Arsenal Firearms – Strike One, po letu uporabe

Okoli je dobro leto moje uporabe pištole Strike One Speed Ergal, proizvajalca Arsenal Firearms, katero mi je omogočilo podjetje Mavico d.o.o. oz. trgovina Target. Tule je kratko poročilo in nekaj vtisov z letošnje, sicer okrnjene strelske sezone.

Naj že na začetku povem da sem nad njo navdušen še bolj kot že na začetku. Izkazala se je kot izjemno zanesljiva, dobro balansirana in natančna pištola.

Kot že rečeno, je konstrukcijsko malce neobičajna in sicer deluje po t.i. Bergmannovem sistemu in ne po najpogostejšem Browningovem. Sprva nisem točno vedel kaj naj pričakujem, vendar se je hitro izkazalo da so vsi strahovi odveč. Sistem deluje odlično, predvsem tekoče in brez zastojev. Ker je cev postavljena zelo nizko nad roko, se to pozna pri relativno prijetnem odsunu, saj cev manj odnaša navzgor, kar se posledično pozna pri hitrejših zaporednih strelih. Gumb za izmet nabojnika je velik in lahko dostopen, ter se lahko montira tudi za levičarje. Pištola sicer leži v rokah podobno kot CZ Shadow 2, torej vrhunsko.

Match cev vsekakor pripomore k odlični natančnosti, res pa je bila testirana bolj v dinamičnem kot preciznem okolju. Odlični LPA merki so nastavljivi, vendar v mojem primeru ni bilo treba prestavljati ničesar.

Na začetku sem se malo ustrašil relativno majhnega prostora znotraj branika sprožilca, vendar se očitno tudi tega navadi hitro, da zdaj te “težave” niti ne opazim več oz. me ne moti. En in edini dodatek, ki sem ga moral dodati na pištolo, je brusni trak na ročaj zaradi boljšega oprijema. Verjetno ne bi motilo vsakega, vendar se moje roke med streljanjem precej potijo in oprijem pri dokaj gladkem ročaju ni preveč optimalen. Vendar je to na srečo zanemarljiva in poceni rešljiva težavica, ki ne more nikogar zares motiti.

Zdaj pa k dvema “draguljema” te pištole. Prvi je vsekakor prožilec, ki je zares odličen in med striker pištolami po mojih izkušnjah nima konkurence, pa tudi med SA/DA pištolami se marsikateri prožilec mirno skrije. Po par tisoč strelih so se vse površine lepo izgladile, da je poteg še bolje definiran kot na začetku. Kratek reset zaokroži vse skupaj v res odlično proženje.

Drugi “dragulj” ki se mi je res prikupil, pa je vgrajeni magwell, torej povečana odprtina na spodnjem delu ročaja za hitrejše vstavljanje nabojnika. Ker je ta že vgrajena v ročaj, je lahko vhodni kot precej manjši kot pri večini magwell-ov ki se pritrdijo na spodnji rob ročaja in zato res “posesa” nabojnik pri menjavi. Čudovito. Na spodnji fotografiji je primerjava odprtine s pištolo HS XDM, razlika je ogromna.

Skratka, Strike One mi je precej prirasel v roke in ga mirne vesti lahko priporočim vsakemu ki morda razmišlja o odlični pištoli predvsem za dinamično streljanje. Če bi jo kdo rad preizkusil v živo, naj me vsekakor pocuka za rokav ali mi sporoči na email, pa se bova že nekako dogovorila.

Lahko pa se tudi oglasite v trgovini Target na Koprski v Ljubljani, kjer boste lahko videli še marsikaj drugega od orožja in opreme.

Zdaj pa na polnjenje streliva za naslednji trening. ;)

T. Jamnik

2 thoughts on “Arsenal Firearms – Strike One, po letu uporabe”

  1. Robert Rodič

    Zanimiv in koristen članek, pogrešam pa navedbo imena avtorja tega prispevka. Saj večina te pozna, ampak mislim, da bi ta podatek moral biti sestavni del vsakega takega prispevka.
    Lp, Robert

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top