Kako se lotiti stipplinga

Uporabnik foruma @Krgolob se je s pomočjo Cesar shopa lotil stipplinga in o tem napisal lep članek, ki ga bolj priročno objavljamo tudi tule:


Zima; zunaj je neprijetno streljati, na notranje strelišče pa se mi ni dalo, tako da je to idealen čas za brkljanje po omari. Kaj pa če bi kakšno pištolo malo napimpal? Malo po izgledu, še bolj pa po funkcionalnosti.

Pri dvorednih 1911 klonih (2011 po STI) je moja največja zamera predebel ročaj. Kljub velikim rokam mi tisti ogromen kvader nikakor ne sede v roko. Preraven, prekvadraten in predebel za moje nežne pisarniške rokice….

Na kovinskih pištolah s platnicami je relativno enostavno personalizirati ročaj pištole; odviješ stare in namestiš nove. Tanjše, debelejše, roza, črne, rezane postrani ali počez, izbire je precej, tako da se za vsako oko (roko) pravi ročaj najde. Pri plastičnih je pa to precej bolj zahteven poseg. Nekatere plastične pištole sicer že imajo vložke za različne dimenzije rok; kaj pa če ti ni všeč vzorec? Ali pa bi rad imel undercut, thumb ledge, accelerator cut, sledge cut, magwell, aggressive checkering in podobne fensi-šmensi besede?

Za takšne želje je tu “stippling”; točkovno graviranje z vročo konico na gravirniku s katero se topi plastiko. Sliši se enostavno. V praksi je pa tu precej dela. Najprej je potrebno zbrusiti obstoječe gravure, saj sicer ne bo enakomeren vzorec. Lepše kot bo pripravljen ročaj, lepše bo na koncu izpadel končni izdelek. Potem pa sledi graviranje; tu gre kot rečeno za topljenje plastike. In goreča plastika je smrdeča plastika s polno dima. Ko enkrat to plastiko deformiraš, poti nazaj praviloma ni. Sam sem si pogledal nekaj videov na YT in hitro prišel do zaključka, da tole še ne bo zame. Bolje prepustiti graviranje nekomu, ki o tem kaj ve, saj me bo po izkušnjah naredi-sam-projekt na koncu prišel precej dražje. Na srečo je na slovenskem trgu že nekaj izbire na tem področju, še največ kar pri zastopniku za mojo pištolo (hvala Cesar za potrpežljivost…).

Glede funkcionalnosti ni bilo kaj razmišljati; želel sem ožji in bolj zaobljen ročaj ter ravno prav agresivno površino. Super bi bil še stanjšan branik ter nek zaključek magwella.

Še največ časa sem porabil pri izbiri vzorca; spodaj na sliki je samo del vzorcev, na internetu jih je še na tisoče. Glede na kratko cev sem se na koncu odločil za minimalističen izgled ročaja in ga na tak način tudi optično nekoliko pomanjšal.

Po obdelavi in tanjšanju ročaja je razlika več kot očitna. Sedaj precej lažje pridem do gumba za izmet nabojnika, pištola mi lepše sede v roko, sama površina ročaja pa je precej bolj agresivna. Všeč mi je tudi to, da se zadaj ne vidi več ločenega ohišja glavne vzmeti; sedaj ročaj izgleda kot da je iz enega kosa.

Tudi stanjšan branik sprožilca precej pripomore k boljšemu oprijemu in kontroli; pištolo držim višje in bližje cevi.

Sam sem s končnim produktom zadovoljen, tako da se že oziram za novo plastiko. V mislih imam bolj zahtevne vzorce in obdelave, pa da vidim če graver zmore narediti tudi to. Mimogrede, prodaja kdo kakšnega Glocka 19 MOS, plastičen ročaj je lahko slabše ohranjen ;)

Pa še slika končnega produkta z vsem blink-blink paketom. Mali strupek z 19+1 naboji.

Scroll to Top