Sniper Extreme 2020 tekmovanje – reportaža

Originalen članek objavil uporabnik zan89 na forumu tule: https://www.strelec.si/forum/thread-26848.html


[callout]Trenutne misli: Bolnica… tekma, ki je ta trenutek nikdar več nočem ponoviti.[/callout]

 

Na tekmo se je prijavila vsa Hobby snipers Slovenia ekipa, se pravi 3 ekipe. Žal je bil moj partner v zadnjem momentu zaradi težav primoran odpovedati tako, da smo na koncu nastopili kot dve ekipi.

Jure Kutnar (SD 1991) in Aleš Kutnar (SD 1991) kot prva ekipa in druga ekipa, jaz- Žan Šude (SD 1991), Primož Bodlaj in Leon Lautar. Mi trije smo nastopili skupaj, razen pri strelskih nastopih, smo vedno nastopali samo v dveh ekipah – zaradi točkovanja.

Vse kar smo vedeli je bilo 30 ur in 30km tekmovanja. Nekaj malega smo se pripravljali, vendar ne več kot 16km hoje z 22kg opreme na sebi, kar se nam je zdel naš limit, zato smo na tekmo gledali s strahospoštovanjem. Ključnega pomena je bilo načrtovanje kaj in koliko vzeti s seboj.

Odpravili smo se v četrtek, ravno na dan, ko so se korona ukrepi zaostrili, zato nismo vedeli do poljske meje, če sploh uspemo priti do tekmovanja.

Priprava

V petek zjutraj, po prespani noči v hotelu, pridemo do tekmovanja, tam polno avtomobilov na parkirišču. Ekipe iz Belgije, Nizozemske, Češke, Nemčije, največ iz Poljske (od tega 15 kip iz poklicnih specialnih enot), vsi v polnem teku priprav, nervoznikavi, od živčnosti bi hodil na stranišče vsakih 5 minut. Po obveznem merjenju temperature, se začne kratek uvod z glavnimi informacijami glede varnosti v nekaj skupinah.

Napokajo nas v kamione in odložijo na strelišču, tam smo rešili hitri test teorije o balistiki, nekaj formul za izračun vetra, našteli glavne naloge ostrostrelca, nato pa smo opazovali gozd in poskušali najti 9 predmetov, ki ne sodijo v gozd. Morali smo narisati načr,t kje ležijo, opisati predmete, barvo, velikost in opisati čemu služijo. Nato smo si na mizi nekaj minut ogledovali 12 različnih predmetov, spet smo si jih morali zapomniti, nato opisati, orisati, določiti barve, velikost in opisati za kaj se uporabljajo.

Akcija

Spet nas naložijo na kamione in odvržejo v gozdu, nekaj kilometrov stran od »sovražnih« enot. Morali smo se neopaženi prebiti 100m od njih v, s koordinatami označeno Cono, iz katere smo morali neopaženi prebrati kodo, ki so nam jo pokazali šele po tem, ko nas ekipa štirih z daljnogledi, ni smela prepoznati. Eden izmed sodnikov je prišel do tebe na razdaljo 5-10m tako, da so iskalci prečesavali zgolj območje okoli sodnika v radiju 10m. Naloga, da ostaneš neopažen, je bila zato zares težka. Le najmanjši premik, te je lahko izdal.

Po zaključku ob 16.00 uri, nas po stalkingu čaka drugi taktični del naloge, ki se odvija od 16.30 ure do 6.45 ure zjutraj naslednjega dne. Prejeli smo papir z opisom nalog in s šifriranimi koordinatami, skupaj s časovnico, ki smo se je morali držati, da smo uspešno opravili naloge.

[callout]Neopaženi se priplazimo do druge točke, kjer je bila naloga ustaviti krvavitev iz rane.[/callout]

 

Prispemo do prve naloge. Morali smo prepoznati tarčo (lahko oklepno vozilo), izmeriti razdaljo, določiti azimut in določiti točne koordinate, te pa šifrirati in javiti v bazo, od koder so nam poslali naslednje koordinate za naslednjo nalogo. Spustila se je noč, pričelo je dobro deževati. Čas, da se preoblečemo v dežne jakne in hlače, kajti ghilli (maskirna obleka) bi se napila in postala neznosno težka. Noč je hitro pokazala zobe. Po brezpotju skozi grmovja, trnje in gozd, smo se morali premikati brez luči, saj bi drugače lahko bili opaženi tako, da hitrost občutno pade, saj si z vsakim narejenim korakom stopil v neznano. Orientirali smo se z garminom, satelitskim posnetkom in karto. A kljub temu smo se hitro izgubili. Pri prebijanju skozi gozd smo obrnili za 180° in pot cca 1km prehodili nazaj, ne da bi to sploh vedeli. To je bilo na našo srečo edinokrat, da smo se izgubili oz. »zalutali.«

Vmes so po gozdu ves čas patruljirale para vojaške enote (30 ljudi), ki so imele nalogo ujeti nas oz. preprečiti dostop do točke. Opremljeni so bili z reflektorji in termo-vizijami. Tako hoja po poteh/cestah odpade. Tudi ljudje na točkah so te iskali, dokler nisi bil bližje od 50 m do točke. Tam je bila »safe zone« in si bil pred »sovražniki« varen. Neopaženi se priplazimo do druge točke, kjer je bila naloga ustaviti krvavitev iz rane. Uspešno zaključimo nalogo, odpravimo se proti tretji, a nas je začela po 100 metrih loviti skupina (sovražniki). Z vso opremo, 30kg+, smo začeli teči skozi gozd brez luči (adrenalinsko in nevarno početje). Po cca 100m teka Primož z glavo udari ob vejo in pade vznak, obleži in se skrije, midva enako. Ležiš na premočenih tleh, srčni utrip v nebo, dihaš kot norec, poln adrenalina, z glavo ležiš na puški, oči imaš zaprte in ne gledaš v smeri proti luči, da ne dobijo odseva. Upaš, da te ne najdejo. Žal… zvlečejo nas ven do poti, kazen je bila 30 sklec in 30 počepov. Ponekod so jih tudi naložili na pick up in odpeljali daleč stran. Oddelamo kazen, gremo dalje, po 10 minutah spet naletimo na iskalno ekipo, tokrat se uspemo izmakniti – potuhnjeni v grmovju. Odločimo se, da gremo čim globlje skozi gozd.

Nekje 500m pred naslednjo točko, se za hrbti prikradeta dva sovražnika, bila sta potuhnjena v gozdu, s termo-vizijo. Nemogoče je bilo hoditi skozi gozd neslišno, polno je bilo suhih vej in s 6 nogami v popolni temi, se jim nisi mogel izmakniti. Ko si stopil na vejo, se je zaslišal močan pok, ki se je razlegal po gozdu. Odpeljejo nas 1 km stran s poti, tam smo morali narediti 50 sklec, šele potem smo bili izpuščeni. Nadaljujemo, še enkrat zaslišimo kričanje in reflektorje, iskali so drugo ekipo. Za 10 minut se potuhnemo. Ves izčrpan in v upanju, da gredo mimo, postaneš del gozda, ne razmišljaš popolnoma ničesar. Stežka se le prebijemo v bližino, kjer se zares neslišno prikrademo do točke, tako da smo jih dobesedno ustrašili, ko so tri gozdne pošasti stale pred njimi ob ognju. Tam prejmemo izrezek zemljevida, vendar brez vseh koordinat. To lokacijo smo morali poiskati na glavnem zemljevidu in tu je najbrž kar nekaj ekip konkretno »zalutalo« čisto v drugo smer območja in se s tem obsodilo.

V nekaj minutah najdemo cilj, določimo koordinate. Na vseh točkah smo bili prva ekipa, ki jih je dosegla, kar smo skoraj težko verjeli po vseh zapletih, ki smo jih imeli. A je bilo nemogoče, da teh zapletov ne bi bilo pri kakšni ekipi. Nadaljujemo, se zaletimo v žičnato ograjo, nadaljujemo ob njej še vsi slepi od svetlobe ognja. Hodim prvi… BUM! Zmanjka tal pod nogami, padem v luknjo, na puško. Dobro jo odnesem, Leon in Primož me zvlečeta ven, nekaj korakov naprej še ena takšna luknja. Oddaljeni kakšnih 300m od prejšnje točke po hitrem premisleku sklenemo, da je prenevarno nadaljevati brez luči. Prižgemo rdečo brlivko, ravno toliko, da si videl en korak pred sabo… še sreča… 5 m stran pred nami se pojavi jezero z ostrim prepadom kakšnih 2m visoko. Padeš not, se utopiš? Sploh splezaš ven?…ne vem. Rinemo do četrte točke, tempo smo stopnjevali z vsako točko bolj, ustavili se nismo nikoli več kot za 2 minuti. Ni bilo časa za nič. Z daljšim postankom pa si bil obsojen na hlajenje telesa in s tem prehude bolečine po mišicah. Vedeli smo, da, ko se ustavimo, smo pečeni. Vsi zblojeni, ura okoli polnoč, bolijo noge, stopala pečejo, ramena od nahrbtnika žgejo, boki od pasu nahrbtnika skelijo. Ne veš več, kako bi se naštimal in kako si namestiti puško…VSE ti gre na jetra!!

Z enournim zaostankom za časovnico in vedno hitrejšim tempom, počasi dobivamo nazaj na času. Na 5. točko, brez nadaljnjih zapletov, se skozi 1,5m visoko rast grmovja, trave in trnja, prebijemo do stolpa. Tam smo dobili azimut, določili smer in v to smer oddali svetlobni signal. Prišli smo tudi ven iz glavnega iskalnega območja sovražnikov. Tam dobimo koordinate za 6. točko. Preneha deževati, pokažejo se zvezde. Naslednja naloga… v smeri svetle Venere, v trdi temi sledimo cesti, nato 500m pred točko nazaj v »žbunje.« Tudi na 6. točki – po nekaj zapletih, uspemo dobiti koordinate (točko so »jebivetrsko« prestavili za cca 200m). Vsa komunikacija poteka po vojaškem protokolu s šiframi. Kaj hitro si črko narobe dešifriral v drugo številko, kar je bilo usodno za določitev pravih koordinat. Na papirju kaže, da je naslednja naloga zadnja. Vsi veseli iztisnemo še zadnje atome moči in še pospešimo. Čutili nismo ničesar več, drug drugega spodbujamo in si ne dopuščamo možnosti jamranja.

7. točka je ob jezeru, do tam pa druga jezera in močvirja. Hitro načrtujemo pot, da se izognemo nevarnostim. Do točke pelje le ozek prehod med dvema močvirjema, ali pa pot vse okoli jezera po daljši poti. Odločimo se za bolj varno pot okoli jezera. Na vsakih 500m preverimo, če smo na pravi poti… »zajeb.« Odvili smo ravno v smer, za katero se odločimo, da bi znala biti nevarna zaradi ozkega prehoda med močvirji (cca 30m). Nič, smo že predleč, da se obrnemo. Kot bi po tej poti hodili vsak dan, se zelo hitro prebijemo do ožine, ki jo tudi najdemo. Vse mokro, udira se, a dokler rastejo visoka drevesa se tolažimo, da je to to. Prispemo do jezera, pridobili smo pol ure časa. Ravno, ko pridemo cca 100m pred točko vidimo, kako se iskalna sovražna patrulja odpravlja v iskanje naše ekipe. Presenetili smo jih z riskantno ožino, tako se odpravijo v drugo smer. Manjka nam še kašnih 50 metrov, da pridemo v varno cono. Malo počakamo, da se iskalci oddaljijo, nato hitro, a tiho – štart na točko! No, tu smo jih zares presenetili, stali smo stran 3 metre od njih, ob ognju in to nekaj sekund, da so sploh dojeli, da stojimo med njimi. Kako dober občutek!! Rahlo prestrašeno in zmedeno zinejo: » A ste že tu?!«

Ob vodi ogenj, na jezeru otoček, na njem ogenj, v vodi čoln… kaj nas čaka?! Naloga bo opravljena, ko nekdo odplava na otok po nove koordinate. Šok. Gledamo se. Meni je vroče od »šopanja« na poti, vajen mrzle vode rečem, grem jaz. Se slečem in gas v vodo na drugo stran, kakšnih 30m na otok in nazaj. Obrišem se s prepoteno majico, na hitro se posušim ob ognju in oblečem. Tu smo šele dojeli, da še ni konec. Ura je bila cca 3 ponoči. Že malo togotni, ker je naslednja točka 5km stran. Nič, kaj moremo, nadaljujemo. Dobimo namig, da iskalnih ekip ni več v smeri naslednje točke. Zato se odločimo hoditi z lučkami. Brez bi bili namreč prepočasni in ne bi ujeli »safe house«, ki je bila končna točka. Stiskamo zadnje moči, ki jih ni več bilo, a adrenalin je naredil svoje. Od vsake točke dalje smo pospeševali ritem hoje. Prišli smo do točke, ko so bolečine že izginile.

Vmes so bile točke, kjer si lahko nabral dodatne pike in zaradi hitrega tempa nam ostane nekaj časa, da gremo malo okoli po nekaj ekstra točk. Bolj kot smo iskali po gozdu tiste točke (orientirne zastavice), manj nam je bilo jasno. Po kakšne pol ure zaman iskanja dveh točk je čas, da se opravimo v safe house. Ne smemo ga zamuditi. Pridemo do točke safe house. Upali smo na šotor, morda celo hrano. Pridemo tja, tam pa le človek, ki nas čaka in nam preda drugo lokacijo… tema! Tema na OČI! Kdaj bo konec?! Bo to res zadnja točka?! Pojavijo se prve miselne težave. Fantje, prvi smo na vseh točkah, noge so še na mestu, dihamo še. Ni druge, kot stisnit drek in oditi na »zadnjo?« točko.

Še 1,8 km. »Ruzaki« enako težki kot na štartu. Spili smo nekaj vode, nekaj pojedli, a je dež in »švic« poskrbel, da so težke cunje nadoknadile izgubljeno težo. KONČNO pridemo do končne točke, noč se že preveša v dan. Imamo še pol ure do odhoda na strelišče. Uležemo se na tla pod drevo. Vse je mokro, v zraku sama vlaga, na obraz nam kapljajo debele kaplje iz dreves med tem, ko hočemo zatisnit oči. Vse boli, ohladimo se, mraz naredi svoje. Na končno točko so uspele priti le 4 ekipe, mi pa smo bili edina, ki je opravila vse naloge. Ostale so jih bile zaradi zamude primorane preskočiti.

Prispemo na strelišče. S strelskimi stage-i bi morali začeti ob 9 uri. Javijo nam, da bodo prestavili na 11. uro, ker razen 4 ekip, so bile vse ostale razgubljene po gozdu. Dobili smo informacijo, da so 3 ekipe odpeljali v zdravniško oskrbo zaradi poškodb, cca 10 jih je sredi noči izgubilo upanje in moč in so odšli do avtomobilov, se odpeljali in s tem kapitulirali. Ob 11. uri se z avtomobili prepeljejo vse preostale ekipe. Med tem ugotovim, da sem med padcem izgubil turret za veter na optiki. Nisem vedel ali je še vedno na nuli, ali ne, »je cev kriva? Je montaža preživela padec?« se začnem spraševati. Ni bilo druge kot zaupati opremi in gasa dalje kot, da nič ni bilo.

Jureta in Aleša srečamo šele po koncu tekmovanja, ker sta bila odpeljana na drugo strelišče, streljanje je potekalo na treh streliščih.

Megla se dvigne, pokaže se sonce. Ko te obsije in pogreje, se ti začnejo zapirati oči. Veliko jih vmes med stejgi obleži na travi, ko padejo v spanec. Naša ekipa se nekako drži pokonci. Bilo je 9 strelskih stejgov, mnogo od njih s poudarkom na reševanju poškodovancev.

Napori

Oskrbeti pilota helikopterja in ga zvleči ven.

Kolega rešuje/vleče iz leže položaja drugega s prestreljeno nogo. Najprej je treba nadeti »turniquet« in ustaviti krvavitev. Sodnik se dere, še dvakrat obrni!! J… kako boli! Najraje bi ga na gobec. Ko me vleče, mora s pištolo zadeti tarče z eno roko. Tu je Primož stisnil vse zadnje atome iz pet. Med streljanjem mu je sodnik šprical umetno kri v oči tako, da je bilo zadeti tarčo še toliko težje.

Na enem je moral prvi naložiti drugega na rame, hoditi do točke in z ranjencem zadeti s pištolo 4 tarče, nato pa še 4 tarče s polavtomatom. Živa jeba. Leon, kot nosilec, rabi 10 minut, da pride k sebi!!

Enemu zvežejo roke, drugi s pištolo onesposobi tarčo, te reši, nato oba s puškami potolčeva 6 tarč na neznanih razdaljah (200 do 800m). Vsak ima samo 6 strelov. Primož se ufura in postane trigger happy. Naredi 12 strelov kot bi mignil, minus točke..

Taktični stejg. Kombinacija pištole, avtomata in sniper puške s kritjem, no limit strelov, če ne zadaneš tarče na 1200m, se vse točke delijo na polovico.

Stejg, kjer ti je moral ustaviti krvavitev na roki, nato plazenje do točke s puško, poškodovanec strelja drugi ter mu spota in meri razdalje z milanjem.

In še veliko drugih kombiniranih stejgov pištola/polavtomat, Sniper/pištola, dvakrat sniper.

Ura se bliža 5. popoldan, vsi dobesedno uničeni. Po eni strani se ti že j… za vse, po drugi se trudiš kolikor moreš. Vsi samo še čakamo toplo hrano in tuš. Premikamo se, kot bi nas kdo nategnil v rit, nadeti ruzak na rame postane misija nemogoče, podplati pečejo kot opeklina.

Končno

Zaključek! 32ur, 44 prehojenih kilometrov!! Če bi vedeli kaj nas čaka, ne bi niti razmišljali o čem takem.

Rumena črta označuje naše dejansko premikanje po terenu.

Tu se je pokazalo tisto, kar je v nas skrito. Prava osebnost človeka v ekstremnih razmerah, ko vidiš komu glava dela, kljub vsem naporom in težavam. Zares smo delovali kot ekipa, vsak je doprinesel nekaj ključnega in brez pregovarjanj smo se prepustili drug drugemu, ter si zaupali pri odločitvah. Pri veliki večini je odpovedala prav glava oz. nekompatibilnost. Na začetku gledam vse tiste »mrge, konje, bike« in se sprašujem kaj jaz črv, s 63kg, počnem tukaj. Na koncu vidiš, da je največji sovražnik vsak sam sebi.

Pokaže se tudi, kako pomembna je dobra oprema. Tu neka »china shit« roba nima mesta, ker je lahko ključna za tvoj odstop oz neuspešnost.

Rad bi pohvalil organizatorje za zares odlično opravljeno nalogo. Morda bi tekmo raje poimenoval selekcija. Nekateri so bili razočarani, ker na točkah ni bilo nikogar več po tem. ko so presegli časovni limit. Tako so bili primorani sprejeti hitre odločitve kako naprej, da so ujeli safe house.

Tekma se zaključi s toplo hrano in razglasitvijo. Zares smo veseli za doseženo prvo mesto. Mislim pa, da smo si ga zaslužili, ker smo res bili tanki, ki se niso pustili zmesti, izgubiti fokusa in nenehno smo dvigovali tempo skozi tekmo. Tudi Jure in Aleš sta opravila odlično delo in tekmo zaključila s vrhunskim 5. mestom.

S tem smo odlično zastopali Slovenijo, naš aktivni SD 1991 klub in Hobby snipers Slovenia ekipo, ki je pokazala nivo, ki se lahko kosa tudi s profi enotami.

Žan Šude, Jure in Aleš Kutnar, SD1991

Bravo fantje!

Scroll to Top