Strelec.si - Slovenski strelski forum

Full Version: 7. Varnost
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
@...kratkocevno orožje se lahko prenaša za pasom...
Kratkocevno orožje, se na streliščih preciznega streljanja, prenaša le v primerni zaprti embalaži in nikdar "na prepihu" za pasom!

@...dolgocevno orožje se lahko prenaša s pasom na rami ali kako drugače, samo cev mora biti obrnjena navzgor.
Ko je dolgocevno orožje v primerni zaprti embalaži, se ga prenaša na način, kot ga le ta omogoča. Največkrat se nosi v eni roki in ni možno, kot tudi ni nujno, da bi bila cev obrnjena navzgor...
357: -1

PS: Zoro omogoča in dovoljuje športnim strelcem nošenje orožja izključno na streliščih z vidika ustvarjanja strelske kulture in morebitne spremembe družbene klime menim, da je pravilno, da se vse zakonsko dovoljene pravice tudi uveljavlja. Če mi strelci nismo sposobni/voljni tega potem le potrjujemo, da ima družba prav ko prepoveduje orožje in pa si v končni fazi zaslužimo, da družba vse skupaj tudi prepove (saj je očitno že na tekmi strelcev problem, če ima kdo orožje za pasom ali rami.).
Mato: -1
Mi poveš, kako lahko neseš nekaj pušk na rami, s cevjo obrnjeno navzgor, ko so v prevleki ( futroli ), ki ima dva ročaja ali v velikih kovčkih, kjer sta tudi po dva ročaja, poleg tega pa neseš še potovalko z opremo, spektiv, naslon, itd...?
Vse skupaj naj se dogaja na strelišču Bloška Polica, kjer imaš do zadnje strelske linije nekaj 100 metrov.

Prenašanje kratkocevnega orožja za pasom, na streliščih preciznega streljanja, pred, po in v času tekmovanja, je do skrajnosti neokusno, da se zelo lepo ( nedolžno ) izrazim in seveda tudi v nasprotju s pravilniki, za katere marsikdo ni slišal, kaj šele, da bi jih prebral ali razumel in se vseeno hoče imeti za športnega strelca, z vsemi pravicami ( dolžnosti so, tako ali tako, ob prvem nakupu orožja, pozabljene ).
Ne gre za kratenje pravice, ampak za neke vrste discipline ( protokol ), ki jo/ga morajo športniki upoštevati.
mato: +1
357: +1

oba imata prav. očitno je prišlo pri tolmačenju napisanega do nesporazuma.
jasno, da če imaš puško brez futrole na prostem (na prepihu), da more biti cev navzgor in zaklep odprt.

jasno je tudi, da če imaš orožje v embalaži (kufer, torbo, fotrolo...) ni potrebno imeti cevi usmerjene navzgor. na bloški sem bil zraven in je čista bedarija, da se izrazim kulturno.
" Napisal:Prenašanje kratkocevnega orožja za pasom, na streliščih preciznega streljanja, pred, po in v času tekmovanja, je do skrajnosti neokusno, da se zelo lepo ( nedolžno ) izrazim in seveda tudi v nasprotju s pravilniki, za katere marsikdo ni slišal, kaj šele, da bi jih prebral ali razumel in se vseeno hoče imeti za športnega strelca, z vsemi pravicami ( dolžnosti so, tako ali tako, ob prvem nakupu orožja, pozabljene ).
Ne gre za kratenje pravice, ampak za neke vrste discipline ( protokol ), ki jo/ga morajo športniki upoštevati.

Takšni pravilniki ne obstajajo.
Friderik - Ravno v tem je problem, da je v prvem delu točke 7, napisan ( pravilen ) način prenašanja orožja "brez embalaže", v drugem ( na katerega sem napisal kritiko ) pa je napisan enak način ( cev v luft ), ki pa ne ustreza - napisal sem v čem in zakaj in s tem, se tudi ti strinjaš.
"Pri Napisal:"...Takšni pravilniki ne obstajajo."
Samo za tiste, ki pravilnikov in ZOro niso prebrali!!
" Napisal:@...kratkocevno orožje se lahko prenaša za pasom...
Kratkocevno orožje, se na streliščih preciznega streljanja, prenaša le v primerni zaprti embalaži in nikdar "na prepihu" za pasom!

@...dolgocevno orožje se lahko prenaša s pasom na rami ali kako drugače, samo cev mora biti obrnjena navzgor.
Ko je dolgocevno orožje v primerni zaprti embalaži, se ga prenaša na način, kot ga le ta omogoča. Največkrat se nosi v eni roki in ni možno, kot tudi ni nujno, da bi bila cev obrnjena navzgor...

Glede dolgocevnega ne morem komentirati, ker z njim še nisem tekmoval. Lahko pa izrazim mnenje glede kratkocevnega na preciznih tekmah; osebno prinesem vse skupaj 2x zapakirano: prvič vsak kos v svoji torbici oz. plastičnem kovčku, vse skupaj pa v torbi. Ko pridem na vrsto, gre vse skupaj z mano na linijo, kjer vzamem robo ven in direkt na mizo. Tako to delam jaz (in zankrat bolj ali manj tudi ostali).

Če pa bi se pojavil kdo, ki bi imel veselje pred linijo vzeti kos iz kufra in ga dati za pas, pa tudi ne bi imel s tem nobenih težav (dokler je vse skupaj varno, se razume...). Da bi pa vnaprej to omejevali, pa ne vidim nekega racionalnega razloga.

Jaz bom še vedno delal to tako, kot sem do zdaj.

Takšno je pač moje mnenje.
Primoz Napisal/-a:"...Takšni pravilniki ne obstajajo."

Samo za tiste, ki pravilnikov in ZOro niso prebrali!!
"Hm, 357....
Nisem prebral pravilnikov(katerih?), a Zoro-1 v 23 členi pravi "Športno orožje se sme nositi in uporabljati samo na strelišču, izven strelišča pa se mora prenašati", tako da on nošenja na strelišču ne omejuje. Vprašanje pa je, ali je naša orožna kultura dovolj na visoki ravni, da ne bi kdo v "prostem času" orožjea pasom malo pogledal, pokazal kolegu in potežkal, kar pa je že v nasprotju s pravili varnega ravnanja...Nisem ravno pogost gost na tekmah preciznega streljanja, tako da težko komentiram "orožno kulturo na teh tekmah, lahko pa povem, da se v IPSC orožje na strelišču nosi ves čas za pasom, pa se ne zgodi, da bi kdo tekom tekme kaj rogovilil z njim, razen v varni coni, kjer je rokovanje brez streliva dovoljeno. Je pa tak nadzor sodnikov, da bi šel v primeru kakega otepanja z njim takoj domov...Sem pa vseeno bil na parih tekmah preciznega streljanja in opazil, da se zgodi tisto, kar sem prej napisal-orožje v roke, pa ga malo pogledat, potežkat, pa pade na tla...kar se pa po moje ne sme dogajati, razen če se določi kraj na strelišču, kjer se z njim lahko varno rokuje! Moje skromno mnenje pač!
Pa lep pozdrav
"dim Napisal:"... a Zoro-1 v 23 členi pravi "Športno orožje se sme nositi in uporabljati samo na strelišču, izven strelišča pa se mora prenašati", tako da on nošenja na strelišču ne omejuje..."
Res je. ZOro ne omejuje nošenja orožja na strelišču, omejujejo pa ga, mislim da vsi tekmovalni pravilniki, ki več ali manj pravijo: Orožje lahko polniš, na določenem mestu ( pri preciznem streljanju, je to strelska linija ), le po povelju sodnika...
"Poigraj" se še malo z 8. členom ZOro in ga komentiraj. [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
"Or Napisal:"...Glede dolgocevnega ne morem komentirati, ker z njim še nisem tekmoval. Lahko pa izrazim mnenje glede kratkocevnega na preciznih tekmah; osebno prinesem vse skupaj 2x zapakirano: prvič vsak kos v svoji torbici oz. plastičnem kovčku, vse skupaj pa v torbi. Ko pridem na vrsto, gre vse skupaj z mano na linijo, kjer vzamem robo ven in direkt na mizo. Tako to delam jaz (in zankrat bolj ali manj tudi ostali).....Jaz bom še vedno delal to tako, kot sem do zdaj..."
Če ti kaj pomeni, imaš, z moje strani, pohvalo in priznanje, da si, kot športni strelec, dobro usmerjen in izobražen - le tako naprej. [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img]
Z dolgocevnim je postopek enak: prineseš, daš na tla, odstreliš, pospraviš in odneseš. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]
[quoteRes je. ZOro ne omejuje nošenja orožja na strelišču, omejujejo pa ga, mislim da vsi tekmovalni pravilniki, ki več ali manj pravijo: Orožje lahko polniš, na določenem mestu ( pri preciznem streljanju, je to strelska linija ), le po povelju sodnika...
][/quote]
V tem se popolnoma strinjam s tabo, tu ni dileme,te podpiram. Po moje hočeš naj komentiram tole v 8 členu "Nošenje orožja po tem zakonu pomeni, da ima posameznik orožje, pripravljeno za uporabo, pri sebi. " .....? HM, za moje pojme se ta del nanaša na nošenje izven strelišča (OL za varnost), kar s športnimi strelci nima veze, ker orožni list za šport itak ne dovoljuje nošenje orožja izven strelišča, pač pa dovoljuje le prenašanje. . Kar pa se tiče manipulacije na strelišču pa je, kot sam praviš, stvar urejena s pravilniki panoge in streliščnim redom, ki itak ne dovoljujejo manipulacije z napolnjenim orožjem izven strelske linije. Mogoče pa se tudi motim, a tako si razlagam jaz. Ali pa si mislil kaj drugega? "P.S" Tudi jaz sem na parih vaših tekmah, kjer serm bil,orožje prinesel v torbi, strelivo v "ruksaku" in začel manipulirati z obojim šele po komandi sodnika..kar se mi zdi glede na tisto, kar sem napisal v prejšnjem postu o dogajanju na strelišču, edino pravilno!
LP..
Naredite varno cono (seveda brez prisotnosti streliva v njej) na tekmi v natančnem streljanju, pa si ga/jih (orožje [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] ) ogledujte kolikor hočete. Drugače pa se kos orožja z dovoljenjem linijskega sodnika lahko pokaže tudi med tekmo na prostem strelskem mestu v času, ko se na tej liniji ne strelja (da se ne moti tekmovalcev). Pa ne pozabit, tudi tam in povsod drugje, je VARNA SMER obrnjene cevi mati, sestra, tašča in vsa ostala žlahta varnega rokovanja z orožjem. Prenašanje orožja od vozila do strelišča in nazaj, ter po strelišču do strelske linije je menda ja lahko jasno določeno: kufer, torba, štumf, embalaža. Velja za kratkocevno in dolgocevno orožje. Tisti, ki nima zgoraj naštetega kufra, torbe, štumfa ali embalaže paorožje do strelišča pripelje kako [img]{SMILIES_PATH}/icon_rolleyes.gif[/img] ?!? Nima kdo po strelišču hodit s puško na jermenu, da bomo vsi gledali ali ima zaklep v zadnjem položaju oz. odprt. To lahko dela lovec,ko gre sam ali s kompanjonom po lovišču, ne pa na strelišču, kjer je na relativno majhnem prostoru VELIKO ljudi z veliko različnega orožja in veliko municije in s predvsem - različnimi "navadami" glede tega kaj je varno in kaj ne. Upam, da zgornjega pisanja ni težko razumeti - orožje se "ven vlači" na strelski liniji in konec debate. No, ali v varni coni, če se misli predpisat v pravilniku.


Ajd!

P.S.: Velja za vse in za vse teme in podforume - ne nabijat z ZORO-tom in iskat dlake v jajcu, kaj je kdo rekel in kaj je kdo mislil in kako bi lahko interpretirali... Dejte se dobit na kofetu pa to bluzite do nezavesti med sabo. Tole je bilo verjetno napisano že ničkolikokrat, a verjamem, da se tako kot do sedaj ne boste dobili, ampak boste raje nekaj blefirali in se še naprej kurčili za računalnikom ko eni pusiji. Get a lajf (prosti prevod: dejte ž´vet [img]{SMILIES_PATH}/icon_rolleyes.gif[/img] )
"dim Napisal:"...Tudi jaz sem na parih vaših tekmah, kjer serm bil,orožje prinesel v torbi, strelivo v "ruksaku" in začel manipulirati z obojim šele po komandi sodnika..kar se mi zdi glede na tisto, kar sem napisal v prejšnjem postu o dogajanju na strelišču, edino pravilno!..."
[img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img]
Izvajanje preciznega streljanja, je zelo enostavno, le komplicirati se ne sme. Ni potrebno imeti fakultetne izobrazbe, le logično je treba razmišljati, si prebrati osnove pravilnika in si ogledati koga ( recimo mene [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img] ), ko se pripravlja, strelja in odhaja...
V 8. členu sem mislil na del, ki govori, da se orožje lahko prenaša zaprto v embalaži:
"Za prenos orožja po tem zakonu se šteje, če orožje ni pripravljeno za uporabo in je zaprto v embalaži, pri čemer mora biti strelivo ločeno od orožja, prenos pa je potreben iz upravičenih razlogov."
Na strelišču, v času tekmovanja, ni nobenega upravičenega razloga, da se orožje prenaša v nasprotju z zakonom in tekmovalnimi pravilniki, ko ti štrli kakšen kos železa, izpod trebušne blazine. [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]
"b Napisal:...orožje se "ven vlači" na strelski liniji in konec debate. No, ali v varni coni, če se misli predpisat v pravilniku.

bobi:+2 [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img]
"b Napisal:Nima kdo po strelišču hodit s puško na jermenu, da bomo vsi gledali ali ima zaklep v zadnjem položaju oz. odprt. To lahko dela lovec...
bobi -1
imam kufer za dve dolgi cevi pa si nena ki misli, da bom iz strelske linije 300m dal puško v kufer in jo potem ta isto nesel na 100metrsko linijo! valjda, da bom imel zaklep odprt in nesel gvir tistih 10 metrov izven futrole. zdaj si bolj policajski kot policija.
[img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img]
Friderik, to se strinjam, ampak samo zato, ker je za 300 in 100 metrov ponavadi ista strelska linija [img]{SMILIES_PATH}/icon_mrgreen.gif[/img] . Če bi imel v kufru vojaško puško in snajper in bi bilo med linijama 200 metrov, pa boš verjetno lažje nosil obe flinti v kufru (sploh, če bi bilo tako predpisano s pravilnikom), kot eno na rami in eno v kufru (pa še ruzak ali torbo nekje). Sicer pa sem želel samo poudariti, da lahko pravila določimo kakor želimo, le da so jasna. Vsekakor ne verjamem, da se nekdo lahko udobno počuti, če je orožje usmerjeno v vse možne kote, kot v kakšnem partizanskem filmu. Ne razumem, zakaj je problem orožje odložit v kovček, torbo, štumf ali embalažo, preden se odstraniš s strelske linije (razen v primeru iz prvega stavka, kjer tehnično ne zapustiš strelske linije, temveč le zamenjaš strelsko mesto).


Ajd!
[img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img] [img]{SMILIES_PATH}/eusa_clap.gif[/img]
Očitno je pač večina strelcev zato, da se izvaja tu večja kontrola kot pa jo predpisuje Zoro. 357 predlagam, da potem ta člen dejansko predrugačiš tako kot misliš da je prav in ga napišeš tu (magar editaj prvi post, da bo odražal končno obliko člena).
Lejte dragi moji za moje pojme ste vsi malce hinavski na tem področju. ZORO dovoljuje nošenje orožja športnim strelcem na strelišču in sorry dragi moji, če niste sposobni orožja NOSIT ali imate strah in nezaupanje do sostrelcev potem je z vsem skupaj nekaj narobe in po določeni logiki se ne morem drugega kot strinjati s tem, da se vse orožje kompletno prepove saj očitno nekateri strelci niso sposobni (niso sposobni zaupati) varno rokovati z orožjem.

Bog ne daj da bi bila spet kaka vojna se bomo šli s futrolami pa chamber flagi premikat do sovražnika?
Pages: 1 2