Strelec.si - Slovenski strelski forum

Full Version: Krajšanje cevi in balistična krivulja
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3
Pozdravljeni!

Zanima me, če mi lahko svetujete, kako se spremeni natančnost in balistična krivulja, če puškino cev skrajšamo za 5cm (tovarniško polnjeno strelivo)? Tukaj govorim o lovskem karabinu v kalibru 8x57IS? Kako je z točnostjo na večje razdalje? A se krajšanje izvede le v izjemah?
Krajšanje cevi le v skrajnem primeru ,flinta ne bo nič bolje nesla vrejtno celo slabše, če delo ne bo opravljeno res kvalitetno(cev sneta iz sistema in obdelana v stružnici ,ne z ročno žago kot je večinoma praksa pri takih šalabajzerskih posegih) ,brzina izstrelka bo še malce padla . Vse skupaj slab izkupiček za pridobit 5cm na neki jagrski flinti.

Drugače ti pa Larry pokaže kako ti bo kor koli cev krajšal ,vrjemi nihče ti ne bo snel cevi za tak projekt čeprav je to edina res precizna metoda.
[]()http://www.youtube.com/watch?v=b43odFm0mrI
Cev ni potrebno sneti ker obstajajo dovolj velike stružnice v katere gre tudi zaklep, z 5cm bo izguba hitrosti okrog 5m/s, natančnost je pri vseh ki sem jih do zdaj rezal bila boljša kot pred rezanjem, ponavadi smo rezali 10cm in je izguba hitrosti od 10-15m/s je pa za preciznost zelo pomembna natančnost izdelave.
Krajšanje cevi ni noben bav bav, poglej si moj prispevek pod orožje, naslov je IZ 66 NA 53. V večini primirov cev ni potrebno sneti iz zaklepa , ampak se vse skupaj upne v stružnico[kot pravi mrki obstajajo tudi večje] centrira skrajša in obdela na novo ustje.
Po takem posegu puška pridobi na preciznosti zlasti ce je cev tanka je že 60 cm preveč
da o priročnosti sploh ne govorim, izguba hitrosti je zanemarljiva.Tega sem naredu polno, ma niti ene tako kot larry in ne vem, če je ta posnetek glih za kazat no...
Puška iz videa in puška iz stružnice ne boš vedu kera je kera ne po izgledu ne po preciznosti. To kar je Larry naredu je povsem ok, ker je odrezana dokaj naravnost (toliko kot je kontura usklajena s luknjo) in ker je uporabil pilota za rezat krono.

A boš to delal na tekmovalni puški al taki ki mora na 300m zadet 15x15cm je pa seveda (upam da) jasno.


Kar se pa kratke cevi tiče je pa razlika samo v razstrosu kjer daljša cev pač malenkost več trosi (par [email protected]) nič drastičnega za vse razen BR... Tko da za lov je 20" vrh glave, debelina cevi pa itak najbolje da taka, da lih še zdrži pritisk :).
Krajša cev menda manj niha od daljše, kar naj bi vplivalo na natančnost. A vse ima svoje meje, tako da je vse relativno.
> Mato said:
> Puška iz videa in puška iz stružnice ne boš vedu kera je kera ne po izgledu ne po preciznosti. To kar je Larry naredu je povsem ok, ker je odrezana dokaj naravnost (toliko kot je kontura usklajena s luknjo) in ker je uporabil pilota za rezat krono.
>
> A boš to delal na tekmovalni puški al taki ki mora na 300m zadet 15x15cm je pa seveda (upam da) jasno.
>
>
> Kar se pa kratke cevi tiče je pa razlika samo v razstrosu kjer daljša cev pač malenkost več trosi (par [email protected]) nič drastičnega za vse razen BR... Tko da za lov je 20" vrh glave, debelina cevi pa itak najbolje da taka, da lih še zdrži pritisk :).

Mato med dokaj naravnost ali 100% NARAVNOST je zame velika razlika in puško iz videa ali iz stružnice ti prepoznam čist vsako minuto v dnevu tako da to zame ni delo pa tud če ga Larry opravlja.
Morda samo na točnost ne vpliva nič ker tako ali tako prvotni rez "poravna" s tistim ročnim rezkarjem za krono tako, da tud če je bil mal mim na začetku tisto poravna k se itak vsede v cev in se samo poravna isti princip k reamerji s piloti ali vrezovalniki navojev ki so "prosto" vpeti.
Vsako skrajšano puško se mora nujno ponovno nesti na Brezje k žegnu. Ostalo niti ni važno, četudi je skrajšano s fleksarco.

Pomermo s šublerjem, pocahnamo s kredo in odsekamo s sekiro. :D
Mogoče ok za jagrsko flinto, ki poka na 50-150m in pa manj zahtevne zadevščine a za pokat luknjo v luknju ročna žaga ni ravno prva izbira čeprav vrjamem, da se najdejo tudi mojstri, ki znajo tud na tak način naredit ,kar se tiče stružnici in zaklepa je vrjetno možno, če je stružnica zadosti velika

Dejansko kot Mato pravi ni problematičen prvotni rez ampak sledeča obdelava na pravi kot ta pa tudi pri takem grezilu z pilotom ni prfektna
"naravnost ali 100% NARAVNOST" V strojništvu ni nič 100%. Obstajajta samo dve kvaliliteti. Zadovoljivo in nezadovoljivo. Zato se moramo pogovarjati o tem ali je ustje cevi lahko nagnjeno eno stopinjo, eno minuto ali eno kotno sekundo, glede na os cevi. kako to iz delati in preveriti je pa drugo vprašanje.
Drugače pa jaz svoje flinte samo tako obdelam ,pila en star vijak pa je :D :D :D

Larry je res car.
[]() http://www.youtube.com/watch?v=OorpZlG28fI
Včasih pa malo pogoljufa z drejponkom.
[]()http://www.youtube.com/watch?v=x3ELBpqYCQc

[]()http://www.youtube.com/watch?v=RoxUSBGkJ5I
... and that's the way it is.
Myking, glede na to da je puška lovska, jo kar v miru skrajšaj, pridobil boš ogromno! Ob minimalni izgubi hitrosti boš bolj okreten, tako na preži kot na pogonih, glede na kaliber pa dvomim da boš strelal prek 200m... Jaz sem na svoji blaser r93 9,3x62 skrajšal iz 58 na 50cm pa še na vrh sem dal objemko za pas, ne menjam več te puške! Preciznost na 100m pa je ostala enaka, z lovskimi kroglami 19g tug naredijo 3 streli grupo 2cm... Pa strelivo sem brez posebne pozornosti polnil preko max, tako da imam hitrost večjo kot je deklarirana hitrost v orig strelivu v 60cm cevi...
> Myking said: Kako je z točnostjo na večje razdalje?

Če boš skrajšal 50 cm cev za 5 cm, bo verjetno slabše kot, če za enako dolžino skrajšaš 70 cm cev.
V obeh primerih boš "kasiral" močnejšo brco v ramo. :D
pozabi če boš izgubu hitrost bo odsun manši maš pa vecji pok in plamen ki pa se ga rešiš z kompičem tako da si tle čist mimo usekal
357 ko boš skrajšal kako cev za 5-10cm in potem še streljal z njo lahko govoriš o brci v ramo, to so vse samo "babske priče", če bi te pa motilo ima jabolko rešitev.
Odrežeš cev 5cm cevi našraufaš cca5 cm podaljška aka kompiča pa si. :D
Ma kompenzator na lovski puški ni najbolj poserečena zadeva, ko hodiš na zalaz ali pa iz preže tko ne strelaš več kot strel ali dva in s kompenzatorjem zna bit bol boleče kot odsun brez...
Ja potem moraš zraven kompiča naročit še tako trobljo ,bodo ušesa manj bolela.

Attached files [Image: 66310ec67e9214dabb0dab37867ae6.jpg] [Image: d966fe299c6c320d8cca469697922d.jpg]
Pages: 1 2 3