Strelec.si - Slovenski strelski forum

Full Version: Naše in njihovo avtomatsko orožje....
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Zanimivo je tole pogledati z zgodovinske distance.

Ameriški propagandni film o tem, da je nemško orožje slabo, ameriško pa super:

https://www.youtube.com/watch?v=c_2UxfIFg-c

Ob dejstvu, da so po 2. sv. vojni kar lepo skopirali M60 po MG42:
https://en.wikipedia.org/wiki/M60_machine_gun

in ob dejstvu, da so skopirali M700 po Kar 98k:
https://en.wikipedia.org/wiki/Remington_Model_700

Tukaj je ta obsedenost (fetiš) z natančnostjo, kar furajo še naprej z M16 in M4. Američani se postavljajo kot velesila, koliko so oni pravzaprav zgodovinska referenca za orožje?

Ker če primerjaš šmajser M40 proti tommy gunu, je šmajser lažji, kompaktnejši, municija lažja, pa z blowback zadosti zanesljiv. V propagandnem filmu pa kažejo streljanje s šmajserjem ko da so loleki.

Če ponovimo tommy gun vs. šmajser, bodo isti rezultati? Dvomim.
Visoka morala vojaka je v vojni zaželena, zaupanje v svoje orožje pa je velik del le-te.
bolj korektna primerjava bi bila thompson vs MP 18 - namreč oba sta nastala v istem časovnem obdobju okoli leta 1918 in glavni namen - "čiščenje" pehotnih jarkov v 1. SV.
MP 40 in njegov prehodnik MP 38 sta nastala dosti kasneje,ko so Nemci rabil lahko kompaktno orožje z velko ognjeno močjo za svoje padalce in panzergrenadirje.Zahodni zavezniki pa v začetku vojne niso imel primerne brzostrelke - ameriška vojska ni pokazala večjega zanimanja za thompsone (nekaj so jih prodali policiji ali pa na civilnem trgu ) - brihtni angleži pa so se celo zmrdnili in izjavili,da gre za "gangstersko"orožje,ki ni za vojsko. Tudi razvoj thompsona skozi leta se je bolj nanašal na manjše spremembe ( dodan kompenzator,lesen kopišček itd. - medtem,ko so Nemci z leti neprestano razvijali razne modele brzostrelk ( pod izgovorom,da gre za policijsko orožje ). Tako,da nastanek MP 40 je plod dolgoletnih preizkušanj raznih modelov. Blitzkrieg na Poljsko in nato na Francijo je pa marsikoga "streznil" - pa ne samo glede uporabe brzostrelk......
Ne gre pozabiti Sturm Gevehr 44, ki je bil izdelan prepozno, da bi lahko vplival na potek druge svetovne vojne, so ga pa po vojni vsi analizirali in prekopirali. Tudi lahke in hitre naboje 8 mm kurz (7,92 x 33), ki so jih prvi kopirali Rusi (7,62 x 39), Američani pa so šele v 60 letih, potem ko so ugotovili neuporabnost M14 7,62 x 51 v pragozdovih v Vietnamu, ponovno oživili Stonerjev projekt AR3 - AR10 ki je dal kot prvi rezultat (sprva težavno) M16, ki se je šele kasneje razbohotila in dozorela v 223 REM. Torej, v tem kontekstu Američani niso bili sposobni niti dobro kopirati.
Nemški Sturmgewehr 44 ali MP 44 je oče Kalašnikovega AK47 in je tudi nedvomno inspiriral Stonerja, ko je razdelal projekt AR3, ki se je razvil v AR10, ki sta predhodnika današnjih M16/AR15.
Stg je itak oče vseh 'jurišnih pušk', če ne po konstrukciji, pa po konceptu...aja, pa baje je konstruktor Stg-ja naredil nabojnik za kalašnikovko...
Glede dolgocevnega in kratkocevnega orožja so američani bili vedno boljši v množični uporabi kot v konstrukciji le tega. Nekaj takega kot pri avtomobilih.
pa baje je konstruktor Stg-ja naredil nabojnik za kalašnikovko...

Praktično cel kalašnikov je naredila skupina ruskih in nemških konstruktorjev, med njimi tudi Hugo Schmeisser, ki so jih po 2. sv vojni odvlekli v Rusijo. Kar je 'ustvaril' Mikhail Kalašnikov je bilo eno povsem neuporabno skropucalo, ki so ga v vojski gladko zavrnili.

Seveda pa se je v propagandne namene bolje slišalo, da je AK 47 skonstruiral polpismeni zapiti pastir z Urala, kot pa skupina najboljših konstruktorjev na svetu, med katerimi so bili, bognedaj, tudi nemški. To o Kalašnikovu je pač še ena od cele vrste pravljic, od tistih o Božjem sinu iz Palestine, Rdeči kapici do tiste o ključavničarju, ki je znal igrati na klavir tudi s tistim prstom, katerega so videli, da mu je odletel na mašini...

http://www.thefirearmblog.com/blog/2014/...ned-ak-47/
[Image: latest?cb=20160919140612]

Zgleda znano? Ne, ni zgodnji AK 47, to je Sudayev AS-44. Za Kalašnikovo 'stvaritev' ne uspem dobiti slike, je pa bila v eni stari št. Obrambe. Tisti njegov krš je bolj spominjal na Thompsona kot pa AK-47.
Misliš tole iz leta '42 , naseldnje iz leta 44 ,45 ali potem ak 46 in končno 47 ,fant ni čisto po župi prplaval a ko gre za vojaško orožje je podem do industrializacije sveda na delu precej širša ekipa. Kaj misliš da je stoner svoj AR bilokdaj končal ,ne to je potem naredila ekipa


* zabavno je ,da ima AK-46 vse to kar bi danes radi vidl v Ak47 klonih za 21 stoletje.
[Image: img009.jpg]

[Image: img008.jpg]

[Image: img011.jpg]

[Image: img015.jpg]
Jp, zgornja slika je ta.

Jasno, eno je konstruiranje, potem pa prilagoditev za množično proizvodnjo. Ampak na prvi zgornji sliki je lepo vidno, da gre za povsem drugo orožje, prva puška je zadnji podobna toliko kot fičo BMWju. Poba je zgleda imel nek talent, lahko bi bil mojster v kakšni delavnici, ni pa ustvaril orožja, ki je deklasiralo vso svetovno konkurenco in je še danes povsem uporabna in velikokrat bolj zaželjena puška kot pa marsikatero sodobno plastik fantastik strašilo.
Prvi kos iz leta 42 nima veze z AK47 kdo pa pravi ,da ima tist kos kaj z AK47. To orožje je bilo narejen kot konkurenca PPSh leta 42 in v pištol kalibrih ni potrebno odvoda plinov torej je način delovanja čist drug. vsak naslednji model, ki ga je predložil je razvit za drug razpis in drug kaliber , najprej 7.62x41 in na koncu 7.62x39 in Ak 47 ki je sledil Ak46 je izredna poenostavitev le tega in na koncu orožje, ki je deklasiralo vse ostalo v kombinaciji z smelim izborom kalibra, medtem ko so ameri cel svet zafrustrirali z izredno arhajičnim izborom 7.62x51 , 7.62x39 je legenda zase in velik del uspeha AK47 je zaradi kalibra balistiko katerega  še vedno poizkušajo duplicirat naprimer z .300 Blackout

Po Batakalanu in kasnejši precej neuspešni raciji v Sanit Denis kjer so se 7 ur streljali z vsega 3 teroristi in po pokali kar 5000 nabojev  je GIGN testiral kup orožja in kalibrov in na koncu kupil CZ Bren 2 v 7.62x39 , vrjemi imeli so blanko ček za kar koli si zmislijo a kupili na zahodu nestandardni 7.62x39

[Image: 1492247630973.jpg]

Bren 2 namesto HK416
Citat:SOFINS: French GIGN gets new rifle
The French National Gendarmerie Intervention Group (GIGN) has ordered a new standard issue weapon.

It has selected the Bren 2 assault rifle from Czech company CZ. The company told Shephard at the SOFINS exhibition that the GIGN has selected the 7.62 x 39 mm version of the rifle and placed an initial order for 68 units earlier in 2017.

Additional procurements are slated to take place in the near future with the aim of replacing the majority of the H&K 416s currently in service.

The decision to adopt the Bren 2 was the result of a process that began in 2015 after the Paris attacks in January that year. Faced with terrorists equipped with bullet-proof vests, French gendarmerie and police intervention units found that 9 mm weapons had little efficiency in such situations and that 5.56 mm ammo lacked the necessary stopping power.

The CZ spokesperson said that the GIGN identified a need for a new weapon able to fire a heavier bullet. The 7.62 x 51 mm calibre had the suitable characteristics but the weapons for this calibre were considered too heavy and bulky for efficient close-quarter combat.

Thus, GIGN decided to evaluate assault rifles chambered in the 7.62 x 39 mm calibre instead and undertook trials throughout 2015 with a variety of weapons.

CZ's offering was only proposed in the latter stages of the evaluation program. Throughout the better part of 2016, the rifle was intensively tested in a variety of situations and was found to be the most reliable and efficient weapon within the panel of rifles tried by the GIGN.

The CZ Bren 2 was developed from the CZ 805 Bren S1 to take part in the French Army Future Infantry Weapon (AIF) programme (which saw the selection of the H&K 416). However CZ was unable to participate in the process as it came in too late. Development on the Bren 2 continued nevertheless and the weapon has now been selected in its 5.56 mm version by the Czech military which will use it as its standard rifle instead of the original CZ 805.

The Bren 2 7.62 x 39 mm version selected by the GIGN is a compact assault rifle with a nine inch barrel. It comprises a handguard with Picatinny rails which allows for the fitting of a variety of accessories and aiming aides as well as collapsible telescopic stock.

The GIGN has requested some modifications for its own rifles which comprise a new flash hider designed to be fitted with a sound suppressor. Some of the rifles procured by the GIGN also include a modified gas regulation system allowing for subsonic shooting. The weapon is fully ambidextrous and despite its short barrel, retains its full precision at a range of 400m as confirmed during the GIGN trials.
7.62x39 je legenda zase

Drži. Ena podobna zgodba je bila malo nazaj v LA.

https://en.wikipedia.org/wiki/North_Hollywood_shootout

Tud Berreta je svojo novo puško naredila (tudi) v tem kalibru, pa še kdo bi se našel. Ponavadi obrazložijo, da za prodajo na 3. trge. Ampak po moje, če ne bi bilo političnih razlogov, bi 7,62x 39 že zdavnaj povozil 223 remington.
Govoril sem z več finskimi ofcirji.
Kalibru 7.62 x 39 se še ne bodo odrekli predvsem iz treh razlogov:
- njegova balistika je ustrezna za finski relief poraščen in zamočvirjen ter pozimi z ekstremnimi razmerami
- preprosto, neuničljivo orožje na znani bazi AK in
- zaloge se lahko popolnjujejo pri nasprotniku (no sedaj ne več toliko kot v preteklosti).


Ampak vseeno vprašanje- zakaj so sovjeti prešli na 5,45 če je ta še zmeraj boljši, modna muha ali samo protiutež 5,56 x 45? Tudi v Siriji lahko vidimo Ruse z 7,62x39!
Doktrina

Sovjeti so bili vedno feni full auto ognja  in 5.45 ima zelo malo odsuna ,pa tehta manj tako lahko soldat nosi več streliva , hkrati pa je design krogle tako dobr( fenomenalen ne samo dober), da sicer 'močnejši' 5.56x45 že na krajših razdaljah zaostane za šibkejšim 5.45  saj izredna krogla ne izgublja hitrosti tako hitro .


Citat:Tests indicate the free recoil energy delivered by the 5.45×39mm AK-74 assault rifle is 3.39 J (2.50 ft·lb), compared to 6.44 J (4.75 ft·lb) delivered by the 5.56×45mm NATO in the M16 assault rifle and 7.19 J (5.30 ft·lb) delivered by the 7.62×39mm in the AKM assault rifle.
5.45 ima tako pol odsuna 7.62x39

Na koncu končajo z balansiranim sistemom ki omogoče kolikor toliko kontrolirano rafalno streljanje.
hvala! Impresivno!
Ko smo že pri tem, a se da narest eno anketo, da glasujemo za najboljši kos orožja v 2. sv. vojni? Najbolje, da po kategorijah, repetirka, smg, pištola etc.
Brez izkušenj so te ankete bolj tako. Razen, če Glasujemo za miss repriterke itd.
Saj že obstaja koledar Miss Kalašnikov :P