Strelec.si - Slovenski strelski forum

Full Version: Novice na temo orožja in strelstva na slovenskem
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Odpiram temo, v kateri se bo z malo sreče nabiral material, ki se tiče orožja, strelstva in s tem povezane teme. V to temo spadajo dogodki, ko se streljajo jagri, ko komu zaplenijo orožje, ko zasežejo orožje na mejnem prehodu, ko je prispevek o streliščih in še kaj.

Vsak prispevek naj vsebuje povezavo do vira, če je tekstovni vir naj se tekst reproducira tu (zavoljo celovitosti) kot citat, če pa ni na voljo teksta, pa morda kratek opis.

Tako kot je treba kokoški pustiti kako jajce, da pride nesti nazaj v isto gnezdo, puščam tole povezavo.

Citat:3.2.2013

Za Američane je to ena temeljnih pravic, zapisana celo v ustavo. Kako pa je pri nas? V zadnjih letih so zrasla številna in vedno bolj obiskana strelišča. Vseeno število oboroženih Slovencev ne narašča, je pa v porastu streljanje s sposojenim orožjem.
Trideset tisoč Slovencev poseduje 120.000 kosov orožja, med katerega statistike sicer uvrščajo tudi bodala in buzdovane. Vsako leto je izdanih novih šest tisoč dovoljenj. In tako se marsikomu uresniči želja iz rane mladosti.
"Eden ima izkušnje, pa drugi ima orožje, pa tretji je nekaj podedoval, in tako naprej, torej da orožje kar je prisotno med Slovenci, res pa da ta tema ni prisotna," pravi ljubiteljski strelec Darko Bulat.
Razen ko je v akciji Rajmond Debevc na katerem od prvenstev. Športno strelstvo ima tudi sicer bolj živahno in bogato zgodovino, ki sega par stoletij oziroma še par desetletij nazaj.
Ob športnih strelcih so vojaki in drugi uniformirani profesionalci tisti, pri katerih je posest orožja samoumevna. Interes pa je še marsikje in na streliščih lahko strelja vsak.
Če pa posameznik hoče imeti orožje tudi doma, mora izpolniti šest pogojev, da lahko dobi dovoljenje za orožje ali orožni list. In s tem orožjem praktično ne prihaja do zločinov.
Slovenci smo tako v dojemanju orožja pa tudi v sami uporabi skoraj popolno nasprotje Američanov, ki z njim rešujejo vse več svojih težav.

[url="http://www.siol.net/novice/slovenija/2013/02/planet_tv_strelci.aspx"]http://www.siol.net/novice/slovenija/20 ... relci.aspx[/url]
Imel je tudi bajonet, in mačeto, pa šolsko bombo, vse ostalo so podrobnosti...

http://http://www.zurnal24.s...nek-182476
Nekaj netočnih podatkov o poteku pridobitve orožnega lista za lovstvo.

http://www.finance.si/8333468/Vse-o-lov ... ovi%C4%87a
Citat:Balistični izvedenec Franc Sablič je med sojenjem povzel svoja štiri izdelana mnenja. Pojasnil je, da je Bobera streljal v dveh položajih. V drugem poskusu, ko je streljal z razdalje dveh metrov, je Berisho zadel v spodnje okončine in prsni koš. Sablič pa je presenetil z izjavo, da nekdo, ki ima v roki pištolo in jo repetira, ne more imeti v drugi roki prenosne radijske postaje in se po njej pogovarjati.
Boberin zagovornik Danijel Planinšec je zato predlagal, da sodišče kupi pištolo, s katero je Bobera streljal pred 14 leti in prenosno radijsko postajo ter da na naslednji obravnavi obdolženi pokaže, ali je v takšnih razmerah možno streljati. Sodnica Jožica Arh Petkovič je predlogu ugodila.

http://www.delo.si/novice/kronika/sojen ... nosti.html
"rok1 Napisal:Slovenskemu sodniškemu idiotizmu ne konca ne kraja, kot je bilo že ugotovljeno, upravičeno in zakonito je uporabil orožje, na "žalost" ubil barabo, država pa po njem, namesto da bi mu čestitali. Narobe svet ta naš bananastan.

Problem je, da ni "država", saj je ODT odstopilo od pregona, namesto, da bi ga npr. sodišče pravnomočno oprostilo vseh obtožb. Ker je država odstopila od pregona so ga prevzeli sorodniki in gre za kazenski postopek, ki ga sodišče vodi na zahtevo sorodnikov. Tožilec je v bistvu pravni zastopik sorodnikov in ne državni tožilec. Pred parimi dnevi so nekateri predstavniki države policistu Boberi izrazili podporo. Mislim, da je to bilo sploh prvič.
V okolici Ptuja so 51 letniku zasegli nekaj orožja in nabojev. Našli so tudi nekaj čeljusti (srnjadi?) in 2 živi kanji. Bomo v medijih prebrali epilog zgodbe?


Citat:med hišno preiskavo pa so policisti med drugim zasegli še štiri lovske puške, več kot tisoč nabojev, več daljnogledov in nožev, radijski zvezi, 18 čeljusti srnjadi ter kanji.

http://www.delo.si/novice/kronika/med-h ... ciste.html
Evropski bron Žive Dvoršak v hladnem zraku.

http://www.zurnal24.si/dvorsakova-na-ep ... nek-183862
V tem prispevku strelstvo enačijo z lovstvom.

http://www.polet.si/narava/mnenja-bralc ... calo-perje
Citat:da bi lahko iz nabojev in tulcev pobrali profil storilčevega DNK.
V naslednjem hipu bodo pa s 3D hologrami izolirali DNA iz koščka odstrižene dlake, a ne... Vsem, ki nam je genetika blizu je tole hilerično. Novinarji ali pa tile izvedenci gledajo preveč čezlužniške nadaljevanke.

http://www.pesmojprijatelj.si/aktualno/ ... rili-mafka
F Mariboru je možakar čistil svoje kanone, med tem pa je pozabil eno od pištoljerosov izprazniti. Če bi šel na tečaj varnega rokovanja z orožjem, ali če bi imel kaj soli v glavi, bi pištolo pred čiščenjem izpraznil. Ker je posedoval orožje nezakonito, so mu ga skupaj z nekaj malega streliva zasegli.

http://www.delo.si/novice/kronika/cisti ... oleno.html
Ponosen zbiratelj iz okolice Črnomlja.

http://www.slovenskenovice.si/novice/slo...pa-plenijo
V Tminu razneslo granato in zrihtala dve osebi.

http://www.delo.si/novice/kronika/tolmin...anata.html
Ena nora baba je probavala luft trofit:
http://www.zurnal24.si/zenska-s-pistolo-...nek-197125
Država ne posluša lokalne skupnosti. Bo na Počku pokalo v vsakem primeru?

http://www.delo.si/novice/slovenija/doma...pocku.html
Strelcem iz Slovenije v Osjeku šlo nekoliko slabše.

http://www.delo.si/sport/drugi-sporti/dv...ijeku.html

Oražmova je bila na koncu deseta.

http://www.delo.si/sport/drugi-sporti/st...erice.html
V okolici Grosuplja lokalni patriot maha s predelano plinsko pištolo, nakar so mu jo odvzeli in podali kazensko ovadbo zoper nelegalne proizvodnje orožja in povzročitve splošne nevarnosti.

http://www.delo.si/novice/kronika/sokraj...ozjem.html
Na Štajerskem koncu je rožljalo jeklo. Skoraj.

Citat:To je opazil 26-letni varnostnik, ki se je peš vračal iz službe domov, 30-letnika je odrinil, da je padel po tleh in puško spustil iz rok.
Orožje je potem pograbil 31-letnik in z njim varnostniku nameril v glavo. Ta je puško blokiral, onesposobil napadalca, nato pa poklical policiste in 31-letnika zadržal do njihovega prihoda.

http://www.delo.si/novice/kronika/varnos...repir.html
Dvema podjetnikoma iz sive ekonomije zasegli nekaj arsenala.

http://www.delo.si/novice/kronika/doma-s...zarno.html

> ... zasegli dve pištoli, avtomatsko puško, 13 nabojnikov, okrog 730 nabojev različnih kalibrov, pet dušilcev, 500 gramov smodnika, detonatorje, plastičen eksploziv, daljnogled, lisice, gumijevko in boksar.
Članek na Siolu: "Rajmond Debevec: Še vedno smo brez gledalcev in brez nagrad"

http://www.siol.net/sportal/drugi_sporti..._bilo.aspx
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23