Strelec.si - Slovenski strelski forum

Full Version: 2.1 Pištola
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5
Citat:Dovoljeni so kalibri od 6,35mm do 12,7mm oz. ameriški ekvivalenti. Drugih omejitev glede orožja ni. Uporaba optike ni dovoljena. Strelja se na razdalje 25m ali več.
Strelja se eno ali dvoročno iz stoječega položaja. Noben del strelčevega telesa se ne sme naslanjati na objekte na strelišču (miza, stol, ipd.)

Pmarjan: Uporaba optike in kompenzatorjev ni dovoljena.
pmarjan: +1
pmarjan: +1
pmarjan: +1
Malo za v diskusijo

1. Strelja se le polavtomatska pištola z odprtimi merki
2. Max dolžina cevi je 6 col
3. Dovoljeni so vsi kalibri

Tu se začne komplicirati [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]

4. obvezna oprema organizatorja je gurka (izkazalo se je da je več kot dobrodošla) v kalibru 9mm.
5. Za vse kalibre večje od 9mm se zadetki ne gurkajo in se ne sodi v korist strelca
6. če ima strelec manji kaliber od 9mm je opravičen do gurkanja z gurko 9mm.
7. Ker je kratkocevno orožje tako da dopušča pri ravnanju večje nevarne kote kot dolgocevno je vsako kršenje varne smeri sankcionirano z diskvalifikacijo
7.1. varna smer se šteje tudi merjenje od zgoraj navzdol kar pomeni da strelec pištolo nameri nad tarčo in jo spusti v merilno območje.
8. Med serijami (pavzami) mora biti orožje položeno na mizo brez nabojnika v orožju
9. med serijami (pavzami) je orožje položeno na mizo z odprtim zaklepom in v taki smeri da lahko sodnik brez dotikanja orožja vizualno pregleda da je orožje prazno.
10. Omejitev proženja je 1000 g
Kategorija OPEN

11, V to kategorijo spadajo vsa orožja ki ne izpolnjujejo 2 točke, 10. točke in imajo daljšo cev od 6 col, optiko in/ali kompanzator.
Prosim da poleg tega kar je zgoraj napisanega dodate komentar z objektivnim mnenjem

LP
Ž
Vstopam v diskusjo:
3. Dovoljeni so kalibri od....do....
5. ??
6.??
7. Napisati, kaj je varna smer, oziroma od kje do kje poteka ( po preciznjaško, ne po dinamično [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] ). Diskvalifikacija sledi ob prvem obračanju orožja v nevarno smer.
11. Za pištole z optiko, bi bilo potem potrebno določiti tudi kako in kakšno disciplino se strelja
Dodal bi vprašanje, kateri tip/vrsto in kategorijo pištole ( po ZOro ), bi "opremil" z optiko?
Dovoljeni kalibri so zaenkrat napisani čeprav bi jaz dal od 32 sw pa do 45.
varna smer recimo da je 20 stopinj odstopanja od smeri streljanja.

Optika je lahko tudi z povečavo, ta na sliki je npr. le z rdečo piko.

Attached files [Image: 496_47ac590e91b20382d206c1ef27b1264a.jpg]
Tisto je "Open Race Gun" za IPSC. Drugače pa imajo nekateri proizvajalci orožja že picatinny šine na vrhu zaklepa (pišem za kratkocevno), nekateri imajo že luknje za montaže za optiko na "slide", tudi če nobeno od tega, menim, da optike zmontirat na pištolo (revolver) res ni problem, delajo pa razni proizvajalci namenske optike za kratkocevno orožje...

Naklon označevat v stopinjah je nesmiselno, ker ga je težko nadzirat (koliko je v naravi točno 20 stopinj) [img]{SMILIES_PATH}/eusa_think.gif[/img]

Jaz bi navzgor omejil kot glede na posamezno strelišče, in sicer dovoljeni kot je do vrha barikade, oz. varnostnega nasipa, griča (tako se v praksi omejuje v večini tudi varnostni kot pri IPSCju),...
"pmari Napisal:Tisto je "Open Race Gun" za IPSC. Drugače pa imajo nekateri proizvajalci orožja že picatinny šine na vrhu zaklepa (pišem za kratkocevno), nekateri imajo že luknje za montaže za optiko na "slide", tudi če nobeno od tega, menim, da optike zmontirat na pištolo (revolver) res ni problem, delajo pa razni proizvajalci namenske optike za kratkocevno orožje...

Naklon označevat v stopinjah je nesmiselno, ker ga je težko nadzirat (koliko je v naravi točno 20 stopinj) [img]{SMILIES_PATH}/eusa_think.gif[/img]

Jaz bi navzgor omejil kot glede na posamezno strelišče, in sicer dovoljeni kot je do vrha barikade, oz. varnostnega nasipa, griča (tako se v praksi omejuje v večini tudi varnostni kot pri IPSCju),...

Se strinjam. Kaj ko bi za levo-desno se pač vzelo tarčo prvega in zadnjega strelca? To je več kot dovolj da je varno in sodnik lahko nadzira dogajanje.
"Zoi Napisal:"... Kaj ko bi za levo-desno se pač vzelo tarčo prvega in zadnjega strelca?..."
Pravilnik, ki ga ne bom omenjal [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] , v enem členu predvideva ravno to, ko pravi, da mora biti orožje obrnjeno v smeri tarč, kar pomeni, od skrajno leve, do skrajno desne tarče.
Višina, kot je omenil "pmarijan" - ne preko roba umetne, naravne, itd. zaustavljalne točke.
Najnižja točka, je v smeri preko pulta, ki naj bi bil visok nekje med 70 in 80 cm in širok preko 30 cm ( se mi ne da iskat točnega podatka, a mislim, da ne odstopa preveč ).
V zvezi s pištolami, sem mislil, da razmišljaš o enostrelnih.
Citat:2.1 Pištola
Dovoljeni so kalibri od .32 do .50AE oz. ameriški ekvivalenti. Drugih omejitev glede orožja ni. Uporaba optike ni dovoljena. Strelja se na razdalje 25m ali več.
Strelja se eno ali dvoročno iz stoječega položaja. Noben del strelčevega telesa se ne sme naslanjati na objekte na strelišču (miza, stol, ipd.)
Strelja se le polavtomatska pištola z odprtimi merki
Max dolžina cevi je 6 col kompenzatorji odsuna niso dovoljeni
Obvezna oprema organizatorja je gurka (izkazalo se je da je več kot dobrodošla) v kalibru 9mm.
Za vse kalibre večje od 9mm se zadetki ne gurkajo in se ne sodi v korist strelca.
če ima strelec manji kaliber od 9mm je opravičen do gurkanja z gurko 9mm.
Ker je kratkocevno orožje tako da dopušča pri ravnanju večje nevarne kote kot dolgocevno je vsako kršenje varne smeri sankcionirano z diskvalifikacijo
varna smer se šteje tudi merjenje od zgoraj navzdol kar pomeni da strelec pištolo nameri nad tarčo in jo spusti v merilno območje.
Med serijami (pavzami) mora biti orožje položeno na mizo brez nabojnika v orožju
med serijami (pavzami) je orožje položeno na mizo z odprtim zaklepom in v taki smeri da lahko sodnik brez dotikanja orožja vizualno pregleda da je orožje prazno.
Omejitev proženja je na varno delovanje oz. ob zavrnitvi preizkusa s strani strelca 1000g merjeno z napravo za merjenje sile proženja.Je to nekje ok? Ali bi vseeno dodali disciplino open kjer gre vse brez omejitev?
Glede "gurkanja", so v navedem primeru na slabšem tekmovalci, ki bodo streljali s kalibrom 9mm! Samo njim se bo ocenjevalo točno, vsem ostalim, se bo kroge "šenkalo".
Varna smer je za kratkocevno in dolgocevno enaka - smo jo precej točno razčlenili.
Ko tekmovalec prvič obrne orožje v nevarno smer, se ga takoj diskvalificira. V tem primeru mora pustiti odprto in izpraznjeno orožje na strelskem mestu in zapustiti strelsko linijo. Po orožje lahko pride in ga odnese, ko za to dobijo dovoljenje vsi tekmovalci na liniji.
V primeru strelskega mnogoboja, kjer se strelja več različnih disciplin, bi bilo potrebno razmisliti ali se tekmovalca diskvalificira za celotno tekmovanje ali samo za tisto disciplino, v kateri je naredil neumnost.
Mislim, da je za eno napako dovolj ena kazen.
Hmm jst sem gurkanje zastopil da tko kar je manjši kaliber od 9mm se gurka na 9mm (čeprav to se mi zdi bedno ker tisti "pičkaste" tekmovalne pištole že tako ali tako imajo prednost) kar je pa več kot 9mm se pa pač sodi dotike navzdol ala ni 9 če se dotika črte 9 ampak 8.

Varne smeri da logo in kazen tudi bi jaz rekel prva kršitev varne smeri DQ discipline, druga kršitev varne smeri DQ s tekme.
Kot vidim, bo treba rokovanje z gurko najprej praktično predelati - v katerih primerih je gurka nujna, kako se z njo meri/rokuje, kdaj se zadetek določi na (+) in kdaj na (-) in kako se po merjenju zadetek zabeleži/označi.
Ce se bo tak ocenjevalo, si bo pac treba eno "pickasto" pistolo nabavit...
Ja meni osebno je to tudi čudno, da bi zdej male kalibre ki itak nimajo odsuna napihovali do črtic velike kanone pa odmikali ker je zrno pač preširoko...

A damo potem dve disciplini ena je 9mm only? Druga pa open pa ko ima šta ima brez kompenzatorjev ipd seveda...
Med se predlagana pravila za pistolo zdijo ok, razen;

ocenjevanja zadetka. gurka se naj kaliber, s katerim se strelja.
varna smer v visino bi lahko bila omejena z visino nasipa za tarcama oz. branikov na liniji. Veliko strelcev meri tako, da spusti pistolo od zgoraj navzdol.
kaliber .50 bi jaz zmanjsal na .45.
Roko na srce - v praksi prihaja do tako malo spornih zadetkov, da jih sodnik, ki ni pristranski, lahko oceni brez gurke. Kot sem že večkrat napisal, zadetek je ali pa ga ni. Ni pravično, da se pri manjšem kalibru meri zadetek, ki je pol ali pa cel milimeter od črte in uporabi večjo gurko, ki bo pokazala višjo vrednost. Pri večjem kalibru se na isti način, oddaljen zadetek, oceni na gor. Pri 9 mm pa se zadetek, ki je desetinko milimetra od črte največkrat oceni na dol.
Torej, sodnik lahko zelo točno oceni vse zadetke brez vtičnega merilca in dvom v njegovo pristranskost je izničen, ko se mu izroči tarče, na katerih ni napisan priimek in ime tekmovalca. [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]
Pages: 1 2 3 4 5