Refleksni merek za PCC

Originalen članek objavil uporabnik Krgolob na forumu tule: https://www.strelec.si/forum/thread-23803-post-163744.html#pid163744


Idealna pika je tista, ki je vidna na tarči, ne da bi ovirala pogled do tarče. Toliko na kratko, tole pa na dolgo…

Oblika zarisa

Samo pika.

Meni nikakor ne odgovarjajo križi, večji krogi in podoben kič. Ko pomerim na tarčo moram v tisti sekundi imeti na njej samo eno piko, vse ostalo je samo motnja.

Primer na spodnji sliki; najprej oko fokusira na celoten krog, potem opazi nek križ in znotraj njega še piko. Precej informacij za sprocesirat, sam težko ohranim fokus samo na eni točki, saj ne vem katera je prava (krog, križ, pika). Na koncu oko avtomatsko fokusira na piko, tako da je najbolje, da se ti vmesni koraki preskočijo, tako da imam samo piko. Gledaš tarčo, ko se po njej zapelje pika, stisneš in bum. Enostavno je ponavadi še najbolj hitro…

[Image: best-holographic-sights-real-views-eotec...sun-22.jpg]

Velikost pike

Načeloma vse od 4 pa do 8 MOA. Več kot 8 MOA zna prekriti (presvetliti) platko, 2 MOA pa lahko vleče sled in ima probleme na soncu.

[Image: diode_main_2017.jpg]

Bolj kot velikost pike je vsaj meni pomembna svetilnost pike. Da se v žgočem soncu vidi na beli platki. Če je pika dovolj svetleča, lahko 2MOA “nažgeš” do konca in zgleda precej večja, kot je v resnici.
Cmore 4 MOA je eno veliko sr… na soncu, medtem ko Holosun 510 z 2 MOA izvrstno opravlja svojo nalogo, Docter 3,5 MOA je enako viden kot recimo Cmore 6 MOA, tako da ni univerzalnega recepta. Najbolje je pred nakupom preizkusiti pike na soncu.

Barva pike; popolnoma vseeno.

Oblika naprave

Ker slika pove več kot 100 besed:

[Image: maxresdefault.jpg]
[Image: maxresdefault.jpg]

Za športno streljanje na tarče je idealna odprta refleksna pika. Vsa ostala navlaka zatira pogled na tarče, tako da rabimo preveč časa, da tarčo najdemo. Zaprte pike v tubi imajo ponavadi ob strani baterije, gumbe in so zato manj uporabne za športno streljanje.
Kvalitetne pike imajo skoraj povsem prosojno stekelce brez vidnih popačenj, kar jih loči od slabših pik.

Višina montaže

Absolute co-witness.
[Image: Co-Witness-graphic.jpg]
Se pravi pika mora biti tam, kjer so ponavadi železni merki. Teh za športno streljanje v kombinaciji s piko ne uporabljamo, tako da ne motijo. Prednost te višine je, da imaš lahko na vsaki AR platformi enako pozicijo glave za vse merke (pika, železni merki, daljnogled…). Pika je tudi bližje cevi in s tem bližje točki zadetka.

Umeritev pike

Sam imam piko nastreljeno na 25m. Raje še kakšen meter več. Na bližnje tarče sem navajen pomeriti malenkost višje, ker je to precej lažje, kot kalkulirati kam pomeriti pri platki na 25m. Tako zahtevnejše oddaljene tarče merim pika-zadetek, bližnje pa nekoliko kompenziram (merim zgornjo polovico tarče). Tako imam vse od 0-30m znotraj 10 cm.

Stranska montaža

Če se pri .223 stranska montaža uporablja za bližnje tarče, se pri PCC stranska montaža uporablja za težje pozicije izza barikade. Sam se namesto prestavitve puške v levo ramo praviloma nagnem ven za več kot 45°, tako da mi je 45° naklon montaže premajhen. Že na dveh tekmah sem zadel barikado, saj je bila cev tudi s stransko montažo preveč desno in ne točno pod piko. Tako da bi bila zame idelana stranska montaža pod kotom 60-75°. Mogoče kdo ve, kje se jo da dobiti?
Stranska montaža mora biti v enaki krožnici kot primarna pika (krožnica ima središče v cevi).

V USPSA sta najbolj uporabljeni refleksni piki C-More Railway (najbrž 6 MOA) ter Holosun 510c, ki predstavljata skoraj polovico vseh PCC pik. Obe sta že s picatiniy montažo prave višine in staneta sprejemljivih 300-350€.
Če denar ni ovira, bi sam gledal za Trijicon SRO, Leica Tempus, Romeo3 Max ali XL, RTS2, pa še kaj v tem razredu. Se pravi kvalitetna in zelo svetleča pika, ki ima 30mm okence s čim manj roba okoli stekla.

En dan se moram res odpeljati do Optic Trade in si pogledat vse te pike. Samo me je strah, da me bo ta izlet drago stal :S


Članek dopolnil uporabnik Krgolob na forumu tule: https://www.strelec.si/forum/thread-23803-post-164005.html#pid164005


No, pa smo se trije odpravili še v Slov. Bistrico k Optics trade. Sem bil pozitivno presenečen; to je precej veliko in resno podjetje z veliko ter mlado ekipo polno znanja!

Mene so zanimale predvsem odprte refleksne pike za PCC. Še dobro, da Holosun 510c že poznam, saj jim ga je v tistem trenutku zmanjkalo. Očitno je povpraševanje po njem res veliko! Sem si pa zato pogledal par drugih pik. Vse pike so sicer super, vendar šele ko jih primerjaš direktno eno z drugo, vidiš razlike. Je pa res, da vsako oko vidi drugače in tole je moj oseben pogled. Nekd drug bi jih ocenil drugače, zato je smiselno, da si jih prej pogledate.

Delta 6 MOA

pika identična C-more RTS2. Sam imam že Delta optics daljnogled in nimam pripomb nad kvaliteto. Všeč mi je okroglo okno in lepa pika. Ima malenkost popačeno sliko. Od vseh preizkušenih pik je tale po moje med boljšimi nakupi: dobra cena, vključena picatinny montaža.

Kahles

mogoče sem pričakoval preveč, saj me ni prepričal. Se mi zdi da je imel najbolj popačeno sliko.

Cmore RTS2

zelo priljubljena pika. Če bi jo kupoval, bi potem raje kupil Delto, ki je enaka.

Leica Tempus

od vseh teh daleč najboljša. Slika praktično brez popačenja, 3.5MOA izredno svetla tudi na soncu in na beli tarči. Zanimiva je postavitev okna, ki je pokončno in ne ležeče, kot pri ostalih pikah (glej sliko spodaj). Okno je sicer podobnih mer (21x25mm), vendar je ravno zaradi pokončnosti občutek večjega okna. Super pika, na žalost je tudi cena odraz kvalitete. Poleg tega je potrebno še dokupiti montažo.

Sig Romeo3

nekonvencionalne barve in oblike, v paketu je še picatinny nastavek in nek podstavek. Zanimivo, kako je Sig praktično iz nič postal nekdo v svetu optike. Siva barva pomaga skriti že tako tenak okvir okna, pika je lepa, popačenje slike je minimalno. Picatinny nastavek je filigransko izdelan, moram priznati da sem bil pozitivno presenečen.

MAKdot

v ničemer ni prav izstopal, tako da pravzaprav ne vem, kaj si o njem mislim.

[Image: img20190613134314resized.jpg]

Pa še dva pogleda za primerjavo.
Tale slika je sposojena (ST ;) ) Primarna pika je Leica Tempus, stranska pa se mi zdi da RTS2. Tu se lepo vidi ogromen Leica ekran.

[Image: 618746171021649748978247.jpg]

In pa moja favorita. Cmore railway, tule v ALU izvedbi, ki ima debelejši okvir. Priporočal bi tistega iz polimera. Cmore ima od vseh pik največje okence (29mm, ostala so praviloma 21x25mm). Okno je celo okroglo, tarčo podzavestno postavljaš v sredino kroga, kar pomaga pri hitrejšem merjenju. Slabost pa je zastarela elektronika (nima auto off), 4MOA pika pa je pogojno uporabna na soncu. Poraba baterije je zaradi tega precej velika (vedno na max).

[Image: img20190613134732resized.jpg]

Ter Romeo3, moj zmagovalec tega mini testa. Meni zelo všečna oblika merka in montaže ter izvrstna kvaliteta izdelave. Mi je zgledal vsaj 100€ dražji kot je v resnici. Okroglo okno, parallax “skoraj-free”, lepa, svetleča pika ter veliko dodatne opreme že v osnovnem paketu. Top! 

Kot rečeno je to moj pogled, razlike so relativno majhne, tako da karkoli izbereš, bo dober nakup. Več se pridobi z dobrim treningom :D

Scroll to Top