Strelec.si - Slovenski strelski forum

Full Version: kongsbergove cevi
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4
Zanima me če ima kdo Kongsbergovo cev na puški? V primerjavi z Lothar-Walther, Heymovo, i.t.d...Kam bi jo uvrstili po preciznosti, zdržljivosti ? Govorim seveda v istem kalibru tu in tam. (recimo 308w)
Vsa kar je kovano(heym ,Kongsberg) zdrži več kot vlečen Lothar Walther a načeloma ni prva izbira za preciznost
Zastava še ima kovane cevi? Ali to pomeni da zaradi tega ker je kovana ni tako precizna?
No ja. Pri zastavi imajo še cel kup drugih problemov, ki bolj vplivajo na preciznost kot pa kovane ali vlečene cevi.
Izdelava cevi , kot najbolj pomembnega dela orožja,je zelo zahtevna.Začne se pri materialu,ki mora biti vrhunski in predvsem vedno enak/problem pri mnogih izdelovalcih/.Sam način obdelave notranjosti/vlečenje,rezanje in EDM/erozija/je seveda zelo pomemben od priprave pred ožlebljenjem in po njem.Najboljšo poobdelavo imajo po mišljenju mnogih Krieger ,Bartlajn in Hart cevi.Sedaj se pojavljajo tudi nekateri novi izdelovalci,ki imajo dobre cevi,vendar so naštete konstantno dobre.
Seveda je treba napetosti v cevi po strojnih obdelavah popustiti.Nekateri to delajo z toploto,drugi z zmrzovanjem.
Zanimivo je to,da so lahko tudi kovane cevi zelo natančne/konstanstnost materiala in odpravljena napetost/če jih ročno "zlapiramo".Vsekakor pa so lepirane/zglajene-polirane/cevi lažje za čiščenje in natančnejše.Cevi ,ki jih dela Zastava /hladno kovane/
so lahko zelo natančne.Prav tako so zelo natančne Steyerjeve cevi.
To je le nekaj dejstev o ceveh,ki jih seveda poznamo.Poglabljanje v temo pa bi bilo preobširno.

LP Boro
Po mojem mnenju eden izmed boljših člankov o izdelavi (kvalitetnih) puškovnih cevi. Serijsko kovane cevi niso in ne bodo na nivoju rezanih. Period.
Vredno branja!
http://www.border-barrels.com/articles/bmart.htm
V prvi liniji je treba bobu reči bob torej kaj za kak namen in koliko denarja.

Članek prio borderju je sicer fajn a sam sem pri nejmu kupil eno cev in z njim zadosti predebatiral da je zadeva precej poenostavljena

Načeloma so rezane najbolj natančno narejene a pošten proizvajalec kot je Border v pogovoru pove, da ni vse zlato kar se sveti in seveda ni tako enostavno kot folk rad to prodaja v kolikor cev ni praktično do končne konture obdelana,potem rezana notranjost in in še vse skupaj toplotno obdelano je lahko šmoren in v roke dobiš navadja jajca z zvenečimi imenom, tako da sam ne dam kaj dosti na cevi iz ZDA ker te zadeve pogosto v Evropo pridejo kot blanki premera 33mm ,ki ji potem tu profilirajo( v tej fazi lahko uničijo dobro cev) pravljica, da ni notranjih napetosti je samo to pravljica ,štanga iz katere rata cev je bila kovana tako,da ima material iz te faze v sebi ogromno napetosti. Vlečena cev ima večje napetosti inducirane zaradi samega procesa vlečenja knofa, ki vtisne polja. Kovana cev ima še precej več notranjih napetosti a vsi procesi so zmožni dat od sebe dobro cev

Za BR je rezana vrjetno prva izbira čeprav zdaj z 30BR na sceni veliko vlečeni cevi.Pa tudi kar nekaj starih dolgo ne premaganih rekordov je z velečenimi cevmi tako,da je to bolj stvar 'mode' kot česa drugega. Serijska puška ima praktično vedno kovano cev ki je zdaj pogosto sposobrna pokat 0.5moa(Steyer,Sako) ,ta kovana cev pa zdrži precej dlje kot vlečene ali rezane.

A realnost našega trga je taka da je najlažje dobiti Lother Walther cev ki je lahko tudi 1/2 cenejša od ameriške in načeloma ni slaba.

Dobre slabe je težko ločit kar tako po firmah ,najboljša so prebrane te se ponavadi zagotovijo izbrani puškarji in strelci .

Drugače pa za ilustracijo cifre od vrhunskega Br strelca ,
Na puško je 15 letih montiral nič manj kot 34 cevi vse zvenečih imen z vrhunskim puškarjenjem o katremu pri nas lahko le sanjaš a gemo naprej iz njih tekmovalno postrelil cca 45.000 nabojev ,povprečno 1.300 strelov iz cevi , ena izjemna cev je držala 2.200strelov zdaj pa razvrstitev kako dobre so bile te cevi.
za nič 4x ,slabe 4x ,povprečne 5x,dobre12x ,natančne 7x, vrhunske 2x .

Gausova krivulja ti ne uide vrjetnost da bo cev slaba je enaka ali večja pri ameriških kot evropskih še posebej če je cev prišla v evropo v obliki blanka pozabi štorije o nič stresa v rezanih ceveh.


Attached files [Image: 1283983fd39818894ff5050f9f219e.jpg]
Takole je: rezane cevi dajejo največjo verjetnost za preciznost in najmanj oz. nič stresa v materialu.
1.) To se doseže s surovci, ki so bili izpostavljeni cryo threatmentu, pred tem pa nekaj časa običajno ležijo na prostem.
2.) Contouring se pri rezanih ceveh dela po vrtanju luknje, potem pa se naredi še reaming in rifling (polja in žlebovi).
Vlečenje in kovanje cevi je defenitivno slabša izbira, oziroma je možnost za feler večja.
Spodaj je prikazano, kako dejansko v Kriegerju skladiščijo štange. Baje John Krieger svoje delavce spodbuja, da hodijo scat na jeklene štange L-) :-))


Attached files [Image: 435e4fa5d4b7db3d74d58289da676d.jpg] [Image: 8e4b1fa944a368c7c134176155aef0.jpg]
Pomojem je vse skup bolj bullshit oz. tko k pr vsaki stvari v teoriji ja verjetno top top top top kadarkoli narejena cev je bla cut in verjetno najslabša od najslabše kadarkoli narejena je bla kovana. Če pa vzameš v račun intervale, statistiko in število narejenih cevi in pri katerem postopku lahk človeček bedaček uniči cev je pa verjetno statistika krepko na strani kovanih iz čisto preprostega razloga, da izpljunejo tako število cevi da tudi če je procent nadpovprečno dobrih in odličnih majhen je v številu narejenih več kot rezanih, kjer kljub recimo večjemu procentu dobrih in odličnih vseh skupaj ni pol tok kot kovanih.

Pa tud vedt je treba da vsak svojega konja hvali in seveda prisega na svoj izdelek, da je top top predvsem zato, ker bi rad mel posel in denar in logično je, da bo nekdo, ki prodaja (kao) premium izdelek le tega povzdigoval nad vse.
Okoli zamrzovanja so mnenja precej deljena koliko koristi ali ne .

Profiliranje oziroma konturo se res dela praviloma pred rezanajem polj a kar nekaj 'trgovcev z novci skladišči neprofilirane blanke iz katerih ti spuškarijo kar si zažeilš medrugim tudi zaradi tega ker jim proizvajalci cevi prodajajo štorijo o nič stresa a temu v resnici ni tako in vsaka obdelava tako kontura kot fluting potrebujeta ponovno toplotno obdelavo a v koliko primerih je temu tako.

Načeloma je kot rečeno rezana cev kvazi najboljša a dejansko je pri tem velik element relkla kazala(pri amerih kar radi tudi sami priznajo je veliko pompa) oziroma kaj je zdaj naj in kaj ne a kot rečeno veliko rekordov v BR stoji na vlečenih ceveh in z popularnostjo BR30 se ponovno pojavljajo v večjem števlu seveda tu je govora ne o 1/4 moa puškah ampak 1/8moa puškah . če se premakneš na področje cca 0.5moa pa je tudi kovana cev brez težav kompetitivna.
To o scanju po ceveh me spominja na BMW F1 1982-88, ko so kupovali stare motorje (200-300.000 km), jih puščali na dežju (ali scali gor), nato pa zbrali taprave bloke...saj naj bi taki bloki, ki zdržijo 300.000 km zdržali več kot novi nepreizkušeni.

Pravijo naj bi stislni iz 4 valjnika 1500 kubikov kar dobrih 1400 konjev...

http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_M12
Kaj pa veš, mogoče se tud iz poscanih cevi potem stisne kakšna 2 milijona šusov.
> mastermind said:
> Kaj pa veš, mogoče se tud iz poscanih cevi potem stisne kakšna 2 milijona šusov.


:-) =D> Ampak morš prej obvezn Černy Kozel s Plzna pit ane
To pa obvezno :D
> Melly said:
> To o scanju po ceveh me spominja na BMW F1 1982-88, ko so kupovali stare motorje (200-300.000 km), jih puščali na dežju (ali scali gor), nato pa zbrali taprave bloke...saj naj bi taki bloki, ki zdržijo 300.000 km zdržali več kot novi nepreizkušeni.
>
> Pravijo naj bi stislni iz 4 valjnika 1500 kubikov kar dobrih 1400 konjev...
>
> http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_M12

Strle poka prav tako 'poboljšano' cev Unique, ki ga je pokal svoj čas tudi Rajmond je imel cevi katerega material je pred obdelavo v cev dobr čas zunal ležal v travi na dežju in morskem zraku pa ziher se je frenči kdaj gor poscal ,v vsakem primeru Unique T-2000 torej mk zdeva zdaj rabljena košta več kot je koštala nova ker bi vsi radi tako kvazi naj naj cev to da je treba malce teflonskega traku, da se cev ne odvije po nesreči kot pri Rajmondu vzamejo v zakup
> SteyrAUG said:
> > mastermind said:
> > Kaj pa veš, mogoče se tud iz poscanih cevi potem stisne kakšna 2 milijona šusov.
>
>
> :-) =D> Ampak morš prej obvezn Černy Kozel s Plzna pit ane


:-j Prednost uriniranja če piješ Kozla je tudi v tem, da ni dodatnih stroškov brumiranja cevi, saj je "barva" že v urinu... b-(
Že dolgo tega je pricurjala vest/govorica, da so bile cevi/surovci iz Kragujevca tako cenjeni, da so se prodajali kot lasten izdelek v enem zelo znanem puškarskem kraju v Avstriji. V Zavodih CZ je bilo skoraj vso železje pod milim nebom in obstaja zelo majhna možnost, da ne bi prišlo v stik z "naravno razgrajenimi alkoholnimi pijačami", kar je glavni adut za kvaliteto cevi. ;)
Glede kvalitete cevi ...

Včeraj sem si končno vzel čas in na strelišču sprobal svojo kitajčico CQ-A z vojaškim mehanskim kukalom - peep sight. Streljal sem na pištolsko silhuetno tarčo tipa "Drnovšek" in vsi zadetki so bili v črnem polju silhuete. Pa gre za fucking kitajski šit od puške za 880€.

Isto vajo sem ponovil z AK74, pa sem isto silhueto malenkostno zgrešil le z enim nabojem. Ker pa gre pri silhueti "Drnovšek" nekje za 80% velikost naravne silhuete, lahko rečem da bi v primeru 100% velikosti tudi tisti naboj šel v črno.

Torej, namen je da se strelja, ne pa laboratorijsko komplicira.
Tvojih "minute of drnovšek" ni lih problem ali merilo točnosti o katerem je govora tu, niti ne CZ komentarji in njihovi izdelki. Tko, da tole kar si napisal je podobno kot, da bi prišel na OI ali svetovno prvenstvo v atletiki pa namesto na maraton odtekel 60m pa rekel sej dobr laufal sem rezultat tud je zdej pa medaljo prosim k mam tok dober cajt...


> Torej, namen je da se strelja, ne pa laboratorijsko komplicira.

Če je cilj zadeti zrak definitivno bi te pa rad videl na kakem tekmovanju kak BR ali F-class s AK74 ali CQ-A in vojaškim mehanskim kukalom...
Mato, a ti greš na olimpiado ali svetovno prvenstvo??
V BR me pa zanesljivo ne boš nikoli videl, F-klasa pa mi zadostuje na 100m.
Menjava cevi pa me zanima kvečjemu zaradi zamenjave stare.

Moraš pa tudi razlikovati med hobijem in obsedenostjo. Vsako tele ima svoje vesel'e, vsak bik pa svoj štrik.
Pages: 1 2 3 4