Svetovno prvenstvo IPSC s puško RWS 2019 – Švedska

Pred kratkim se je naša IPSC reprezentanca s puško vrnila s svetovnega prvenstva, ki se je odvijalo od 2.-10.8.2019 na Švedskem, pri kraju Karlskoga, kjer je živel in ustvarjal Alfred Nobel. Kraj je tudi center švedske orožarske industrije s tovarno in testnim streliščem Bofors, ki se razteza na okrog 10 x 50 km velikem območju. Tudi strelišče, kjer se je prvenstvo odvijalo, je del tega vojaškega območja. Večini tekmovalcev razen skandinavcem je bilo zelo nevsakdanje da se je med progami potrebno peljati po več kot 15 km (ja, petnajst kilometrov) od ene do druge proge. Ampak je vse nekako potekalo tekoče in brez zapletov.

[callout]Večini tekmovalcev razen skandinavcem je bilo zelo nevsakdanje da se je med progami potrebno peljati po več kot 15 km[/callout]

 

No, od začetka… prevoz z letalom je potekal relativno enostavno in brez zapletov. V Stockholm smo prispeli ponoči in se do Karlskoge vozili še dobri dve uri. Imeli smo srečo z izbiro hotela, ki je bil na odlični lokaciji, lastnik pa navdušen lovec in strelec. Prvi dan registracija in pregled orožja. Vse enostavno in hitro, po skandinavsko pač. Popoldne svečana otvoritev tekmovanja.

Nekateri ki smo bili priče otvoritvi pred dvema letoma v Rusiji, kjer so naredili veličastno prireditev s predstavami kopenske vojske, letal Mig-29, pogostitvijo in vrhunsko organizacijo celotnega dogodka, smo bili rahlo začudeni ob izjemno skromni prireditvi tukaj. 10-minutni mimohod po mestecu, 15 minut govorov predstavnikov vojske, Boforsa in predsednika IPSC, par pokov iz ceremonialnih topov, malo zehanja začudenih naključnih upokojencev na trgu, aplavz in konec. V dobre pol ure od začetka otvoritve smo bili na pivu po 8 eur.

Tekmovanje

Proge so večinoma dokaj zahtevne, saj zahtevajo precej akrobacij s položaji, veliko je dolgih strelov, saj omejitev strelišča skoraj ni. Pričakovali smo več streljanja s tal, vendar so postavljalci prog poskrbeli da to večinoma ni bilo možno. V bistvu je bilo možno samo na nekaj progah ustreliti s tal, ostalo pa s kakšnih polsedečih, polstoječih ali čisto stoječih položajev, tudi na razdalje 200 m ali več. Tarče so bile več ali manj zelo dobro postavljene, vse kovinske tarče so imele kontrastno ozadje in so bile lepo vidne. Vse proge so bile postavljene solidno, brez okvar opreme.

Proge so vsebovale streljanje z viseče, premikajoče ploskve, nekatere (zelo) hitre “bobberje”, streljanje pod kotom 45 stopinj z zrak (našega balistika na MNZ bi kap), streljanje s “strehe” z naklonom naprej in nazaj, veliko streljanja skozi takšna in drugačna okna, precej tekanja in zvijanja hrbtenice in kot rečeno, veliko dolgih razdalj.

Nastop

Na srečo nihče od nas ni imel težav z opremo, orožje je delovalo zanesljivo, kot se spodobi. Večinoma smo streljali solidno kar se tiče taktike in hitrosti, vendar smo žal večkrat hitrost po nepotrebnem žrtvovali za zadetke in smo imeli na splošno preveč miss-ov za boljši rezultat.

[callout]Na srečo nihče od nas ni imel težav z opremo, orožje je delovalo zanesljivo, kot se spodobi.[/callout]

 

Rezultat

Dosegli smo sledeče rezultate, s katerimi smo lahko do neke mere zadovoljni, vsi pa se strinjamo da bo treba trening spremeniti in tudi domače tekme “ojačati”. Trenutno realno stanje je pač takšno.

Open:

36  1918.2222  80.6467%  Humar, Martin  SLO
113  1588.5486  66.7872%  Mahovne, Gaber  SLO

Standard:

31  1753.7947  69.8664%  Jamnik, Tomaz  SLO
37  1691.3636  67.3769%  Stjepanovic, Savo  SLO
48  1548.3234  61.6874%  Pesek, Damijan  SLO

[content_box type=”without-header” text_color=”dark” color=”default”]

Kompletni rezultati so tukaj:

RWS-SA-Results-Overall
RWS-SA-Results-Category
RWS-SA-Results-Teams

[/content_box]

Zaključek

Kot je bilo pričakovano, so v vseh divizijah in kategorijah na vrhu skandinavci, predvsem Finci. Tudi nekateri posamezniki iz Rusije, ZDA so precej napredovali, sem in tja kak Nemec in Slovak, to je to na vrhu. Moramo pa biti realni, da je špica postala več ali manj profesionalna, z okrog 100.000 postreljenih strelov in 7 (sponzorskih) obrabljenih zamenjanih cevi v enem letu pri enem tekmovalcu. S tem se težko kosamo, vsekakor pa lahko naredimo več s kvalitetnim treningom.

[callout]Kot je bilo pričakovano, so v vseh divizijah in kategorijah na vrhu skandinavci, predvsem Finci.[/callout]

 

No, cel dogodek se je zaključil s podelitvijo, ki je bila na nivoju, sproščena in z odlično večerjo. Organizator je priskrbel celo pivo z etiketo prvenstva.

Pot domov, na Poljskem pa so nam za posladek še izgubili puške, ki so prišle čez par dni za nami.

Zdaj pa realno oceniti stanje, narediti okviren plan za treninge in tekme za naprej, deliti izkušnje in znanje z našimi strelskimi kolegi ki so ostali doma in trenirati… ;)

Zahvala

Naj se tukaj iskreno zahvalim sponzorjem, ki so nam olajšali pot na prvenstvo in zaupali v nas:

Armanov
Optics trade
Perunika
Cesar Shop
Lab Commerce

Posebej naj omenim še osebnega sponzorja Zvezo društev Moris.


Nekaj posnetkov:

In še nekaj fotografij:

Scroll to Top