Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[split] Novice na temo orožja in strelstva na slovenskem
#21
Bobo zdaj si pa napisal, kar vsi vemo. In kaj sledi? Bojim se razmišljanja naših politikov. Policistom ne bodo dali več nabojev in omogočili več treninga ampak bodo z zakonodajo preprečili, da boš ti bolj izurjen kot oni. Logično, a ne?
Izstrelil je samo 5 strelov. To jim da misliti.
Odgovori
#22
(23-08-2016, 13:37)Bobo Napisal:
(23-08-2016, 10:42)Barbapapa Napisal:
(23-08-2016, 07:23)ravnohrib Napisal:
(23-08-2016, 06:37)jgm Napisal: Nekaj mi tukaj ni jasno: policist, ki je slišal streljanje in prihitel na pomoč, je bil ustreljen v hrbet. Očitno so premalo izurjeni za takšne situacije.

se strinjam, da je ta policist, ki je bil prvi ustreljen, žal povsem nepotrebna žrtev. Ob - koliko?  10 nabojih letno - za usposabljanje, vsaj takšne so govorice, nima šans v shootoutu proti nekemu očitno precej izurjenemu strelcu. Morda pa je celo pazljivo zaradi zakonodaje najprej (2x?) zavpil, nato opozorilni strel v zrak, nato pa obležal...

Enako drugi policist, ki naj bi sicer imel zaščitni jopič, pa prestreljeni obe pljučni krili?! (ne)srečni zadetek pod pazduho, ali kaj?

Saj vem da malo nabijam, ampak za sproščanje ogorčenja je to boljše, kot pa branje novic,...

Kaj mislite, da so vsi policisti specialci in klonirani ramboti? Malce preveč fime gledate.
Me res zanima, kako bi ob taki situaciji ravnal kdo drug. Kot sklepam, ta nesrečni policist ni bil poklican na pomoč, ampak je bil slučajno v čakalnici. Mislim pa, da je neetično razglabljati o taki stvari...sploh ko nas ni bilo zraven in lahko beremo samo novinarske bučke.

Barba, če boš še enkrat prebral post, ki si ga citiral in komentiral boš ugotovil, da je isto napisal tudi ravnohrib. Naši policisti v povprečju letno postrelijo toliko nabojev kot jih ti na na eni golaž tekmi in s takim treningom bodo težko Ramboti tudi če bi to hoteli biti.

Bobo, komentiral sem predvsem jgm-jev prispevek. Kot citat pa sem zajel tudi razmišljanje Ravnohriba. Povedat sem hotel, da v dotični situaciji noben trenin ali usposabljenje ne pomagata, če te te eden imed pacientov ustreli v hrbet.
Odgovori
#23
(23-08-2016, 13:37)Bobo Napisal: Barba, če boš še enkrat prebral post, ki si ga citiral in komentiral boš ugotovil, da je isto napisal tudi ravnohrib. Naši policisti v povprečju letno postrelijo toliko nabojev kot jih ti na na eni golaž tekmi in s takim treningom bodo težko Ramboti tudi če bi to hoteli biti.

Odločilno pri tem je bilo vrjetno to, da policist sploh ni imel priložnosti pri napadu iz 'zasede' tudi ,če bi bil vrhunski strelec


Glevni podatki zaenkrat da je bilo orožje ilegalno, da tip ni bil rezervni policist ampak je bil enkrat v jugo cajtih '82-'84 rezerva milice
Odgovori
#24
Mene pa zanima, če je imel kot sodelavec udbe kje registrirano orožje. Kolikor vem, so imeli vsi takratni sodelavci osebno orožje, ki uradno sploh ni bilo registrirano. Dobili naj bi ga s črnega fonda, oziroma iz zaplenjenih kvot po miličniških postajah. To orožje jim po letu 1991 ni nihče pobral, ker so evidence, če so bile, končale med ostalim uničenim arhivom.

Res pa da so to nepreverjene informacije. Ve o tem kdo kaj več?
Odgovori
#25
Od kje ti zdaj to ? Če je izrecno navedeno, da je imel črnaka
Odgovori
#26
Nekje sem prebral da je iz svoje pištole izstrelil 15 nabojev, potem pa je nadaljeval z tisto, ki jo je vzel policistu. Dvomim da bi leta 80-90 dobil "moderno" pištolo z nabojnikom za 15 nabojev. Prej kako čebelico, makarov, TT, kak ostanek iz druge svetovne ali kaj podobnega. Edino če je imel 2 nabojnika po 7 in enega v cevi. To o 15 nabojih ne vem kje sem prebral, lahko je čisto napačna informacija.
Odgovori
#27
hja, res je najbolj enostavno da je vse kriva UDBA. A se sploh zavedaš kaj pišeš? Prosto po Lajovicu je bilo cca 60.000 takih ali drugačnih  rezervistov milice, udbe, kosa, vsak naj bi imel doma  nekaj kosov orožja o katerem ni evidenc, glede na ljudski glas pa je to 60.000 tajno usposobljenih morilcev, sposobnih da s pištolo v eni roki in berglo v drugi potamanijo četo specialcev... 
Že trohica razsodnosti, ki bi jo morali imeti tisti ki imamo orožno listino, bi morala primopoči k treznemu razmisleku in ugotovitvi da s zgodbo ni nekaj v redu. Če je imela TO leta 1991 na razpolago cca 30.000 rezervistov, v starosti od 20 do 50 let, kje hudiča je udba dobila vse te kadre in s čim jih je oborožila? in kje so ti specialci poskril te tone orožja, da je v vseh teh letih prišel na plan en kos.... Res sem morda naiven, in malce premlad za partijsko domobranske zgodbice, ampak kljub vsemu vsaki neumnosti ki jo lansirajo mrhovinarji in kvazi novinarji pa res ne nasedem.

Verjetno je suma vsega skupaj žalostna resnica, da sta jo policaja fasala zaradi sistemske neusposobljenosti za ravnanje v takih situacijah, glede nato da je strelsko usposabljanje običajnega policaja omejeno na 50 nabojev letno, taktično uspoablanje pa je prihranjeno za specializirane skupine...  nesposobni novinarji in vodstvo policije pa bo itak vso krivdo pripisalo neuravnovešencu.  Jasno je, da se streljanja ne bi dalo preprečiti, tako kot tudi ni mogoče izkoreniniti črnjakov, verjetno pa bi jo bolje usposobljeni policaji boljše odnesli, če ne bi država drastično varčevala pri njihovem usposabljanju. Žal se bo pokazalo, da država finančne prihranke ki jih nato našopa v žepe banksterjev plačuje z življenji državljanov...

Thja nekje sem prebral da je dotični nekdanji minister dotičnim novinarkam in drugim pomembnežem šenkoval črnjake za katerimi se je izgubila vsaka sled. Ve kdo kaj o tem? morda je kakšen kos našel pot tudi do strelca...
Odgovori
#28
Vprašanje, ki si ga zastavljam ni tako naivno. Udba ali sdv, ni bila neka pravljična organizacija, niti njeni predstavniki, ki niso niso nikamor izginili, ampak živijo med nami. Zaradi narave same organizacije je jasno, da tega sami ne obešajo na veliki zvon. Oboroženi so aktivni predstavniki seveda bili, do orožja pa so pomagali svojim pomembnejšim špicljem. To orožje uradno ni bilo nikjer evidentirano (mogoče pa), oziroma o tem niso vedeli po UE. Lajovčev spisek udbe je prepoznan, kot verodostojen dokument, veliko število zapisov, pa je zato, ker so v njem zbrane vse skupine od udbovcev, sodelavcev ..., do njihovih žrtev. Zato je tudi pri vsakem šifra, da se ve kam spada.

Ne vem pa kam sedaj spada orožje, ki so ga imeli predstavniki organizacije (mlajši lahko mislijo, da so to pravljična bitja). Ali so ga registrirali ob legalizacijah, ali pa je ostalo neivedentirano. Druge možnosti ne vidim, razen, če je o tem pisalo v kakšnem tajnem uradnem listu.

Sedanji morilec je bil nedvomno sodelavec udbe, ter kot tak, verjetno oborožen. Se vam ne zdi, da bi orožje lahko izviralo od tam? Ta tema o orožju na slovenskem ima še veliko temnih lis.
Odgovori
#29
Pri teh travmah ki jih ima folk z jugo zgodovino je treba vseno povedat, da ti 'reszervisti' bilo katere službe niso imeli orožja doma in bilo kakih dovoljenj za nošnjo le tega, še aktivni ga niso imeli kot ga tudi nimajo danes

Največ črnajkov , če odstejemo drugo vojno (a bolj malokrat slišimo ,da je uletel v rop banke z lugerjem ali šmajserjem ,večinoma je na delu precej novejše orožje) so v promet spravili tako ali drugače 'zaslužni' osamosvojitelji (iz ljubezni do denarja ne iz kakih drugih vzgibov)

Tu mislim ,da usposobljenost policista ni imela vloge saj je vrjetno padel predno se je zavedel kaj se dogaja. Moment in iniciativa napadalca sta zelo pomebna faktorja, ki spravita policista v zelo podrejen položaj v , ko se zadeva odvija tudi boljša izurjenost in ognjena moč ne pomenita dosti, če je presenečenje popolno.

Prav tako ni realno pričakovat kakršno koli veliko možnost napredovanja glede uposobljenosti tudi ,če bi povečal količino usposabljanja z strelnim orožjem za nekaj destkrat bi bilo to še vedno bore malo prakse in realno neefektivno. Poleg tega Slovenija ni vojna cona in teh zadev tudi ni preveč za spodbujat .

Drugače je , ko je na delu specialna brigada ,ki v osnovi napada in naj bi imela poleg ogromne številčne in  ognjene premoči ,če se le da na svoji strani element presenečenja.
Odgovori
#30
(23-08-2016, 21:01)mr.T Napisal: Pri teh travmah ki jih ima folk z zgodovini je treba sveno povedat da ti 'reszervisti' bilo katere službe niso imeli orožja doma in bilo kakih dovoljenj za nošnjo le tega, še aktivni ga niso imeli .

Največ črnajkov , če odstejemo drugo vojno (a bolj malokrat slišimo da je uletel v rop banke z lugerjem ali šmajserjem ,večinoma je na delu pracej novejše orožje) so v promet spravili taki ali drugačni 'zaslužni' osamosvojitelji (iz ljubezni do denarja ne iz kakih drugih vzgibov)

Tu mislim ,da usposobljenost policista ni imela vloge saj je vrjetno padel predno se je zavedel kaj se dogaja. Moment in iniciativa napadalca sta zelo pomebna faktorja ki spravita policista v zelo podrejen položaj v ko se zadeva odvija tudi boljša izurjenost in ognjena moč ne pomenita dosti če je presenečenje popolno. Prav tako ni realno pričakovat kakršno koli veliko možnost napredovanja glede uposobljenosti , tudi če bi povečal količino usposabljanja z strelnim orožjem za nekaj destkrat bi bilo to še vedno bore malo prakse in realno neefektivno. Poleg tega Slovenija ni vojna cona in teh zadev tudi ni za spodbujat preveč.

Drugače je ko je na delu specialna brigada ,ki v osnovi napada in naj bi imela poleg ogromne številčne in  ognjene premoči ,če se le da na svoji strani element presenečenja.

Saj veš, da nisem mislil, da so imeli pripadniki rezervne sestave milice orožje doma. Imeli so le uniformo. Govorim o njegovi udbovski zgodovini, ki z legalno miličniško (tudi po današnjih standardih) nima nobene zveze.
Odgovori
#31
pa nehajte s to UDBO najedat. Tukaj je šlo predvsem za to, da je bil tip konfliktna oseba, ki se mu je zameril zdravstveni sistem (morebiti ga je kakšen zaje..al s prepozno diagnozo) in je ves svoj bes usmeril v maščevanje. Glede usposobjenosti pa tale analogija: v Iraku in Afganistanu je umrlo cel kup visokousposobljenih ameriških vojakov, ko je nekdo zraven sprožil eksplozijo avtobombe...
Na koncu pa je zaključek ta, da je vse skupaj le velika tragedija, ki je pustila nekaj otrok brez očeta...debate o detajlih pa so mrhovinarstvo.
Odgovori
#32
Tisti najmlajši kot ponavadi veste največ. Poznam jugo oficirja, ki je slučajno tudi lovec in je takšno na črno pištolo legaliziral. Kaj pa tistih par tisoč, ki niso lovci? Pri enem takemu sem prvič videl tudi dušilec v kovčku zraven pištole. Pa ne zdaj rečt, da je bil legalen. Saj za pištolo tudi ni bilo papirjev. Tudi moj pokojni sorodnik je dobil Valterja brez papirjev. Kje je zdaj pa ne vem.
Ja, bivši režim je bil kar radodaren z orožjem. Za njihove seveda.
Odgovori
#33
Jaz pa mislim, da se razseznosti udbe se premalo zavedamo.
Ko sem jaz prelistaval tiste arhive in ko jih pregledujem sedaj v Leljakovi knjigi, mi je marsikaj bolj jasno iz mojih domacih krajev...(Kariere ljudi, njihove pozicije itd)

Mimogrede: ce tole drzi, potem ni kaj za dodati:
(Citiram): Iz zdravniških krogov smo prejeli podatek, da je bil umor zdravnika izveden profesionalno. Gregorič je zdravnika najprej ustrelil v prsi, ta je padel in se začel plaziti po tleh. Storilec je nato stopil za zdravnika in ga ustrelil še v tilnik. Laik, s psihičnimi problemi, ne bi mogel izvesti tako preciznega umora.
Odgovori
#34
Ne bluzi....in tukaj ni primerjave med vojnim stanjem in incidentom.
Prvi policist ni imel sans (najbrz) drugi pa kot kura brez glave kar je odraz usposobljenosti (iz videoposnetka). Z takticnega vidika totalen polom....Nikoli ni premika brez kritja In preblizevanja. Jebiga potem k si tip spusti sus v celo je lahko vsak heroj in navrta avto.....
Po principu koliko denarja toliko usposabljanja.....
Odgovori
#35
(23-08-2016, 21:33)alojz1 Napisal: Tisti najmlajši kot ponavadi veste največ. Poznam jugo oficirja, ki je slučajno tudi lovec in je takšno na črno pištolo legaliziral. Kaj pa tistih par tisoč, ki niso lovci? Pri enem takemu sem prvič videl tudi dušilec v kovčku zraven pištole. Pa ne zdaj rečt, da je bil legalen. Saj za pištolo tudi ni bilo papirjev. Tudi moj pokojni sorodnik je dobil Valterja brez papirjev. Kje je zdaj pa ne vem.
Ja, bivši režim je bil kar radodaren z orožjem. Za njihove seveda.

pa saj se ve, da so si vse te privilegije od orožja do državnih služb..... prilastili njihovi froci
Odgovori
#36
ajoj...sej ne rečem, da kaj od tega ni res, ampak se mi zdi da tale debata pelje v napačno smer.
Odgovori
#37
Po mojem pelje glih v pravo smer, neusposobljenost na eni strani in privilegiji na drugi.
lp Melly
Odgovori
#38
(23-08-2016, 21:36)JRC Napisal: Jaz pa mislim, da se razseznosti udbe se premalo zavedamo.
Ko sem jaz prelistaval tiste arhive in ko jih pregledujem sedaj v Leljakovi knjigi, mi je marsikaj bolj jasno iz mojih domacih krajev...(Kariere ljudi, njihove pozicije itd)

Mimogrede: ce tole drzi, potem ni kaj za dodati:
(Citiram): Iz zdravniških krogov smo prejeli podatek, da je bil umor zdravnika izveden profesionalno. Gregorič je zdravnika najprej ustrelil v prsi, ta je padel in se začel plaziti po tleh. Storilec je nato stopil za zdravnika in ga ustrelil še v tilnik. Laik, s psihičnimi problemi, ne bi mogel izvesti tako preciznega umora.

LOL res super ,zdaj po knjigi iščeš sosede , ki so upešnejši od tebe in upaš , da so vsi bili v udbi saj drugače nebi zmogl LOL

Tipično so ti največji pravičniki , ki inscinirajo da lovijo udbaše , kmunjare in še kaj sami vsi bili komunjare in udbaši pa je še kaj drugega.

Tale Leljak je tipičen primerek , vpije primite tatu ,sam pa velik lopov in prevarant ,trgovec z belim blagom etc , da ne pozabimo že od svojega 15 leta  špicelj vrste takratnih služb.  Res profil totalnega izmečka.

http://www.mladina.si/media/www/slike/20...leljak.jpg
Odgovori
#39
Včeraj sem od enega izmed sosedov  morilca poslušal tole zgodbo:

Imel je raka. Čakal je da se doktor vrne z dopusta, potem je šel do njega. Za nujno preskavo kostnega mozga ga je naročil čez 9 mesecev, in hkrati dodal da kot samoplačnik lahko pride na vrsto takoj. Zagrozil mu je da ga bo ubil in odšel. Doktor je poklical policijo da mu nekdo grozi in v bolnico so poslali policista ki je pozneje izgubil življenje. Pacient se je vrnil z pištolo in začel z obračunom.....


Kar se tiče Udbe je treba povedati da je na seznamu CAE ( centralne aktivne evidence) okoli 600 000 oseb. Napisani so osnovni podatki in številka dosjeja. Pri osebnih podatkih sem našel veliko napak. Za številke dosjejov pa se samo domneva kaj naj bi pomenili. V tej evidenci so vsi ki so jih kadarkoli obravnavali državni organi. Od prometnih prekrškarjev do rezervne sestave policije

Zato ta seznam najprej potrebuje resno znanstveno obdelavo preden se lahko potegne neke zaključke.
Odgovori
#40
Meni samo pri vsem skupaj ni jasno to, da policist sliši streljanje v bližini in teče tja s pištolo v toku in ne v roki pripravljeno na strel (tako je povedala una bakica da je jemal iz toka ko je že bil na tleh).... seveda pa so spet to nepreverjene informacije in bilo bi koristno da policija (danes bo tiskovka) objasni kaj se je dogajalo.... je pa eno gotovo... nastopanje policajev brez zavedanja nevarnosti (nož v brežicah, strel tukaj po tem ko se je že streljalo) kaže na popolno nepripravljenost in ali sistemsko neprimerno usposobljenost za ravnanje v kriznih situacijah.... karavana pa gre itak dalje, dva dni bodo še psi lajali in gotovo.... sprememb ne bo... ob vsem tem se mi samo zopet poraja vprašanje kaj bi bilo če en fanatik (domači ali tuji) svojo agendo poskuša prikazati v kakšni šoli ali podobnem objektu z veliko ljudi.... strah, zelo strah me je ko vidim kdo bo posredoval in kako...
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)