Ocena teme:
  • 4 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predlogi spremembe ZORO in podrejenih pravilnikov
Doh
administrator / Strelec.si
Odgovori
Ceste morajo biti urejene tako, da voznik dejansko ne more zapeljati na nasprotno stran.
Odgovori
(19-11-2015, 14:46)Desc Napisal: Ceste morajo biti urejene tako, da voznik dejansko ne more zapeljati na nasprotno stran.

+1 !!! Pa da vidimo kako bodo to mojstri uredili...
Odgovori
(19-11-2015, 14:46)Desc Napisal: Ceste morajo biti urejene tako, da voznik dejansko ne more zapeljati na nasprotno stran.
Pa tablete morajo po novem "pametne", da se slučajno ne bi kdo čezdoziral... Pa po novem bodo v zadrugah prodajali štrik, s katerim se ne bo mogoče obesiti... Btw, samomorov je v SLO kar nekaj več kot pa "nesreč" na cesti. Hmmm, koliko je že smrtnih nesreč z orožjem na leto?
Odgovori
Spodaj je odgovor Marka na odgovor MNZ.

Spoštovani,


3.11.2015 sem vam poslal vprašanja, ki vam jih navajam spodaj. Sprašujem vas za strelišče, kjer izvajam streljanja. Ne vem, zakaj vas zanima, točno katero strelišče je to. Verjetno veljajo ista pravila za vsa strelišča, kjer izvajamo streljanje člani društev. Ta odgovor, ki ste mi ga poslali težko razumem in razberem, kako mora biti moje zemljišče urejeno in zavarovano. Vi ste verjetno pravnica in vam je to vse jasno, preprostim državljanom pa ne. Nekaj odgovorov sem razbral, vseh pa ne. Lepo vas prosim, da mi odgovorite še na vprašanja po točkah.


  1. Kako mora biti to zemljišče urejeno in zavarovano?
  2. Kdaj lahko izvajam streljanje (časovno čez dan, datumsko, omejitve po praznikih)? Sem neuka stranka, pa bi prosil konkreten odgovor. A je to res med 6. uro zjutraj in 10. zvečer?
  3. Ali lahko na tem zemljišču streljajo tudi moji prijatelji s svojim orožnim listom za šport?

Zadnji del vašega odgovora me zelo skrbi. Kaj pomeni »da je dejansko onemogočeno, da krogla iz orožja, ki se uporablja na strelišču, izleti iz območja strelišča?


Zaradi tega odstavka vam moram zastaviti še nekaj vprašanj:

  1. Kako je lahko onemogočeno, da krogla ne izleti iz območja strelišča? Prosim za natančna navodila.
  2. Kdo oceni, da bi lahko krogla izletela iz območja strelišča?
  3. A mi lahko, primerjalno z vožnjo avtomobila pojasnite, kako bi v tem primeru lahko potekal cestni promet v naši državi?

To sprašujem, ker sem opravil vse izpite, preverjanja takse, davke, ki ste jih od mene zahtevali. Zakon o orožju ste spisali vi, jaz pa sem pridobil orožje po vseh možnih predpisih. Poslali ste me na izpit o varnem rokovanju z orožjem. Ta izpit sicer z varnim rokovanjem nima skoraj nobene povezave, ker je bilo bistveno, da poznam potankosti Zakon o orožju in ne varno rokovanje z orožjem. Potem sem šel na zdravniški pregled in ga opravil, vi ste me preverili po policijskih evidencah, bil sem včlanjen v športno društvo in po vseh plačanih izpitih in taksah ter ostalih davščinah, ste mi vi (upravna enota) izdali dovoljenje za nabavo orožja. In potem sem si, ko sem tej državi plačal skoraj 400EUR, sem ga lahko tudi kupil. Sedaj to orožje imam, uporabljam ga pa lahko samo tam, kjer je izlet krogle dejansko onemogočen iz območja strelišča. Če se ravnam po zakonu o orožju, potem do tega ne more priti. Zakaj potem imamo zakon o orožju in vsa preverjanja in izpite, če lahko streljam samo na zaprtem strelišču? A vi mislite, da streljam kar vse povprek?! V vse smeri? In ne v tarčo?


Jaz poznam samo dva strelišča, kjer izlet krogle ni možen. To sta podzemna strelišča v Mariboru in strelišče v Novi Gorici.

A lahko streljam samo na teh dveh streliščih? Kako je lahko strelišče na Dolenjski cesti odprto? Tam je izlet krogle možen z več mest.
Poznam še veliko strelišč po Sloveniji, kjer je vedno možno, da krogla izleti iz območja strelišča. To je možno na vseh streliščih, ki niso pod zemljo.

A se bodo vsa strelišča v Sloveniji zaprla?

Vljudno vas prosim, da mi odgovorite na posamezna vprašanja. Resnično ne bi rad kršil prepisov, moji prijatelji pa tudi ne. Izgleda, da so se predpisi o streliščih letos spremenili. Tega nisem opazil. Sem mislil, da se je pravilnik, ki je omenjen v vašem odgovoru iz leta 2001 še veljaven. Pa se, kot zgleda, motim.

Lep pozdrav


Marko Jančar
administrator / Strelec.si
Odgovori
Na MNZ sem poslal tole, "odgovor" pa je spodaj. V "odgovoru" (kjer na večino vprašanj seveda niso odgovorili) navajajo tudi Resolucijo o normativni dejavnosti ter njenih temeljnih načelih.

Vsem, ki so držali malho pa en lep HVALA LEPA. Da ne bo pomote kdo bo sokriv za vso škodo, ki jo bomo utrpeli športni strelci, navajam nevladne akterje po vrstnem redu kot so navedeni po prisotnosti na 1. sestanju medresorske delovne skupine. To so ljudje, ki države niso klicali, da pride ven z vsemi argumenti ampak so bili tiho ali pa celo držali malho. Da ne bo kdo težil, da citiram zaključke sestanka izven konteksta, je tule cel zapisnik.


Citat:- potrebno bo predpisati varnostne standarde, ki morajo veljati na streliščih,
- potrebno bi bilo voditi evidenco vseh strelišč v Republiki Sloveniji in ne le strelišč, ki imajo
dovoljenje MNZ,
- vsako streljanje na strelišču, bi bilo potrebno najaviti.


Peter Golob (SZS)
Srečko Felix Krope (LZS)
Blaž Černe (ZGS)
Peter Vaš (MORIS)
Boban Stojanović (SZPS)


Priponke
.pdf   2015_11_13_odgovor_mnza_romunovu.pdf (Velikost: 121,53 KB / Prenosi: 397)
Odgovori
Pri nekaterih predstavnikih zainteresirane javnosti gre za bivše policiste.
Odgovori
Seveda, če izbereš sodelujoče kot ti paše (in ne nujno, da imaš vse interese pokrite), dobiš ven rezultat kakršen hočeš. Verjamem pa, da je kdo od teh šel v to čist preveč naivno, zdaj pa z njegovim ribežnom belo perilo perejo. Shootme
Odgovori
(22-11-2015, 15:25)romunov Napisal: Seveda, če izbereš sodelujoče kot ti paše (in ne nujno, da imaš vse interese pokrite), dobiš ven rezultat kakršen hočeš. Verjamem pa, da je kdo od teh šel v to čist preveč naivno, zdaj pa z njegovim ribežnom belo perilo perejo. Shootme

ajaj..spet neka kuhna..ne vem kaj se grejo tile uradniki..nic dobrega kot kaze..
Odgovori
Tole je pa odgovor lovca Gregorja na odgovor MNZ ki ga je dobil na svoja vprasanja:

Pozdravljeni,
Dobil sem odgovor na vprašanja. Hvala.
Dajte mi še povedat, kako to, da je na državnem prvenstvi u Žančanih inšpektor meril kote in je rekel, da je nasip premajhen - prenizek? Na kakšen način oziroma s katerimi inštrumenti je meril kote?
Kako naj jaz vem, kdaj bo inšpektor rekel, da je nasip dovolj velik - visok?
Tam ste mi na konci odgovora še nekaj črtali pa pisali. Kaj pa je to, da krogla ne sme izletet iz strelišča? Kak naj jaz vem, da krogla ne bo izletela? Saj strelam tud v goši na srne in prašiče, pa ni kakega nasipa, pa je vse ok. Že 30 let, odkar sem lovec! 
A bomo sploh še lahko kje streljali v tej državi? Ali bo lov po novem tudi prepovedan v Sloveniji? Kdo bo potem skrbel za nadzor nad populacijo divjih živali v Sloveniji?
Prelepa hvala za odgovore.
Lep pozdrav
Dutovlje, 20.11.2015
Gregor Kastelic
Odgovori
Mislim, da se ni preveč za drajsat okol glede teh kotov. Ti moraš vse naredit v dobri veri (in po najboljših močeh) in zadostiš 1. členu Zoro-ta. Ja, Zoro je ohlapen kar se tiče varnosti, ampak prav je tako, saj naj vsak uporabi tiste preventivne ukrepe, ki pašejo na dano situacijo. Pri streljanju glinastih golobov velja uporabiti nekatere ukrepe, pri preciznjakarju z MK pištolco pa zadoščajo čisto drugi. To vse pisat v zakonodajo so pa samo mokre sanje inšpektorjev saj rabijo imeti vse črno na belem predpisano, ker drugače ne znajo oglobit.
Odgovori
Fantje, nemejebat s temi varnimi koti in izleti krogel... Športno streljanje se izvaja v varni smeri, kjer je krogla zaustavlljena z varnostnim nasipom. Vse ostalo je stvar strelca.  Strelec mora biti zanesljiv(preveri MNZ) in usposobljen za varno ravnanje z orožjem (preveri ustrezna služba). S tem prepreči "izlet krogle" ali po domače "albansko poroko".
To je vse kar je za povedat v tej stvari...
Odgovori
(23-11-2015, 21:38)Kristian Napisal: Fantje, nemejebat s temi varnimi koti in izleti krogel... Športno streljanje se izvaja v varni smeri, kjer je krogla zaustavlljena z varnostnim nasipom. Vse ostalo je stvar strelca.  Strelec mora biti zanesljiv(preveri MNZ)  in usposobljen za varno ravnanje z orožjem (preveri ustrezna služba). S tem prepreči "izlet krogle" ali po domače "albansko poroko".
To je vse kar je za povedat v tej stvari...
Clap
Odgovori
Odgovor MNZ, na predlog inšpekcijskega nadzora dela IRSZN...


Priponke
.pdf   MNZ_odgovor_inspekcijski nadzor.pdf (Velikost: 206,5 KB / Prenosi: 317)
Odgovori
Aha, torej zaradi varnosti in eventuelnih nesreč izstrelek ne sme izleteti iz strelišča in zato morajo biti strelišča zgrajena tako, da se izstrelku onemogoči izlet izven varnega območja. Kot športni strelec sem sedaj s tem problemom seznanjen, me pa kot lovca zanima, kako naj v bodoče izdelujemo visoke preže, opazovalnice, štante,..., da se onemogoči izstrelku z dometom npr. 5000m izlet izven varnega območja. Treba se je zavedat, da je krepka večina vseh lovskih prež postavljena bljiže naseljem kot 5000m in s tem se pojavi nevarnost izleta izstrelka v naselje ter povzročitev splošne nevarnosti. Da se naključnih gobarjev, sprehajalcev,.... v gozdu in nevarnosti, ki so ji izpostavljeni, niti ne dotaknemo. Ob tem me pa tudi zanima s kako tehnično napravo naj grem "piršat", zalaz,...., ki bo onemogočala kakršnekoli nehotene izlete izstrelkov izven varnega območja.
Odgovori
Sploh ne potrebujemo bolj strogega zakona o orožju saj te lahko zmeraj privijajo na 22. člen ravnanja z orožjem z vso skrbnostjo, ki je zelo širok pojem.
Odgovori
(24-11-2015, 12:48)s56em Napisal: Sploh ne potrebujemo bolj strogega zakona o orožju saj te lahko zmeraj privijajo na 22. člen ravnanja z orožjem z vso skrbnostjo, ki je zelo širok pojem.

Točno tako. Individualna kazenska odgovornost obstaja zato, ker se s pomočjo tehnike ne da preprečiti različna vprašljiva, kazniva,... dejanja. Točno se ve, kaj se lahko zgodi in kaj temu sledi, če npr. prevoziš rdečo luč, greš na nasprotni vozni pas, če iz lovske preže streljaš proti naselju oz. ozadnje ne zaustavi izstrelka temveč izstrelek nekontrolirano nadaljujej svojo pot,...... Za vse te naštete in takih je nešteto primerov obstaja kazenska odgovornost in ne vem zakaj bi bilo v primeru strelišč kaj drugače. Zadeve so jasne, vsakemu strelcu je pojasnjena varna smer in če tega ne upošteva, se mu prepreči nadaljnje streljanje. Če pa pri neupoštevanju varne smeri naredi KD pa je jasno kaj mu sledi in bo v nadaljevanju kontaktiral s policijo, tožilstvom in sodnijo.
Odgovori
(24-11-2015, 11:10)matjaz43 Napisal: Aha, torej zaradi varnosti in eventuelnih nesreč izstrelek ne sme izleteti iz strelišča in zato morajo biti strelišča zgrajena tako, da se izstrelku onemogoči izlet izven varnega območja. Kot športni strelec sem sedaj s tem problemom seznanjen, me pa kot lovca zanima, kako naj v bodoče izdelujemo visoke preže, opazovalnice, štante,..., da se onemogoči izstrelku z dometom npr. 5000m izlet izven varnega območja. Treba se je zavedat, da je krepka večina vseh lovskih prež postavljena bljiže naseljem kot 5000m in s tem se pojavi nevarnost izleta izstrelka v naselje ter povzročitev splošne nevarnosti. Da se naključnih gobarjev, sprehajalcev,.... v gozdu in nevarnosti, ki so ji izpostavljeni, niti ne dotaknemo. Ob tem me pa tudi zanima s kako tehnično napravo naj grem "piršat", zalaz,...., ki bo onemogočala kakršnekoli nehotene izlete izstrelkov izven varnega območja.

ne drgni.... lovci so itak izuzeti iz teh zakonov tako da vas prov briga Snooty
Odgovori
Zgleda da nisi skontal mojega cinizma. Hotel sem samo slikovito vzpostaviti enačaj med nami lovci in nami športnimi strelci.
Odgovori
Lovska zveza Slovenije je podala negativno mnenje k predlogu sprememb Zoro in podrejenih pravilnikov. Lov je namreč dejavnost, ki je povezana z določeno mero nevarnosti, lovci pa morajo preizkušanje strelskega orožja izvesti, na način in  v pogojih, ki so čim bolj podobni situaciji v lovišču.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)