Univerzalna pištola dinamika/precizno

[info_message style=”info” animation=”fade-in”]V prihodnje bomo tu na portalu objavljali najbolj kvalitetne prispevke s foruma, ki so lahko mnogim v pomoč in si zaslužijo stalno objavo brez iskanja po forumu. Spodaj je prispevek uporabnika @noob o izbiri čim bolj vsestranske pištole.[/info_message]


Končno imam malo več časa, da napišem nekaj na to temo, ker je na tem forumu že kar nekaj diskusije, ampak je zaradi številnih postov precej nepregledna. Zato vljudno naprošam admina v kolikor mu bo moj post všeč naj ga prilepi na vrh, da ohranimo nekaj preglednosti.
Govorimo o univerzalni pištoli, ker pištole, ki bi bila vrhunska za tako različni disciplini ni.
Kot prvo bom izločil vse plastične pištole, ker zaostajajo glede natančnosti in ustrezne mase za železnimi in so manj primerne za precizno, mogoče bi tukaj dodal kot izjeme Glock G34, Xdm 5,25″ zaradi ugodne cene in Heckler&Koch Expert, ker je dobra tudi precizno, vendar je že cenovno v rangu dobrih železnih pištol. Izločil bom tudi vse 6″ pištole, ker v dinamiki nimajo realnih možnosti.

Kar se pa tiče železnih pištol je pa takole:
Za začetnika, ki bi vsega po malo je edini primerni kaliber 9mm, vsi ostali kalibri so dražji in na začetku, ko je pomembna količina streliva, nepotreben strošek, zato jih bom razdelil na dve glavni skupini po konkurenčnosti v IPSC dinamiki.

Če se omejim na kaliber 9mm, potem je ta kaliber najbolj konkurenčen v IPSC tovarniška skupina in IDPA ESP in SSP (vendar nekaj naštetih odpade pri IDPA zaradi prevelike mase). Izbor je precej omejen, najcenejša varianta je CZ Shadow za 900EUR (plus nastavljiv merek), ki je top za dinamiko in tudi precizno dovolj dobra za spodoben rezultat. Sledita ji CZ Shadow 2 in Tanfoglio Stock 3, v rangu 1200 EUR in potem Tanfoglio Limited PRO za cca. 1500 EUR, ter Tanfoglio Stock 2 za 1600. Na vrhu ponudbe pa SIG SAUER X-Five allround za 2000 EUR. Upam, da se tej druščini kmalu priključi REX Razz Lahko bi še omenil Jericho vendar ima samo fiksne merke in se mi zato ne zdi primeren za precizno plinkanje, obstajajo sicer nastavljivi merki vendar so nerodni in neprimerni za dinamiko.

Druga zvrst pa so pištole, ki se uvrščajo v IPSC standard skupino in so tako zaradi kalibra 9mm hendikepirane, ker so zadetki manj točkovani, če ni seveda vse po alfah. Vendar so zaradi SA proženja in daljše namerilne razdalje bolj primerne za precizno. Sem bi najprej prištel CZ Tactical Sport za 1200 EUR, ki je trenutno best buy za standard, kadar ni v igri vrhunski rezultat (pa nastavljiv zadnji merek je potrebno dokupit). Sledijo ji Tanfoglio Limited za 1500, Tanfoglio Limited Custom HC, SPS Enduro in Panthera za 1800 EUR (Tanfoglio lahko da stane melo več). Potem pa že pridemo v rang preko 2000 EUR za kakšen PROARMIS Dynamic, SIG SAUER X-Five in STI EDGE.

Menim, da so vse zgoraj naštete pištole sposobne odličnega rezultata v dinamiki in lahko naredijo 90+ krogov precizno, kar jim daje neko univerzalnost.

Mogoče sem izpustil kakšen kos, ampak v glavnem mislim, da sem pokril vse, kar je na voljo na našem trgu in dovolj preizkušeno, da je dovolj zanesljivo za dinamiko. Namensko sem izpustil tudi vse Orange verzije CZ in Tanfoglio Extreme verzije, ker nekomu, ki išče univerzalno pištolo ne dajo neke dodane vrednosti, razen večjo luknjo v denarnici. Izpustil sem tudi vse eksote ala PARA, Bernardelli, Pardini in pištole, ki niso več dobavljive nove….

P.S. V primeru, da je tale post dovolj dober za adminov pin, mi je dolžan pivo! Aja pa da še dodam tole: Zgoraj napisano je izključno moje mnenje, kot napotek nekomu, ki ne ve točno kaj išče in kaj bi streljal.


[callout title=”Prispevek na forumu” link=”https://www.strelec.si/forum/thread-17416-post-127267.html#pid127267″ new_tab=”yes”]Originalni prispevek z mnogimi dodatnimi vprašanji in pojasnili se nahaja tule: [/callout]

 

Scroll to Top