Strelec.si - Slovenski strelski forum

Full Version: Paket Prve pomoči na strelišču
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Pozdravljeni,

Zanima me, če mi lahko kdo od tukaj prisotnih svetuje, kje v Sloveniji ali EU bi bilo mogoče kupiti prvo pomoč (kovček ali skatlo) za na strelišče v primeru kake nesreče...
Obstaja kje kak spisek izdelovkov (podobno kot to obstraja v avtomobilu), ki morajo biti prisotni v tem paketu. Podobno kot ga imajo v vojašnicah v primeru strelskih ran itd...

Za konstruktivne odgovore se vam že v naprej zahvaljujem.
Spisek izdelkov, ki MORAJO biti prisotni v paketu prve pomoči na strelišču?
Tega verjetno ne boš našel nikjer. Če pa malce logično pomisliš, kaj potrebuješ v primeru strelne rane ali rekošeja? Kompresijski povoj ali dva, par gaz, kakšno trikotno ruto, pa mogoče esmarchovo prevezo. Kupiš po kosih, najdeš na spletu kako priročno torbico za na pas v primeru, da želiš imeti zadevo ves čas pri roki in to je to.

Če pa želiš imeti nekaj pri roki na kakšnem lastnem strelišču, je pa najbolj enostavno, če imaš kar avtomobilsko prvo pomoč pod nekim nadstreškom.

Nesreče se hvala bogu ne dogajajo prav pogosto sploh, če primerno skrbiš za varne ukrepe ( varna smer, prst stran od sprožilca, ko ne streljaš..... ). Sam nisem nikoli razmišljal, da bi ves čas s seboj nosil neko prvo pomoč, kadar sem na strelišču. Je pa res, da je že tam nekaj osnovnega, če bi prišlo do nesreče.
(18-09-2023, 10:23)bobomajstr Napisal: [ -> ]Pozdravljeni,

Zanima me, če mi lahko kdo od tukaj prisotnih svetuje, kje v Sloveniji ali EU bi bilo mogoče kupiti prvo pomoč (kovček ali skatlo) za na strelišče v primeru kake nesreče...
Obstaja kje kak spisek izdelovkov (podobno kot to obstraja v avtomobilu), ki morajo biti prisotni v tem paketu. Podobno kot ga imajo v vojašnicah v primeru strelskih ran itd...

Za konstruktivne odgovore se vam že v naprej zahvaljujem.

Laično je dobro karkoli ,kar pomaga pri poškodbi !
Torej tudi avtomobilska 1 pomoč je boljša kot nič .
Infekcijo se pozdravi .
Brez krvi pa zaspiš za vedno.
Za lahke poškodbe je dovolj avtomobilska prva pomoč. Za hude, po katerih navadno sledi reanimacija  pa rabiš kar nekaj opreme in predvsem nekoga, ki ima dodatna znanja in zna to opremo tudi uporabiti. Drugače je brez veze.
Če lahko povem iz prakse, najbolj rabiš flajštre:)

Sicer pa za strelne rane rabiš njabolj nujno esmarcha za okončine in kompresijski povoj in gazo za trup. Pa seveda še en par chest sealov za rane v področju pljuč. Vse to je enostavno uporabit in se lahko hitro nauči vsak. Važno je da na kakršnkoli način preprečiš krvaivtve, v pol ure bojo reševalci itak na kraju. Bistveno je da ranjenec ne izkrvavi, z nečistočami se bojo ukvarjali v bolnici.
lpa
Samolepilni povoj nikol ne škodi, instant lepilo tudi ne.
Športni strelec, bolničar prve pomoči, ITLS,  .... 
vedno tole s seboj, pri roki, nikoli daleč stran, ...

Robo se dobi marsikje, tud novo, poceni.  Nedavno , menda tu videl neko ponudbo, ... torbica za na pas, trije povoji, škarje 100€. Tolk cela moja torba ni vredna :-)
(19-09-2023, 06:50)AndrejK Napisal: [ -> ]Za lahke poškodbe je dovolj avtomobilska prva pomoč. Za hude, po katerih navadno sledi reanimacija  pa rabiš kar nekaj opreme in predvsem nekoga, ki ima dodatna znanja in zna to opremo tudi uporabiti. Drugače je brez veze.

Fact..In kot pravijo spodaj, ni se težko naučiti osnov,vprašanje je le, če bo glava dovolj trezna v SHTF trenutku...Prva pomoč pri hujših poškodbah deluje po zelo podobnem principu kot streljanje...Muscle memory..Če tega ni, in oseba ni vajena krvi, črev in kaosa naenkrat, potem je nadaljne udejstvovanje zelo oteženo v "oh shit" momentu...Od človeka do človeka odvisno ampak slednje zeloo pomaga....
Gospodje strelci,pozdravljeni.

Priporočajo,priporočam:

Napraviti tečaj za prvega posredovalca.Tečaj traja okoli 80 ur.Tečaji se izvajajo na območnih enotah RK.Kje točno,uporabi tel.
Zelo priporočam,pa nisem medicinske izobrazbe.Brez tega tečaja,si bolj mazač in ranocelnik.

73
s51o
igor
Nmal dopolnjujem ... s510

Tečaj za prve posredovalce izvajajo zdravstveni domovi in je 15 ur. Rdeči kriz ima tečaje za bolničarje, prej 72 ur, sedaj okol 50.
Malce pretiravanja je tule.
Za hobi športnega strelca in njegove treninge na strelišču res ne potrebuješ kombat medic tečaja in polno bojno torbo pripomočkov za prvo pomoč. Nihče ne gre v boj. Dumb 
Gremo le trenirat na strelišče, z glavo. In, če rokuješ z orožjem tako, kot je to potrebno, verjetno kaj več, kot obliž, ne boš nikoli uporabil.

....."če oseba ni vajena krvi, črev in kaosa naenkrat"........resno? Na kakšna strelišča vi to hodite, da bi se športnemu strelcu lahko kaj takšnega zgodilo? Imate pehotne mine nastavljene naokrog? Dumb 

Malce zdrave pameti. Varno rokovanje, pa bo vse ok.
Kompresijska obveza, gaze, esmarch, obliži......v neki torbici. Če pride do nesreče in neke obstrelne rane. Vse ostale poškodbe niso del nesreče ampak nepravilnega rokovanja.
vedno se lahko zgodi nesreča. Saj smo že imeli primere. Takrat je tistih par minut lahko odločilnih, res pa je da ne rabiš kufra opreme ampak minimum.  PAr povojev, esmarch in chest seal. Če se že kaj zgodi je treba krvaivet čimprej ustavit. Tud s prstom če ni drugega pri roki
.
Rdeči Križ ima tudi krajše enodnevne tečaje, za velik del javnega sektorja je obvezen, ker more bit določen % izurjen za pomagat v primeru srčnega zastoja ipd.
(19-09-2023, 12:57)thunder Napisal: [ -> ]Malce pretiravanja je tule.
Za hobi športnega strelca in njegove treninge na strelišču res ne potrebuješ kombat medic tečaja in polno bojno torbo pripomočkov za prvo pomoč. Nihče ne gre v boj. Dumb 
Gremo le trenirat na strelišče, z glavo. In, če rokuješ z orožjem tako, kot je to potrebno, verjetno kaj več, kot obliž, ne boš nikoli uporabil.

....."če oseba ni vajena krvi, črev in kaosa naenkrat"........resno? Na kakšna strelišča vi to hodite, da bi se športnemu strelcu lahko kaj takšnega zgodilo? Imate pehotne mine nastavljene naokrog? Dumb 

Malce zdrave pameti. Varno rokovanje, pa bo vse ok.
Kompresijska obveza, gaze, esmarch, obliži......v neki torbici. Če pride do nesreče in neke obstrelne rane. Vse ostale poškodbe niso del nesreče ampak nepravilnega rokovanja.

Povedano v širšem kontekstu, striček Grom. Ne velja samo za strelišče ampak za kjerkoli..Govora je o odzivnosti osebe ki nudi prvo pomoč, oz potencialne težave  ko je treba v krizni situaciji trezno in nepanično delat ...Tečaj in praksa sigurno pomagata...Uporaba materiala ki ga spodaj omenjaš terja prav to...Če maš neko predznanje in si to kdaj že počel potem to enormno pomaga...Brez tega dvojega pa je jeba žal. O tem je govora zgolj Smile
Pozdravljeni,

Vsem se iskreno zahvaljujem za odgovore in ponujene informacije.
Sam sem bolj stare šole kovač, pri kateri smo se učili, če citiram južne brate nekdanje skupne republike: "Bolje drži nego lovi" oziroma po prirejeno slovensko: "Nič nas ne sme presenetiti".

Najbolj od vseh odgovorov so me presenetili odgovori glede tečajev prve pomoči, saj nisem vedel, da nekaj takega sploh obstaja v Sloveniji za tako malo denarja.

Mislim, da bi morali biti tovrstni tečaji obvezni za pridobitev orožne listine. Sploh če gledaš, da sta 2 skaltli lovskega streliva dandanes dražji od enega tečaja...
Dober tečaj je tudi od BBS - Stop the Bleed.. učijo te bivši ESD medicinci: https://blackbearsolution.com/product/stop-the-bleed/ včasih je bil tudi zastonj, nevem kako je sedaj.
Kot je meni znano, smo morali pri nas, ob registraciji zračnega in MK strelišča ( se pravi ISSF ) imeti omarice prve pomoči.. Kaj je v njih, še danes ne vem in boljše, da ne. Vem le to, da vsebini ne preteče rok trajanja - v društvu imamo kar nekaj, v zdravstvu, izobraženih članov, ki poskrbijo za red in ..
(19-09-2023, 13:42)bobomajstr Napisal: [ -> ]Mislim, da bi morali biti tovrstni tečaji obvezni za pridobitev orožne listine. Sploh če gledaš, da sta 2 skaltli lovskega streliva dandanes dražji od enega tečaja...
In kaj ti bo to pomagalo čez 5 let,če ne obnavljaš znanja. K se dela vozniški imaš tudi prvo pomoč....jaz sem pozabil kaj so mi takrat razlagali.
Drugače smo pa imeli predavanja iz prve pomoči na izobraževanju...pa se tut en kurc spomnim kaj so povedal. Tko ,da ta obveza je en kurc vredna.
(19-09-2023, 13:42)bobomajstr Napisal: [ -> ]Mislim, da bi morali biti tovrstni tečaji obvezni za pridobitev orožne listine...

prosim?

za streljanje je po tvojem potrebno imeti tak tečaj? 
je statistika poškodb zaradi streljanja tako slaba, da se ti zdi to smiselno? 
ali pač rad zakompliciraš stvar v pravi slovenski birokratski maniri, v smislu več je bolje ?

še tečaja prve pomoči za vozniški izpit se ne spomniš več, pa VELIKO slovencev VSAK DAN umre na cesti, a zdaj pa bi ti kar takšne tečaje predpisoval za strelce ko sploh ne veš kdaj se je nazadnje komu kaj naredilo?

slovenci smo res SVETOVNI PRVAKI v birokraciji in oteževanju zadev !
Pages: 1 2