Nakup nove tacticool pištole

Naš strelski kolega @Krgolob se je znova lotil zanimivega pisanja in nam privoščil lep članek o izbiri nove tacticool pištole. Originalni članek se nahaja tule.


Danes je informativni dan za mojega mulca. Kot resen in odgovoren starš sem si vzel dopust za njegov pomemben dan. Že cel teden me na stolu čakajo strgane leviske in metalika majica, še olstarke dam gor in sem pripravljen za ponoven prihod v šolo. Bom delal sramoto mulcu in lajal za učiteljicami :D Me prav zanima kako se leta poznajo moji bivši učiteljici za biologijo. Taktično sem se odločil za popoldanski termin, mogoče bom srečal še koga od bivših sošolcev, bomo šli potem na sok. Kot v dobrih starih časih! Mulc pa dobi denar za bus, naj gre sam domov. Tudi to je del informativnih dnevov.

[callout]Glede na to, da imam prosto dopoldne, se lahko posvetim bolj pomembnim stvarem. Da, čas za pištolo je namreč ravno pravi.[/callout]

Glede na to, da imam prosto dopoldne, se lahko posvetim bolj pomembnim stvarem. Da malo strnem misli. Da, čas za pištolo je namreč ravno pravi. Katero pištolo torej »nujno« rabim?

Katere pištole so pustile največji pečat v teh 125 letih? Browning FN1900 s prvim drsnim zaklepom, Luger P08 s svojo devetko, HiPower z dvorednim nabojnikom, P38 s svojim DA/SA, jasno 1911, CZ75 in še bi lahko naštevali.

In seveda Glock. Prva komercialno uspešna plastika. Sinonim za taktikul. Vedno sem občudoval te bradate operaterje; njihove jopiče z nekakšnimi hozentregerji, tokove spuščene čisto na kolena ter nežne bombažne šemage okoli vratu. In seveda njihovo taktično pištolo. Majhna lučka, rdeča pika, kakšen laserček, pištola lepo s štrikcom privezana, nabojniki v žepkih tik pod košato brado… To! To nujno rabim. Plastika naj bo!

Katero plastiko pa?

Na trgu jih je namreč polno, skoraj ni proizvajalca, ki ne bi imel v ponudbi pištole iz polimerov. Še posebej sedaj, ko se je Glocku iztekel patent za Gen3. Plastične DA z zunanjim kladivcem sem takoj črtal. Za to imam dovolj železnih pištol. Prava polimer pištola mora biti »strajker« pištola! Obvezna oprema pa taktični rail in rdeča pika, opcijsko še navoj. Za kompenzator, se razume, dušilci so (še) prepovedani.

[callout]Nasvet, ki sem ga dobil, je; kupi tisto, kar ti je všeč.[/callout]

Se mi zdi, da so danes vse pištole bolj ali manj povsem enake. Vse delujejo na isti princip, imajo podobno postavljene komande, pri veliki večini naredi bum, ko pritisneš, tako da z uporabnega vidika skoraj ne vidim razlike. Nasvet, ki sem ga dobil, je; kupi tisto, kar ti je všeč. Pa raje daj kakšen evro več že v startu, ker boš kasneje itak še enkrat toliko navesil na pištolo. Tole je moj ožji izbor plastik, ne nujno v tem vrstnem redu.

Beretta APX

krasna ergonomija, všečen italijanski dizajn, soliden sprožilec, eden mojih favoritov. Detajli so lepo zaključeni, zanimivo, da tudi internet nima nekih drastičnih zamer proti njej. Zastopnika imam čez cesto, med malico večkrat skočim tja, tako da imam občutek, kot da je že moja. Slabost je nekoliko nerodna in visoka postavitev rdeče pike, še najbolj me motijo težko dobavljivi deli za nadgradnje. Najbrž bo še potrebno po naročilu izdelati poseben tok.
[Image: APX-combat_zoom002.jpg]

Sig P320

po možnosti v M18 izvedbi. Nov izbor ameriške vojske v kompaktni različici. Se pravi tisti za poveljnike :) Ima vse kar hočeš; modularno zasnovo, ploščico za rdečo piko, železne merke, precej solidno proženje, definitivno ena bolj zanimivih pištol. Pa še ta velika prednost z zamenljivimi ročaji.  Samo kaj ko je tako prekleto visoko nasajena cev; se mi zdi, da moram roke prav spustiti, da vidim preko merkov. Tudi cena je približno enako visoka. Me pa nekoliko spominja na tetejko; tudi prve P320 so bile brez zavor in so se pri padcu rade sprožile.
[Image: sig-sauer-p320-m18-9mm-pistol-1500x1000.jpg]
Bi jo šel pogledat, pa se k Meliti ne upam več. Me bo spet tako po žensko pogledala in bom vse pokupil. Od zadnjega obiska pred letom dni imam doma še vedno nekaj originalno zapakiranih hlač. Isti model, v vseh možnih barvah. Ko me je vprašala po številki hlač, sem ji zajecljal precej manjšo številko. Ker športam in mi ni vseeno za moje telo, sem ji razložil. Eh…

CZ P10C

Preverjena CZ pragmatičnost, super ergonomija, zanesljiva, dobro proženje, solidni merki. Precej dodatne opreme je na voljo tudi v Evropi, pri Čehih dobiš skoraj vse. Racionalen nakup, ki odkljuka prav vse zahteve. Kot Škoda. Samo ne poznam prav veliko ljudi, ki bi si za Insta-story izbrali Octavio.
[Image: cz_p-10-c_optic_ready_9mm_luger_3.jpg]

Canik TP9 Elite Combat

tole je prijetno presenečenje. Madona kaj pa tu dobiš za teh 709€. Cev z navojem, izrez za red dot, magwell, zelo solidno izdelavo. In najbolj dodelan taktikul izgled. Uf!

[Image: canik_elite_combat_left_1.jpg]
Bo treba tole v roke vzet. Na hitro sem se spomnil nek nujen službeni sestanek in kar naenkrat sem se »povsem slučajno« znašel v Postojni.

[callout]Mi, strelci legende, se tikamo. Če si mlahav, potem trgovec lahko posumi, da iz te prezentacije ne bo prodaje.[/callout]

A je kdo kdaj opazoval izkušene kupce, t.i. poznavalce, kako si ti v trgovini ogledujejo pištolo? No, to je za pogledat. Sam sem to večkrat gledal pri drugih, zdaj je čas, da pokažem kaj sem se naučil.  Najprej trgovcu rečeš, »mi daš malo kanika.«. S samozavestjo, jasno in glasno, da slučajno ne bi bilo dvoma, da si resen poznavalec. S piko namesto vprašaja in seveda ga tikaš. Mi, strelci legende, se tikamo. Če si mlahav, potem trgovec lahko posumi, da iz te prezentacije ne bo prodaje. In boš gledal samo čez šipo. Sam sem že na »advanced« stopnji; trgovec mi sicer da pištolo v roke, samo prej zaklene vrata. Tokrat mi je uspelo brez zaklepanja in stanja za hrbtom.

Kot izkušen strelec najprej preverim ali je pištola prazna. Za čuda so mi zaupali tudi nabojnike, tako da nabojnik ven in prvo repetiranje. Nakažeš temeljit pregled okolice; z glavo in mrkim pogledom preveriš najprej 90° levo in potem še 90° desno. Počasi, zbrano. Izbereš varno smer, izpod obrvi preveriš, če te kdo gleda. Trebuh noter, z obema rokama objameš pištolo, visoko dvigneš komolce, glavo spustiš, se malenkost razkoračiš v sumo položaj, sledi smrtonosni oprijem pištole in stisneš. Klik. Poznavalsko pokimaš, mogoče kaj zabrundaš. Tu pazi; nikar ne poglej trgovca, ne pokaži, da si kot majhen otrok z novo igračko! Sedaj si osredotočen na pištolo, pokaži zrelost, bodi dec! Pogled levo, pogled desno. Varno.

Sledi ponovno repetiranje. Tokrat preverjaš merke. Pravi strelci delajo to z obema odprtima očesoma. Pogled levo, pogled desno, trebuh noter, komolci gor, glava dol, klik. Merkov se ne spomnim. Tole z obema očesoma ni zame. Pogled levo, pogled desno. Varno.

[callout]Se mi zdi, da je cela trgovina utihnila v pričakovanju… KLIK. Oba s trgovcem olajšano zadihava; tu je, krasen je.[/callout]

Tretje repetiranje. Zdaj je na vrsti proženje. Samo proženje za nas poznavalce sicer ni tako pomembno, bolj je pomemben sam »reset«. Ker sem okolico že večkrat prečesal, sedaj operiram nad pultom. Tudi zaradi potnih rok in strahu, da mi ne bi pištola padla po tleh. Skratka reset. Sprožim, držim sprožilec in s hitrim potegom repetiram. Potem poznavalsko spuščam prožilec. Počasi. Nič. Kar lepo počasi, ga moraš začutiti. Podzavestno spustim glavo bliže pištoli, saj je tudi jasen zvočni signal reseta sila pomemben. Se mi zdi, da je cela trgovina utihnila v pričakovanju… KLIK. Oba s trgovcem olajšano zadihava; tu je, krasen je. Poznavalsko ocenim; »thja triger je zanič, tole bo treba menjat«. Ne smeš biti že v prvo zadovoljen.

Potem na hitro pokažem še moje znanje menjave. Nabojnik noter, pogled levo, pogled desno, bojni položaj, nabojnik ven, z njim v roki na hitro pobožam pas – namišljen poteg svežega nabojnika –  ter nabojnik nazaj noter. Poznavalsko, s pištolo tik ob nosu, s cevjo obrnjeno v zrak in kazalcem usmerjenim v tisto luknjo. Črni potolčeni nohti nemo pričajo o uspešnosti mojih preteklih menjav. Ko začnem z nabojnikom praskati po novi pištoli, me trgovec že precej živčno gleda.

[callout]pravi poznavalec konča, ko on to hoče[/callout]

Pravi poznavalec se na to ne zmeni, pravi poznavalec konča, ko on to hoče.

Tele plastike sem uspel pogledati, preden so ravno ta dan predčasno zaprli trgovino. Ko sem se par minut kasneje peljal mimo, je bila trgovina začuda spet odprta, samo se mi ni dalo več nazaj.

Od vseh teh pištol mi je bila najbolj všeč Sphinx SDP Compact. Taka luštna, kompaktna. Nikoli ne bi rekel, da je isti cenovni razred. Na žalost pa ni ne plastična, ne strajker, tako da je nisem vzel. Cilj je namreč jasen; taktikul, polimer, striker.

Kakšen nasvet? Glede nove pištole, ne mojega mentalnega zdravja.

Scroll to Top