Novi kronograf Garmin Xero C1 Pro je tukaj! Vredno je bilo čakati

Po dolgem času se je na trgu pojavil kronograf za merjenje hitrosti izstrelkov, ki je zasenčil vse obstoječe. Zaenkrat kaže da je Garmin Xero C1 Pro vse kar smo upali da bo in še malo več.

Kronograf je nepogrešljiv pripomoček za testiranje in ustvarjanje novega streliva. Pravilna in predvsem konsistentna hitrost krogel je pogoj za natančno in varno strelivo. Hitrost kot podatek potrebujemo tudi za kreiranje balističnih tabel za streljanje na daljše razdalje.

Desetletja smo se zanašali na merilce s pomočjo svetlobnih senzorjev kot so bili npr. Chrony, CED M2, Prochrono in podobne. Ti so zdaj preteklost. Pred nekaj leti je na trg prišel Magnetospeed ki se je problema lotil s senzorjem, katerega je treba pritrditi ob ustje cevi, kar vsekakor ni optimalno, saj spreminja vibracije cevi. Vendar so vsaj meritve dokaj natančne. Naslednja stopnja je bil Labradar, ki je izredno natančen in zanesljiv, vendar ima pomanjkljivosti. Dokaj občutljiv na natančno usmerjenost na cilj, razmeroma visoka poraba baterije, nezanesljivost pri streljanju z dušilcem, okoren uporabniški vmesnik in … ogromne dimenzije.

Očitno so vse skupaj dobro raziskali pri Garminu in se odločili narediti svoj kronograf, ki bo odpravil vse te pomanjkljivosti in dodal še kakšen nov bonbonček. Ta vikend sem imel priložnost testirati Garmin Xero C1 Pro in lahko rečem da sem navdušen. Novi kronograf ima možnost merjenja dolgocevnega, kratkocevnega orožja, puščic iz lokov ali samostrelov, zračnega orožja ali drugih projektilov.

Kot rečeno, novi kronograf je popravil vse kar je bilo narobe pri Labradarju. Xero C1 Pro je zelo enostaven za uporabo, precej neobčutljiv na mikro postavitev, baterija (baje) drži do 2.000 merjenj, dušilec ga popolnoma nič ne moti, uporabniški vmesnik je silno enostaven in učinkovit, vse skupaj pa paše v vaš hlačni žep. Zraven pa pride še aplikacija Shotview za mobilnike, ki se s kronografom poveže prek Bluetooth in omogoča podrobnejšo analizo statistike, omogoča vaše opombe na celotno serijo ali posamezne strele, začasno izločanje posameznih strelov ter shranjevanje podatkov v oblaku za kasnejše preverjanje ali primerjavo podatkov. Napravica je odporna na vodo po standardu IPX7. V paketu pride še mini tripod in kabel za polnjenje preko USB vrat, sam napajalnik pa ni priložen. To je vse kar potrebujete. Morda bi bila koristna tudi torbica ali škatlica za lažji transport.

Kot pri večini ostalih kronografov, statistika Xero C1 Pro omogoča podatke o najpočasnejšem (MIN) strelu, najhitrejšem (MAX), povprečju (AVG), razpon (ES), standardni odklon (SD), poleg tega pa tudi kinetično energijo (KE), power factor (PF) in odstopanje od povprečja (Δ AVG). Poleg tega pa omogoča tudi poimenovanje posamezne serije (npr. glede na parametre polnjenja, orožje ali karkoli drugega) ter komentarje/opombe glede celotne serije ali posameznih strelov, kar močno poenostavi kasnejšo analizo in evidenco. Posamezne strele lahko tudi označimo kot strel iz hladne cevi (Cold bore) ali čiste cevi (Clean bore) ali jih stalno ali začasno izločimo iz celotne analize (če npr. pomotoma vmes izmerite sosedov strel). Na koncu pa lahko vsako serijo posebej izvozite v .csv datoteko ki jo lahko uporabite v Excelu ali podobnem programu.

Meritve smo preskušali s kolegovim kronografom so se izkazale za konsistentno enake in odstopanj praktično ni bilo oz. so bila znotraj 1 m/s. Tako da najverjetneje lahko meritvam zaupamo. Merimo lahko v m/s, km/h, fps ali mph.

In nenazadnje, tudi s ceno niso pretiravali, saj je na voljo za 600-610 €, kar je za odličen paket res dobra cena.

Skratka, zaenkrat se je Garmin Xero C1 Pro izkazal za odličen nakup in ga vsekakor priporočam vsem ki polnijo svoje strelivo ali ki se želijo globje posvetiti balistiki.

Za nakup ali naročilo (ker se zaradi velikega povpraševanja dobavljeni kosi sproti prodajo) kliknite tu.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top