Reportaža s tekmovanja v taktičnem streljanju z ostrostrelsko puško Tactic Bloke 2014

Včeraj, 10.5. smo izpeljali dolgo pričakovano tekmovanje v taktičnem streljanju z ostrostrelsko puško Tactic Bloke 2014. Tekme se je udeležilo 36 tekmovalcev, od tega 5 (+ 4 opazovalci) iz Italije in eden iz Hrvaške. Večina tekmovalcev je bila s civilne scene, imeli pa smo tudi nekaj ekip Slovenske vojske in policije. Tudi tujci so bili večinoma z vojaškim ozadjem.

Tekma je bila zasnovana kot preizkus na šestih nalogah/progah in ene dodatne – strel s hladno cevjo, ki je tudi štel v rezultat. Vsaka od prog je imela svojo specifiko – streljanje preko ovire iz neobičajnega položaja, natančni strel z bližino nestrelnih tarč, streljanje iz stoječega zaklonilnika, prepoznavanje pravilnih tarč po spominu iz prej pokazanih predmetov, iskanje prikritih tarč in streljanje na tarče z velikim razponom razdalj. Vse proge razen strela s hladne cevi in iskanja prikritih tarč so imele tarče na neznanih razdaljah.

Zaradi nekaj odpovedi tik pred začetkom tekmovanja, smo neposredno pred začetkom morali delno spremeniti celoten časovni koncept, kar je nekoliko podaljšalo čakanje med skupinami, vendar skrajšalo celoten čas tekmovanja.

Kot je bilo v samem konceptu tekmovanja tudi zamišljeno, so se pri tekmovalcih pokazale predvsem kvalitete izven klasičnih strelskih znanj. Tokrat za uspešno rešitev nalog ni bila dovolj le mirna kri, dihanje, merjenje in proženje, debela cev ter težki in dragi nasloni. Zelo dobro so se izkazali pari iz SV in Policije, ki so predvsem blesteli v timskem delu. Povsem očitna je bila razlika v sodelovanju, komunikaciji in uigranih procedurah pred in med streljanjem napram večini športnih strelcev, ki redko ali nikoli ne streljajo na ta način, še posebej pa ne vedno v enakih parih.

Kljub velikemu trudu organizatorja vseeno ni šlo brez težav. Kot ena večjih se je pojavila vzdržljivost nekaterih tarč. Predvsem so bile kritične manjše tarče, ki so se zaradi majhne mase in manjših razdalj in posledično večje energije izstrelkov hitro uničevale in smo nekatere morali ukiniti med samo tekmo. Kot ne najbolj primerni so se izkazali tudi premori med streljanjem s hladno cevjo in nadaljevanjem. Še nekaj drugih težav smo odkrili “v živo”, predvsem pa nas je udarila višja sila v obliki krajšega časa uporabe strelišča.

Kot kaže je prišlo do nesporazuma med organizatorjem, ki je streljanje predvidel najkasneje do 17. ure in SV, ki je streljanje omejila do 15. ure. To informacijo smo izvedeli sredi tekmovanja in potrebno je bilo hitro ukrepanje. Zaradi načina organizacije ni bilo mogoče tekmovanja skrajšati, ne da bi bili prikrajšani nekateri tekmovalci. Zato smo bili prisiljeni tekmovanje kot tako odpovedati, ter ga prekvalificirati v sicer zanimiv trening. Čeprav je dogodek potekal v duhu tekmovanja, na koncu zaradi neprimerljivih medsebojnih rezultatov ni bilo mogoče določiti zmagovalca.

Tekmovalcem, med katerimi so se nekateri pripeljali zelo daleč, smo se iskreno opravičili in mislim da je bilo pokazano veliko razumevanja in malo slabe volje.

Za tolažbo smo seveda kljub temu z žrebanjem razdelili lepe nagrade med tekmovalce. Nagrad je bilo dovolj, da so prav vsi tekmovalci dobili svojo.

Ob tekmovanju so imeli stojnice s predstavitvijo svojih artiklov nekateri sponzorji – Perunika, Optik Trade, Voodoo Tactical Europe, Uf-Pro in Arex, ki je predstavljal svojo novo pištolo Rex Zero 1. Ostali sponzorji, ki niso imeli predstavitve na samem dogodku, so bili še: Varnost MB, Perigon, Lab Commerce, in Hamex. Vsem sponzorjem se iskreno zahvaljujemo za izkazano zanimanje in donirane nagrade za strelce.

Pod črto je bil dogodek, ki mu tehnično sicer ne moremo reči tekmovanje, kljub vsemu zanimiv in tekmovalen. Udeleženci, gledalci in tudi organizatorji smo bili priča novi vrsti tekmovanja, za katerega upamo, da se bo prijel tudi pri nas, saj so odzivi zelo pozitivni. Pri tem upamo tudi na večjo angažiranost SV in Policije, saj se je pokazalo da so njihovi pripadniki povsem usposobljeni ali morda celo v prednosti pred civilnimi strelci.

Kot organizator bomo naredili natančno analizo, poskusili najti in popraviti napake, ter pripravili naslednje tekmovanje, ki bo 14.6.2014. Prišlo pa je do spremembe strelišča za to naslednjo tekmo. Namreč iz SV so nas obvestili, da bodo ravno tega dne izvedli čiščenje neeksplodiranih sredstev na Počku, in nam termin tam odpovedali ter v zameno dali v uporabo ponovno strelišče Bloška Polica. Torej, naslednje tekmovanje bo na isti lokaciji. Vsekakor pa bo drugačno in prav tako zanimivo.

Vse zainteresirane bomo obvestili na našem portalu in forumu glede razpisa in ostalih informacij.

Debato o včerajšnjem tekmovanju na forumu najdete tule: https://www.strelec.si/forum/discussion/12609/10-5-2014-tekmovanje-v-takticnem-streljanju-z-ostrostrelno-pusko-tactic-bloke-2014/

Do takrat pa vsem še enkrat hvala in upamo da se srečamo v naslednjem mesecu.

[separator text=”Sponzorji” hover_text=”Sponzorji”][section]

uf-provarnost_mb_234x60perigonhamexLab-Commerce-logo-234x60perunika_234x60voodoo234x60strelecoptik-trade234x60

[/section][separator text=”Fotografije” hover_text=”Fotografije”]

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/118260053415130718414/albumid/6012062785110611745?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top