Strelec.si - Slovenski strelski forum

Full Version: eGun-nakup
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Pozdravljeni!
Zanima me vrstni red "papirologije" za nakup preko spletne trgovine egun.de. Zanima me še ali so kategorije orožja v nemčiji iste kot pri nas?
Ok, zdaj pa po vrsti. Prosim, da me popravite:

1. Najprej pogledam kaj bi kupil na eGun
2. Grem po obrazec EU-19 in ga izpolnem + nabavno dovoljenje
3. Plačam prodajalcu in pošljem obrazec EU-19
4. On mi potem pošlje obrazec EU-19 nazaj in nesem na UE
5. .....potem pa mi prodajalec pošlje blago?
ne rabiš hodit na EU dokler ne zmagaš na dražbi ali "plačaš takoj"

potem zahtevaš vse podatke od firme (naslov, odgovorna oseba) in od pištole/puške
greš s temi podatki na UE in zaprosiš za dovoljenje.
Dobiš dovoljenje na dom + EU obrazec.
In ta EU obrazec pošlješ v Nemčijo.
počakaš,da še Nemška policija izda dovoljenje za export in ko ga dobijo
ti pošljejo zadeve v slovenijo.

tu nekje vmes tudi plačaš zadevo, kakor se pač zmeniš [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
aja še to,
v paketu ki ga pošljejo bi naj bili vsi papirji poleg,
dobiš njihove papirje in pa račun če je firma

sva kupila z očetom že kar nekaj orožja tako pa ni bilo nikoli problema.
le enkrat sem moral preko vmesnega posrednika uvozit puško ker se lastnik ni hotel s papirji ukvarjat
pa sem čakal malo dlje, mislim da je bilo kar dober mesec in pol takrat, če ne kar 2 mesca.
ostale sem urihtal v roku 1 mesca.

včasih se lahko zmeniš da ti dajo na obroke in dokler ne plačaš zadnjega je roba pri njih [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
lahko pa tako da plačaš polovico ob zmagi na egun, pol pa predno pošljejo in so vsi papirji poštimani.
kakor komu paše, so po večini zelo fleksibilni prodajalci [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
Je kaka moznost, da bi preko Varnost (Metke) spravil kupljeno robo v Nemciji k nam? Eni prodajalci zahtevajo kr visok znesek, da uredijo papirje.. Bi bilo na tak nacin kaj ceneje?
"markojelen" Napisal:Je kaka moznost, da bi preko Varnost (Metke) spravil kupljeno robo v Nemciji k nam? Eni prodajalci zahtevajo kr visok znesek, da uredijo papirje.. Bi bilo na tak nacin kaj ceneje?

papirji pridejo 20.50€, poštnina DHL iz nemčije je 17€
torej vse kar je nad 38€ je previsok znesek, ampak v povprečju se cena giblje okoli 60-70€
najmanj kar sem do sedaj plačal je bilo 41€ za papirje 2 kosa, poštnina je bila zastonj.
največ kar sem poizvedoval je bilo 100€ za 1 kos.

za varnost pa najbolje da jih direkt vprašaš
Ma gdo kakšne izkušnje z zračnim orožjem poslatim z DHL-om iz Nemčije?
Če je kos plačan do 400€ i je rabljen, ma kakšnih dajatev, ali pa pride samo tako domov?
Hvala na odgovorih.
MUŠ
Z zračnim orožjem ni problem. Je klub naročil 5 zračnih pušk. Ko so bile plačane so poslali in zadeva zaključena [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img]
Ce bos naroceval na Hrvasko, gre preko carinske poste...to pomeni PDV in carino, drugace ce bos naroceval v Slovenijo ne placas nic...
"klub31" Napisal:Katere papirje mora poslati prodajalec orožja v tujini za registracijo v Sloveniji?
Izvozno dovoljenje.
"klub31" Napisal:Izvozno dovoljenje se izda prodajalcu in on tudi obdrži original.Poleg orožja pa pošlje kopijo?
Hmmm.. Zaj točno kak majo "tam" me vem - možno, da prodajalec dobi dovoljenje v dvojniku. Jaz sem doslej zmeraj dobil original priložen k orožju. Pa nekajkrat celo vrnjen original mojega nabavnega dovoljenja [img]{SMILIES_PATH}/icon_confused.gif[/img] ... očitno je v Nemčiji zadoščeno uradniškemu nagonu že s tem, da si naredi kopijo.
"klub31" Napisal:... Prodajalec trdi,da je exportno dovoljenje samo informativnega značaja in,da je upravna enota obveščena s strani prodajalčeve "upravne enote"
Uh, tole boš pa na UE težko razložil [img]http://www.en.kolobok.us/smiles/big_standart/flag_of_truce.gif[/img]
Za vsak primer povprašaj referenta. Jaz sem zmeraj moral poleg orožja obvezno prinesti original izvoznega dovoljenja... Edino, če so pred kratkim kaj spremenili (poenostavili [img]{SMILIES_PATH}/icon_cry.gif[/img] ) postopke
Kupec v slo rabi uvozno dovoljenje od UE.
Prodajalec v EU na podlagi uvoznega dovoljenja zaprosi za Izvozno dovoljenje.
Oba papirja dobiš vrnjena skupaj z orožjem (nista vedno originala vrnjena)
Pozdravljeni!
Nabavil sem svoj drugi kos orožja (prvi preko eguna) Tanfoglio Ultra-Match .45 ACP . Kakšen je postopek po licitaciji in na kaj naj bom pozoren kot novinec pri tovrstni nabavi. Prodajalec mi je poslal svoje podatke, zanima me katere podatke potrebujem za orožje in priložil je EU obrazec 21 v nemščini. A moram sedaj najprej na UE po "EU brazec" v slovenskem jeziku ali ta "nemški" zadošča? Kaj še moram poslati prodajalcu v Nemčijo (razen denarja seveda) [img]{SMILIES_PATH}/icon_question.gif[/img] oz. ali mi bodo na UE povedali kaj vse potrebujem?!
Hvala za pomoč in odgovor

Lp vsem!
"SiHing" Napisal:.... A moram sedaj najprej na UE po "EU brazec" v slovenskem jeziku ali ta "nemški" zadošča? Kaj še moram poslati prodajalcu v Nemčijo (razen denarja seveda) [img]{SMILIES_PATH}/icon_question.gif[/img] oz. ali mi bodo na UE povedali kaj vse potrebujem?!

V bistvu nič od tega. Rabiš podatke prodajalca ter vse podatke o orožju. Nato ti bo UE izstavila nabavno dovoljenje na evropskem obrazcu. Vlogo za nabavno dovoljenje lahko potegneš z neta & jo izpolniš, sprintaš ter neseš na UE. Vlogo pošlješ prodajalcu, ko dobi izvozne papirje ti jih pošlje skupaj z orožjem.
Pozdrav,
Robi.
Moja izkušnja:
Na UE treba prinesti podatke o prodajalcu in o orožju. Najboljše, da prineseš kar natisnjene podatke oziroma e-maile, katere je poslal prodajalec (jih obdržijo kot prilogo k vlogi).

Najprej treba razčistiti, ali je bila prodaja privat ali je prodajalec nastopal kot firma (trgovec, orožar...).
Če prodaja firma, mora dostaviti naslov , telefonsko in fax-številko podjetja in navsti morajo odgovorno osebo.

Poleg tega pri nas zahtevajo matično številko podjetja, ki orožje prodaja, nemci tega v svojem obrazcu nimajo!, zato jih treba posebej opozoriti na to, da ti sporočijo še to številko ( "Handelsregisternummer und Daten ueber Handelsregister").

Na strelec.si imamo med predpisi lepo shranjen obrazec, na njem lahko preveriš, kaj vse moraš vedeti o prodajalcu in o orožju. Če je prodajalec verziran, ti bo verjetno vse lepo dostavil (razen matične številke). Če ne ve, kaj vse mora napisati, naj pogleda obrazec eu-anlage 21, ki je ponavadi kar pripet na e-gunu, drugače pa se uradno imenuje :

"Erlaubnis nach § 31 Abs.1 Waffengesetz zum Verbringen von Schusswaffen oder
Munition aus der Bundesrepublik Deutschland in andere Mitgliedstaaten der EU
(Artikel 11 (2) der Richtlinie 91 / 477 / EWG; Artikel 10(2) der Richtlinie 93/15/EWG)"

Poleg tega bo treba verjetno "dokazati", da orožje nujno potrebuješ [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] , jaz sem prinesel potrdilo kluba, da treniram z orožjem, ki ima tak kaliber kot orožje, katerega kupujem.

Dobro je prelistati ZORO in predpise in si pred obiskom UE biti na jasnem, v katero kategorijo in podkategorijo spada orožje, katerega kupuješ in da je ta kategorija dovoljena za tvoj namen (npr. za športno strelstvo).
Na UE treba pokazati tudi osebni dokument (potni list ali osebno), iz njega prepišejo podatke v EU obrazec. Kupcu pošlješ kopijo vseh relevantnih strani osebnega dokumenta (jaz sem poslal 1,41x povečani obe strani osebne, ker je na UE prijazna gospa vpisala podatke iz nje, pedantni nemci na nihovem "Amt-u" pa verjetno vse 3 x preverijo.
Če bo na uvoznem dovojenju popisana osebna, priložene pa bodo kopije potnega lista, se verjetno vse skupaj ne bo dobro končalo. [img]{SMILIES_PATH}/eusa_naughty.gif[/img]

Pa še dobrih 42 Evrčkov bo treba pustiti na UE.

UE izda DVA dokumenta:
- evropski obrazec- predhodno doboljenje za uvoz, ki ni zelo evropski, ker vse piše izključno v slovenščini, in
- nabavno dovoljenje.
Vse skupaj, vključno z kopijami osebnega dokumenta lepo pošlješ prodajalcu (jaz sem si vse dokumente skopiral) in - čakaš na Miklavža v rumeni vetrovki. [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
Enega lista ne pošlješ kupcu: tistega ne, s katerim podaš vlogo za vpis v orožno listino. Na UE vprašaj, kateri ostane doma, pa ti bodo povedali.

Želim ti uspešen nakup in hitro dostavo.
Robert in Tastar hvala vama za napotke. Upam da bo vse potekalo brez zapletov in da bo "pokalica" čimprej v mojih rokah.
Javim ko prejmem.

Lp
Doma ostanejo priloge. Torej Dovoljenje za nabavo ima tri liste od tega sta dva lista prilogi. To ostane tebi. Potrdilo pa gre seveda tudi prodajalcu.
Danes sem prejel iz UE dokumentacijo in sicer;
-predhodno dovoljenje za vnos orožja v RS
-dovoljenje za nabavo orožja + priloga 1. Potrdilo o prodaji orožja in priloga 2. Vloga za registracijo orožja in izdajo orožne listine

Zanima me katere dokumente pošljem prodajalcu v Nemčijo; eni pišete da samo Predhodno dovoljenje drugi da je potrebno poslati oboje(Predhodno Dovoljenje in dovoljenje za nabavo)? Ker je to moj prvi nakup iz tujine me zanima kaj točnoo naj pošljem, da se postopek ne bo zavlekel in da bom čimprej dobil v roko naročeni kos orožja. Jasno pa mi je, da je potrebno poslati originale.
Hvala za pomoč!

Lp
Poglej moj zgornji post. Preden kar koli pošiljaš pa si obvezno naredi kopije. Priloge so za prodajalca nerelevantne. Njega zanima ali imaš dovoljenja za nakup (torej prva stran) in pa Predhodno dovoljenje ...
Na žalost je tudi v Nemčiji podobna zadeva z UE, kot v SLO, saj imam vsakokrat drugačno situacijo [img]{SMILIES_PATH}/icon_evil.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_doh.gif[/img] :

enkrat hočejo originale, drugič je dovolj skeniran dokument v prilogi e-maila, potem hočejo vso dokumentacijo, naslednjič pa samo dovoljenje za predhodno privolitev vnosa, sedaj imam pa situacijo, ko hoče imeti "uvozne" dokumente potrjene na nemškem obrazcu [img]{SMILIES_PATH}/icon_neutral.gif[/img] s strani naše UE [img]{SMILIES_PATH}/eusa_naughty.gif[/img] no potem je dodal ali uradni prevod slovenskega uvoznega dovoljenja v nemški jezik potrjen s strani notarja [img]{SMILIES_PATH}/eusa_doh.gif[/img] , da ne govorim, da onega lista (druga stran, oz. SLO potrdilo o prodaji) noče noben štemplati in podpisati (dosedaj sem kupoval samo od trgovcev), tudi če si ti vse podatke izpisal že na obrazec in je potreben samo še podpis in žig, potem ne poznajo pojma št. registra podjetja...

Moj nasvet pri kupovanju iz e-guna je iz dosedanjih izkušenj sledeči: vprašaj prodajalca, kaj (katero dokumentacijo) rabi/zahteva, in v kakšni obliki, ter se prilagodi njegovim željam, ker boš drugače ob kar nekaj časa in tudi živcev...
Pages: 1 2