 4.

Cene so kakršne so. Meni se zdijo zelo zanimive. Glede kvalitete pa tole: ne moreš je neposredno preveriti ali preizkusiti, lahko pa preveriš boniteto prodajalca, ki je že tržil. Če so bili doslej vsi njegovi kupci zadovoljni boš zagotovo tudi ti. Včasih so zanimivi tudi prodajalci začetniki, ki včasih prodajajo dediščino ali za prijatelje (štartna cena je nizka).

POZOR: municije ne lifra po pošti nihče, ker se jim ne splača, sem pa slišal, da se da it v Avstrijo in kupiti na orožni list, potem pa pot pod kolesa domov. Menda enak sistem velja tudi v Nemčiji. Lani je bila zanimiva cena municije pri branjevcu na tekmi na Češkem, a so zaloga .223 Rem pokupili na mah, pa .40 SW tudi.

Glede pošte pa tole: paket pride k tebi domov, poštar ti ga vrže pred vrata – POTEM PA GRE !!! Tvoja pištola pa kot v samopostrežbi. Kolega je imel paket s tremi Lugerji pred hišo na pločniku tri dni na dežju. Premočilo do škode sicer ni, ukradel jih tudi ni nihče (plain brown wrapper sistem..), a ga je pri srcu kar stisnilo. Pomisli, kaj bi ti rekel na občini, ko te pobarajo, kam si dal orožje, ki ga je Švaba poslal (le-ta ima potrdilo pošte o tem).

Za dostavo daj naslov, kjer bo zanesljivo kdo doma. Kolega si je dal pištolo poslati kar v hotel, ki ga ima njegovo podjetje na recepcijo, jaz pa si robo naročim v službo. Gospe v vložišču so pošiljk že vajene.

Za ziheraše pa še dva internet sita, kjer ne glihajo:

Frankonia rabljena roba (internet Frankonia.de, rubrika Gebrauchtwaffen). Moja Defenderica 1300 prihaja od tam (če strelja President zmaga železnina tudi na državnem prvenstvu brez short stroka). Cene so dostikrat ugodne, pa stroškov ni nobenih. Plačaš ceno po katalogu, gospej Metki Fekonja iz podjetja Varnost v Mariboru. Pride na vrata pa ti da železje, ti pa njej cekine in nabavno dovoljenje. Dobava dva tedna do en mesec, gospa je zelo prijazna in poslovna. Pri njej lahko nabaviš še vso ostalo robo iz Frankonia kataloga po kataloški ceni brez pribitkov!! Ne lifra pa municije.

Triebel.de iz Berlina Internetna kataloška prodaja. nema šta nema … Kar nimajop pa naročijo. Včasih zanimive cene. Je šla rabljena (meni ušla..) Sig Sauer Xpress za 499 eurov (nova lahko vprašaš Kobala koliko stane…). Stroški paketa so cca 20-30 eurov, lahko naročiš robe za pet ki, doplačilo za naslednjih pet pa še pet eurov, izvozno dajo za 20 eurov. Do petso eurov lahko plačaš s kartico. Jaz imam prek njih mojo rostfrei Ruger Mini 14 z Leupold optiko. Kako stvar deluje pa povprašaj fante, ki so jo videli v Javorju, kjer sem z njo prvič streljal na tekmi.

Pa še za ljubitelje varnosti:

Sefi so v Nemčiji poceni, a so težave klavir selitveni servis jo je zanesel na vrt, sedaj pa bo delal še reklamacijo in jo zanesel na paleto na pločnik. To je drago kot žafran, a se včasih splača. Če pa je stvar na paleti in na ravnem, ti ga Intereuropa pripelje od vrat do vrat za 120-135 eurov. To je 20-30 eurov ceneje, kot ti ga pošljejo Švabi po svojih tarifah. Izgleda pa stvar takole: ti kupiš in poizveš NATANČNO KJE IN KAKO ROBA STOJI. Če je pripravljena za transport, pokličeš Intereuropo v tvojem domačem kraju, poveš naslov robe, njihov nemški partner robo prevzame in ti jo dobiš na prag (problem je le, če je prag v pritličju, ti pa v petem štuku brez dovolj velikega lifta). Velja tudi za druge vrste velikih in težkih pošiljk (stroji, pohištvo ipd.).

Pa še opozorilo: stvar je zanimiva in dinamična, pa lahko zasvoji kot dim in pijača. Spoznaš pa kup ljudi, ki imajo podobne interese in marsikdo še večkrat kaj napiše. Če bodo vsi frendi, ki sem jih povabil na pir, ko bodo potovali skozi ali v Slovenijo prišli, bom rabil kar gajbo ali dve pira. Če pa bom jaz spil vse, na kar so me povabili bom kronik…

Ako sem kaj pozabil, pa povprašajte… Imam s surfanjem po eGunu veliko veselje, pa ga imejte tudi vi! Poizkusil sem napisati tiste svoje izkušnje, za katere sem prepričan, da bodo naslednjim kupcem prihranile trud in živce (pa tudi nekaj euričev).

Pa jasno oko in mirno roko!!

Aleš

——————————————————————————————————–

tu je moj prispevek, nabave iz tujine – Ceske (puska CZH 2003 S)

Ko se dogovoris kaj vse bi rad imel in kaj vse ima na zalogi najprej poslje serijske stevilke orozja, tocen tip orozja, oznako, kaliber in tocne podatke od firme in kontakno osebo…gasa na UE, kjer ti izdajo nabavno dovoljenje za EU…tocno preberite nabavno, ker smo mel mal problemov in ko posljes enkrat gor papirje ti Ceska Policija zavrne in potem Jovo na Jovanko…Ko imas papircke pri sebi, rabis URADNI PREVOD !!! ja kaj pa je zdej to se boste uprasal, sej je EU obrazec…Ceska policija te ne smirgla…lepo pot pod noge pa tolarcke na dan in do uradnega sodnega prevajalca tu v Lj, ki vam prevede do zanje pikice natancno iz Slo v Cz jezik…nato vam trgovec poslje kar lepo v PDF ju specifikacijo racuna in pa pooblastilo, na katerem pise da pooblascate firmo BVS ali XXX, da v vasem imenu naredi nakup orozja, to lepo podpisete in greste zopet overovit, ko boste overovljali, overovite se osebni dokument, ker ga morate prav tako poslati!!! To je zdej lepo ker naredite na UE za 300 sit…juhu koncno lepo spakirate in gasa in gasa na posto, ter priporoceno v Prago. Ko Kujon tam gor to dobi, se sam treses kaj spet manjka ali kje si ga usral…to preda lepo Ceski Policiji in ti zacnejo gruntat…ampak, ker si izredno lepo pripravil papirje je izvozno dovoljenje nared v enem tednu in ti cestitajo da si se potrudil (saj meni so :))…placas…ni tko preprosto…Iban, swift in ne vem kaj se vse…s temi podatki od firme se zakadis na banko in tezis da hoces da je denar ze uceri gor a pa najkasnej cez 10 minut…EN TEDN je trajal da je denar prispel na Cesko….hitrej bi bilo s postnim golobom…nakar ko Cehec dobi denarce, se se on zakadi na posto in poslje posiljke…rekel mi je da bo poslal z navadno posto (ground post)…ok sam mal cudn se mi je zdej ko cez 2 dni prihlaca postar na moja vrata…ej paket mas, dej podpis…aaaaa pazljivo s tem dragi moj…ja kaj pa je notr….eee sej ni vazn :)paketek prispel varno in sicer z avijonom…zavit v nekaj ovojev kartona in tanke spagice, ki jo ima babica za fizol prvezvat, notr pa lepo naoljena puskica z ostalimi dobroticami :)…kaksen luksuz…nobene carine in birokracije na meji, nista…notri dobite original racun in kopijo izvoznega dovoljenja izdanega s strani Ceske policije, kar zadostu je za prijavo orozja pri vasem upravnem organu…

cel postopek je trajal pribljizno 2 meseca oziroma mesec in pol, je pa dejstvo, da je Marek ogromno v tujini, tko da sem na maile caka tudi po vec kot en teden…

evo moja izkusnja, upam da bo koga pritegnila ali odvrnila od nakupa Ceskih pusk :)

priporocam da ce se odlocate vzamete vec na enkrat, ker dejansko se za 200 E ne bo nihce ukvarjal z vami in papirji, kajti gre za ogromne trgovce…Hermex je zalagal Juzno afrisko republiko z orozjem itd…

imajo pa tudi ogromno zbirateljskih kosov (maxim, mg34, SKS45, thompson…)

aha mogoce se stroski:
-Buying and export permit 35 €
-Shipping of 5 kg 40 €
-EU nabavno dovoljenje 9800 sit (se mi zdi)
-prevod uradnega prevajalca okol 8000 sit
-vpis v orozno listino….odvisn od kosov…ampak se 30 E ziher :P

ena puska je pa 180 E…pa mamo se 1x tolk sam za birokracijo

se dopolnilo: UE Ljubljana ne komplicira in je sla registracija in vpis v OL popolnoma brez problemov, smo pa dostavili list, katerega je spisal puskar z dejstvi, da je puska primerna za b4 in CIP preizkusena, ter brez posebnih vojaskih nastavkov. Vse to smo jasno morali dostaviti kljub temu, da trgovec prodaja pusko kot SPORTNO orozje…

LP verby :roll:

——————————————————————————————————–
zdravo,

zdaj se splača pogledat tudi direktno preko luže. tečaj USD je ugoden za nakupe v ZDA.
obstaja več možnosti nabave npr. ebay ali pa recimo http://www.opticsbestbuy.com/
jaz sem nabavil že 3 daljnoglede preko te spletne trgovine.
plačilo gre lahko preko kreditne kartice ali pa preko paypal. pri paypalu je zadeva zavarovana…
gre pa to takole:
– izbereš artikel pa seveda količino
– izbere način plačila
– izbereš ponudnika za dostavo (UPS, US Postal…)
– napišeš naslov doatave
– potrdiš izbrano

nato dobiš potrditveni mail da je zadeva kupljena in da ti bremenijo kartico.
ko gre roba na pot dobiš številko paketa in nato lahko preko spleta slediš paketu.
ko pride paket na carinsko pošto v LJ dobiš domov obvestilo da je paket dospel in da
moraš carinski pošti predložit račun. načeloma zadostuje izpisek (e- mail) potrdila naročila,
saj je račun tako ali tako priložen paketu.
carina ti nato zaračuna prvo 3,5% carine nato pa 20% davka in to na skupno vrednost (artikel+ poštnina).
višino carine lahko najdeš na spletni strani TARIC http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/tarhome_sl.htm
končna cena artikla je približno enaka vrednosti daljnogleda (USD) ampak v oirih.

lp Friderik

1 thought on “Nakup orožja v tujini”

  1. Prek Ebay-ja in ostalih spletnih trgovin lahko naročiš tudi, če ne pošiljajo v Slovenijo. Danes sem našel spletno stran Viaddress (http://www.viaddress.com/), pri kateri ti dodelijo ameriški naslov, kamor potem pošlje prodajalec oni pa ti potem iz njihovega skladišča kjer hranijo blago pošljejo v Slovenijo.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top