Aktivna utež za zmanjševanje odsuna – inovacija našega strelskega kolega

Predstavljamo vam aktivno utež, inovacijo g. Hubata, člana foruma Strelec.si, ki izboljšuje kontrolo orožja zaradi zmanjševanja čutenega odsuna pri streljanju s strelnim orožjem. Inovator je svoj izum tudi patentiral. Čakamo na predstavitev v praksi, na pogled pa izgleda patent enostaven in učinkovit.

[hb_video width=”512″ height=”288″]https://www.strelec.si/wp-content/uploads/2014/05/Active-weight.avi[/hb_video]Aktivna utež je bila izumljena z namenom, da se se stabilizira strelno orožje v času, ko se krogla še giblje v cevi. Pri odsunu se posledično dvigne prednji del cevi, kar poslabšuje natančnost strela. Aktivni deli uteži pa ustvarijo z svojim približevanjem cevi nasprotni učinek in tako preprečijo dviganje cevi. Posebna prednost je tudi ta, da se pomik aktivne uteži avtomatsko prilagaja sili odsuna in zato ni potrebno izdelati posebno utež za vsako vrsto streliva in orožja. Do tega sicer pride vseeno kasneje, vendar je takrat krogla že zapustila cev in to ne vpliva na natančnost.

Ta problem se je do sedaj reševal z navadnimi utežmi, kar pa je problem le zmanjšalo, ni ga pa odpravilo. Poleg tega je aktivna utež lahko nekajkrat lažja od klasičnih, ker sila deluje usmerjeno.

V praksi se uporabljajo tudi kompenzatorji, ki uporabljajo pline, ki nastenejo pri strelu, vendar ti delujejo šele takrat, ko krogla že zapusti cev, zato ne preprečujejo dvigovanja cevi in ne vplivajo na natančnost streljanja.

Aktivna utež je uporabna za vse vrste stelnega orožja, od vojaškega, športnega do lovskega. Lahko je sestavni del novega orožja, ali pa se izdeluje kot dodatek obstoječemu orožju.

Utež je patentno zaščitena.

Aktivna utež1Aktivna utež2Iz priloženega videa in slik je razviden pritisk navzdol. Zaradi nazornosti prikaza, je bil uporabljen hiter pomik orožja nazaj, ki tudi sicer nastane pri strelu. Ogled videa na način slika za sliko nazorno prikazuje način delovanja aktivne uteži. Prikazana izvedba je le ena od možnih rešitev, ki so patentirane, vsem pa je lastno, da uporabljajo pomik uteži proti cevi, oziroma navzgor, preko drsnih ali nihajočih vodil, kar ima za posledico, da nastane sila, ki je ravno nasprotna siceršnji.

G. Hubatu želimo veliko uspeha pri razvoju inovacije in seveda tudi pri iskanju kupca licence.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top